Poznanik mi je nedavno imao jedno, da tako kažem, negativno iskustvo u našoj divnoj zemlji pa smo malo diskutovali o tome. Naime, čovjek se vraćao sa službenog puta te je išao preko Banja Luke. Negdje prije grada je stao u nekakvoj pekari ili šta već i kada je htio kupiti sendvič pitao je prodavičicu je li isti sa svinjetinom pošto je ne jede. Uglavnom, verbalno ga napade prodavačica, u smislu: "Šta to tebe ima da interesuje, mi jedemo šta hoćemo, a ti kupuj negdje drugo!" Uglavnom, čovjek je produžio za Banja Luku no i tu je, ne želeći "provocirati" pitajući šta ima u bureku, sendviču ili ćevapima na kraju pojeo piletinu i pomfrit.
Inače, čovjek nije nikakav "has-musliman" nego prosječni Bošnjak koji se izjašnjava muslimanom, sa islamom ima kontakta na dženazama i za bajram, pije alkohol, voda koke ali ne jede svinjetinu i zaista je izuzetno dosljedan u tome. Ne ulazim u to je li to dobro i koliko Bošnjaka jede svinjetinu, samo dajem neki generalni presjek čovjekovog profila.
Mene zanima sljedeće. Da li bi bilo preradikalno rješenje da se u BiH (zapravo u entitetima, ali sumnjam da bi to tek tako prošlo u RS-u) donese zakon po kojem bi za svaku hranu koja sadržava svinjetinu (meso, mast) trebalo to i naznačiti? Dakle, nikakvo zabranjivanje (niđe veze), halal-certifikati, dozvole, navođenje svih sastojaka i slično, već samo na meniju/cijeni ako piše npr. "hot-dog" ili "lisnato tijesto", da pored stoji neka ikonica, znak ili natpis da je od svinjetine.
Apsolutno se slažem da je u redu pitati i u velikom broju slučajeva se to i ispoštuje sasvim ljudski. No, ipak, ponekad to dovede do ružnih situacija poput ove gore iznad, odnosno prodavač/ica ili konobar/ica pojma nemaju šta je kuhinja stavila kao sastojak.
Da se razumijemo, svinjska mast se koristi i u nekim jelima koja se na prvu čine benignima, poput lisnatog tijesta sa sirom (potrebne su velike količine masti pa se često koristi svinjska mast tamo gdje se ista konzumira), graha i slično.
Ovo je pomalo osjetljivo područje, miriše na radikalizam na prvu, no eto zanima me da li je potrebno/poželjno imati samo obaveznu naznaku da se radi o svinjetini i svinjskim proizvodima na svakom meniju na teritoriji BiH s obzirom na religijsko-tradicijske sentimente jednog dijela društva. Ako bi nekad teoretski imali veliku hinduističku populaciju, isto bi se odnosilo i na npr. govedinu i teletinu, ukoliko bi oni smatrali da je to potrebno.