Sirija vol. 3

Dugarry

#4976 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Ironmen wrote: 24/08/2026 13:37
Dugarry wrote: 18/08/2026 20:01 Volio bi uci u mozak odredjenih ljudi, samo da vidim kako to funkcionise :D

Znaci prica je da su ovi koji su preuzeli vlast u Siriji ustvari izraelski agenti, a izrael ih napada vise nego sto su ikad Asada napadali.
E kako to objasniti.

Eh sad, ovaj napad u kojem niko nije poginuo i na pistu totalno nebitne baze je maks sto izrael sada smije da uradi u Siriji. I to je nsto sto ce prestati, ali su ovo potezi drzave koja je frustrirana. Frustrirana je zato sto je Sirija na dobrom putu da postane jaka i funkcionalna drzava koja ce im sa svojim saveznicima i svojim polozajem biti glavna prijetnja u buducnosti. Znaju to, ali ne znaju kako da to zaustave. I onda ovakve poruke i provokacije.

Za ove poteze, izrael nema podrsku nigdje i samo sebi urusava i onako uruseni imidz u svijetu
Izrael 12 km zracne linije od Damaske popalio sva sela i gradi svoje baze citaj za dvije godine naselja. Dzulani je zabrinut.
Izrael je uzeo 3 puta vise teritorije 1967. godina, ali mi se nije cinilo da je Asad bas bio zabrinut. Imao je itekako dobre odnose sa Izraelom.

Ovo sto su uzeli nakon pada Asada je bio najgori moguci momenat za Siriju koja je u ratu zadnjih 15 godina i koja u tom trenutku nije mogla odgovoriti adekvatno na taj potez. Mislim da si i sam toga svjestan, jer da jeste, ovi bi mozda isli do Suwiede gdje imaju svoga Babu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4977 Re: Sirija vol. 3

Post by Truba »

muftija dobi doživotnu
asadi osuđeni na smrt u odsustvu
a sirija skinuta s liste zemalja koja podržava terorizam nakon 47 godina
njemačka prijeti vraćanjem 1.3 milijuna izbjeglica ako afd pobijedi

mogla bi sirija biti uskoro dobra zemlja za život kad krenu kapati pare i donacije
i naravno da nema izrael u blizini
ElRe

#4978 Re: Sirija vol. 3

Post by ElRe »

Truba wrote: 25/08/2026 10:24 mogla bi sirija biti uskoro dobra zemlja
Sirija i Liban su najljepše arapske zemlje. Volio bih obići Damask.
Dugarry

#4979 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Al Hijri, jedan lider dobrog dijela Druza i koji kontrolise najveci dio regije Suwaide na jugu drzave, danas kaze da su oni dio Izraela.
Ulicama su prolazile kolone sa zastava Druza i Izraela.

Vrijedi spomenuti da je dosta vaznih ljudi oko njega, bivsi Asadovci, koji su bili u najuzem krugu Asadove bagre koja ga je drzaval na vlasti.
Ovo mnogo govori i o Asadu i kakva bagra je imala vlast. I sam Hijri je dugo vremena bio sabveznik Asada.

Sirija jos uvijek pokusava da se ovo rijesi mirnim putem i da Izrael ovu regiju ne koristi kao izgovor za okupaciju i ovog dijela drzave.

Sirija je na dobrom putu, ali ima jos posla :D
Dugarry

#4980 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

U roku u do 2-3 godine Turska sklopila mir sa Armenijom, svojim istocnim komsijama, sa kojim je bila u konfliktu, a evo i sa Kurdima, koji polazu oruzje.

Ovo je velika stvar i velika pobjeda turske politike. Da nije nista drugo, ove stvari su najbolji pokazatelj u kojem pravcu idu stvari.

Konačni kraj kurdske vojske? Komandant objavio raspuštanje SDF-a i integraciju sa sirijskom vojskom

Komandant Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi u utorak je objavio zvanično raspuštanje te grupe, koja je svojevremeno kontrolisala de facto autonomnu kurdsku zonu na sjeveroistoku Sirije.

Govoreći na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palati u Damasku, Mazloum Abdi rekao je da je SDF završio proces integracije sa sirijskom vojskom te da će prestati djelovati kao nezavisna oružana formacija.

Snage predvođene Kurdima izgubile su veći dio teritorije koji su kontrolirale na sjeveroistoku Sirije tokom vladine ofanzive u januaru, nakon čega su potpisale sporazum o integraciji u vojsku.

SDF je svojevremeno bio glavni partner Sjedinjenih Američkih Država u Siriji u borbi protiv militantne grupe Islamska država (ISIL).

Međutim, nakon svrgavanja bivšeg sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u decembru 2024. godine, Washington je uspostavio bliske odnose s novom vladom u Damasku, koju predvodi privremeni predsjednik Sirije Ahmad al-Sharaa, bivši lider islamističke pobunjeničke grupe.

Turski parlament otvara raspravu: Čeka se uslovno pomilovanje za hiljade kurdskih militanata

Turski parlament u ponedjeljak otvara raspravu o nacrtu zakona koji predviđa uslovnu amnestiju za hiljade kurdskih militanata, u sklopu mirovne inicijative vlasti s PKK-om.

Nacrt od 12 članova uređuje procedure razoružavanja Kurdistanske radničke partije (PKK) i rehabilitaciju hiljada njenih članova. Prijedlog predviđa obustavu dijela zatvorskih kazni za osuđene pripadnike PKK-a, kao i odgađanje istraga i suđenja na pet ili 10 godina, zavisno od težine navodnih krivičnih djela.

Ako u tom periodu ne bude počinjeno novo djelo povezano s terorizmom, postupci bi bili trajno obustavljeni. Iz zakona su izuzeti militanti osuđeni za namjerna ubistva, kao i oni koji su prije 2005. dobili doživotne kazne, što se odnosi i na Abdullaha Ocalana te druge visoke figure PKK-a.

Prijedlog uspostavlja i ministarske te parlamentarne odbore koji bi pratili proces razoružavanja. Mjere bi stupile na snagu tek nakon što Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske potvrdi da se grupa raspustila i predala svo oružje, a zainteresirani bi potom imali rok od šest mjeseci da podnesu zahtjev nakon objave odluke u Službenom listu.

PKK je prošle godine okončao višedecenijsku oružanu kampanju protiv turske države i najavio razoružavanje i raspuštanje nakon poziva svog zatvorenog vođe Ocalana. Grupa je potom u sjevernom Iraku, gdje ima bazu, organizovala simboličnu ceremoniju predaje oružja i najavila povlačenje boraca iz ključnih područja u Turskoj prema Iraku.

Prema medijskim navodima, zakon bi mogao obuhvatiti članove PKK-a u egzilu, kao i one u Iraku i Siriji. Očekuje se da prijedlog bez teškoća dobije podršku vladajuće stranke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, njenih saveznika i prokurdske stranke DEM.

DEM je ranije zagovarao da Ocalan, koji je u zatvoru od 1999. godine, dobije službeni status za koordinaciju tranzicije, što bi otvorilo i pitanje njegovog puštanja na slobodu. Aktuelni prijedlog, međutim, ne spominje njegov status niti moguće oslobađanje, iako su mediji naveli da bi mu uslovi u ostrvskom zatvoru kod Istanbula mogli biti ublaženi.
Sanjarko

#4981 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

@Dugarry stvarno to misliš, Kurdi su Veliko-Kurdi, kao i Veliko-cionisti, neće oni odustati od veliko-državnih projekata nikada, samo ako demografski i populacijski padnu, a to je teško prognozirati da će se desiti u skorijoj budućnosti.
Dugarry

#4982 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Sanjarko wrote: 26/08/2026 09:28 @Dugarry stvarno to misliš, Kurdi su Veliko-Kurdi, kao i Veliko-cionisti, neće oni odustati od veliko-državnih projekata nikada, samo ako demografski i populacijski padnu, a to je teško prognozirati da će se desiti u skorijoj budućnosti.
Sta stvarno mislim? Da ce poloziti oruzje?
Iskren da budem, tu nije pitanje sta mislim, nego sta se dogadja.
Ako me pitas, da li ce neka nova grupa da iskrsne i da pokrene rat protiv Turske, kao sto je bio PKK, to ne znam, ali male sanse su za to.

PKK je imao podrsku dijela zapada, Izraela, pa i drugih drzava, ali su na kraju izgubili, kako u Siriji, tako i Iraku. Zapad je digao ruke od projekta. Poraz!

Ono sto nikad ne treba zaboraviti je i to da PKK nisu Kurdi. PKK se nametnuo kao predstavnik Kurda, ali daleko od toga da predstavljaju vecinu Kurda.
PKK je sekta, koja je pokazala koliko zna i umije bas u siriji. Kontrolisali su skoro pola drzave, naftna postrojenja, izvoz, a nisu uradili nista. Da su bili imalo bolji, ljudi bi pruzili otpor Sirijskoj armiji, i nebi uzeli toliki teritorij za 2 dana.

Velika je stvar cinjenica da je ovaj projekt bio potpomognut Izraela i zapada i opet nije uspio. To je nesto novo kada pricamo o ovom dijelu svijeta.
Dugarry

#4983 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Dupli
Sanjarko

#4984 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

Dugarry wrote: 26/08/2026 09:43
Sanjarko wrote: 26/08/2026 09:28 @Dugarry stvarno to misliš, Kurdi su Veliko-Kurdi, kao i Veliko-cionisti, neće oni odustati od veliko-državnih projekata nikada, samo ako demografski i populacijski padnu, a to je teško prognozirati da će se desiti u skorijoj budućnosti.
Ako me pitas, da li ce neka nova grupa da iskrsne i da pokrene rat protiv Turske, kao sto je bio PKK, to ne znam, ali male sanse su za to.

PKK je imao podrsku dijela zapada, Izraela, pa i drugih drzava, ali su na kraju izgubili, kako u Siriji, tako i Iraku. Zapad je digao ruke od projekta. Poraz!

Ono sto nikad ne treba zaboraviti je i to da PKK nisu Kurdi. PKK se nametnuo kao predstavnik Kurda, ali daleko od toga da predstavljaju vecinu Kurda.
PKK je sekta, koja je pokazala koliko zna i umije bas u siriji. Kontrolisali su skoro pola drzave, naftna postrojenja, izvoz, a nisu uradili nista. Da su bili imalo bolji, ljudi bi pruzili otpor Sirijskoj armiji, i nebi uzeli toliki teritorij za 2 dana.

Velika je stvar cinjenica da je ovaj projekt bio potpomognut Izraela i zapada i opet nije uspio. To je nesto novo kada pricamo o ovom dijelu svijeta.
Ne znam moguće da si upravu, ali mislim da veliko-državni projektanti bilo koji neće tako odustati od toga, ma ko god to bio.

Od Zapada do Istoka.
Last edited by Sanjarko on 26/08/2026 10:05, edited 1 time in total.
Dugarry

#4985 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Sanjarko wrote: 26/08/2026 09:51
Dugarry wrote: 26/08/2026 09:43

Ne znam moguće da si upravu, ali mislim da veliko-državni projektanti bilo ko neće tako odustati od toga, ma ko god to bio.

Od Zapada do Istoka.
Slazem se da nece tek tako. Ovo im je bila jedina opcija. Nisu imali izbora.
Trebalo im je mnogo godina i truda da organizuju nesto kao sto je bio PKK. Prije 10 godina su se vodile borbe u samoj Turskoj. Kontrolisali su jedan dio Turske. U Iraku su imali teritoriju gdje su gospodarili, a i Iracki Kurdi su kontrolisali Kirkuk i vecu teritoriju nego danas. U Siriji su imali skoro pola drzave, medjutim izgubili su.

Geopoliticka situacija se mijenja, i nemaju vise mogucnosti koje su prije imali. To im je realnost.

Uglavnom, ovo je velika stvar za regiju. Vecina ljudi nije svjesna znacaja ovih desavanja koje trenutno vidimo.
Post Reply