Svjedocanstva iz BiH u inostranstvu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
U-zap

#1 Svjedocanstva iz BiH u inostranstvu

Post by U-zap »

Pozdrav ljudi! Zanima me zasto veliki broj predmeta koji se uci u BiH nije priznat u zemljama EU? Nedavno sam se preselio u jednu od zemalja EU i veliki broj predmeta koje sam ucio u srednjoj skoli nije priznat, samo nekolicina. Kada sam nazvao njihovo ministarstvo obrazovanja rekli su mi da je takav slucaj kada je u pitanju BiH ( takodjer su mi naveli podatak da dok je bila Jugoslavija da su sve predmete priznavali). Slucaj nije samo sa gimnazijom nego i sa fakultetom. Da li je to krivica ministarstva u BiH jer nista ne rade kako bi olaksali mladima zivot kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu? Prema njihovom, morao bih opet da polazem vecinu predmeta koje sam imao u gimnaziji iako sam to sve radio. :-)
filozofija

#2 Re: Svjedocanstva iz BiH u inostranstvu

Post by filozofija »

U-zap wrote:Pozdrav ljudi! Zanima me zasto veliki broj predmeta koji se uci u BiH nije priznat u zemljama EU? Nedavno sam se preselio u jednu od zemalja EU i veliki broj predmeta koje sam ucio u srednjoj skoli nije priznat, samo nekolicina. Kada sam nazvao njihovo ministarstvo obrazovanja rekli su mi da je takav slucaj kada je u pitanju BiH ( takodjer su mi naveli podatak da dok je bila Jugoslavija da su sve predmete priznavali). Slucaj nije samo sa gimnazijom nego i sa fakultetom. Da li je to krivica ministarstva u BiH jer nista ne rade kako bi olaksali mladima zivot kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu? Prema njihovom, morao bih opet da polazem vecinu predmeta koje sam imao u gimnaziji iako sam to sve radio. :-)
U principu, predmeti kao predmeti se nigdje ne priznaju. Ja koliko znam Austrija nece priznati ni pojedinacne predmete iz Njemacke. Medjutim, zavrsene kvalifikacije se sigurno priznaju. Dakle ako si zavrsio srednju skolu ili fakultet, onda se to i priznaje bez nekoih vecih problema. Takodjer, u principu priznaju se i godine skole, ako je smjer skolovanja isti. Dakle, ako ides neke dvije godine u gimnaziju, velika je vjerovatnoca da ce ti se priznati - dakle samo pod uslovom da su cijele godine zavrsene. Pojedinacni predmeti nece ni u kome slucaju - cak ni na fakultetu.
Nexusy

#3 Re: Svjedocanstva iz BiH u inostranstvu

Post by Nexusy »

zato što 99% naših fakulteta nisu akreditovani, odnosno nemaju priznanje da su validni i priznati fakulteti u svim zemljama svijeta. To ti je veliki problem sa jačim fakultetima poput Mašinskog, Elektrotehnike, Arhikteture... jer se ni ovi naši ne mogu dogovoriti po kom principu će funkcionirati ti fakulteti. Usput akreditacija fakulteta se plaća jako puno i univerziteti nemaju novčanih sredstava što onemogučava izučavanje predmeta koji su bitni za EU, a i ne mogu dovesti strane profesore koji će te predmete predavati. Uostalom, privatni fakulteti prave halabuku, jer oni uništavaju državne univerzitete, čime oni slabe i na osnovu toga ne mogu dobiti akreditaciju.
U_kost

#4 Re: Svjedocanstva iz BiH u inostranstvu

Post by U_kost »

Sve što je priznato kod nas, a kod nas je SVE priznato, priznato je i vani zato manite se šuplje.

Imate internet, provjerite. :dosadno:
Post Reply