Svjetska trip-hop scena

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
St.Germain

#1 Svjetska trip-hop scena

Post by St.Germain »

posto sam postovalac tog muzickog smjera, koji kod nas u BIH jos nije postao pretjerano popularan, a naidjoh u Danima na interesantan tekst, koji predstavlja jedan od mojih omiljenih bendova sa narastajuce trip hop scene u kojem je jedan iz dvojca "nas cojk", Vlado Dzihan: voila ;)

to be continued iliti, bice jos preporuka ;)

The Dzihan & Kamien: Live in Vienna; Couch Records

Sarajlija Vlado Džihan i Švajcarac Mario Kamien sa njemačko-talijansko-poljskim korijenima sreli su se prvi put 1994. godine na studijima muzike u Beču. Njihov prvi zajednički projekat MC Sultan rezultirao je singlom Der Bauch, kojim su ozbiljnije skrenuli pažnju na sebe. Nedugo zatim pojavili su se na kultnoj kompilaciji Stoned Asia, i vrata londonske klupske scene su im se širom otvorila.

U proljeće 1998. godine osnivaju projekat Dzihan & Kamien. Njihov zajednički interes za muziku sa Bliskog istoka, rezultirao je svojevrsnim freestyle mixom trip-hop ritmova, arapskih žica i kompleksnih vokalnih dionica. Odličan debi album Freaks & Icons (Couch Records, 2000.) rasprodan je prije nego što se i pojavio na pravi način u radnjama. Paralelno sa uspjehom albuma, D&K su postali i tražena koncertna atrakcija, pridružujući se ravnopravno na stageu već etabliranim imenima kao što su Thievery Corporation, Goldie, Howie B, Asian Dub Foundation, Black Star Liner, Joi itd.

Sljedeće godine objavljuju album D&K Remixes, na kojem su neočekivano dali priliku mladim i neafirmisanim DJ-ima, bez obzira na činjenicu da su imali ponude svih velikih DJ imena iz Evrope i Amerike.

Drugi album Gran Riserva (Couch Records, 2002.) pokazuje duo u punoj snazi. Ovaj put se u zvuku radikalno osjeti uticaj svih meridijana na kojima su D&K boravili promovišući Freaks & Icons.

Preslušavajući posljednji album Live In Vienna potpuno je jasno zašto su D&K imali toliku želju za objavljivanjem koncerta iz bečkog kluba Porgy & Bess. Prateći orkestar od čak 18 članova (uglavnom turskog porijekla) maestralno je obavio svoj posao dajući njihovim pjesmama jednu potpuno novu dimenziju. Gošća Ma.Dita briljira svojim vokalom na nekoliko pjesama. Vrhunci albuma su pjesme Homebase, briljantan jazzy-funk sa samba podlogom, dok je Airport koktel jednostavnih piano linija uz pomoć funky ritmova.

Ukratko, radi se o briljantnom live zapisu na kojem su svi učesnici u potpunosti došli do izražaja i koji pokazuje svu prednost svirke u malom klubu. Pored toga, album Live in Vienna dokazuje da je savremeni studijski downbeat zvuk moguće bez većih problema transferisati na stage. (M. Vlaški)
BHDANI
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Slušao sam nešto malo Dž&K. It´s OK, I guess.
Nije da pratim trip-hop scenu ali zato već duže vrijeme uživam u bendovima kao što su Portishead i Massive Attack. Znam da su to samo najpoznatiji iz spektra dobrih bendova, ali valjda i to nešto znači.
dinash

Post by dinash »

nisam prevelik ljubitelj TripHopa ... mislim, OK je za neki background music ali umrem od dosade na trip hop partijima (posebno otkako sam prestao duvat :))... volim malo "cudnije" stvari ...
blablacura

Post by blablacura »

Ne mogu se pohvaliti da sam često puta slušala DŽ&K, al' ono što sam imala priliku čuti svidjelo mi se.Inače, pored njih gotivim Morcheebu, Trickyija,...zatim progressive house kao što su Underworld sa svojim live-albumom iz 2000.god. - Everything,Everything.Taj album svima preporučujem, a odiše tonovima:Trippy,Druggy i sl.
pudding time

Post by pudding time »

ej ljudi treba mi pomoc u prosirivanju moje trip hop kolekcije,,,
nek se javi ko ima ili zna dje se moge uzeti diskovi od recimo Lamb, Kruder i Dorfmeister, Zero 7, Gus Gus, Goldfrapp, Hooverphonic... ???
thanksss :D
sorge_sa

Post by sorge_sa »

sve to imas u lukavici uzet........neces potrosit vise od 50 km......mp3....kruder&dorfmeister......dosta albuma......zero7...lamb....i ostalo...
manijak1

Post by manijak1 »

:D Boli me briga
Qwert

Post by Qwert »

TripHop :-? :-)
pudding time

Post by pudding time »

znaci postiji opcija kupovine ovih sranja u mp3 formatu, super super!!!
thanks man 8) :D
p.s. kolko su cdovi jel petak?
Gatekeeper

Post by Gatekeeper »

pudding time wrote:znaci postiji opcija kupovine ovih sranja u mp3 formatu, super super!!!
thanks man 8) :D
p.s. kolko su cdovi jel petak?
u Rs-u imaš neke prodavnice gdje su 5km, 3km i dvije-tri gdje su cd-i čak 2 km

pozdrav pudding :D :)
Post Reply