znam da ima tema o gripi, ali ovo mi nekako posebno, ne bih da se utopi u temu...
• Je li svinjska gripa opasnija od “obične” sezonske gripe?
U ovom trenutku ne. Ali, svakagripa je sama po sebi opasnija od prehlade i može biti smrtonosna.
• Koja je razlika između obične i svinjske gripe?
Simptomi su slični, jedino što se kod svinjske pojavljuje pojačano povraćanje i proljev.
• Mogu li se u jednoj sezoni dobiti jedna i druga gripa?
Da, mogu, jer se radi o dva različita virusa.
• Na koje se sve načine može prenijeti svinjska gripa?
Virus gripe se prenosi kapljičnim putem, dakle, slinom, kihanjem, pljuckanjem i slično.
• Je li epidemija svinjske gripe u Splitu zabrinjavajuća?
Ništa više zabrinjavajuća od bilo kojeg drugoga grada u Europi, od Zadra ili Zagreba.
• Ako se netko cjepio protiv obične gripe, pomaže li mu to kod svinjske gripe?
Ne, cjepivo protiv obične gripe ne koristi u slučaju svinjske gripe.
• Ako oboljeli uzme Tamiflu ili neki sličan antivirusni lijek, je li onda može biti siguran?
Samo ako se uzme u roku od 48 sati od pojave prvih simptoma načelno se smanjuju simpotmi bolesti i mogućnost komplikacija.
(24 sata hr)
Svinjska gripa - FAQ
Moderator: anex
- stochar
- stochar
#2 Re: Svinjska gripa - FAQ
Od obične gripe u SAD-u godišnje umre 36.000 osoba, a zbog liječničke pogreške u bolnicama njih čak 100.000. Zanimljivi su i podaci o drugim “strašnim” bolestima, zbog kojih se također dizala jako velika panika. Primjerice, od ptičje gripe dosad je umrlo 257, a od kravljeg ludila 214 osoba, dok od hepatitisa B godišnje u svijetu umre oko pola milijuna ljudi. (Privredni Vjesnik)
- nije da ja i dalje nisam mega-zabrinut, ali kontam neke ohtrabrujuce vijseti izdvojiti -
- nije da ja i dalje nisam mega-zabrinut, ali kontam neke ohtrabrujuce vijseti izdvojiti -
-
breuer
#3 Re: Svinjska gripa - FAQ
stochar wrote:Od obične gripe u SAD-u godišnje umre 36.000 osoba, a zbog liječničke pogreške u bolnicama njih čak 100.000. Zanimljivi su i podaci o drugim “strašnim” bolestima, zbog kojih se također dizala jako velika panika. Primjerice, od ptičje gripe dosad je umrlo 257, a od kravljeg ludila 214 osoba, dok od hepatitisa B godišnje u svijetu umre oko pola milijuna ljudi. (Privredni Vjesnik)
posjetio sam london ovog ljeta ( v.b. je po broju zarazenih druga po redu na svijetu ) i tamo je vladao veoma trezven odnos prema navedenom problemu, a ocitovao se u analiziranju opasnosti svinjske gripe i zakljucilo se da tamiflu pospjesuje izljecenje za bukvalno dan, dok izljecenje samo, traje najvise 4 dana. Bolest se manifestuje veoma slicno obicnoj gripi uz povecan proljev cini mi se. A da gore vlada strah i panika to nikako, trezvenost da, ali panika ni blizu
- GAU 8
#4 Re: Svinjska gripa - FAQ
Ima li na forumu strucnjaka iz oblasti farmacije i slicno, koji bi nam mogli pojasniti nacin na koji zapravo djeluje tamiflu.
-
rusmir.ba
#5 Re: Svinjska gripa - FAQ
zar je bitno kako djeluje-ako djeluje 
vec danas su nasli soj H1N1 koji je otporan na Tamiflu.
a manje od 1% ljudi zna kako djeluju paracetamol ili apaurin pa ih krkaju ko bombone
Inace se preporucuje dati prva 2 dana, iako se pacijenti javljaju uglavnom treci dan na pregled, ima dosta nuspojava i pozeljno je da se daje samo strogo indiciranim slucajevima, tako da, kako sam upoznat, nema ga u apotekama nego se moze dobiti samo na preporuku infektologa a ne od ljekara u porodicnoj medicini.
vec danas su nasli soj H1N1 koji je otporan na Tamiflu.
a manje od 1% ljudi zna kako djeluju paracetamol ili apaurin pa ih krkaju ko bombone
Inace se preporucuje dati prva 2 dana, iako se pacijenti javljaju uglavnom treci dan na pregled, ima dosta nuspojava i pozeljno je da se daje samo strogo indiciranim slucajevima, tako da, kako sam upoznat, nema ga u apotekama nego se moze dobiti samo na preporuku infektologa a ne od ljekara u porodicnoj medicini.