Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Moderator: anex
-
diplkrim
#1 Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Poštovani ,, ovo je tekst maila jedne prijateljice koja je poslala upit Ledu doo
Pročitajte ovo...
Slala sam mail Ledu, jer oni u svojim proizvodima (pa i sladoledu) koriste želatinu, pa me interesovalo kojeg porijekla;
Evo im odgovora,...
Poštovana,
Ledo u svim svojim proizvodima, sukladno zakonima i pravilnicima koji se tiču prehrambene industrije, te odnose na mlijeko i mliječne proizvode gdje spada i sladoled, te smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).
Sukladno tome, u našim proizvodima koristimo želatinu životinjskog porijekla (svinjsku i goveđu).
S pooštovanjem,
Kristina Bocak Gojun
Pročitajte ovo...
Slala sam mail Ledu, jer oni u svojim proizvodima (pa i sladoledu) koriste želatinu, pa me interesovalo kojeg porijekla;
Evo im odgovora,...
Poštovana,
Ledo u svim svojim proizvodima, sukladno zakonima i pravilnicima koji se tiču prehrambene industrije, te odnose na mlijeko i mliječne proizvode gdje spada i sladoled, te smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).
Sukladno tome, u našim proizvodima koristimo želatinu životinjskog porijekla (svinjsku i goveđu).
S pooštovanjem,
Kristina Bocak Gojun
-
visocicaguy
#2 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
thx na info 
- zlatiborka
#3 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Sto ne biste pitali i domace proizvodjace koju zelatinu koriste, pitajte i BOSNALIJEK za porijeklo zelatine u lijekovima, jer u svakoj tableti-kapsuli ima zelatine! Samo pazljivo procitajte sastav lijeka kojeg koristite i sve ce vam se kazati! Jos posaljite dopis tim proizvodjacima da vam odgovore kao sto je LEDO odgovorio!visocicaguy wrote:thx na info
Necuveno, paranoja svjetskih razmjera, isto kao da si pojeo krmecu karmenadlu na zaru, a u stvari si tek popio lijek ili pocuclao KIKI ili neku drugu karamelu!.....
Hm, sta ce reci ef. Ceric i novi muslimani na ove cinjenice.....
- zlatiborka
#4 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Zaboravila sam navesti cokoladne bananice koje djeca vole, zele-bombone, HARIBO-bombone i ostale slatke stvari koje djeca vole i rado jedu.
Hajde im zabranite da jedu slatkise, oci ce vam iskopati!
Opet kazem, svi ovi pravovjerni i novi muslimani koji liju suze i busaju se u prsa jer su kao djeca jeli ove slatkise, a skoro saznali da su u tim proizvodima bili promili sastojaka krmeceg porijekla, za mene su vise nego smijesni.
Ludilo i paranoja nema granica, zaista nema, sudeci po komentarima nekih ovdje......

Hajde im zabranite da jedu slatkise, oci ce vam iskopati!
Opet kazem, svi ovi pravovjerni i novi muslimani koji liju suze i busaju se u prsa jer su kao djeca jeli ove slatkise, a skoro saznali da su u tim proizvodima bili promili sastojaka krmeceg porijekla, za mene su vise nego smijesni.
Ludilo i paranoja nema granica, zaista nema, sudeci po komentarima nekih ovdje......
-
opet ja
#5 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
dajte ljudi klempe ima u svemu...smijesni ste 
- starii
#6 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
pa do proizvodnje humanog inzulina, ljudi su koristili svinjski inzulin...
- pustopoljina
#7 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
vec ona jedna stavila na temu svinjske gripe-ne prenosi se jedenjem svinjskog mesa.ako je tema postavljena zbog svinjske gripe-mozete je zakljucati.
ako se radi o vjerskom aspektu-nakon pojave kravljeg ludila (lijena sam pogledati koje godine) preslo se skoro u potpunosti na svinjsku zelatinu.
kapsule SIGURNO,barem u eu-tvrtkama jesu od svinjske zelatine.
ako se radi o vjerskom aspektu-nakon pojave kravljeg ludila (lijena sam pogledati koje godine) preslo se skoro u potpunosti na svinjsku zelatinu.
kapsule SIGURNO,barem u eu-tvrtkama jesu od svinjske zelatine.
-
lolo_lolo
#8 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
cista istina,mi ni ne znamo cime se hranimoopet ja wrote:dajte ljudi klempe ima u svemu...smijesni ste
-
Lesli Eldridž
#9 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Primitivizam.
-
zonbirile
#10 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
-------------------------------------------------lolo_lolo wrote:cista istina,mi ni ne znamo cime se hranimoopet ja wrote:dajte ljudi klempe ima u svemu...smijesni ste
znamo,a to je svinjska želatina,i šta sad.Nije tretirana Knjigom i kako je riješiti,daj nazovi Cara,da vidimo šta čemo.Evo problema,jebo Djeda Mraza i obdanište,šta sa želatinom svugdje oko nas.A zna li se za svinjski boks,jedan od jačih za ženske torbice,namještaj,cipele,kaiševe.Dlaka je dozvoljena.Jebote,sranja u Bosni,baš zemlja taman da izađe na zelenu granu,ono belaj sa gicetinom.
-
Lesli Eldridž
#11 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Bosanci su civilizacijski zapušten narod...
-
zonbirile
#12 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
-------------------------------------------------------------------------Lesli Eldridž wrote:Bosanci su civilizacijski zapušten narod...
valjda zato i klepeču ušima,a gripa već i u Hrvatskoj,po onoj mudroj,nema gicetine,nema ni gripa.Samo još koji zapis ,da nas gripa mimoiđe,onako kao ekonomska kriza
-
Lesli Eldridž
#13 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Hodžin zapis. A možemo pitati i vidovitu Aziru, jesu li ovi koji obole od giceće gripe pravi muslimani.zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------------------Lesli Eldridž wrote:Bosanci su civilizacijski zapušten narod...
valjda zato i klepeču ušima,a gripa već i u Hrvatskoj,po onoj mudroj,nema gicetine,nema ni gripa.Samo još koji zapis ,da nas gripa mimoiđe,onako kao ekonomska kriza
-
Lesli Eldridž
#14 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Bez zezancije sad, ali mislim da je nebitno kojeg je porijekla želatinska masa. Čak i ako je gicećeg, prerađena je i nema veze što se koristi. Bitnije je znati da li je prozvod zdravstveno ispravan...
-
zonbirile
#15 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
-----------------------------------Lesli Eldridž wrote:Hodžin zapis. A možemo pitati i vidovitu Aziru, jesu li ovi koji obole od giceće gripe pravi muslimani.zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------------------Lesli Eldridž wrote:Bosanci su civilizacijski zapušten narod...
garant nisu,jer da jesu ne bi obolili-jednostavno,zar ne.Ja čekam stručno saopštenje kompetentnih naučnika iz Havaza i šire.
- pustopoljina
#16 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
halo-smanjite dozivljaj? sta vam je?
svaka firma ima sluzbu za odnos s potrosacima,svi potrosaci imaju pravo da postave pitanje i dobiju odgovor.
svi forumasi sa-x su jednaki i svakome je dozvoljeno postaviti temu.
zvati nekoga ko zeli da zna sta jede i zeli da izabere sta jede civilizacijski zaostalim je bezobrazluk.
najvise mi na zivce idu napredni,moderni,prosvijetljeni DIKTATORI.
da li biste tako vegetarijancu trpali meso u usta?
svaka firma ima sluzbu za odnos s potrosacima,svi potrosaci imaju pravo da postave pitanje i dobiju odgovor.
svi forumasi sa-x su jednaki i svakome je dozvoljeno postaviti temu.
zvati nekoga ko zeli da zna sta jede i zeli da izabere sta jede civilizacijski zaostalim je bezobrazluk.
najvise mi na zivce idu napredni,moderni,prosvijetljeni DIKTATORI.
da li biste tako vegetarijancu trpali meso u usta?
Last edited by pustopoljina on 29/04/2009 22:52, edited 2 times in total.
- travar
#17 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
A da malo sjašete sa muslimana?
Što se tiče teme, na deklaraciji proizvoda bi trebala biti lista svih sastojaka uključujući aditive (naravno pod kodnim nazivom), pa ako neko neće da rizikuje postoji lista aditiva i njihovog porijekla, uporedite, vidite i riješen problem!
Nije Ledo jedini proizvođač sladoleda i ostalih mliječnih proizvoda, hvala Bogu!
Što se tiče teme, na deklaraciji proizvoda bi trebala biti lista svih sastojaka uključujući aditive (naravno pod kodnim nazivom), pa ako neko neće da rizikuje postoji lista aditiva i njihovog porijekla, uporedite, vidite i riješen problem!
Nije Ledo jedini proizvođač sladoleda i ostalih mliječnih proizvoda, hvala Bogu!
-
Lesli Eldridž
#18 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Pitanje. Kako prepoznati na proizvodima da li su prerađevine svinjskog porijekla? Ima li kakvog kazala za šifre emulgatora i sl.?
-
lolo_lolo
#19 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
na mnogim uopste ne pise da ima svinjske mastiLesli Eldridž wrote:Pitanje. Kako prepoznati na proizvodima da li su prerađevine svinjskog porijekla? Ima li kakvog kazala za šifre emulgatora i sl.?
primjer:poli salama
- zlatiborka
#20 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
U svakom kolacu koji u sebi ima dosta kreme i koji se pravi u slasticarnama na Bascarsiji ima zelatine i to dosta. Jer bi se krempita ili havana-rolat inace razbljuzgao i ne bi licio ni na sta. Zelatina tj. emulgator drzi sastojke cvrstim i koristi se stoljecima.zonbirile wrote:-------------------------------------------------lolo_lolo wrote:cista istina,mi ni ne znamo cime se hranimoopet ja wrote:dajte ljudi klempe ima u svemu...smijesni ste
znamo,a to je svinjska želatina,i šta sad.Nije tretirana Knjigom i kako je riješiti,daj nazovi Cara,da vidimo šta čemo.Evo problema,jebo Djeda Mraza i obdanište,šta sa želatinom svugdje oko nas.A zna li se za svinjski boks,jedan od jačih za ženske torbice,namještaj,cipele,kaiševe.Dlaka je dozvoljena.Jebote,sranja u Bosni,baš zemlja taman da izađe na zelenu granu,ono belaj sa gicetinom.
Svinjska zelatina ima najbolje osobine da poveze sastojke u kompaktnu masu. Pitajte svakog slasticara ili kuhara!
I sta cemo sad, svinjce se pokazalo korisnim za mnoge stvari u zivotu. Ne znaci da je neko prekrsio zakone poslanika Muhameda ako je ljubitelj krempite, sampite, havana-rolata i ostalih slatkih delicija, bar ja tako mislim, no uostalom pitajte ef. Cerica da li smijete jesti navedene kolace.
To nije ni blizu dobroj mirisnoj krmecoj karmenadli na zaru sa kiselim kupusom ili vrucim cvarcima i kulenu! Ko nije probao ovo zadnje nabrojano, ne zna sta je dobar zalogaj!
Nije provokacija ni reklama gicetine vec moje misljenje iz iskustva, jer ja meso jedem u minimalnim kolicinama.
Last edited by zlatiborka on 29/04/2009 20:17, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#21 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Pa otkud onda znaš da tamo ima svinjske masnoće? 
-
opet ja
#22 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
a sta mislis da u ostalim sladoledima nema??? sta mislis od cega se prave kapsule???travar wrote:A da malo sjašete sa muslimana?![]()
-
lolo_lolo
#23 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
vjeruj mi da je istina,jer mi se rodjak bavi proizvodnjom te namirniceLesli Eldridž wrote:Pa otkud onda znaš da tamo ima svinjske masnoće?
-
vangogh87
#24 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
kakve vezze ima sto je svinjski zelatin. ja npr ne volim njihove proizvode ali sta vam je ne mislite valjda da cete dobiti dlake po nosu i po cijeloj glavi
( u osnovnoj skoli u pofalicima su djeci krajem devedesetih pokazivali slike ljudi s deformitetima i govorili da su to poslijedice svinjskog mesa)....
-
Lesli Eldridž
#25 Re: Svinjska želatina u Ledo proizvodima
Ja mislim da ovo nije tema za zdravlja. Prebaciti na drugi podforum.