Svinjsko meso
-
HZArnel
#1 Svinjsko meso
Sta islam kaze za svinjsko meso?
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Ukratko,sve o svinjskom mesu me zanima,sa stanovistva sunija(znaci ne shija).
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Takodje,pored kurana dolaze u obzir i hikaje,sunnet itd.
Hvala!
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Ukratko,sve o svinjskom mesu me zanima,sa stanovistva sunija(znaci ne shija).
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Takodje,pored kurana dolaze u obzir i hikaje,sunnet itd.
Hvala!
- nellington
#2 Re: Svinjsko meso
Ja bih da dodam jedno pitanje na ovo tvoje:
Zašto kršćani jedu svinjsko meso, ako je ono Starim zavjetom zabranjeno (odnosno, korektnije pitanje: da li je svinjsko meso zabranjeno Starim zavjetom - pošto ga Židovi ne konzumiraju).
Zašto kršćani jedu svinjsko meso, ako je ono Starim zavjetom zabranjeno (odnosno, korektnije pitanje: da li je svinjsko meso zabranjeno Starim zavjetom - pošto ga Židovi ne konzumiraju).
-
HZArnel
#3 Re: Svinjsko meso
e na ovo pitanje ti i imam u neku ruku odgovor:svinjogojstvo je jedna od najstarijih stocarskih grana u Europi.Kad su prelazili na krscanstvo,vecina plemena(naroda) su preuzeli krscanstvo uz uslov da sacuvaju neke paganske obicaje i dijelove kulture.Buduci da je bio feudalizam,toga se nisu mogli tek tako odreci.nellington wrote:Ja bih da dodam jedno pitanje na ovo tvoje:
- kritichar
#4 Re: Svinjsko meso
zabranjeno je zato što je vrlo često zaraženo i nezdravo.On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti. (An-Nahl: 115)
Dozvoljeno je samo meso čistih biljojeda.
-
sorei
#5 Re: Svinjsko meso
''On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, tek toliko da glad utoli, njemu grijeh nije. - Allah zaista prašta i milostiv je.'' (El-Bekare, 173.)
A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )
A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )
-
HZArnel
#6 Re: Svinjsko meso
Zasto?vdivna wrote:''On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, tek toliko da glad utoli, njemu grijeh nije. - Allah zaista prašta i milostiv je.'' (El-Bekare, 173.)
Koji je povod objave ovog ajeta?
-
zijancer
#7 Re: Svinjsko meso
postoji jedan problem sa ČiSStim biljojedima.. na farmama jedu silazu i razne koktele, a pasnjak vide jednom dnevno i to 30ak minuta..tj, ako farma ima vanjske torovekritichar wrote:zabranjeno je zato što je vrlo često zaraženo i nezdravo.On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu stoku koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti. (An-Nahl: 115)
Dozvoljeno je samo meso čistih biljojeda.
to mu dode kao ona dnevna setnja u dvoristu zatvora
na neki cudan nacin mi jeduci govedinu i sl. ustvari jedemo kLempu
- Ductus Holedocus
#8 Re: Svinjsko meso
U islamu je zabranjeno sve sto nanosi stetu, jer je Poslanik s.a.w.s. rekao "Zabranjeno je nanositi stetu sebi i drugima"
Svinja spada u najprljavije zivotinje..Zivi u prljavstini,hrani se prljavstinom..
Inace,loj kod goveda je odvojen od misica,dok se kod svinjskog nalazi u celijama.
Ima neugodan miris,i sadrzi hormon rasta.
Prenosilac je mnogih zaraznih bolesti..koje mogu imati teske ishode..Najcesce su crijevne gliste
Bez obzira na medicinska istrazivanja i njenu stetnost,Bog je to zabranio i na nama je da se pridrzavamo
"Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja ističe, ili svinjskog mesa - to je doista pogano - ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime." A onome ko bude primoran, ali ne iz zelje, samo toliko da glad utoli, Gospodar tvoj će doista oprostiti i milostiv biti. (sura Al-An'am, Stoka, 145. ajet)
Svinja spada u najprljavije zivotinje..Zivi u prljavstini,hrani se prljavstinom..
Inace,loj kod goveda je odvojen od misica,dok se kod svinjskog nalazi u celijama.
Prenosilac je mnogih zaraznih bolesti..koje mogu imati teske ishode..Najcesce su crijevne gliste
Bez obzira na medicinska istrazivanja i njenu stetnost,Bog je to zabranio i na nama je da se pridrzavamo
"Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja ističe, ili svinjskog mesa - to je doista pogano - ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime." A onome ko bude primoran, ali ne iz zelje, samo toliko da glad utoli, Gospodar tvoj će doista oprostiti i milostiv biti. (sura Al-An'am, Stoka, 145. ajet)
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#9 Re: Svinjsko meso
U prijašnje doba nije postojala mogucnost da veterinar pregleda meso, niti je postojala mogucnost da se cuva u frižideru, pa su ljudi dosta oboljevali. Bez obzira što su sada ta oboljenja dosta sprijecena, zabranjeno je iz više razloga.
Zabranjeno je kao i što je ljudsko meso zabranjeno, jer znamo da od svinje organi dosta slice našim.
Jedan od mogucih razloga jeste velika bol i strah te životinje prilikom klanja, to se vidi po jezivoj vriski, za razliku od goveda, ovaca i sl...
Jednostavno ta životinja nije stvorena da je ljudi kolju i jedu, stvorena je da živi svoj život, kao i druge životinje koje ne jedemo.
Zabranjeno je kao i što je ljudsko meso zabranjeno, jer znamo da od svinje organi dosta slice našim.
Jedan od mogucih razloga jeste velika bol i strah te životinje prilikom klanja, to se vidi po jezivoj vriski, za razliku od goveda, ovaca i sl...
Jednostavno ta životinja nije stvorena da je ljudi kolju i jedu, stvorena je da živi svoj život, kao i druge životinje koje ne jedemo.
-
mig
#10 Re: Svinjsko meso
Ne jedu svi hriscani svinjsko meso, ja sam protestantkinja i ne jedem svinjetinu.nellington wrote:Ja bih da dodam jedno pitanje na ovo tvoje:
U Starom zavetu stoje stihovi:
"Kažite sinovima Izrailjevim i recite: Ovo su životinje koje ćete jesti između svih životinja na zemlji:
Šta god ima papke i papci su mu razdvojeni i preživa između životinja, to jedite.
Ali onih što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite,
kao što je kamila, jer preživa ali nema papke razdvojene; da vam je nečista;
I zec, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.
I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;
Mesa od njih ne jedite niti se strva njihovog dodevajte; jer vam je nečisto."
.....
-
maksi
#11 Re: Svinjsko meso
Nekad davno gledao sam na TV neku emisiju, gost je bila nastavnica islamske vjeronauke i govoreći na temu svinjskog mesa, rekla je kako postoje neke predaje (vjerovatno israilijati,) o tome kako je Bog kaznio jedan narod, zbog nereda koji su pravili na Zemlji, pretvaranjem u svinje te je stoga ljudima zabranjeno jesti svinjsko meso zato što je slično ljudskom. Obzirom da je ta sličnost i naučno dokazana nekako mi i ima logike ta tvrdnja.
-
HZArnel
#12 Re: Svinjsko meso
lijepo recenoDuctus Holedocus wrote:U islamu je zabranjeno sve sto nanosi stetu, jer je Poslanik s.a.w.s. rekao "Zabranjeno je nanositi stetu sebi i drugima"
krava na neki nacin isto zivi u prljavoj okolici(stala).
a moze ko dat kakvu definiciju hormona rasta?(slab sam sto se medicine tice).
a sto se prenosioca tice...ako je prokuhas unistis stetne organizme,ako se nevaram?
(ja sam musliman,da nebude zabune,pristalica sam ovih teorija koje vi iznosite,ali moje znanje o ovom je jako povrsno i zelio bih sa vama probat se dokopati samih uzroka objave)
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#13 Re: Svinjsko meso
Kur'an kao posljednja objava i uputa ljudima kako da se drze pravog puta je kao rijec Stvoritelja subhanehu we te'ala vjecna i nepromjenjiva. Ko je musliman po ubjedjenju Kur'an shvata kao ustav i ajet «Ne jedite krv, strv, svinjsko meso…..» je dovoljan. Kako je Kur'an uputa do sudnjega dana to postoje ajeti koje judi nisu mogli prije sto godina potpuno egzaktno razjasniti jer nisu dostigli taj nivo naucnog znanja (svemir, faze razvoja fetusa, itd..) tako ni mi danas ne mozemo sa 100% tvrdnjom odgovoriti zasto je svinjsko meso zabranjeno. Postoji niz teorija, a razvitkom genetike postoje radovi koji dokazuju da je tjelesni ustroj svinje veoma sličan čovjeku kako u pogledu organa tako naročito u pogledu posmatranja genotipa ova dva organizma.
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#14 Re: Svinjsko meso
Navedi slobodno da je i kokos jedna od najprljavijih zivotinja,jer koliko znam ona se pokaki pa pojede to svoje....Ductus Holedocus wrote:...
- arzuhal
#15 Re: Svinjsko meso
@amoninan je već dao odgovor: Allah zabranio i tačka. Vjerujem u to i nemam potrebu da previše ulazim u moguće razloge.
To je, zaista, najbolji odgovor jer će se sigurno, bilo koliko pričali o svinjetini (štetnosti, ovom-onom), opet na kraju doći do ovog odgovora. Tako stoji u Kur'anu i svako ko je mu'min to ne dovodi u pitanje, makar nikad i ne došao do nekog valjanog, racionalnog zadovoljenja ''zašto je to baš zabranjeno''.
Inače, jedan stari hadžija mi je jednom kaz'o:
- Da svinjetina nije zabranjena, ja bih je jeo, i ne bih sigurno gledao jel baš toliko štetna ili ne, pa je zbog toga ne jeo...što, šta fali? Ali ovako - jok!
i to je odlična pozicija za svakog onog koji ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga: da li bi jeo svinjetinu da ti vjera to ne zabranjuje?
Ovo se, naravno, ne odnosi na vegetrijance, nutricioniste i slične sekte
To je, zaista, najbolji odgovor jer će se sigurno, bilo koliko pričali o svinjetini (štetnosti, ovom-onom), opet na kraju doći do ovog odgovora. Tako stoji u Kur'anu i svako ko je mu'min to ne dovodi u pitanje, makar nikad i ne došao do nekog valjanog, racionalnog zadovoljenja ''zašto je to baš zabranjeno''.
Inače, jedan stari hadžija mi je jednom kaz'o:
- Da svinjetina nije zabranjena, ja bih je jeo, i ne bih sigurno gledao jel baš toliko štetna ili ne, pa je zbog toga ne jeo...što, šta fali? Ali ovako - jok!
i to je odlična pozicija za svakog onog koji ne jede svinjetinu iz vjerskih razloga: da li bi jeo svinjetinu da ti vjera to ne zabranjuje?
Ovo se, naravno, ne odnosi na vegetrijance, nutricioniste i slične sekte
- O'zone
- Globalni moderator
#16 Re: Svinjsko meso
Istina da je kokoš prljava skoro kao i svinja ali postoji jedna predaja da kada je jednom prilikom Muhamed A.s. jeo i po podu mu se prosule mrve da je prišla kokoš i pokljucala ih te je od tada pomilovana.WipeOut wrote:Navedi slobodno da je i kokos jedna od najprljavijih zivotinja,jer koliko znam ona se pokaki pa pojede to svoje....Ductus Holedocus wrote:...
U vrijeme i prije nastanka islama posebno u dijelovima arabije ljudi su masovno oboljevali od zarazni bolesti i trovanja hranom kad su jeli svinjetinu jer tada nije postojao način da se ista konzervira zbog toga je Allah Dž.š. zabranio svinjetinu jer šteti isto kao i alkohol i strvina.
- Ductus Holedocus
#17 Re: Svinjsko meso
Sto se mene tice,meni je svinja toliko gadan hajvan..
Stoji da je Bog stvorio,kao i druge..ali cini mi se da je i dozvoljena,ja ne bi jela..
Stoji da je Bog stvorio,kao i druge..ali cini mi se da je i dozvoljena,ja ne bi jela..
-
cikafe
#18 Re: Svinjsko meso
I judaizam i islam su nastali u podrucjima tople klime zar ne? Poznato je da se svinjsko meso kvari najbrze a pogotovo u toplim uvjetima(nije bilo frizidera zar ne?), ljudi jednostavno nisu htjeli rizikovati...
Svinjsko meso nije nezdravo ukoliko se pravilno priprema i ako se umjereno jede, opcepoznata stvar je da su sve vrste crvenog mesa ukoliko se prekomjerno konzumiraju nezdrave! A klempini suhomesnati proizvodi su NEPREVAZIDJENI!
RAVNOMJERNA ISHRANA KOJA CE ZASTUPITI SVE JE NAJBOLJI ODGOVOR!
A ko se poziva na stetnost svinjskog mesa, nek provjeri radove o 4 bijele smrti: ŠEĆER, SO, BRAŠNO I MAST!
Svinjsko meso nije nezdravo ukoliko se pravilno priprema i ako se umjereno jede, opcepoznata stvar je da su sve vrste crvenog mesa ukoliko se prekomjerno konzumiraju nezdrave! A klempini suhomesnati proizvodi su NEPREVAZIDJENI!
RAVNOMJERNA ISHRANA KOJA CE ZASTUPITI SVE JE NAJBOLJI ODGOVOR!
A ko se poziva na stetnost svinjskog mesa, nek provjeri radove o 4 bijele smrti: ŠEĆER, SO, BRAŠNO I MAST!
-
HZArnel
#19 Re: Svinjsko meso
daa....a ajmo mi kao forumasi da jednu po jednu teoriju iznesemo i prodiskutiramo o njoj,sta mislis?WipeOut wrote:Kur'an kao posljednja objava i uputa ljudima kako da se drze pravog puta je kao rijec Stvoritelja subhanehu we te'ala vjecna i nepromjenjiva. Ko je musliman po ubjedjenju Kur'an shvata kao ustav i ajet «Ne jedite krv, strv, svinjsko meso…..» je dovoljan. Kako je Kur'an uputa do sudnjega dana to postoje ajeti koje judi nisu mogli prije sto godina potpuno egzaktno razjasniti jer nisu dostigli taj nivo naucnog znanja (svemir, faze razvoja fetusa, itd..) tako ni mi danas ne mozemo sa 100% tvrdnjom odgovoriti zasto je svinjsko meso zabranjeno. Postoji niz teorija, a razvitkom genetike postoje radovi koji dokazuju da je tjelesni ustroj svinje veoma sličan čovjeku kako u pogledu organa tako naročito u pogledu posmatranja genotipa ova dva organizma.
ja se drzim Kur'ana Casnog i njegovih propisa,nastojim zivot cim vise poredtiti njemu(koliko mi dozvoljuje okolina i vrijeme-nije lijepo kad ti katolik npr dodje u kucu reci mu,sacekaj 20 min da odem klanjat,to naklanjam i smatram da je to ispravno)i upravo nisam zagovornik takvih dogmatskih razmisljanja o vjeri(bold).Sve sto je u Mushafu napisano je sa razlogom i upravo prva objava nam je rekla:Uci,citaj u ime Gospodara koji sve stvara..."
cak stavise,smatram zdravim razmisljanje naucnika kada krenu od polaznog suda da je covjek nastao od majmuna pa probaju dokazat,u to se nesmije po defaultu vjerovat,naravno,al' upravo podstice razvoj,cega je kur'an zagovornik i dovest ce opet do konacnog zakljucka da je covjeka stvorio Bog-Allah dz.s.No,to nije tema,radije se drzimo niti teme.
Dakle,zabranjeno je:
-jer je necista
-jer savremena nauka dokazuje/je dokazala njenu stetnost
-genetski slici ljudima
-bog kaznio narod pretvorivsi ih u svinje
-velika bol i strah koja je vidljiva na "licu svinje"
-jer je nezdravo
-dr prijedlozi?
eto,rezime sam napravio,sad bih volio da malo probate pokrenuti debatu(potkrijepljenu citatima)sto je po vasem misljenju tacno.Ja nikad nisam dobio tacn odgovor na ovo pitanje,osim par dogmatskih uvjeravanja!
Zato me iskreno zanima i zato bih volio znati i cuti vase misljenje.
Dali je moguce da je kur'an kopirao druge svete knjge i radi ranijih dogadjanja zabranio svinjetinu?
I u kakvim okolnostima je ajet dostavljen Muhammedu a.s.?Na to pitanje vidim nemate niko odgovor.Evo recimo ova dva:
HZArnel wrote:vdivna je napisao/la:''On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, tek toliko da glad utoli, njemu grijeh nije. - Allah zaista prašta i milostiv je.'' (El-Bekare, 173.)
HvalaDuctus Holedocus wrote: "Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja ističe, ili svinjskog mesa - to je doista pogano - ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime." A onome ko bude primoran, ali ne iz zelje, samo toliko da glad utoli, Gospodar tvoj će doista oprostiti i milostiv biti. (sura Al-An'am, Stoka, 145. ajet)
- arzuhal
#20 Re: Svinjsko meso
Celo selo šmrče belocikafe wrote: A ko se poziva na stetnost svinjskog mesa, nek provjeri radove o 4 bijele smrti: ŠEĆER, SO, BRAŠNO I MAST!
DJ Krmak
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#21 Re: Svinjsko meso
misliš bijeli šećer i bijelo brašno?cikafe wrote:I judaizam i islam su nastali u podrucjima tople klime zar ne? Poznato je da se svinjsko meso kvari najbrze a pogotovo u toplim uvjetima(nije bilo frizidera zar ne?), ljudi jednostavno nisu htjeli rizikovati...
RAVNOMJERNA ISHRANA KOJA CE ZASTUPITI SVE JE NAJBOLJI ODGOVOR!![]()
-
HZArnel
#22 Re: Svinjsko meso
ovo je jako lijepo recenocikafe wrote:I judaizam i islam su nastali u podrucjima tople klime zar ne? Poznato je da se svinjsko meso kvari najbrze a pogotovo u toplim uvjetima(nije bilo frizidera zar ne?), ljudi jednostavno nisu htjeli rizikovati...
a da li to onda znaci da je svinjsko meso dozvoljeno jesti,ako smo 100% uvjereni u njenu ispravnost?
- Ductus Holedocus
#23 Re: Svinjsko meso
@HZArnel
Ko prvo svi se mikroorganizmi ne mogu kuhanjem unistiti..postoje oni koji su otporni..
Kao drugo,nisu u pitanju bakterije,nego paraziti(crvi)..
A hormon rasta,je hormon ko sto mu i samo ime kaze ,hormon za rast celija i tkiva organizma..
Aktivan je u periodu prije puberteta.. A kod odraslih osoba,koje konzumiraju svinjetinu,dovodi do bujanja,posjesivanje upale..Utice na brzi razvoj raka itd itd...
Sto se krave tice,krava jede travu,sijeno,mito itd..,a nikako ostatke hrane,ko sto svinja jede..
Ko prvo svi se mikroorganizmi ne mogu kuhanjem unistiti..postoje oni koji su otporni..
Kao drugo,nisu u pitanju bakterije,nego paraziti(crvi)..
A hormon rasta,je hormon ko sto mu i samo ime kaze ,hormon za rast celija i tkiva organizma..
Aktivan je u periodu prije puberteta.. A kod odraslih osoba,koje konzumiraju svinjetinu,dovodi do bujanja,posjesivanje upale..Utice na brzi razvoj raka itd itd...
Sto se krave tice,krava jede travu,sijeno,mito itd..,a nikako ostatke hrane,ko sto svinja jede..
Last edited by Ductus Holedocus on 18/12/2010 16:49, edited 1 time in total.
- nellington
#24 Re: Svinjsko meso
Dozvoljeno od strane koga? Ako misliš na vjeru - ne, nije ti dozvoljeno. Haram nije moguće preispitivati, nema relativizma i subjektivizma.HZArnel wrote:ovo je jako lijepo recenocikafe wrote:I judaizam i islam su nastali u podrucjima tople klime zar ne? Poznato je da se svinjsko meso kvari najbrze a pogotovo u toplim uvjetima(nije bilo frizidera zar ne?), ljudi jednostavno nisu htjeli rizikovati...
A ko se poziva na stetnost svinjskog mesa, nek provjeri radove o 4 bijele smrti: ŠEĆER, SO, BRAŠNO I MAST!![]()
a da li to onda znaci da je svinjsko meso dozvoljeno jesti,ako smo 100% uvjereni u njenu ispravnost?
- black
#25 Re: Svinjsko meso
ja ne znam kakv bi ti odgovor, ali najkrace, u Islamu je zabranjeno i to je to