Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Suelureac

#1 Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by Suelureac »

Kao što znate u Europi postoji sveto Njemačko Trojstvo ( Mercedes-Benz --- B M W --- Audi ) + švedski Volvo. Ta četiri proizvođača čine tzv. PREMIUM segment.

Image

U tom PREMIUM segmentu najveći inovator i proizvođač je BMW i dan danas. Slijedi ga Audi, a Mercedes-Benz je nešto malo manje zastupljen što mu daje dodatni ekskluzivitet, dok je Volvo dugi niz godina imao problema s vlasništvom. Ford ih je prodao Kinezima i sada su napokon prodisali. Iako se ne proizvode ni u približnoj količini kao Njemačko Trojstvo, već su im sad rame uz rame po dizajnu, inovativnosti, kvaliteti i svemu ostalome.

Ne znam znate li onu, ali uvijek je bilo nekako da je BMW auto za potpuni užitak u vožnji, Mercedes-Benz je znak neke gospodštine, dok je Audi u nas na Balkanu postao simbol "balkanizma". Pod šeširom VW-a imaju potpuni monopol kod flotne kupovine od strane državnih službi.

Za mene je BMW i dalje broj 1, što pokazuju i prodajni rezultati na svjetskoj razini. Nakon toga poštujem Volvo, pa Mercedes, pa tek onda Audi.

Realno, u BiH malo 'ko može priuštiti bilo kojeg od njih novog, polovne BMW-e, Mercedese i Audije nešto malo veći broj, a većini je i dalje pojam. Ni u dijaspori nije bolje stanje po tom pitanju. Trebate biti svjesni kada dijasporci dođu ovdje i k**če se s Njemačkim Trojstvom, da i oni te aute nisu iskeširali niti uzeli na klasičan kredit. 99% je lizinig i doživotno odricanje jednog dijela plaće da bi se svakih 4-5 godina imao nov premium. Mi tu mogućnost u BiH nemamo, ili ako imamo malen broj ljudi koristi to zbog nižeg standarda i nedovoljno visokih plaća koji bi mogli pokrit takve izdaške.

Kojeg vi PREMIUM proizvođača od njih najviše cijenite? Kojeg bi voljeli posjedovati od njih da vam se pruži mogućnost da takvo što možete priuštiti (makar i polovno)? Svi smo svjesni da su oni u "pet deka" po svakom pitanju, tako je da ovo dosta subjektivno pitanje da se razumijemo.
madner

#2 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by madner »

Meni Volvo i Audi nisu premium.

Ford i Skoda. :D
HAVANA

#3 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by HAVANA »

Premium ne premium, sad se lozim na xc60. :D
corsa

#4 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by corsa »

Subjektivno, doslo je do provale! :D Cuje staviti Mercedes na trece mjesto po inovativnosti!? :shock: P proguglaj malo i vidi ko je pionir u vecini stvari u automobilima, sto na polju sigurnosti, sto luksuza. Cak je i Jeremi Clarkson rekao:"Ako zelite da vidite sta ce u obicnim autima biti za 10 godina, kupite novu S klasu".
Mislim da se iz ovoga vidi koga ja preferiram! :D

P.S. Volvo za mene nije premium.
Last edited by corsa on 26/06/2015 15:46, edited 2 times in total.
citroen xm

#5 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by citroen xm »

HAVANA wrote:Premium ne premium, sad se lozim na xc60. :D
Nema Volvo više ništa sa Fordom. ;-) Kinezi rasturaju. :D
johntra

#7 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by johntra »

A Lexus?
corsa

#8 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by corsa »

E pa onda bi trebali staviti i Infinity, skuplja verzija Nissana. Dobri su oni ali...
ado-šampion

#9 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by ado-šampion »

Tema je tendenciozna. Ako Lexus nije premium, valja nije ni Volvo. Realno u zadnjih x godina jedini koji se na bilo kakvih relevantnim testovima priblizio njemackom triju je Lexus. Da ne govorim po uspjehu na trzistu. Pa sta je s Jaguarom?

Inace, Audi ima najvise uspjeha na trzistu jer nude ono sto kupac trazi, bez stare slave i bez predrasuda. Mozemo pricati o basnoslovnim ciframa i E klasama i S klasama, ali za svoje pare BMW sigurno, o Audiju bih razmislio, Mercedes nikako. Nude najmanje za pare, makar u ovim nizim klasama.

Isto tako, malo je tendenciozan i opis, tako da iako nema veze s automobilima, osjecam duzan da prokomentarisem. Dijasporac koji se 'qrci' s Audijem po Bosni nije tog Audija kupio jer se zaduzio do guse, nego je zaradio peruci guzice starcima po 12 sati dnevno ili radeci slican posao, dok se Bosnjo uvalio u drzavnu firmu, noge na sto 7-8 sati, i zali se kako je malo placen i kako nam je los standard. Od tog pranja guzice i slicnih poslova koje nasi ljudi (uglavnom) rade se moze kupiti samo polovan Audi, i takvi se kesiraju. Na lizing ni tamo ne uzima neko ko nema, nego onaj ko ima i moze odvajati, a moze mu se jer ce kad ne bude vise mogao imati sve obezbijedjeno od drzave za razliku od Bosanca koji ce se morati pouzdati iskljucivo u ono sto je ustedio.
Suelureac

#10 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by Suelureac »

johntra wrote:A Lexus?
Eh sada da odmah razjasnimo neke stvari. Znači ovako. Nisu Audi BMW Mercedes i Volvo jedini premium proizvođači. Ali oni se računaju kao europska četvorka premiuma. Najpoznatiji su i najviše se natječu. To će vam svako reći ko se razumije u svijet automobilistike. Njemačka Trojka plus Šved. Oni su tu svi u pet deka. Ima još premium proizvođača. Toyota ima Lexusa, Nissan Infinitja, Citroen DS-a. Svi su oni premium. Mazda želi u sljedećih 10ak godina postati premium proizvođač. Alfa Romeo također to želi, mada još nisu krenuli tim putem. Onda Velika Britanija od premiuma ima Jaguar. Ima ih još da sada ne nabrajam. Ali europska premium četvorka je zna se Audi BMW Mercedes i Volvo.

Zato molim da se na njih uglavnom baziramo. Što se inovativnosti tiče svi se oni tu natječu. BMW sa svojom 7-icom (flagship modelom) uvijek donosi nešto novo i revolucionarno svijetu automobilizma, onda Mercedes također. Nova S klasa je vrh vrhova. Ja mislim da je Mercedes uveo i servo-volan. Volvo vodi u invovativnosti što se tiče sigurnosti. Audi je inovativan što se tiče iluminacije. Itd itd. Ali jedan proizvođač koji nije premium dere i Mercedesa i BMW-a i Audija i Volva po inovativnosti. To je Citroen. I to nije tajna. Kroz povijest najinovativniji proizvođač. Ali nećemo o njemu na ovoj temi mada se možemo dotaknuti sada njihove novooformljene marke DS koja je premium. Ali samo se dotaknuti jer bih volio da se na temi držimo ove spomenute četvorke.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by konektovan »

Za mene je i alfa premium a jaguar pogotovo. :mrgreen: Od novijih tu ide lexus,infiniti,DS pa cak i elektricna Tesla.
detroit-mercy

#12 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

konektovan wrote:Za mene je i alfa premium a jaguar pogotovo. :mrgreen: Od novijih tu ide lexus,infiniti,DS pa cak i elektricna Tesla.
Alfa nije premium niti to pokusava biti. Auto za normalnu raju.
Jaguar bi to rado da bude ali 50 hiljada proizvedenih na godinu i veliki gubitak vrijednosti u prve dvije tri godine ti dovoljno govore.
Lexus, veoma kvalitetno, premium nema se sta dodati.
Infiniti, bezrazloga je gurnut u stranu tako da ga dosta raje ne dozivljava kao premium ali dosta kvalitetno.
BMW, sta reci koju poruku poslati :mrgreen: .
Mercedes, stara slava, malo su bili grohnuli zadnjih godina ali vjerujem da ce se opet vratiti :mrgreen:
Audi, ogroman progress, stidljivo se gura sa BMW i Merecedesom sto je prije par godina bilo nezamislivo :mrgreen: .
Volvo nije premium, visa srednja.
Lincoln, sranje od auta :mrgreen:
Cadillac bi to mogao biti ali moraju jos da prorade na imageu.
detroit-mercy

#13 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

vettel wrote:Bentley i Saab ste od europskih zaboravili
Djes to dvoje u istu recenicu, Bentley je high premium, SAAB je srednja klasa, cak ne i premium.
Sta onda sa Masseratijem :mrgreen:, vidim ih dosta u zadnje vrijeme.
Nothing

#14 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by Nothing »

Evo bubreg i pola jetre Image

Image
madner

#15 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by madner »

Alfa je premija.

Automehanicaru :D
detroit-mercy

#16 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

vettel wrote:
detroit-mercy wrote:
vettel wrote:Bentley i Saab ste od europskih zaboravili
Djes to dvoje u istu recenicu, Bentley je high premium, SAAB je srednja klasa, cak ne i premium.
Sta onda sa Masseratijem :mrgreen:, vidim ih dosta u zadnje vrijeme.
mozemo vako kalemit doi sabaha :D a inace saab pravi vrlo kvalitetna auta
SAAB pravi kvalitetna auta beza daljnjeg ali nije premium :mrgreen: , Volvo nije premium, Alfa nije premium.
BMW, Mercedes, Audi
Lexus, Infiniti, Acura
Cadillac, Lincoln
onda dolaze ova malo egzoticnije marke
Porsche, Maserati, Bugatti, Rolls i sl ali to je vec za dobro dublji dzep.
konektovan

#17 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by konektovan »

Ja tu rijec premium ne dozivljavam k'o neki,to je samo dobar marketinski trik. :wink:

I detroit,ne provaljuj se. Srednja klasa znači,da auto svojim vanjskim dimenzijama pripada toj klasi,a ne odredjuje status premium il' konfekcija,kako neki kazu.
detroit-mercy

#18 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

vettel wrote:
Nothing wrote:Evo bubreg i pola jetre Image

Image
i onda neko kaze nije premium,, hee ljudi moji :D voda mi na usta krenula
Nije bitan tvoj licni dozivljaj, nekome voda krene na usta i kada vidi novi Fiat 500, bitno je koji segment trzista pokriva, kako ga prozivodjac brendirai pozicionira i kako ga trziste dozivljava.
detroit-mercy

#19 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

konektovan wrote:Ja tu rijec premium ne dozivljavam k'o neki,to je samo dobar marketinski trik. :wink:

I detroit,ne provaljuj se. Srednja klasa znači,da auto svojim vanjskim dimenzijama pripada toj klasi,a ne odredjuje status premium il' konfekcija,kako neki kazu.
Pa recimo, Chevy Malibu i BMW 5 su istih dimenizja jedan je premium jedan nije.
O marketinskom triku necemo, ne treba ti puno kada sjedes u auto i malo provozas da vidis sta je premium a sta nije.
detroit-mercy

#20 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

vettel wrote:usra i sefa i stanicu,, pa sjedi iz bmw-a 5 u s80 pa ces vidjet da su 5 deka,, i marke automobila ne poznaju klase (ne mozes ba rec da je volvo visa srednja, mozes jedino za model merke reci -> s80, bmw 5, e klasa, a6)

volva malo jebe sto nema predstavnika visoke klase, ali u najavi je s90 koji ce parirat s klasi, bmw 7 ici i a8ici pa cemo vidit
Cijena koja je trzistu prihvatljiva ti govori vise nego bilo sta drugo, ako se BM5 prodaje za $10-$15k od S80 onda ti to valjda dovoljno govori kako je jedno I drugo auto percipirano.
Volvo se je negdje izgubio, jednostavno vise ne znam sta su oni. Uzmi samo npr. BMW ultimate driving machine, Mercedes class on its own, gdje je tu Volvo.
Da me ne shvatis pogresno, Volvo je jako dobro i kvalitetno auto ali ne ide u istu ravan sa BMW-om ili Mercedesom. Jednostavno trziste ga tu ne postavlja ili ga tako ne dozivljava.
konektovan

#21 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by konektovan »

Volvo je pouzdaniji od bmw-a,provjereno. :mrgreen:
detroit-mercy

#22 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

konektovan wrote:Volvo je pouzdaniji od bmw-a,provjereno. :mrgreen:
E jebiga, mozemo reci i da je Lada pouzdanija od Volva :mrgreen: i sta sad to znaci.
Sve je do trzista, kako te trziste dozivljava ili vidi, trziste ne stavlja u istu ravan Mercedesa i Volva ili BMW i Volva.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#23 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by mali_milojica »

@detroit
Malo si kontradiktoran.
Prvo kazes premijum je ono kako ga sam proizvodjac postavlja,a onda u drugom postu kazes da je premium ono kako ga trziste dozivljava. :roll:
konektovan

#24 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by konektovan »

detroit-mercy wrote:
konektovan wrote:Volvo je pouzdaniji od bmw-a,provjereno. :mrgreen:
E jebiga, mozemo reci i da je Lada pouzdanija od Volva :mrgreen: i sta sad to znaci.
Sve je do trzista, kako te trziste dozivljava ili vidi, trziste ne stavlja u istu ravan Mercedesa i Volva ili BMW i Volva.
Meni je licno bolji od svih germana,sta cu. :mrgreen: A jos sigurniji auto.
detroit-mercy

#25 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)

Post by detroit-mercy »

vettel wrote:
detroit-mercy wrote:
vettel wrote:usra i sefa i stanicu,, pa sjedi iz bmw-a 5 u s80 pa ces vidjet da su 5 deka,, i marke automobila ne poznaju klase (ne mozes ba rec da je volvo visa srednja, mozes jedino za model merke reci -> s80, bmw 5, e klasa, a6)

volva malo jebe sto nema predstavnika visoke klase, ali u najavi je s90 koji ce parirat s klasi, bmw 7 ici i a8ici pa cemo vidit
Cijena koja je trzistu prihvatljiva ti govori vise nego bilo sta drugo, ako se BM5 prodaje za $10-$15k od S80 onda ti to valjda dovoljno govori kako je jedno I drugo auto percipirano.
Volvo se je negdje izgubio, jednostavno vise ne znam sta su oni. Uzmi samo npr. BMW ultimate driving machine, Mercedes class on its own, gdje je tu Volvo.
Da me ne shvatis pogresno, Volvo je jako dobro i kvalitetno auto ali ne ide u istu ravan sa BMW-om ili Mercedesom. Jednostavno trziste ga tu ne postavlja ili ga tako ne dozivljava.
Nije izgubljen, Volvo fura sigurnost odavno i dobro im ide
Stara slava, sta je revolucionarno Volvo izbacio u zadnjih 10-15 godina osim sto je bankrotirao :mrgreen: . Nekada je Volvo bio sinonim za sigurnost, danas vise nije prepoznatljiv po tome. Znam da imaju namjeru ponovo od krenu starim stazama, ali bumo vidjeli. Trziste ce reci svoje.
Post Reply