10. septembar Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistva proglasile su međunarodnim danom, koji se obeležava kako bi se skrenula pažnja na samoubistvo kao nešto što je moguće spriječiti. Na svjetskom nivou broj samoubistava se u proteklih 60 godina povećao za 60 odsto, a svake godine ubije se dvostruko više ljudi nego što strada u ratu.
Svakih 30 sekundi jedna osoba izvrši samoubistvo, a više od 20 osoba dnevno pokuša samoubistvo. Za porodicu i prijatelje osobe koja je izvršila ili pokušala samoubistvo, emocionalne posljedice mogu trajati godinama.
Svjetski dan prevencije samoubistva
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Još uvijek osjećam "krivicu" što nisam spriječio ovakav slučaj u mojoj porodici. Ma, ne samo krivicu, nego i neku vrstu gnjeva i ljutnje prema sebi i prema samoubici. Mogao sam, znao sam jer je to bio treći pokušaj, obratio sam se stručnjacima,...i opet,...tragedija,...Čitav rat pregurali kao izbjeglice u sopstvenom gradu,... linija Hotonj,... vratili se u reintegrisano 1996.g. i,...1997.g. samoubistvo.
Neznanje ne opravdava, a da sam bio upućeniji čini mi se da bi sve drugačije bilo.
Neznanje ne opravdava, a da sam bio upućeniji čini mi se da bi sve drugačije bilo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Ma, interesuje i te kako. Da ne pominjem objavljenje cifre demobilisanih. Tu je i otuđenje od ljudi, pa je za prošli Bajram i reis-efendija progovorio o komšiluku,...što je spas za ljude koji upravo smišljaju kako da "pobjegnu", a pomoći nema...
- Amazonka27
- mema mo
stvarno ne znam sta se desava u ljudskoj glavi pa se nakani na to da se ubije. znam slucaj kad je momak htio da se ubije (srecom sprijecen je) ali se kasnije nicega ne sjeca. sigurno ce opet pokusati, a super je ucenik cak nadprosjecan..
- sebilj
PRIJEDOR - Boris Samardžija (26) izvršio je u petak uvečer samoubojstvo pucajući u glavu na prijedorskom gradskom stadionu FK Rudar.
Pucanj je odjeknuo oko 20.15 sati i uznemirio Prijedorčane koji su alarmirali policiju. Dok je došla policija, Vinko Samardžija koji je radio kao čuvar stadiona na podu svlačionice je pronašao beživotno tijelo svoga sina.
Dežurni tužitelj Sanda Josić kazala je da je prilikom uviđaja ustanovljeno da je nesretni mladić iz puške pucao sebi u glavu te da je u ovom slučaju riječ o samoubojstvu.
"To je ustanovio i liječnik mrtvozornik. Mladić koji je pronađen na podu svlačionice iz puške je pucao sebi u sljepočnicu, te je nakon tog pucnja koga su čuli i šetači u blizini stadiona, na licu mjesta preminuo. Prema mojim saznanjima, mladić je roditeljima napisao i oproštajno pismo u kojem navodi razloge samoubojstva, te ih moli da mu oproste. On, izgleda, nije vidio smisao života", ispričala je Josićeva.
Šta je pisalo u oproštajnom pismu koje je nesretni Boris uputio svojim razvedenim roditeljima, nije poznato, prenose Nezavisne novine, dok Dnevni list tvrdi kako se mladić ubio zbog teške novčane situacije.
Prije više od dvije godine na stadionu prijedorskog Fudbalskog kluba Rudar dogodio se i incident u kojem je otac mladića koji je izvršio samoubojstvo napadnut jer ga je zbog nemogućnosti da njegov sin igra u prvom timu Rudara, u vrijeme dok je Vinko Samardžija bio trener mlade ekipe ovog kluba, nožem izbo jedan od roditelja.
Boris Samardžija jedno vrijeme je trenirao u FK Rudar, a poslije incidenta u kojem je nožem napadnut njegov otac teško se psihički oporavljao.
Pucanj je odjeknuo oko 20.15 sati i uznemirio Prijedorčane koji su alarmirali policiju. Dok je došla policija, Vinko Samardžija koji je radio kao čuvar stadiona na podu svlačionice je pronašao beživotno tijelo svoga sina.
Dežurni tužitelj Sanda Josić kazala je da je prilikom uviđaja ustanovljeno da je nesretni mladić iz puške pucao sebi u glavu te da je u ovom slučaju riječ o samoubojstvu.
"To je ustanovio i liječnik mrtvozornik. Mladić koji je pronađen na podu svlačionice iz puške je pucao sebi u sljepočnicu, te je nakon tog pucnja koga su čuli i šetači u blizini stadiona, na licu mjesta preminuo. Prema mojim saznanjima, mladić je roditeljima napisao i oproštajno pismo u kojem navodi razloge samoubojstva, te ih moli da mu oproste. On, izgleda, nije vidio smisao života", ispričala je Josićeva.
Šta je pisalo u oproštajnom pismu koje je nesretni Boris uputio svojim razvedenim roditeljima, nije poznato, prenose Nezavisne novine, dok Dnevni list tvrdi kako se mladić ubio zbog teške novčane situacije.
Prije više od dvije godine na stadionu prijedorskog Fudbalskog kluba Rudar dogodio se i incident u kojem je otac mladića koji je izvršio samoubojstvo napadnut jer ga je zbog nemogućnosti da njegov sin igra u prvom timu Rudara, u vrijeme dok je Vinko Samardžija bio trener mlade ekipe ovog kluba, nožem izbo jedan od roditelja.
Boris Samardžija jedno vrijeme je trenirao u FK Rudar, a poslije incidenta u kojem je nožem napadnut njegov otac teško se psihički oporavljao.