svim romima na forumu sretan đurđevdan
- siromah
#1 svim romima na forumu sretan đurđevdan
sutra je đurđevdan ,pa stoga svim romima i romkinjama na forumu sretan praznik
štačeš,svakom svaćije , moraš ćestitat,mislim, što bi jel , bilo logično
SRETNO ,NEMA DRUGE
štačeš,svakom svaćije , moraš ćestitat,mislim, što bi jel , bilo logično
SRETNO ,NEMA DRUGE
- madner
#2 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
I da proslave praznik sto dalje od raskrsnica 
- Englez-66
#3 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Hvala u ime Hordi Zla...
slaba im konekcija pa me zamolili da se zahvalim u njihvo ime
-
ajde_vise
#4 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Englez-66 wrote:Hvala u ime Hordi Zla...
-
zelenashica
#5 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
da se pridružim čestitkama....
.......sretno...........
-
GianFranco
#6 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Hvala puno, sreća da te prati gdje god da si.zelenashica wrote:da se pridružim čestitkama...........sretno...........
- madner
#7 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Englez-66 wrote:Hvala u ime Hordi Zla...
- JThomas
#8 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
...sretan đurđevdan 
-
BajrinNajmladji
#9 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Niko da se nije zezao sa momom braćom Romima,...Znam jednog i Otesa, jaran sam mu sa babom, treća godina Kriminalistike, Sarajevo.
Sretan Djurdjevdan dragi Romi!
Sretan Djurdjevdan dragi Romi!
- burek_in_space
#10 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Romi,neka je sretan Djurdjevdan. 
- piupiu
#11 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Je l' to onaj "ljubavnicki" praznik u Slovena znan kao Erdelezi
iliti Jurjevo??? E, pa, sretan i bericetan! Ima li neko napise malo vise o djurdjevdanskoj tradiciji? Evo malo o ljubavnim cinima s nekog bloga ...
Erdelezi - praznik ljubavnih čini
Ljubavna magija se vezuje za ovaj praznik više nego za bilo koji drugi.Djevojke stavljaju različite travke pod jastuk da bi sanjale onog ko im je suđen.Običaj je da ako djevojka ode u goste za ovaj praznik, prvo mora da preskoči prag te kuće i od domaćina uzme sol i kruh koji stavlja pod jastuk.Te noći usnit će svoga dragog.
Vesna Beenaerts, Romkinja koja se, kao i njena baka i majka, decenijama bavi ljubavnom magijom kaže da se na Erdelezi može učiniti što nikada ne može.
-Naredim djevojkama da mi prije Erdelezija naberu određene trave i donesu mi ih.Obajem ih, a djevojka u njima mora da se okupa na Erdelezi.To će joj privući svakog momka koga poželi, jer će svim muškarcima biti neodoljiva, kazuje Vesna.
Njena "kolegica" iz Erdeča kod Kragujevca, Goca zvana Kosovka, kaže da su čini pravljene na ovaj dan najopasnije, a da ih najbolje prave Romkinje.
-Dok sam živjela na Kosovu vidjela sam da žene prave magiju za koju koriste mrtvačku vodu kojom se kupa pokojnik, prvu svijeću koja se upali kada neko izdahne i zemlju sa groba.Sve to ciganska vračara baca na prag, a kada na to muškarac nagazi "zaključana" mu je potencija i svaki napredak u kući.Goca dodaje da se ovakva magija skida na Erdelezi, uz pomoć konopca, katanca i vode.
Erdelezi - praznik ljubavnih čini
Ljubavna magija se vezuje za ovaj praznik više nego za bilo koji drugi.Djevojke stavljaju različite travke pod jastuk da bi sanjale onog ko im je suđen.Običaj je da ako djevojka ode u goste za ovaj praznik, prvo mora da preskoči prag te kuće i od domaćina uzme sol i kruh koji stavlja pod jastuk.Te noći usnit će svoga dragog.
Vesna Beenaerts, Romkinja koja se, kao i njena baka i majka, decenijama bavi ljubavnom magijom kaže da se na Erdelezi može učiniti što nikada ne može.
-Naredim djevojkama da mi prije Erdelezija naberu određene trave i donesu mi ih.Obajem ih, a djevojka u njima mora da se okupa na Erdelezi.To će joj privući svakog momka koga poželi, jer će svim muškarcima biti neodoljiva, kazuje Vesna.
Njena "kolegica" iz Erdeča kod Kragujevca, Goca zvana Kosovka, kaže da su čini pravljene na ovaj dan najopasnije, a da ih najbolje prave Romkinje.
-Dok sam živjela na Kosovu vidjela sam da žene prave magiju za koju koriste mrtvačku vodu kojom se kupa pokojnik, prvu svijeću koja se upali kada neko izdahne i zemlju sa groba.Sve to ciganska vračara baca na prag, a kada na to muškarac nagazi "zaključana" mu je potencija i svaki napredak u kući.Goca dodaje da se ovakva magija skida na Erdelezi, uz pomoć konopca, katanca i vode.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
-
Abacija
#13 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Mislim da su ovi sto se zahebavaju zasluzili jednu opomenu od moderacije. 
-
ruzmarin
#14 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Bas lijepo.... Sretan praznik uz onu predivnu pjesmu- Djurdjevdan
Ne znam ja to da postavim.
- Dioda
#15 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
svim romima sretan djurdjevdan
- rado_vidjen
#16 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
ownedEnglez-66 wrote:Hvala u ime Hordi Zla...
- aman
#17 Re: svim romima na forumu sretan đurđevdan
Super zbog čika Miše, to je stvarno dobra vijest, nadajmo se da će grad Sarajevo što prije početi to i implementirati 
A Đurđevdan... Hvala, ja nisam Romskog porijekla, ali ja to nekako smatram svojim praznikom...
Šteta što je priroda u ovako lošem stanju oko ovog grada ... Moglo se otići okupati jučer u zoru... Ali sad... Ništa od toga... Zar da se umiješ Miljackom?
A Đurđevdan... Hvala, ja nisam Romskog porijekla, ali ja to nekako smatram svojim praznikom...
Šteta što je priroda u ovako lošem stanju oko ovog grada ... Moglo se otići okupati jučer u zoru... Ali sad... Ništa od toga... Zar da se umiješ Miljackom?