Jos nam je i ovo trebalo, pored sve dublje politicke krize sada i ovo, ako nista bice veoma zanimljivo posmatrati razvoj dogadjaja poslje ovoga, jer je to jedino sto mozemo uraditi...Svjetska poštanska unija (UPU) od 1. januara 2011. nakon silnog lobiranja iz Republike Srpske (RS) dodijelila je međunarodni kod (IMPC) Poštama Srpske.
Naime, list "Oslobođenje" saznaje da je lobiranje RS-a za ovaj kod došlo čak do UN-a. Isti izvor tvrdi da ovo što je RS dobio kod je izuzetno krupna stvar, a može biti i podloga za mnogo veće promjene.
U maju 2000. UPU je IMPC kod dodijelio direktno Kosovu, dakle, u periodu kada je Kosovo bilo u sastavu Srbije.
"Ne bi ovo što se desilo sa RS-om bilo čudno da princip UPU-a nije jedan kod - jedna država. I tako je u svim slučajevima zemalja članica, a ima ih 192, uključujući i BiH. Jedino je izuzetak, odnosno promišljeni i unaprijed planirani ustupak učinjen u slučaju Kosovo i sada RS. I to što su ga dodijelili Kosovu nije bilo nikakva slučajnost, već podloga za otcjepljenje", tvrdi sagovornik lista "Oslobođenje".
IMPC kod je izmjenična pošta u koju dolazi sva pošta iz bilo koje zemlje. Može biti samo jedan izmjenični ured zbog obračuna. Ovaj ured ima i BH Pošta koja ga je dobila prijemom u UPU još 1993, kada su se druga dva operatera izjasnila da pripadaju Hrvatskoj i Srbiji.
Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
- BHCluster
#1 Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
-
Mihaelj
#2 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Ovo nisam znao, a vidim da je vijest stara mjesec dana. Loš znak i dokaz da Srbi rade ono što su rekli. Malo po malo se razdružuju od BiH...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#3 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
a tebi bas zao nesto, jeldeMihaelj wrote:Ovo nisam znao, a vidim da je vijest stara mjesec dana. Loš znak i dokaz da Srbi rade ono što su rekli. Malo po malo se razdružuju od BiH...
-
emirbey_7
#4 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Auu...
Sad do 01.19 necu moci zaspati...
Sad do 01.19 necu moci zaspati...
-
Mihaelj
#5 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Iskreno nije to dobro jer znam kud to vodi, a jednom je bilo dosta. Ja se zalažem za stabilnu BiH da uđe u EU kad i Hrvatska.plain vanilla wrote:a tebi bas zao nesto, jeldeMihaelj wrote:Ovo nisam znao, a vidim da je vijest stara mjesec dana. Loš znak i dokaz da Srbi rade ono što su rekli. Malo po malo se razdružuju od BiH...
P.S. Zaboravio sam reći s 3 entiteta.
-
panorama
#6 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
koliko će tad poštanskih kodova imati BiH?Mihaelj wrote:Iskreno nije to dobro jer znam kud to vodi, a jednom je bilo dosta. Ja se zalažem za stabilnu BiH da uđe u EU kad i Hrvatska.plain vanilla wrote:a tebi bas zao nesto, jeldeMihaelj wrote:Ovo nisam znao, a vidim da je vijest stara mjesec dana. Loš znak i dokaz da Srbi rade ono što su rekli. Malo po malo se razdružuju od BiH...
-
Mihaelj
#7 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Svaka ulica jedan.panorama wrote:koliko će tad poštanskih kodova imati BiH?
- plain vanilla
#8 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
i ja se zalazhem za Hrvatsku s entiteimaMihaelj wrote:Iskreno nije to dobro jer znam kud to vodi, a jednom je bilo dosta. Ja se zalažem za stabilnu BiH da uđe u EU kad i Hrvatska.plain vanilla wrote:a tebi bas zao nesto, jeldeMihaelj wrote:Ovo nisam znao, a vidim da je vijest stara mjesec dana. Loš znak i dokaz da Srbi rade ono što su rekli. Malo po malo se razdružuju od BiH...
P.S. Zaboravio sam reći s 3 entiteta.
-
Mihaelj
#9 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Hrvatska+FBiH+RS?plain vanilla wrote:i ja se zalazhem za Hrvatsku s entiteima
- plain vanilla
#10 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
hrvatska hrvatska+sao srpska krajinaMihaelj wrote:Hrvatska+FBiH+RS?plain vanilla wrote:i ja se zalazhem za Hrvatsku s entiteima
- Komrad
#11 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Bio sam na stranici UPUa..
Koliko sam ja upratio ... ima drzava i sa vise kodova vjerovatno se daje operaterima
Koliko sam ja upratio ... ima drzava i sa vise kodova vjerovatno se daje operaterima
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Da je kakvih lobista što francuski govore (zvanični poštanski jezik), pa da izlobiraju Sandžaku poseban kod.
Kod amidže Idriza?

Kod amidže Idriza?
-
klixober
#13 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Ali SDP je problem. Je l' tako 3S ?
-
stari grad Visegrad
#14 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Sa upu stranice:
Bosnia and Herzegovina
Official name:Bosnia and Herzegovina
ISO Code 3166/Alpha-2:BA
Date of entry into the UPU:26-01-1993
Contribution units:1
Ministry:Ministarstvo komunikacija i prometa | Министарство комуникација и транспорта
Designated postal operator:Public Enterprise B&H Post d.o.o. Sarajevo
Designated postal operator:Enterprise for postal traffic of Republic of Srpska, Banja Luka
Designated postal operator:Hrvatska posta d.o.o. Mostar ( http://www.post.ba/ )
--------------
Nij mi jasno kako se posta u Mostaru naziva "Hrvatska posta d.o.o. Mostar kad to niej hrvatska posta vec hercegovacka??? Hrvtaska posta je u Hvtaskoj---- ili ta posta raznosi samo hravtska pisma?
Bosnia and Herzegovina
Ministry:Ministarstvo komunikacija i prometa | Министарство комуникација и транспорта
Designated postal operator:Enterprise for postal traffic of Republic of Srpska, Banja Luka
--------------
Nij mi jasno kako se posta u Mostaru naziva "Hrvatska posta d.o.o. Mostar kad to niej hrvatska posta vec hercegovacka??? Hrvtaska posta je u Hvtaskoj---- ili ta posta raznosi samo hravtska pisma?
Last edited by stari grad Visegrad on 14/02/2011 02:56, edited 1 time in total.
- Komrad
#15 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
stari grad Visegrad wrote:Sa upu stranice:
Bosnia and Herzegovina
--------------
Nij mi jasno kako se posta u Mostaru naziva "Hrvatska posta d.o.o. Mostar kad u Mostaru zive i nehrvati??? a pgotovo kad to niej hrbatska posta vec hercegovacka???
Jel se salis ili stvarno ne znas?
HT Mostar - Hrvatski telekom Mostar
HP Mostar - Hrvatske poste Mostar
Kakve veze ima to sto se posta tako zove s tim sto u Mostaru zive i nehrvati?
I to nije samo Mostarska posta valjda bi to trebao znati
-
stari grad Visegrad
#16 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Poste su drzavne firme a nisu medjudrzavne. (Bosanka posta Zagreb-zar to ne zvuci glupo?)
Dok telekom firme su tipa i privatne i drzavne te se pojavljuju u druigm drzvama.
Dok telekom firme su tipa i privatne i drzavne te se pojavljuju u druigm drzvama.
- Komrad
#17 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Pa?stari grad Visegrad wrote:Poste su drzavne firme a nisu medjudrzavne. (Bosanka posta Zagreb-zar to ne zvuci glupo?)
Hrvatski telekom, Hrvatska posta, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske sume..
to pokazuje samo da Hrvati i nisu toliko ugrozeni koliko kukaju
meni ne smeta naziv "hrvatski"
-
stari grad Visegrad
#18 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Sad se to sve povezuje nekim nacionalizmom. Poste su drzavne firme, pa je meni logicno da je posta drzavna firma a ne narodna. ako je tebi logicno da je drzvana posta narodna onda nema problema.
Je li moram ubaciti pismo u bosnjacku postu? Mozda sma ja ugrozen jer nijedna posta se ne zove bosnjacka posta.
Uskro ce se u BiH otvoriti grcka posta.
Je li moram ubaciti pismo u bosnjacku postu? Mozda sma ja ugrozen jer nijedna posta se ne zove bosnjacka posta.
Last edited by stari grad Visegrad on 14/02/2011 03:14, edited 2 times in total.
- Komrad
#19 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Pa neka se otvori i Grcka posta u BiH i?stari grad Visegrad wrote:Sad se to sve povezuje nekim nacionalizmom. Poste su drzavne firme, pa je meni logicno da je posta drzavna firma a ne narodna. ako je tebi logicno da je drvana posta narodna onda nema problema.
Ako cemo vec bukvalno sve shvacati onda BiH nem DRZAVNU postu
Evo u BiH postoji Elektroprivreda BIH a ona u sustini stvari nije EP BiH nego EP Federacije
-
stari grad Visegrad
#20 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Kao sto rekoh meni je logicno da je Posta dravna Posta, a ne narodna. U imenu drzavne posti ne vidim nikakav problem, dok Poste nazvane po narodu glupo zvuce. "Marokanska posta Pariz".
- Komrad
#21 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Imam osjecaj da si dijasporacstari grad Visegrad wrote:Kao sto rekoh meni je logicno da je Posta dravna Posta, a ne narodna. U imenu drzavne posti ne vidim nikakav problem, dok Poste nazvane po narodu glupo zvuce. "Marokanska posta Pariz".
Nego... prihvati se pisanja kakvog prijedloga da BiH dobije jednu postu umjesto 3 pa cemo rijesiti problem
-
hajducka travica
#22 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Komrad wrote:Imam osjecaj da si dijasporacstari grad Visegrad wrote:Kao sto rekoh meni je logicno da je Posta dravna Posta, a ne narodna. U imenu drzavne posti ne vidim nikakav problem, dok Poste nazvane po narodu glupo zvuce. "Marokanska posta Pariz".
Nego... prihvati se pisanja kakvog prijedloga da BiH dobije jednu postu umjesto 3 pa cemo rijesiti problem
Imam osjecaj da si dijasporac
I, kakav ti je osjecaj poslije saznanja??
-
lin116
#23 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
[quote="hajducka travica"][quote="Komrad"][quote="stari grad Visegrad"]Kao sto rekoh meni je logicno da je Posta dravna Posta, a ne narodna. U imenu drzavne posti ne vidim nikakav problem, dok Poste nazvane po narodu glupo zvuce. "Marokanska posta Pariz".[/quote]
Nego... prihvati se pisanja kakvog prijedloga da BiH dobije jednu postu umjesto 3 pa cemo rijesiti problem[/quote]
[quote]
[/quote]
I, kakav ti je osjecaj poslije saznanja??[/quote]
Nista se u Bosni ne desava bez znanja lokalnih aga i begova u Sarajevu. Sumsku nisu storili oni koji je fol danas stvaraju vec je stvorio neciji potpis u Sarajevu. Pogledajte realnost zadnjih petnest godina gdje je samo Sarajevo bilo prije 15 godina a gdje je sada . Nekome u Sarajevu ovo sve odgovara saberite i oduzmite pa ce te nadam se razumijeti u cemu je fol.
Nego... prihvati se pisanja kakvog prijedloga da BiH dobije jednu postu umjesto 3 pa cemo rijesiti problem[/quote]
[quote]
I, kakav ti je osjecaj poslije saznanja??[/quote]
Nista se u Bosni ne desava bez znanja lokalnih aga i begova u Sarajevu. Sumsku nisu storili oni koji je fol danas stvaraju vec je stvorio neciji potpis u Sarajevu. Pogledajte realnost zadnjih petnest godina gdje je samo Sarajevo bilo prije 15 godina a gdje je sada . Nekome u Sarajevu ovo sve odgovara saberite i oduzmite pa ce te nadam se razumijeti u cemu je fol.
- proof
#24 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
'ochemol otkopavat ili nechemo?BHCluster wrote:
Jos nam je i ovo trebalo, pored sve dublje politicke krize sada i ovo, ako nista bice veoma zanimljivo posmatrati razvoj dogadjaja poslje ovoga, jer je to jedino sto mozemo uraditi...
ja ovaj put idem u logistiku!
- Komrad
#25 Re: Svjetska poštanska unija dala međunarodni kod Poštama RS-a
Oho ... hocemo li to sad o domacim izdajnicima, placenicima, KOSu, UDBA-i i tako to?lin116 wrote: