Ukrajina: Osvrćući se na pomoć SAD-a i što iz nje možemo naučiti.
Petera Olandta za Daily Kos
Četvrtak, 07. decembra 2023.
U jesen 2022. vidjeli smo uspjeh ofenzive u Harkovu i uspjeh plana oko Hersona. Rusija je bila van ravnoteže i teturala se. Ukrajinski prodor u Zaporizhzhia u to je vrijeme mogao biti nokaut. Ruske obrambene linije još nisu bile postavljene, a mnoge trupe iz Hersona bile su bez opreme i vrlo neorganizirane. Nažalost, Ukrajina je ostala bez goriva i morala je pričekati isporuke vozila. Samo 2 ili 3 svježe brigade mogle su biti dovoljne da krenu prema jugu. Umjesto toga, morali su čekati, i čekati, i čekati. Ovo nije posve retrospektiva. Zagovarao sam to od početka 2022. i vidio sam potrebu. I imam naprstak pun znanja o raspoređivanju ukrajinskih trupa u usporedbi s američkim čelnicima. Iskreno se nadam da je vodstvo vojske zastupalo ono što predlažem. Ako nije, nešto ozbiljno nije bilo u redu.
U ratu, brze odlučne operacije mogu pobijediti. Ne nepromišljena ili impulzivna, ali zdrava taktika izvedena na vrijeme puno je bolja od vječne pripreme. Jer kao što smo vidjeli, Rusija je prešla put od neuravnotežene i gubitničke, do izgradnje čvrstih obrambenih linija i stabilizacije svoje pozicije, a sve zato što je američka sporo hodajuća oprema koju je svaki kompetentni general trebao vidjeti da će im trebati. Ali nije postojao glavni plan i pomoć je dolazila postupno, nevoljko i bez korištenja svih alata koji su nam bili na raspolaganju.
Sjećate li se sve one lend-lease opreme koju smo im poslali prema zakonu o lend-leasingu iz 2022.? Ne? To je zato što nismo koristili akt. Niti jedan predmet nije poslan putem leand leasa. Umjesto toga, sve je došlo iz 3 različita zakona o financiranju, što je u redu s obzirom na to da Ukrajina neće morati vratiti ono što su primili. Ali prilično sam siguran da bi više voljeli velike zajmove s niskim kamatama s neodređenim rokom otplate i već poslali dodatnih 10 brigada u uniformnoj opremi. Rano sam shvatio da preferiram druge rute kada su događaji bili nepredvidljiviji. Ali do lipnja 2022. tijek rata trebao je biti očit. Znam da sam i sam predviđao brzi rat, ali pretpostavljao sam da SAD radi iza kulisa na IFV-ovima, tenkovima i svim ostalim potrebnim artiklima i najavio ih je danima prije upotrebe, baš kao što su učinili s topništvom i HIMARS-om. Nije mi palo na pamet da će ispustiti loptu na ovaj epski način. Neka odgađanja bila bi neizbježna za takvu operaciju. Ali probna brigada do listopada 2022. trebala se dogoditi sa pratećim brigadama što je više moguće.
Ali najveći neuspjeh dogodio se u rujnu 2023. Kevin McCarthy očito je bio politički na udaru oko financiranja Ukrajine. Biden je već imao odobrena gotovo neograničena sredstva financiranja putem Lend-Leasea i nijedna stavka nije stavljena u knjige za slanje prije nego što je zakon istekao početkom listopada. Opasnost od republikanskog opstrukcionizma je ogromna i dopustiti da svi kanali financiranja Ukrajine isteknu pod pretpostavkom da će nekoliko racionalnih republikanaca popustiti bila je čista ludost. Životi Ukrajinaca već su izgubljeni jer smo djelovali sporo, sada će biti izgubljeno više jer nismo uspjeli djelovati kada je sredstvo bilo pri ruci.
Znam da su republikanci dovoljno bešćutni da ih nije briga, ali znam da je Bidenu stalo. I ako je išta naučio ove jeseni, nadamo se da je to da se ne može računati na republikance da će učiniti nešto dobro. Mora si utuviti u glavu da su republikanci sada svi ruski agenti. Oni ne služe nikome osim Putinu i američkim oligarsima koji nemaju interesa za demokraciju u Ukrajini ili Sjedinjenim Državama. Oni su spremni pustiti ljude da umru za vlastitu korist i to su pokazali opet i opet. I tu čak ne mislim na Trumpa. Mislim na gotovo sve republikance osim Liz Cheney i sličnih pojedinaca.
Iako bi pomoć Ukrajini na kraju mogla proći, oslanjamo se na pohlepu izvršnih direktora obrambene industrije da izvrše pritisak na republikance da potpišu. To nije dobro mjesto za biti. Osobno mislim da je u domeni mogućeg da bi se američka pomoć Ukrajini mogla izvršiti i završiti, barem u velikoj mjeri normalnim sredstvima. Mogu se samo nadati da je Biden voljan biti kreativniji (iako je još legalan) u nabavi zaliha tamo i da to shvaća sada, a ne čeka dok ne bude jasno da republikanci neće popustiti.
I nadam se da Biden neće povući Obamu kada su u pitanju izbori 2024. Obamina administracija vidjela je manipulaciju izbora od strane Putina u stvarnom vremenu i nije imala učinkovitu protumjeru. Biden mora shvatiti da nijedan princip sada nije svet za republikance. Mora imati učinkovite mjere i planove prije nego što republikanci i Putin učine sve što imaju na umu za 2024. Mora se proaktivno boriti protiv njihove taktike. Mora razumjeti izopačenost svojih protivnika i ne precijeniti njihov interes za pridržavanje tradicionalnih normi. Republikanci su voljni napustiti američkog saveznika usred rata s našim zajedničkim neprijateljem.
Biden je reagirao umjesto da bude proaktivan i prema Ukrajini i prema republikancima. Molim vas predsjedniče Bidene, molim vas da shvatite da je sada vrijeme da postanete proaktivni s obojicom. Prijetnja objema zemljama je ogromna i nije dovoljno čekati njihov sljedeći potez. Molimo naučite iz onoga što se događa s pomoći Ukrajini je minorno u usporedbi s onim što će republikanci pokušati sljedeće godine. I molim vas pripremite se za to.
--
Tijekom Reaganove vladavine došlo je do velikog skoka u vojnoj proizvodnji. Ali to je postignuto ispuštanjem milijardi dolara privatnim korporativnim izvođačima koji su istovremeno bili angažirani na razbijanju sindikata i najnižim mogućim troškovima kako bi maksimizirali profit dioničara. Čim bi se završila proizvodnja, radna bi snaga bila raspršena ili otpuštena, proizvodna traka rastavljena, a alati prodani ili pretopljeni. U osnovi je to bila kejnzijanska potrošnja koja je bila šećerno visoka za gospodarstvo bez ikakve dugoročne koristi.
--
Ovo mi se prije mnogo godina učinilo stvarno glupim, glupim, glupim. Do te mjere da su SAD morale nabavljati borbene čizme iz Kine. Postoje obrambene politike koje se odnose na strateške proizvodne kapacitete i ono što bi se još trebalo proizvoditi u SAD-u, ali to je erodirano, odabrano tijekom godina sve dok nisu ostale samo stvarno visokotehnološke stvari, a njihova tajnost je, naravno, ugrožena do opasnog stupnja, pa čak i ako se vrhunske, najsuvremenije stvari drže u SAD-u, tehnološke informacije se i dalje kradu. Milijarderi su postigli svoje, kratkoročni profiti, proračun za obranu SAD-a mogao bi se rastegnuti, a uvoznici su poduzeli veliki rez, a SAD je previše ovisan o proizvodnji u moru i vremenu potrebnom za obnovu domaćih proizvodnih kapaciteta, znanja itd. predugo. Kina je bez sumnje svjesna toga.
--
*Google prevod (umoran sam).