Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bach

#26 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

harisl wrote:
mIRCerka wrote:
harisl wrote:Izvinjavam se na skretanju sa teme (Denisa mi je zao i treba mu dati jednu ulicu, a ako neko zasluzuje vise - njemu i dvije i tri ako treba), ali nije mi bas jasno kako se to nekome 'daje' ulica. Mislim, necije ime ce se onda protjerati iz te 'mahale'. Ili se mora napraviti nova ulica?
jedan od clanova komisije za imenovanje ulica, ako nije i preCjednik, kaze "ma ko je mak dizdar, vlah hercegovacki"...tek kasnije sazna da je MAK u stvari Mehmedalija...
i da, tako to rade...jednom uzmu, drugom daju...
Hvala na pojasnjenju. Toga sam se i plasio...
Mozda bi trebali ko Ameri 'do semafora jedna, od semafora druga ulica'...
U sustini, nisam za mijenjanje naziva ulica 'eto samo tako'. Mozda bi bolje bilo napraviti park pa mu dati necije ime (hem bi se izbjegla kojekakva 'etnicka ciscenja', hem bi se povecao broj parkova...).
Jeste, samo kada bi mi imali parkova. Šta sad treba nekom kvadratu trave da dvije klupe i ljuljačkom na Dobrinji dati ime simbola stradanja i nesposobnosti vlasti da riješe bilo koji proble, pa bila to i maloljetnička delinkvencija.

Ja ne mogu da vjerujem da neke osobe ovdje govore to što govore. Ako je ovo stav građana Sarajeva, onda se moramo duboko zamisliti i upitati kakvo smo to mi ljudi i da li neko ko sebe naziva čovjekom može biti tako ohol i ravnodušan.

Sram nas bilo.
Last edited by bach on 18/03/2009 21:22, edited 1 time in total.
dimu

#27 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by dimu »

harisl wrote: Hvala na pojasnjenju. Toga sam se i plasio...
Mozda bi trebali ko Ameri 'do semafora jedna, od semafora druga ulica'...
U sustini, nisam za mijenjanje naziva ulica 'eto samo tako'. Mozda bi bolje bilo napraviti park pa mu dati necije ime (hem bi se izbjegla kojekakva 'etnicka ciscenja', hem bi se povecao broj parkova...).
plasis se moguce promjene debilnog imena ulice poput bolnicka, vrazova i slicno u ime nevino ubijenog djeteta ? ne nose sve ulice necija imena i prezimena covjece...

nije niko rekao da ce preimenovati titovu ulicu, ili obalu kulina bana ili tako neke bitne licnosti.

dablolseven wrote:zao mi je nevinog djeteta ali mislim da ne zasluzuje ulicu u sarajevu. ubistva na ulici se stalno desavaju, nevini ljudi stalno stradavaju i dalje ce, nazalost, stradati. a dokle bismo dosli kad bismo svakom ubijenom davali po jednu ulicu?
koliko je to djece ubijeno u tim ubistvima na ulici koja se stalno desvaju na iole priblizan nacin kao sto je ubijen Denis ??? navedi slucaj da vidimo taj konitinuitet takvih dogadjaja, kao da smo navikli na to ???
bach

#28 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

Ima baš birokratskih, balo rečeno debilnih, naziva ulica, tipa Nulta Tranferzala. To je ulica pord Tehničke škole, prema Željezničkoj stanici. Na raskrsnici Nulte tranferzale i Zmaja od Bosne izahnuo je i Denis Mrnjavac. To bi bio moj prijedlog za ulicu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#29 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by mIRCerka »

bach wrote:Ima baš birokratskih, balo rečeno debilnih, naziva ulica, tipa Nulta Tranferzala. To je ulica pord Tehničke škole, prema Željezničkoj stanici. Na raskrsnici Nulte tranferzale i Zmaja od Bosne izahnuo je i Denis Mrnjavac. To bi bio moj prijedlog za ulicu.
:(
Alhemicarkaa

#30 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Alhemicarkaa »

Ma hajde navedite imena te djece, da vidimo koliko ce samo nas na forumu znati da su oni nastradali kao Denis? Ovdje se ne radi o Denisu kao Denisu, vec o svoj djeci, jednostavno, kad kazete Denis svi ce znati na sta se odnosi. Ja prva kad prodjem to ulicom, ili kad se pomene Denis, ne pomislim kako samo Denis nije siguran, i kako je samo on izgubio zivot, pomislim kako jedno dijete nije sigurno u ovom gradu, kako ja mogu nastradati samo zato sto sam nekog pogledala ili nisam. On je simbol, za kojeg svi znaju.
Evo, ja znam da on nije jedini, nazalost, i evo, na moj obraz i na moju sramotu, ne znam imena druge djece, momaka, djevojaka i ljudi koji nastradase, i njihova ulica me ne bi asocirala (iz prostog razloga sto ne znam ime toj osobi) na tu strahotu koja je usla medju nas, koju su nam nasi vlastodrsci priredili, ali i koju smo priredili sami sebi. Stidite se vi koji pitate zasto Denis, a ne ovaj, tako isto mozete pitati zasto kasarna Talijana, a ne nekog drugog momka, koji se isto itako grcevito borio, i poginuo. Ali za njega niko ne zna.
neki

#31 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by neki »

bach wrote:Ima baš birokratskih, balo rečeno debilnih, naziva ulica, tipa Nulta Tranferzala. To je ulica pord Tehničke škole, prema Željezničkoj stanici. Na raskrsnici Nulte tranferzale i Zmaja od Bosne izahnuo je i Denis Mrnjavac. To bi bio moj prijedlog za ulicu.
To je prva transferzala, nulta je Djure Djakovica.. :wink:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#32 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by mIRCerka »

Alhemicarkaa wrote:Ma hajde navedite imena te djece, da vidimo koliko ce samo nas na forumu znati da su oni nastradali kao Denis? Ovdje se ne radi o Denisu kao Denisu, vec o svoj djeci, jednostavno, kad kazete Denis svi ce znati na sta se odnosi. Ja prva kad prodjem to ulicom, ili kad se pomene Denis, ne pomislim kako samo Denis nije siguran, i kako je samo on izgubio zivot, pomislim kako jedno dijete nije sigurno u ovom gradu, kako ja mogu nastradati samo zato sto sam nekog pogledala ili nisam. On je simbol, za kojeg svi znaju.
Evo, ja znam da on nije jedini, nazalost, i evo, na moj obraz i na moju sramotu, ne znam imena druge djece, momaka, djevojaka i ljudi koji nastradase, i njihova ulica me ne bi asocirala (iz prostog razloga sto ne znam ime toj osobi) na tu strahotu koja je usla medju nas, koju su nam nasi vlastodrsci priredili, ali i koju smo priredili sami sebi. Stidite se vi koji pitate zasto Denis, a ne ovaj, tako isto mozete pitati zasto kasarna Talijana, a ne nekog drugog momka, koji se isto itako grcevito borio, i poginuo. Ali za njega niko ne zna.
ja znam jos za Dinu Drndu da je nastradao na pravdi Boga, isao bacit smece i nije se vratio.
Vecina druge djece, tj ubijenih maloljetnika, je stradala NAZALOST u obracunima raznih vrsta.
Bas sinoc gledam na TV pominju nedavnu pucnjavu, ime i prezime onog koji je pucao i kontam, najmanje jednom u dva mjeseca taj lik ucestvuje u nekom belaju, i takav je od svoje 15te godine, al nema zatvora za maloljetnike...
ono sto hocu reci, ok super dobice Denis u ime sve mucki ubijene djece bukvalno u prolazu, ali znajte da cemo se izboriti, silom ili milom, za ZATVOR ZA MALOLJETNIKE ZATVORENOG TIPA gdje ce biti balavurdija sa balavurdijom i gdje nece biti starijih kod kojih ce moci ispeci zanat...
harač

#33 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by harač »

bil bila uvreda da se takav jedan zatvor nazove po "denisu mrnjavcu"... nešto kao kazneno-popravni zavod za maloljetnike "Denis Mrnjavac"?
Asana

#34 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Asana »

plasis se moguce promjene debilnog imena ulice poput bolnicka, vrazova i slicno u ime nevino ubijenog djeteta ? ne nose sve ulice necija imena i prezimena covjece...
:lol:
ne nose sve, ali vrazova nosi ... ponositi mladicu :D
shuriken

#35 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by shuriken »

mIRCerka wrote:dobro vas je vise i sa Azizom, shvatili smo da je prva Bosnjakinja doktorica, emigrirala u USA i tacka.

Ja im mogu reci JBLA VAS ULICA DAJTE ZATVOR ZA MALOLJETNIKE ZATVORENOG A NE OTVORENOG TIPA!!!!!
zar nije prva doktorica Iblizovic, negdje iza I svjetskog rata?
fixer

#36 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by fixer »

hvala Bogu pa ove pojedince niko ne uzima ozbiljno! isti oni koji se nisu htjeli reagirat "pretjerano" pa zaustavit zlocin, danas i ovo pozitivno djelo smatraju isto pretjeranim. denisa nije ubila hrabrost i neuracunljivost napadaca, nije ga takodjer ubio ni kukavicluk posmatraca- ne zelim da vjerujem da bi neko mogao biti kukavica samo da su znali da ce njihov nedostatak reakcije prouzrokovat smrt, i to ne bilo kakvu - smrt djeteta. denisa je ubila nesposobnost da damo pravilnu i odmjerenu reakciju. iz straha da se ne bi pretjerano upetljali, ili u nekim slucajevima premalo, nase reakcije su granicne, tj. ili su pretjerano agresivne, ili suludo pasivne. a denis kao denis, njega vise nema! da li je pravedno da on sad ima ulicu? bilo bi pravednije da je ziv, pa prema tome, da mu damo sto ulica ne mozemo se iskupiti za nepravdu koju smo njemu i majci nanijeli! i ne treba denisu ulica da bi ga se neko sjetio, treba nama da ne zaboravimo taj dan kad smo pali kao ljudi.
dimu

#37 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by dimu »

Asana wrote:
:lol:
ne nose sve, ali vrazova nosi ... ponositi mladicu :D
a Vraz je bio ko ? :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#38 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by ladyblue18 »

fixer wrote:hvala Bogu pa ove pojedince niko ne uzima ozbiljno! isti oni koji se nisu htjeli reagirat "pretjerano" pa zaustavit zlocin, danas i ovo pozitivno djelo smatraju isto pretjeranim. denisa nije ubila hrabrost i neuracunljivost napadaca, nije ga takodjer ubio ni kukavicluk posmatraca- ne zelim da vjerujem da bi neko mogao biti kukavica samo da su znali da ce njihov nedostatak reakcije prouzrokovat smrt, i to ne bilo kakvu - smrt djeteta. denisa je ubila nesposobnost da damo pravilnu i odmjerenu reakciju. iz straha da se ne bi pretjerano upetljali, ili u nekim slucajevima premalo, nase reakcije su granicne, tj. ili su pretjerano agresivne, ili suludo pasivne. a denis kao denis, njega vise nema! da li je pravedno da on sad ima ulicu? bilo bi pravednije da je ziv, pa prema tome, da mu damo sto ulica ne mozemo se iskupiti za nepravdu koju smo njemu i majci nanijeli! i ne treba denisu ulica da bi ga se neko sjetio, treba nama da ne zaboravimo taj dan kad smo pali kao ljudi.
:thumbup: zadnja recenica narocito
bach

#39 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

Stanko Vraz, po kojem je često naziva stacionar na Marijin Dvoru nije imao nikakve veze ni sa Sarajevom ni sa BiH.
Stanko Vraz (Jakob Frass; Cerovec, 30. juni 1810. - Zagreb, 20. maj 1851. godine) je bio hrvatski i slovenski pisac.

Po svojoj raznovrsnoj djelatnosti (pjesnik, kritičar, putopisac, prevodilac) Vraz je jedan od najistaknutijih iliraca i prvi hrvatski profesionalni književnik.
Jara

#40 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Jara »

shuriken wrote:
mIRCerka wrote:dobro vas je vise i sa Azizom, shvatili smo da je prva Bosnjakinja doktorica, emigrirala u USA i tacka.

Ja im mogu reci JBLA VAS ULICA DAJTE ZATVOR ZA MALOLJETNIKE ZATVORENOG A NE OTVORENOG TIPA!!!!!
zar nije prva doktorica Iblizovic, negdje iza I svjetskog rata?
jeste, dr Iblizović je prva i po mojim saznanjima.
Jara

#41 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Jara »

bach wrote:Stanko Vraz, po kojem je često naziva stacionar na Marijin Dvoru nije imao nikakve veze ni sa Sarajevom ni sa BiH.
Stanko Vraz (Jakob Frass; Cerovec, 30. juni 1810. - Zagreb, 20. maj 1851. godine) je bio hrvatski i slovenski pisac.

Po svojoj raznovrsnoj djelatnosti (pjesnik, kritičar, putopisac, prevodilac) Vraz je jedan od najistaknutijih iliraca i prvi hrvatski profesionalni književnik.
stacionar? :-)
Jara

#42 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Jara »

bach wrote:Imaš u sarajevu poprilično besmislenih naziva ulica: Velika drveta, Sutjeska, Bolnička, Dolina, Đoke Mazalića i slično.
među boldiranim nazivima, pronađi uljeza :)
bach

#43 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

Stani malo, moja porodica je dala neke od bitnijih ljudi u ovom gradu u zadnjih nekolko stotina godina, kao doktorore, gradonačelnike, sudije i poduzetnike, ljudi iz moje porodice gradili su sarajevske mostove, džamije i druge objekte.

Niti jedna ulica u ovom gradu ne nosi ime nekoga iz moje porodicE i nije mi uopšte krivo. Između toga da ulicu dobije moj predak gradonačelnik Sarajeva iz 18. vijeka ili Denis Mrnjavac, ja biram da se ulica zove po Denisu Mrnjavcu.
bach

#44 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

Jara wrote:
bach wrote:Stanko Vraz, po kojem je često naziva stacionar na Marijin Dvoru nije imao nikakve veze ni sa Sarajevom ni sa BiH.

stacionar? :-)
Mene podsjeća na vojni stacionar. Trebam tamo slikti zub i nimalo mi se tamo ne ide. Zgrada je kao kasarna iznutra.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Truba »

bach wrote:Imaš u sarajevu poprilično besmislenih naziva ulica: Velika drveta, Sutjeska, Bolnička, Dolina, Đoke Mazalića i slično.

pa đoko mazalić je akademski slikar :roll: :roll: :roll:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#46 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Big Boy »

Svaka ulica i svaki cosak ima svoju pricu... samo sto su nazalost mnoge od tih zaboravljene, prasina vremena je napravila svoj debeli sloj a malo ko ima volje da to cisti i istrazuje.

Npr. nekom je naziv ulice Velika Drveta besmislen... meni nije jer poznajem pricu iza toga, ali sad sve to opet i nema veze jer su Velika Drveta odnedavno preimenovana u ulicu Srdjana Aleksica. Pitam se samo koliko sad ljudi zna ko je i odakle je Srdjan Aleksic ?!?

Nemam nista protiv da i Denis Mrnjavac dobije svoju tablu u nekoj ulici ali mislim da je puno bitnije da se radi na tome da se takve stvari spase od zaborava. Jer... ako se danas preimenuje neka ulica hoce li neko za 10, 20 godina govoriti kako mu je ulica Denisa Mrnjavca glupa i ko li je uopste bio taj Mrnjavac. :roll:
Truba

#47 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Truba »

pa to je u ljudskoj psisi :D da pljuje po proslosti a sebe uzdiže u zvijezde... a kad djeca pocnu pljuvat po 1992-1995 bit ce kuku lele... zato što smo svi pljunuli po našoj prošlosti

Denisova ulica je potrebna...
StudioAkord

#48 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by StudioAkord »

cuj dobiva ulicu pa vi niste normalni, koliko je ljudi poginulo u ratu i sve a vi dajete neka druga imena ulicama, dabogsacuva!
Truba

#49 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Truba »

StudioAkord wrote:cuj dobiva ulicu pa vi niste normalni, koliko je ljudi poginulo u ratu i sve a vi dajete neka druga imena ulicama, dabogsacuva!

:lol: :lol: :lol: :lol:
uvjek dobar gost

#50 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by uvjek dobar gost »

fixer wrote:hvala Bogu pa ove pojedince niko ne uzima ozbiljno! isti oni koji se nisu htjeli reagirat "pretjerano" pa zaustavit zlocin, danas i ovo pozitivno djelo smatraju isto pretjeranim. denisa nije ubila hrabrost i neuracunljivost napadaca, nije ga takodjer ubio ni kukavicluk posmatraca- ne zelim da vjerujem da bi neko mogao biti kukavica samo da su znali da ce njihov nedostatak reakcije prouzrokovat smrt, i to ne bilo kakvu - smrt djeteta. denisa je ubila nesposobnost da damo pravilnu i odmjerenu reakciju. iz straha da se ne bi pretjerano upetljali, ili u nekim slucajevima premalo, nase reakcije su granicne, tj. ili su pretjerano agresivne, ili suludo pasivne. a denis kao denis, njega vise nema! da li je pravedno da on sad ima ulicu? bilo bi pravednije da je ziv, pa prema tome, da mu damo sto ulica ne mozemo se iskupiti za nepravdu koju smo njemu i majci nanijeli! i ne treba denisu ulica da bi ga se neko sjetio, treba nama da ne zaboravimo taj dan kad smo pali kao ljudi.
Neka je Denis dobio ulicu.... no ja sam se kao pojedinac, kao demonstrant upravo toga bojao... da će dobiti ulicu žrtva sistema, žrtva našeg kukavičluka... prije nego sistem izgradi ustanovu,prije no mi prestanemo biti miševi, prije nego riješi veliki problem delikvencije u gradu ali i ne samo u njemu. Moji strahovi su se obistinili... problem je ostao, mi ostali miševi !

Pozivam nas sve da budemo istrajni da budemo pri ruci majci pokojnog Denisa, molim da pritisnemo još jednom vlast da riješi problem.... , jer ime jedne ulice neće oprati našu savijet !
Last edited by uvjek dobar gost on 19/03/2009 10:13, edited 1 time in total.
Post Reply