Svjezi zacini

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#1 Svjezi zacini

Post by Amazonka27 »

Da li iko od forumasha ima zasadjeno zacinsko bilje u kuci :) Koje su to najcesce biljke i kako ih koristite. Ja se spremam da zasadim par biljkica al hajde reko prvo da se raspitam za iskustva :)
dalmatinka

#2 Re: Svjezi zacini

Post by dalmatinka »

Imam ja, ali tek od danas :D . Naime prije pola sata sam u dućanu kupila vlasac i murtelu. Otišla sam u stvari po kopar, ali ga nisam našla. Vlasac tek moram isprobati, a murtelu sam držala i prije. Suha se ne može usporediti sa svježom. Jučer sam skuhala rajčice za danas ( pašta šuta ), pa sam umiješala nasjeckane murtele - joj razlike - drastične :D

Ps - murtela je bosiljak
Last edited by dalmatinka on 22/08/2009 15:47, edited 1 time in total.
duboka_misao

#3 Re: Svjezi zacini

Post by duboka_misao »

ruzmarin kod mene extra raste i persun, mislim da je bilo u agrokomercu da kupis paket 4 saksije sa sjemenom zacinskog bilja, pogledaj ako ti nije mrsko.
Amazonka27

#4 Re: Svjezi zacini

Post by Amazonka27 »

dajte slike ljudi :D Mislim da ce ovo biti zanimljiv hobi :) pretpostavljam da zbog svjezine zacini imaju jaci okus ili grijesim (mislim na kolicinu zacinavanja hrane) pa da se treba manje stavljati
dalmatinka

#5 Re: Svjezi zacini

Post by dalmatinka »

Amazonka27 wrote:dajte slike ljudi :D Mislim da ce ovo biti zanimljiv hobi :) pretpostavljam da zbog svjezine zacini imaju jaci okus ili grijesim (mislim na kolicinu zacinavanja hrane) pa da se treba manje stavljati
Slijedećih 15 dana sam bez fotoaparata pa ne mogu. Inače ti se u trgovačkim centrima prodaju gotovi uzgojeni začini, nisu skupi. Recimo neke stvari je meni suvišno kupovati - ružmarin, lavanda i kadulja su svugdje oko mene, isto tako i lovor, ali neke stvari je šteta ne imati u tegli na prozoru a nemaš puno posla oko toga.
Amazonka27

#6 Re: Svjezi zacini

Post by Amazonka27 »

nisam nikad kod nas vidjela da se mogu kupiti uzgojeni. Meni nesto merak da sama posijem :D cim kupim sjeme slikacu proces sadnje :D
dalmatinka

#7 Re: Svjezi zacini

Post by dalmatinka »

Amazonka27 wrote:nisam nikad kod nas vidjela da se mogu kupiti uzgojeni. Meni nesto merak da sama posijem :D cim kupim sjeme slikacu proces sadnje :D
Kažem ti, ja sam danas otišla isključivo po kopar, jer sam sinu obećala napraviti Tzatziki. Možda bi i našla da sam otišla na drugi dio grada, ali po ovoj vručini mi se jednostavno više nije dalo. Što sam tamo vidjela ti je slijedeće, cijena univerzalna 12,99
peršin
bosiljak
ružmarin
kadulja
lavanda
vlasac

Ako ti ne uspije sjeme, znaš da ćeš naći nešto gotovo.
mondo bizarro

#8 Re: Svjezi zacini

Post by mondo bizarro »

jako volim začine, što suhe što sirove.
imam zasađene bosiljak, peršun, origano, ruzmarin, kopar i masu čajeva koje takođe tretiram kao začin i ubacujem u kuhanje (posebno majčinu dušicu, nanu i žalfiju).
sve te začine sušim i spremam za zimu. najradije skupljam sjeme kopra jer stvarno je haos, posebno za čorbe.
a sušim i papriku :D
Post Reply