Turska ima za cilj stabilnu SIriju, i pokusat ce rijesiti situaciju na jugu na miran nacin. Mozda ce to biti ustupak Izraelu u odnosu na demilitarizaciju tog juga. Ja licno ne vjerujem da ce Izraelu to biti dovoljno, ali vidjet cemo. Izrael sigurno nece prihvatiti da Turci grade baze po Siriji i jacaju odbranbeni sistem, a pogotovo PVO. Vrijeme ce pokazati.drogon2 wrote: ↑30/07/2025 20:53 Sirija im visi od toga da li ce al-Sharaa uspjet uspostavit kontrolu u Sweidi.Tu ocigledno Izrael gura destabilizaciju i zadrzavanje Amerike u Siriji sto ce sigurno pokusat prosirit i na Kurde koji bi u tom mogli ponovo vidit svoju priliku taman sto se Erdogan izmiri sa njima.U tom slucaju bi se Sirija mogla pretvorit u katastrofu za Turke.Ako Erdogan sa Trumpom obezbijedi povlacenje Amerikanaca ,to ce znacit i propast izraelskih namjera u Siriji,bar zasad.Eh to bi vec moglo bit nesto s tim sto ce to jedino bit moguce ako Amerikanci bas budu uvjereni da al-Sharaa nece krenut na Izrael.
Kurdi su bitni, jer rjesenje sa njima bi omogucilo da se drzava koncentrise na taj jug. Ako Kurdi ne budu pristali na dogovor, bice problem. Tu sam siguran da ce se ici na vojno rjesenje, ako se ne uspije diplomatijom, jer je to crvena linija.
Iran moze odluciti da idu na destabilizaciju drzave i to mogu raditi pomagajuci Kurde. Izraelci bi pomagali odredjene frakcije Druza i imas veliki problem. Ja se nadam i vjerujem da Iran nece ici tim putem. Ali u politici je sve povezano, i Iranci mozda zele garancije vezane za (bubam) Azerbjedzan, a da oni u Siriji budu kooperativni....mozda nesto traze vezano za Liban itd. Vjerujem da se o tom pregovara.