Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Utokkha

#1 Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Post by Utokkha »

Meni se čini da u Bosni poslije rata nikada nije bilo vrijeme progresa. Kriza je konstantna, situacija loša. Zanima me kako vi osjetite ovu posljednju krizu koja traje već par godina, pogotovo vi što radite? Je li došlo do pada aktivnosti, likvidnosti, kašnjenja u platama?
Volio bih da se javi i raje iz vana.
Ne moraju biti konkretni podaci. Ne mora niko reći gdje radi, navoditi konkretne cifre.

Ja radim u proizvodnji. Primarna tržišta su nam bila Austrija i Njemačka. I sve je nestalo u roku od sedam dana. Tri ugovora su poništena, 30 ljudi je ostalo bez posla. Nema naznake oporavka. Vijesti su uglavnom negativne, jer kažu da u Austriji još uvijek ima problema u branši u kojoj moja firma radi.
U poslovnoj korespondenciji, samo mi se Švabe hvale kako je njima OK, dok su ostali još uvijek u kuknjavi.
Posmatram mlade okolo i čini mi se da nikada teže nije bilo naći posla, s druge strane opet dosta mladih ima jače razvijene vještine od njihovih starijih kolega (znanje jezika, računara...), pa opet od te starije generacije ne mogu naći posao.
detroit-mercy

#2 Re: Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Post by detroit-mercy »

Iskreno, nikada bolje. Na svu srecu nismo bili u prilici da ostanemo bez posla ni ja ni supruga, plus ako na to nadovezes da je u principu sve pojeftinilo. Odnosno da su trgovci davali samo takve dealove na sve od auta do kucanskih aparata, ovo je bila jako dobra prilika da se covjek dobro ponovi za manje pare. Plus u vrijeme krize smo kupili kucu cija je vriednost bila duplo manja od one koju je prijasnji vlasnik platio samo 4 godine ranije.
Tako da ukupno gledano ova kriza je mnogima dobro dosla. Na drugu stranu opet oni su imali manje srece pa su ostali bez posla, mnogi od njih su veoma dugo trazili posao ili skoro dobili posao tako da za njih ove dvije godine i nisu bile bas sjajne. :mrgreen:
starii

#3 Re: Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Post by starii »

kriza je dobro doslo jedino oni koji su imali stalan posao u neindustrijskom sektoru i koji su imali ustekane love sa strane pa sad mogu kupovati vrlo povoljno...ovi drugi koji rade u industriji još dugo ce se patiti s krizom...
jedna tamo

#4 Re: Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Post by jedna tamo »

ja uopšte neosjetim ovu svjetsku krizu, a nisam primjetila ni moja rodbina, svi žive kako su živili, čak po gradu čini mi se da se baš ima love, svi se dobro oblače, auta su tu, gradi se...
ja mislim da je ovu krizu neko izmislio :D
Bušman

#5 Re: Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Post by Bušman »

Ja licno nisam previse osjetio. Moji roditelji jesu (otac mi je u gradjevinskom biznisu, mama je srecom na budzetu), ali ja se nesto bojim da cu tek sada osjetiti. Ono sto je sa potrosacke strane pozitivno jesu manje cijene. Kao sto neko rece, neke stvari se budzasto prodaju. Sada je na ljudima da sto vise kupuju da se sto prije izadje iz krize, a i to je vala tesko.
Justina

#6 Re: Svj. ekonomska kriza - odraz na vas zivot

Post by Justina »

Utokkha wrote:Meni se čini da u Bosni poslije rata nikada nije bilo vrijeme progresa. Kriza je konstantna, situacija loša. Zanima me kako vi osjetite ovu posljednju krizu koja traje već par godina, pogotovo vi što radite? Je li došlo do pada aktivnosti, likvidnosti, kašnjenja u platama?
Volio bih da se javi i raje iz vana.
Ne moraju biti konkretni podaci. Ne mora niko reći gdje radi, navoditi konkretne cifre.

Ja radim u proizvodnji. Primarna tržišta su nam bila Austrija i Njemačka. I sve je nestalo u roku od sedam dana. Tri ugovora su poništena, 30 ljudi je ostalo bez posla. Nema naznake oporavka. Vijesti su uglavnom negativne, jer kažu da u Austriji još uvijek ima problema u branši u kojoj moja firma radi.
U poslovnoj korespondenciji, samo mi se Švabe hvale kako je njima OK, dok su ostali još uvijek u kuknjavi.
Posmatram mlade okolo i čini mi se da nikada teže nije bilo naći posla, s druge strane opet dosta mladih ima jače razvijene vještine od njihovih starijih kolega (znanje jezika, računara...), pa opet od te starije generacije ne mogu naći posao.

U Nemackoj je manjak radne snage i ( moje licno misljenje) sigurna sam da ce najkasnije od 1.januara
2011 poceti sa uvozom radne snage,pri cemu su nemacka iskustva sa ljudima iz bivse YU jako dobra
tako da ce oni sigurno imati prednost. Sada, veliko je pitanje sta ti podrazumevas pod ovim vestinama
govoreci da mladi znaju da udju na sajt nekog foruma ili pisu sms. Znanje jezika takodje je jako relativna
stvar, jer mladi znjau neki oskudan engleski, ali Nemcima trebaju zavarivaci,strucni radnici, tako da
to znanje nasih mladih ljudi zaista nikoga ne zanima.

Uostalom svaka budala danas ume da chatuje,piskara ,pita,lista guglove.

Ne,trazi se strucnost,tako da ,koliko vidim, i tu cete ostati bez ikakve sanse za posao.

Naravno,izuzimam ljude koji su zavrsili elektrotehniku,mashinstvo,gradjevinu, ili bilo koji
drugi ozbiljan tehnicki faks.

A i moja baba u medjuvremenu poznaje racunar, a naucila i engleski :D
Post Reply