U tom PREMIUM segmentu najveći inovator i proizvođač je BMW i dan danas. Slijedi ga Audi, a Mercedes-Benz je nešto malo manje zastupljen što mu daje dodatni ekskluzivitet, dok je Volvo dugi niz godina imao problema s vlasništvom. Ford ih je prodao Kinezima i sada su napokon prodisali. Iako se ne proizvode ni u približnoj količini kao Njemačko Trojstvo, već su im sad rame uz rame po dizajnu, inovativnosti, kvaliteti i svemu ostalome.
Ne znam znate li onu, ali uvijek je bilo nekako da je BMW auto za potpuni užitak u vožnji, Mercedes-Benz je znak neke gospodštine, dok je Audi u nas na Balkanu postao simbol "balkanizma". Pod šeširom VW-a imaju potpuni monopol kod flotne kupovine od strane državnih službi.
Za mene je BMW i dalje broj 1, što pokazuju i prodajni rezultati na svjetskoj razini. Nakon toga poštujem Volvo, pa Mercedes, pa tek onda Audi.
Realno, u BiH malo 'ko može priuštiti bilo kojeg od njih novog, polovne BMW-e, Mercedese i Audije nešto malo veći broj, a većini je i dalje pojam. Ni u dijaspori nije bolje stanje po tom pitanju. Trebate biti svjesni kada dijasporci dođu ovdje i k**če se s Njemačkim Trojstvom, da i oni te aute nisu iskeširali niti uzeli na klasičan kredit. 99% je lizinig i doživotno odricanje jednog dijela plaće da bi se svakih 4-5 godina imao nov premium. Mi tu mogućnost u BiH nemamo, ili ako imamo malen broj ljudi koristi to zbog nižeg standarda i nedovoljno visokih plaća koji bi mogli pokrit takve izdaške.
Kojeg vi PREMIUM proizvođača od njih najviše cijenite? Kojeg bi voljeli posjedovati od njih da vam se pruži mogućnost da takvo što možete priuštiti (makar i polovno)? Svi smo svjesni da su oni u "pet deka" po svakom pitanju, tako je da ovo dosta subjektivno pitanje da se razumijemo.