Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za to da je obavezno naznačiti da li neka hrana sadrži svinjetinu ili svinjske proizvode?

Da
144
76%
Ne
45
24%

Total votes: 189

nocnaptica986

#351 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by nocnaptica986 »

zakon koji uredjuje ovu oblast je ok..imas obaveznu deklaraciju pa citaj....
ako si:
a) nepismen,to nije do zakona o deklariranju
b) ako ti je mrsko citat ,to nije do zakona o deklariranju
c) ako svrsavas na serijet,to nije do zakona o deklariranju...fino otidji u s arabiju,isil,sudan pa tamo kaci
Image
Image
Capsicum

#352 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Capsicum »

@trol

Ima li klempe kad piše u sastavu E472 ili želatina? Možeš li biti ljubazan pa nama nepismenim isilovcima objasniti ovo...
nocnaptica986

#353 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by nocnaptica986 »

Capsicum wrote:@trol

Ima li klempe kad piše u sastavu E472 ili želatina? Možeš li biti ljubazan pa nama nepismenim isilovcima objasniti ovo...
postavio si pitanje i dao odgovor na isto :) kome je toliko stalo po ovom pitanju onda ce proguglat o aditivima i njihovom sastavu.... a drugi par opanaka je to sto ovdje ljudima treba sve nactrati jer su na nivou dvogodisnjeg djeteta
Capsicum

#354 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Capsicum »

nocnaptica986 wrote:
Capsicum wrote:@trol

postavio si pitanje i dao odgovor na isto :) kome je toliko stalo po ovom pitanju onda ce proguglat o aditivima i njihovom sastavu.... a drugi par opanaka je to sto ovdje ljudima treba sve nactrati jer su na nivou dvogodisnjeg djeteta
Ja proguglao i nisam našao odgovor, pa te molim da nepismenim dvogodišnjim isilovcima nađeš odgovor. Može?

Neću o tome treba li kupcu Internet ili neka knjižurina da rastumači šta se nalazi u proizvodu koji bi trebao da konzumira...
VCorp

#355 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by VCorp »

Gladne guzice bi pojeli i govno.
Red Wolf

#356 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Red Wolf »

VCorp wrote:Gladne guzice bi pojeli i govno.
Kad si gladan nisi svoj :shock: :shock:
exliberal-ex

#357 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by exliberal-ex »

Tacno ....citajuci ovu raspravu neko bi pomislio jebote kako uredjena drzava oni se sad brinu o tome dali ima svinjetine u hrani...a ovamo ljudi imaju penziju 200 maraka.....

ps
samo da dodam evo ja sam u kanadi , ni u jednoj pekari jal maloj privatnoj ili velikoj nigdje nisam vidio da je napisano sta je u sastavu kifli ili dali je peceno na masti ili ulju...pise kifla sa sunkom, sa piletinom ...sa curkom...veggie...ali niko nepise dali ima masti ili je peceno na masti...
razonoda

#358 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by razonoda »

exliberal-ex wrote:

Tacno ....citajuci ovu raspravu neko bi pomislio jebote kako uredjena drzava oni se sad brinu o tome dali ima svinjetine u hrani...a ovamo ljudi imaju penziju 200 maraka.....

ps
samo da dodam evo ja sam u kanadi , ni u jednoj pekari jal maloj privatnoj ili velikoj nigdje nisam vidio da je napisano sta je u sastavu kifli ili dali je peceno na masti ili ulju...pise kifla sa sunkom, sa piletinom ...sa curkom...veggie...ali niko nepise dali ima masti ili je peceno na masti...
Uvrnut narod --trazi dlaku u jajetu , a svi cupavi i bradati. :lol:
SmokingMan

#359 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by SmokingMan »

Koiko smo mi pojeli svinjetine u hrani tokom rata,a da nismo ni svjesni bili toga,niko tad nije pitao jel' halal il' haram,daj štadaš,makar i pajceka... :D
razonoda

#360 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by razonoda »

SmokingMan wrote:Koiko smo mi pojeli svinjetine u hrani tokom rata,a da nismo ni svjesni bili toga,niko tad nije pitao jel' halal il' haram,daj štadaš,makar i pajceka... :D
:-) hm, mozda je to razlog ''pasivnosti'' na svim poljima. Promjenila se ''hemija'' u mozgu.
VCorp

#361 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by VCorp »

Ja ne znam da li vi primjetite ali u zadnjih recimo osam godina su kod nas muslimani počeli mahom da kenjaju po svemu živom, dižu paniku za najmanje sitnice, više je sve kao vjernika koji su se otkrili po godinama kada su jedinu vezu imali s vjerom ukoliko su im roditelji dali neko '' muslimansko '' ime a da ne govorim i o vehabijama a i nekim novim razmisljanjima kada opravdavaju zločine nad drugima sa izjavama tipa '' neka i njima, i oni ubijaju muslimane '' a braca muslimani kolju kao po traci ?

Ocito neki trend novi vlada, furaju se na spiku kao onu Hrvati veći katolici od pape itd ... Nije prije tako bilo kad sam bio mlađi ali cemu sve to, sto su se toliko radikalizirali i to ?
York Light 100`s

#362 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by York Light 100`s »

VCorp wrote:Ja ne znam da li vi primjetite ali u zadnjih recimo osam godina su kod nas muslimani počeli mahom da kenjaju po svemu živom, dižu paniku za najmanje sitnice, više je sve kao vjernika koji su se otkrili po godinama kada su jedinu vezu imali s vjerom ukoliko su im roditelji dali neko '' muslimansko '' ime a da ne govorim i o vehabijama a i nekim novim razmisljanjima kada opravdavaju zločine nad drugima sa izjavama tipa '' neka i njima, i oni ubijaju muslimane '' a braca muslimani kolju kao po traci ?

Ocito neki trend novi vlada, furaju se na spiku kao onu Hrvati veći katolici od pape itd ... Nije prije tako bilo kad sam bio mlađi ali cemu sve to, sto su se toliko radikalizirali i to ?
Evo jedan sasvim mali primjer, kada odrasteš u jednoj sredini gdje je od malih nogu nedjelja slobodna tada može jedan katolik svoju vjeru upražnjavati i ići u crkvu a da se i ne primjeti. Kada musliman želi ista prava kao npr. svakog petka uzeti 1 sat slobodno, ne dobije taj sat pa se žali, e onda u očima osoba poput tebe taj musliman počinje da kenja po sve živom dok su katolici i pravoslavci uzorni građani što se ne bune ni radi čega.
"Kenjaće" musliman i po drugim stvarima, negdje će ostvariti svoje pravo a negdje ne ali činjenica je da ćeš morati naučiti da živiš sa tim jer musliman u Bosni ima više prava nego prije 30 godina i samim time će se osjetiti promjena u nekim oblastima BH društva :bih:
SmokingMan

#363 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by SmokingMan »

razonoda wrote:
SmokingMan wrote:Koiko smo mi pojeli svinjetine u hrani tokom rata,a da nismo ni svjesni bili toga,niko tad nije pitao jel' halal il' haram,daj štadaš,makar i pajceka... :D
:-) hm, mozda je to razlog ''pasivnosti'' na svim poljima. Promjenila se ''hemija'' u mozgu.
Icar = govno....

svijete,hvala ti na žabokrečini....

Image
VCorp

#364 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by VCorp »

York Light 100`s wrote:
VCorp wrote:Ja ne znam da li vi primjetite ali u zadnjih recimo osam godina su kod nas muslimani počeli mahom da kenjaju po svemu živom, dižu paniku za najmanje sitnice, više je sve kao vjernika koji su se otkrili po godinama kada su jedinu vezu imali s vjerom ukoliko su im roditelji dali neko '' muslimansko '' ime a da ne govorim i o vehabijama a i nekim novim razmisljanjima kada opravdavaju zločine nad drugima sa izjavama tipa '' neka i njima, i oni ubijaju muslimane '' a braca muslimani kolju kao po traci ?

Evo jedan sasvim mali primjer, kada odrasteš u jednoj sredini gdje je od malih nogu nedjelja slobodna tada može jedan katolik svoju vjeru upražnjavati i ići u crkvu a da se i ne primjeti. Kada musliman želi ista prava kao npr. svakog petka uzeti 1 sat slobodno, ne dobije taj sat pa se žali, e onda u očima osoba poput tebe taj musliman počinje da kenja po sve živom dok su katolici i pravoslavci uzorni građani što se ne bune ni radi čega.
"Kenjaće" musliman i po drugim stvarima, negdje će ostvariti svoje pravo a negdje ne ali činjenica je da ćeš morati naučiti da živiš sa tim jer musliman u Bosni ima više prava nego prije 30 godina i samim time će se osjetiti promjena u nekim oblastima BH društva :bih:
Kada odeš u zemlje gdje vladaju muslimanski zakoni onda tamo žena mora nositi maramu. Tamo je takav zakon i običaj, moras mu se prilagoditi.
Kada musliman hoce nakon stotina godina ovakvog sistema da mijenja nešto na silu iako ne dominira svojom vjerom tu onda je to problem jer bi on da mu se prilagođavaju i tamo gdje je glavni i gdje nije. Zar to nije malo licemjerno ?

Niko ne brani nikome da ide klanjati, odi ti slobodno u vrijeme radnog vremena ali ćeš lijepo i da dobiješ otkaz. Igra tu igru i ekonomija, treba raditi i okretati pare a ne ubacivati neradni dan u isto vrijeme kada ostali rade, izgubices na kompetetivnosti na trzistu.

Ne smetaju mi prava muslimana, moji roditelji su muslimani. Uostalom ne mogu dobiti nikad pravo na slobodan petak jer kod nas muslimani postoje nominalno a VEĆINA nije praktikujući vjernik s toga nema ni klanjanja a i da je neradni dan raja bi se isla napiti i provoditi.

Ja sam sam htio vidjeti da li su drugi uocili to svakodnevno kmečanje za svaku sitnicu. Podsjeca me na crnce u Americi koji misle da im je neko dužan nešto pa uvijek izigravaju zrtve ali to sto oni rade u slucaju pominjanja popraceno je ... Pa zna se kako je popraceno, bolje o tome ne pricati.
vjesticanametli

#365 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by vjesticanametli »

York Light 100`s wrote:

Nek se taj osvjesteni musliman nakon kenjanja od 1h vrati na posao i sve ok..... al jok vi bjezite u 12
Tvrtko II Kotromanić

#366 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ma treba zabranit vjeru skroz
zamisli eeej ono bi da se moli Bogu i da bude zaposlen jos, i da jos i uziva ostala ljudska prava :shock:
mislim ono jebo pravo na izrazavanje i to sve, znamo svi da smo ono sta nam drugi kazu i ako ti neko kaze da nisi musliman, nemoj da seres i suti
zamisli jos bezobraznika koji bi na sve to jos i hhtjeli da znaju sta jedu eeeej, al kaida ba
ko god upita slijedeci put prodavca za sastav hrane odma mu SIPU zovnut sram ga bilo
Muhamed Đakmić

#367 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Muhamed Đakmić »

Prestanite s generalizacijama i vratite se temi. Tema je ionako osjetljiva, a ja znam da niko ko generalizira, ne radi to sa iskrenim namjerama, koliko god to lijepo upakovao.
KingdomBosnia

#368 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by KingdomBosnia »

Tema nije osjetljiva nego u Bosni i Hercegovini zive neandertalci.Napraviti toliki hajp oko toga da bi covjek volio da zna sta jede.
dobar osjecaj

#369 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by dobar osjecaj »

KingdomBosnia wrote:Tema nije osjetljiva nego u Bosni i Hercegovini zive neandertalci.Napraviti toliki hajp oko toga da bi covjek volio da zna sta jede.
Ne znam za ostale ljude ali ja sam takva osoba da sve o cemu mi se mnogo prica i oko cega se dize hajka, toliko dosadi da mi izgubi ikakvo znacenje.
Tako mi je i sa tom konzumacijom svinjetine odavno. Jednako su mi dosadni i ljudi koji je potenciraju kao nesto superprihvatljivo kao i oni koji se izdvajaju i zgrazavaju ako se servira/prodaje/konzumira/nudi u njihovoj blizini. Ja licno nisam navikla jesti svinjske proizvode i kad mi se desi da osjetim da jedem nesto s mascu ili sa svinjetinom, pojedem taj zalogaj bez neke unutrasnje ili drame za okolinu, ako mi se ne svidja ne nastavim jesti i nadjem neku alternativu i cao djaci. Ne osjecam da mi je igdje ugrozeno ikakvo ljudsko pravo u tom kontekstu niti me zanima da mi se omoguci vise kataloskih opcija kad kupujem u pekarama ili trgovinama. Ionako citam sta kupujem i izbjegavam preradjenu hranu uopste. Aditive i sav hemijski uzas kojima nas truje prehrambena industrija, dozivljavam znatno vecim problemom i ugrozavanjem mog prava da se hranim i zivim zdravo.
Red Wolf

#370 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Red Wolf »

VCorp wrote:
York Light 100`s wrote:

Kada odeš u zemlje gdje vladaju muslimanski zakoni onda tamo žena mora nositi maramu. Tamo je takav zakon i običaj, moras mu se prilagoditi.
Kada musliman hoce nakon stotina godina ovakvog sistema da mijenja nešto na silu iako ne dominira svojom vjerom tu onda je to problem jer bi on da mu se prilagođavaju i tamo gdje je glavni i gdje nije. Zar to nije malo licemjerno ?

Niko ne brani nikome da ide klanjati, odi ti slobodno u vrijeme radnog vremena ali ćeš lijepo i da dobiješ otkaz. Igra tu igru i ekonomija, treba raditi i okretati pare a ne ubacivati neradni dan u isto vrijeme kada ostali rade, izgubices na kompetetivnosti na trzistu.

Ne smetaju mi prava muslimana, moji roditelji su muslimani. Uostalom ne mogu dobiti nikad pravo na slobodan petak jer kod nas muslimani postoje nominalno a VEĆINA nije praktikujući vjernik s toga nema ni klanjanja a i da je neradni dan raja bi se isla napiti i provoditi.

Ja sam sam htio vidjeti da li su drugi uocili to svakodnevno kmečanje za svaku sitnicu. Podsjeca me na crnce u Americi koji misle da im je neko dužan nešto pa uvijek izigravaju zrtve ali to sto oni rade u slucaju pominjanja popraceno je ... Pa zna se kako je popraceno, bolje o tome ne pricati.
Tebi ako su roditelji muslimani ja sam papa,i znas kako kazu stari ljudi,seri seri moj golube bjeli,al to vise ne pije vode,nepitate se samo vi o tome sta ce ko kada i kako raditi
Pismonosa

#371 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 04/02/2021 11:00, edited 1 time in total.
VCorp

#372 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by VCorp »

Red Wolf wrote: Tebi ako su roditelji muslimani ja sam papa,i znas kako kazu stari ljudi,seri seri moj golube bjeli,al to vise ne pije vode,nepitate se samo vi o tome sta ce ko kada i kako raditi
Mogu da ti uslikam osunećenog pa da ti postavim sliku tu. Jedino bi me mogli optuziti da sam Židov :D I moji roditelji jesu muslimani koji klanjaju ali očito ti nisi shvatio da sam ja nevjernik. Ovo sto sam pisao promatram iz drugog ugla, iskorištavanje ljudskih prava i forsiranje takvih stvari od desničarskih i klerofašističkih partija.

Ne pitate se ni vi ništa koliko vidim, zna se ko se pita za sve u BiH. Mene samo nervira to što nastojite iz svakog miša napraviti slona i samo dižete tenzije a niste svjesni prostora i vremena u kojem živite.

@Pismonosa, nisu Muslimani vec muslimani po vjeroispovijesti a po popisu su se odlucili da su Bosanci i Hercegovci, kao i ja sam.

Na sve to što sam opazio umjesto da neko prokomentariše normalno i uputi kritiku vi naravno ubacujete tu teorije zavjera, došao vam sigurno '' Vlah '' ili neki '' škutor '' da provocira. Vidis i s tim teorijama zavjera imam problem jer se forsira to kod nas, kao sve usmjereno protiv neduznih muslimana pa više ne razlikuju činjenice od neke gluposti koju su umislili i rasirili je uokolo.

Rat je zavrsio kad je potpisan Dejton, i moja familija je bila žrtva rata ali dvadeset godina je proslo, mislim da je vrijeme da se malo distanciramo od kompleksa žrtve i počnemo graditi nešto od ove države. Niko vama na svijetu nije dužan ništa kao ni meni već treba zasukati malo rukave.
dobar osjecaj

#373 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by dobar osjecaj »

VCorp wrote:Rat je zavrsio kad je potpisan Dejton, i moja familija je bila žrtva rata ali dvadeset godina je proslo, mislim da je vrijeme da se malo distanciramo od kompleksa žrtve i počnemo graditi nešto od ove države. Niko vama na svijetu nije dužan ništa kao ni meni već treba zasukati malo rukave.
Svako ko uziva u licnom i opstem napretku ce se rado udaljiti od kompleksa i uloge zrtve. Ostali ili ne znaju za bolje ili zive unovcavajuci tu citavu pricu.
York Light 100`s

#374 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by York Light 100`s »

VCorp wrote:Kada odeš u zemlje gdje vladaju muslimanski zakoni onda tamo žena mora nositi maramu. Tamo je takav zakon i običaj, moras mu se prilagoditi.

Slažem se da ako bi petak bio slobodan dan da bi mnogi muslimani išli provoditi se umjesto na džumu kao što ima dosta Hrvata što ne idu nedeljom u crkvu ali ako Hrvat želi ići u crkvu on to može i nije nikome trn u oku jer posao i škola ne pati jer je nedjelja slobodan dan, tako isto ako jedna grupa muslimana zaista želi iskoristiti petak za džumu on je automatski trn u oku jer je petak radni dan.
Da, imali smo nekoliko godina unazad drugačiji sistem, to divno bratstvo i jedinstvo gdje si kao Bošnjak i musliman bio niko i ništa (moj se rahmetli djed nekoliko decenija unazad morao izjašnjavati kao Hrvat), znam ja da je nekom danas krivo što u BiH Bošnjaci imaju ista prava kao Srbi i Hrvati gdje može Mujo petkom dobiti svoj sat kao što Mate može dobiti svoju Nedjelju. U arapskim državama o kojim govoriš tu je velik procenat muslimanskog stanovništva. U Bosni i Hercegovini je većina muslimanskog naroda i opet se moramo boriti za svoja prava ali hvala dragom Alahu opet nam je bolje nego prije 30 godina.
U sredini sam koja je većinski Bošnjačka i tu većina firmi odobre radnicima da petkom imaju taj sat slobodno. Neki odu u birtiju, neki pobjegnu kući na ručak a neki stvarno u džamiju al Bože moj, zloupotrebe će uvjek biti, nije ni svaki katolik nedjeljom u crkvi ali zato kada želi ima mogućnost promjeniti mišljenje svake nedjelje ali šta je najvažnije i mali Mujo hvala dragom Alahu ima danas tu slobodu izbora u Bosni i Hercegovini pa nek crknu dušmani :bih:

A takvi "moji su roditelji muslimani a ja ne" kao ti su najgori jer oni pokušavaju uvjek biti veći katolik od pape. Evo primjer što paše uz temu. U mene rođak radi na benzinskoj pumpi gdje imaju 2 Hrvata pa često navratim na kafu. Jednom su ta 2 Hrvata donjeli slaninu na posao i ponudili nas. Mi na to "Hvala vam, mi ne jedemo svinjetinu" na šta su oni "Izvinite, mi mislili da možda jedete pa da vas pitamo hoćete li sa nama" i to je to, ponekad samo kažu kada opet donesu meso "Nismo vas ponudili znamo da ne jedete svinjetinu"
E onda ima neki tip "moji su roditelji moslemani" kao ti. Navrati, jede sa njima svinjetinu (ništa nemam protiv, njegov izbor) e onda počinje podjebavanje sa njegove strane
"Čuj ne jedu hahaha. E budale da znate kako je ovo dobro, jeste ko pichke" uz kretenski osmijeh upućen prema Hrvatima u stilu "Kakav sam? Da li sam ovo dobro odradio?"
Pa onda navrati često kada je kafić u sklopu pumpe pun i Hrvata i Bošnjaka pa on kao sin roditelja koji klanjaju započne temu kako je on ateista i zbog čega je religija glupost (isto njegovo pravo i odluka, nemam ništa protiv) ali onda počinje nabrajati razloge zašto je u pravu "znate u Islamu je ovo glupost, pa Islam ovo, pa muslimani ono" a ja kontam u sebi "pa jarane ako imaš već nešto protiv religija univerzalno zašto govoriš samo protiv Islama? Pljuj svaku religiju" ali ne, Bošnjo ne želi da uvredi Hrvata, ne smije ili neće jer gubi bodove.
Za razliku od Red Wolfa ja potpuno vjerujem da si ti dijete muslimana jer tvoj stil pisanja pokazuje baš one simptome tzv. Bošnje ateiste "Ja sam ateista ali mi je smo trn u oku šta muslimani rade" Da li te neko od Hrvata ili Srba nagradi kaVom za tvoj performans :mrgreen:
Goldenhand

#375 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Goldenhand »

Treba naznačiti. Da izbjegavam ostale vrste mesa :D
Post Reply