Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bach

#1 Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

Javlja mi prijatelja maloprije da je Vlada KS donijela odluku da jedna ulica u centru Sarajeva dobije ime po tragično ubijenom dječaku Denisu Mrnjavacu. Sada je na potezu općina Centar koja ima 10 dana da odredi koja će ulica bizi nazvana po Denisu Mrnjavcu.

Odluka je donešena na inicijativu Mladih Socijaldemokratske unije BiH.

Kaže mi prijatelj da je vijest objavljena u današnjem Dnevnom avazu. Nemam prilike danas kupiti novine, pa bih volio da neko stavi copy/paste sa člankom.

Evo inicijative:
Zgroženi svirepim ubistvom Sarajevskog srednjoškolca pokojnog Denisa Mrnjavca, vođeni čisto ljudskim motivima, bez namjere politiziranja, Interesna organizacija mladih SDU BiH KO Sarajevo pokreće,

INICJATIVU ZA DODJELU IMENA DENISA MRNJAVCA ULICI U CENTRU GRADA SARAJEVA

Interesna organizacija mladih SDU BiH KO Sarajevo smatra da izuzetno složena ekonomsko socijalna situacija u BiH, za posljedicu ima alarmantno visoku stopu nezaposlenosti mladih, koja opet sa druge strane proizvodi visok nivo frustracije i političke apatije, dok potpuno odsustvo volje vladajućih struktura da naprave efikasne promjene generiraju probleme u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Usljed takve situacije u Kantonu Sarajevo, povećana je stopa općeg kriminaliteta što je uzrovokalo i povećanje stope maloljetničke delikvencije čija je žrtva bio i pokojni Denis Mrnjavac.

Interesna organizacija mladih SDU BiH KO Sarajevo stoji na stanovištu da je za efikasan sistem sigurnosti potreban sveobuhvatan razvoj sigurnosne kulture izražene kroz cjelokupno djelovanje i ponašanje državne infrastrukture i civilnog društva u BiH. Sigurnosnu kulturu možemo definisati kao set vrijednosti, motiva i orijentacije, kao i ponašanja u oblasti sigurnosti. S obzirom na bremenitu prošlost kroz koju je prošla država BiH, sigurnosni aspekt je iznimno važan segment tranzicije i kohezije BH društva u cjelini i kao takav je veoma važan element evropskog puta BiH. Nova sigurnosna polja djelovanja moraju odražavati napore koji se čine na održanju mira i stabilizaciji sigurnosnog sistema. Sigurnosno područje djelovanja bi trebalo biti definirano i ustrojeno od strane svih onih struktura koje se bave pitanjem sigurnosti unutar infrastrukture jedne države.

Kao prvi korak ka otrežnjenju i formiranju svijesti o postojanju sigurnosne kulture, Interesna organizacija mladih SDU BiH KO Sarajevo predlaže da se jedna od centralnih gradskih ulica preimenuje i da nosi ime žrtve zatajenja sigurnosnog sistema i sveukupne strukture vlasti – pokojnog Denisa Mrnjavca.

Smatramo da ime pokojnog Denisa Mrnjavca odražava sublimaciju vrijednosti jednog mladog života, i treba da bude motiv i orijentacija cijelokupnom društvu kakvu sigurnosnu kulturu i na kakvim vrijednostima treba graditi u Kantonu Sarajevo i u BiH. Iz tog razloga pozivamo vlade na svim nivoima, sve faktore civilnog društva, nevladin sektor i ostale građanske udruge i fondacije da nam se priključe u ovoj nadasve humanoj inicjativi kako bi ime pokojnog Denisa Mrnjavca zauvijek ostalo zabilježeno u historiji grada Sarajeva i države BiH.
http://www.sdu.ba/index.php?id=77&sekcija=16

Svaka čast
colt

#2 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by colt »

Sad su vec pretjerali.
bach

#3 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

colt wrote:Sad su vec pretjerali.
Što i ko je pretjerao?
ado-šampion

#4 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by ado-šampion »

Nemojte da me neko pogrešno shvati, ali fakat su pretjerali. Svi dobivaju ulice u gradu, samo oni koji su fakat nešto značili, kao npr. Dr. Ševala Zildžić, nikad neće dobiti svoju ulicu. Al ne čudi me to nešto, pošto su na Čaršiji ulice dobili fudbaleri i pjevači sevdalinki...
dimu

#5 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by dimu »

ado-šampion wrote:Nemojte da me neko pogrešno shvati, ali fakat su pretjerali. Svi dobivaju ulice u gradu, samo oni koji su fakat nešto značili, kao npr. Dr. Ševala Zildžić, nikad neće dobiti svoju ulicu. Al ne čudi me to nešto, pošto su na Čaršiji ulice dobili fudbaleri i pjevači sevdalinki...
ja prvi put cujem za tu gospodju Ševalu... ko je ona ?

ne mozes tako gledati, svako naravno ima svoje "favorite", ali za Denisa bi bio red stvarno, to je najmanje sto mogu uciniti nase glavesine
colt

#6 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by colt »

bach wrote:
Što i ko je pretjerao?
Situacija je uopce pretjerana. Sad bi trebali svi pretuceni, ubijeni . . . .dobiti ulice, a ne samo Denis.

Momka mi je zao, ali ovo je fakat pretjerano !!!
bach

#7 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

colt wrote:
bach wrote:
Što i ko je pretjerao?
Situacija je uopce pretjerana. Sad bi trebali svi pretuceni, ubijeni . . . .dobiti ulice, a ne samo Denis.

Momka mi je zao, ali ovo je fakat pretjerano !!!

Denis je žrtva, ne samo trojice maloumnika, nego i cjelukupnog trromog i nesposobnog državnog aparata koji nije sposoban da izvjesnog Lelovića, Talića i Sikirića do kraja života umota u Luđačku košulju i ne dopusti im da ikada vide svjetlost dana.

On je takođe žrtva i kukavičluka građana Sarajeva koju su mirno posmatrali kako im ubijaju sugrađanina.

Zato zaslužuje ulicu, nadam se samo da neće biti negdje na Grdonju ili Mahmutovcu.
harisl

#8 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by harisl »

Izvinjavam se na skretanju sa teme (Denisa mi je zao i treba mu dati jednu ulicu, a ako neko zasluzuje vise - njemu i dvije i tri ako treba), ali nije mi bas jasno kako se to nekome 'daje' ulica. Mislim, necije ime ce se onda protjerati iz te 'mahale'. Ili se mora napraviti nova ulica?
ProbuseniDolar

#9 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by ProbuseniDolar »

Denisa mi je zao u svakom slucaju, ali prvo nije jasna bila tolika pompa oko njega. U zadnjih desetak godina je preko 10 djece ubijeno u Sarajevu na slican nacim. Jedno se oko njega stvorila pompa. Sad jos i ulicu po njemu nazivaju. Red bi onda bio da se po svakom ubijnom dhetetu nazove neka ulica.
bach

#10 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

Imaš u sarajevu poprilično besmislenih naziva ulica: Velika drveta, Sutjeska, Bolnička, Dolina, Đoke Mazalića i slično.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#11 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by mIRCerka »

harisl wrote:Izvinjavam se na skretanju sa teme (Denisa mi je zao i treba mu dati jednu ulicu, a ako neko zasluzuje vise - njemu i dvije i tri ako treba), ali nije mi bas jasno kako se to nekome 'daje' ulica. Mislim, necije ime ce se onda protjerati iz te 'mahale'. Ili se mora napraviti nova ulica?
jedan od clanova komisije za imenovanje ulica, ako nije i preCjednik, kaze "ma ko je mak dizdar, vlah hercegovacki"...tek kasnije sazna da je MAK u stvari Mehmedalija...
i da, tako to rade...jednom uzmu, drugom daju...
dobrovoljac

#12 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by dobrovoljac »

ProbuseniDolar wrote:Denisa mi je zao u svakom slucaju, ali prvo nije jasna bila tolika pompa oko njega. U zadnjih desetak godina je preko 10 djece ubijeno u Sarajevu na slican nacim. Jedno se oko njega stvorila pompa. Sad jos i ulicu po njemu nazivaju. Red bi onda bio da se po svakom ubijnom dhetetu nazove neka ulica.
:thumbup:
chuchumbamayumbe

#13 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by chuchumbamayumbe »

Prvo neka ukinu kojekakve Azize Sacirbegovic i ostale sto su dobro sukale jufke za pite mladih muslimana...
bach

#14 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

chuchumbamayumbe wrote:Prvo neka ukinu kojekakve Azize Sacirbegovic i ostale sto su dobro sukale jufke za pite mladih muslimana...
Uze mi riječ iz usta.
mIRCerka

#15 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by mIRCerka »

dobro vas je vise i sa Azizom, shvatili smo da je prva Bosnjakinja doktorica, emigrirala u USA i tacka.

Ja im mogu reci JBLA VAS ULICA DAJTE ZATVOR ZA MALOLJETNIKE ZATVORENOG A NE OTVORENOG TIPA!!!!!
bach

#16 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

mIRCerka wrote:dobro vas je vise i sa Azizom, shvatili smo da je prva Bosnjakinja doktorica, emigrirala u USA i tacka.

Ja im mogu reci JBLA VAS ULICA DAJTE ZATVOR ZA MALOLJETNIKE ZATVORENOG A NE OTVORENOG TIPA!!!!!
Tako vlast pere svoju savjest.

A ima zatvor za maloljetnike i to u Zenici. Ako ne vjerujete pitajte ministra Feliksa Vidovića.
The Silent Man

#17 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by The Silent Man »

Treba dobiti ulicu...

Neka podsjeca stalno na ludost jednih i kukavicluk drugih u kobnom tramvaju...
Neka podsjeca stalno da se to moze desiti svacijem djetetu...
bach

#18 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by bach »

The Silent Man wrote:Treba dobiti ulicu...

Neka podsjeca stalno na ludost jednih i kukavicluk drugih u kobnom tramvaju...
Neka podsjeca stalno da se to moze desiti svacijem djetetu...

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Alhemicarkaa

#19 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by Alhemicarkaa »

:o
Cuj zasto. Zato sto je on simbol sve ubijene djece, jer je ubijen na najsvirepiji moguci nacin, zato sto je simbol naseg kukavicluka, jer je ubijen u punom tramvaju. Kad kazes Denis Mrnjavac odmah svi znaju na koga se misli, i na sta, na opcu nesigurnost, na nemanje zatvora i sve sto ta prica vuce. Eto zato! :sad:
melb26sa

#20 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by melb26sa »

bach wrote:
mIRCerka wrote:dobro vas je vise i sa Azizom, shvatili smo da je prva Bosnjakinja doktorica, emigrirala u USA i tacka.

A ima zatvor za maloljetnike i to u Zenici. Ako ne vjerujete pitajte ministra Feliksa Vidovića.
Mislis na dio KPZ Zenica gdje su smjesteni zatvorenici sa "najboljim" ponasanjem pa su tu stavljeni i maloljetnici - tzv evropski paviljon? Tu se tek izuce svemu sto je jos i gore. Tako da PRAVi zatvor za maloljetnike zatvorenog tipa nemamo u Federaciji.
HAVANA

#21 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by HAVANA »

Alhemicarkaa wrote::o
Cuj zasto. Zato sto je on simbol sve ubijene djece, jer je ubijen na najsvirepiji moguci nacin, zato sto je simbol naseg kukavicluka, jer je ubijen u punom tramvaju. Kad kazes Denis Mrnjavac odmah svi znaju na koga se misli, i na sta, na opcu nesigurnost, na nemanje zatvora i sve sto ta prica vuce. Eto zato! :sad:

:thumbup: :thumbup:
harisl

#22 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by harisl »

mIRCerka wrote:
harisl wrote:Izvinjavam se na skretanju sa teme (Denisa mi je zao i treba mu dati jednu ulicu, a ako neko zasluzuje vise - njemu i dvije i tri ako treba), ali nije mi bas jasno kako se to nekome 'daje' ulica. Mislim, necije ime ce se onda protjerati iz te 'mahale'. Ili se mora napraviti nova ulica?
jedan od clanova komisije za imenovanje ulica, ako nije i preCjednik, kaze "ma ko je mak dizdar, vlah hercegovacki"...tek kasnije sazna da je MAK u stvari Mehmedalija...
i da, tako to rade...jednom uzmu, drugom daju...
Hvala na pojasnjenju. Toga sam se i plasio...
Mozda bi trebali ko Ameri 'do semafora jedna, od semafora druga ulica'...
U sustini, nisam za mijenjanje naziva ulica 'eto samo tako'. Mozda bi bolje bilo napraviti park pa mu dati necije ime (hem bi se izbjegla kojekakva 'etnicka ciscenja', hem bi se povecao broj parkova...).
mIRCerka

#23 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by mIRCerka »

bach wrote:

ja im samo mogu reci ono boldirano opet...
dablolseven

#24 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by dablolseven »

zao mi je nevinog djeteta ali mislim da ne zasluzuje ulicu u sarajevu. ubistva na ulici se stalno desavaju, nevini ljudi stalno stradavaju i dalje ce, nazalost, stradati. a dokle bismo dosli kad bismo svakom ubijenom davali po jednu ulicu?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#25 Re: Svirepo ubijeni Denis Mrnjavac dobiva ulicu u Sarajevu.

Post by ladyblue18 »

Zasluzuje itekako i neka!
Istina je, ubijeno je jos stotine djece tako, ali Denis je ipak Denis, zbog cega, pogledajte 2,3 posta gore u kojima je odlicno objasnjeno
Post Reply