Znate li, uopšte, za Svjetlo riječi?
Mislim da taj časopis zaslužuje svoj hommage na saxu
Svjetlo riječi je po meni jedna od rijetkih svijetlih tačaka među štampanim medijima u BiH. Iako je po svojoj provenijenciji katolički časopis, Svjetlo riječi je i puno više od toga. Kako u samom zaglavlju piše.. Vjera, društvo kultura.. su neke od osnovnih odrednica u uređivačkoj koncepciji. Svjetlo riječi je pisano, kako se to uobičava reći, jezikom pogodnim za široke narodne mase, budući da je prevashodno i namijenjeno prosječno obrazovanom katoliku (i svakom drugom prosječnom čovjeku), ali to pisanje nikada ne postaje populističko, u pežorativnom smislu riječi.
U svome radu Svjetlo riječi iz broja u broj izražava duboku naklonost prema svim vjerama (i nevjerama) i religijama, svim ljudima koji negdje pripadaju ili ne pripadaju. A način na koji to rade nije ni usiljena toleracija (od koje mi se više diže kosa na glavi), niti je hinjenje nekog dušebrižništva pod čijim se plaštom nastoje spasiti zabludjele duše.. Svjetlo riječi piše svima nama i o svima nama, prevashodno ljudima Bosne.
Izdvojio bih kao divan primjer od prije par brojeva (čini mi se juli 2007.) kada je Svjetlo riječi temu broja posvetilo PATNJI, a na naslovnoj stranici je prikazana fotografija muslimanskog mezarja.. U idućem broju javio se jedan čitalac i vrlo vrlo oprezno i kulturno prigovorio uredniku da možda muslimanskom mezarju i nije mjesto na naslovnici katoločkog časopisa, iako, nastavlja gospodin, duboko poštuje i učestvuje u boli svakog čovjeka (Juli je mjesec, sve je faktički u znaku Srebrenice...). Kako je samo urednik odgovorio na to pismo.. naravno, blago i taktički, ali vrlo odlučno..njihova patnja je naša patnja.. Divan primjer.
Svjetlo riječi uređuju franjevci, dobri bosanski franjevci.. treba li išta dodati tome?
Stvarno mi nije namjera reklamirati nekoga, pa se nadam da ova tema nije u suprotnosti sa pravilima foruma.
http://www.svjetlorijeci.ba