Republika Turska
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#40526 Re: Republika Turska
mislim da su svi ljudi ne sto izrael napada
nego sto davno nije stvar zavrsena
da se okrenemo vedrijim temama
nego sto davno nije stvar zavrsena
da se okrenemo vedrijim temama
- HarTar
#40527 Re: Republika Turska
Sve te takozvane međunarodne vode prema Izraelu kontrolišu američke, britanske, francuske, italijanske, grčke, izraelske i egipatske mornarice.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 10:40nek bude do kraja mudonja pa nek posalje par ratnih brodova da neku iducu Handalu isprate barem u medjunarodnim vodama
eto npr![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#40528 Re: Republika Turska
ok znaci Turska ne moze nista ama bas nista uraditiHarTar wrote: ↑28/07/2025 12:42Sve te takozvane međunarodne vode prema Izraelu kontrolišu američke, britanske, francuske, italijanske, grčke, izraelske i egipatske mornarice.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 10:40nek bude do kraja mudonja pa nek posalje par ratnih brodova da neku iducu Handalu isprate barem u medjunarodnim vodama
eto npr![]()
- HarTar
#40529 Re: Republika Turska
Sama, naravno da ne može. Glavni problem su Egipat i Jordan, mada to svi ovdje znaju, ali se prave ludi. P. S. Trenutno su ogromni požari oko Burse, već je uhvaćen jedan član Iyi stranke koji je podmetao požare u okolini Burse, narod ga je htio linčovati, ali ga je spasila policija. Turska se i sama bori sa unutrašnjim sabotažama.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 12:52ok znaci Turska ne moze nista ama bas nista uraditiHarTar wrote: ↑28/07/2025 12:42Sve te takozvane međunarodne vode prema Izraelu kontrolišu američke, britanske, francuske, italijanske, grčke, izraelske i egipatske mornarice.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 10:40
nek bude do kraja mudonja pa nek posalje par ratnih brodova da neku iducu Handalu isprate barem u medjunarodnim vodama
eto npr![]()
![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#40530 Re: Republika Turska
sve ok, ima svojih problema, znam da su Egipat i Jordan tu najblizi i najvise u kandzama stranaca (Egipat sa svojim diktatorom, a kralj abdulah je svakako strana marioneta, bas kao sto mu je i otac i dedo bio)HarTar wrote: ↑28/07/2025 13:05Sama, naravno da ne može. Glavni problem su Egipat i Jordan, mada to svi ovdje znaju, ali se prave ludi. P. S. Trenutno su ogromni požari oko Burse, već je uhvaćen jedan član Iyi stranke koji je podmetao požare u okolini Burse, narod ga je htio linčovati, ali ga je spasila policija. Turska se i sama bori sa unutrašnjim sabotažama.
ali evo sve nastranu, sve i jedan prblem koji Turska ima
ne mozes reci da ne mogu uraditi za zeru vise pa da se razlikuju barem od nas koji, kakvi god da smo, barem dovama, protestima i humanitarnom pomoci mislimo na palestinski narod... volio bih da mozemo vise, ali mi objektivno ne mozemo
Turska moze i znas sam da je tako
eto neka barem pokaze muda na polju ekonomije
ali kurko naravno
- HarTar
#40531 Re: Republika Turska
Turska ima previše unutrašnjih problema, od ekonomije do polarizacije društva. Pa hebeni Gert Wilders otvoreno podržava kemaliste i Imamoglua?! A da se može više, naravno da može. Ekonomska saradnja je svedena gotovo na nulu, sve ostalo je šuplja i propaganda. Ja im jedino zamjeram što ne prekinu dovod nafte iz Azerbejdžana prema Izraelu.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 13:19sve ok, ima svojih problema, znam da su Egipat i Jordan tu najblizi i najvise u kandzama stranaca (Egipat sa svojim diktatorom, a kralj abdulah je svakako strana marioneta, bas kao sto mu je i otac i dedo bio)HarTar wrote: ↑28/07/2025 13:05Sama, naravno da ne može. Glavni problem su Egipat i Jordan, mada to svi ovdje znaju, ali se prave ludi. P. S. Trenutno su ogromni požari oko Burse, već je uhvaćen jedan član Iyi stranke koji je podmetao požare u okolini Burse, narod ga je htio linčovati, ali ga je spasila policija. Turska se i sama bori sa unutrašnjim sabotažama.
ne mozes reci da ne mogu uraditi za zeru vise pa da se razlikuju barem od nas koji, kakvi god da smo, barem dovama, protestima i humanitarnom pomoci mislimo na palestinski narod... volio bih da mozemo vise, ali mi objektivno ne mozemo
ali kurko naravno![]()
-
Dugarry
#40532 Re: Republika Turska
Ni jedna drzava ne moze tu nista sama.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 13:19sve ok, ima svojih problema, znam da su Egipat i Jordan tu najblizi i najvise u kandzama stranaca (Egipat sa svojim diktatorom, a kralj abdulah je svakako strana marioneta, bas kao sto mu je i otac i dedo bio)HarTar wrote: ↑28/07/2025 13:05Sama, naravno da ne može. Glavni problem su Egipat i Jordan, mada to svi ovdje znaju, ali se prave ludi. P. S. Trenutno su ogromni požari oko Burse, već je uhvaćen jedan član Iyi stranke koji je podmetao požare u okolini Burse, narod ga je htio linčovati, ali ga je spasila policija. Turska se i sama bori sa unutrašnjim sabotažama.
ali kurko naravno![]()
Turci da posalju brodove, usli bi u rat sa cijelim zapadnim svijetom.
Pa Turska granici sa PKK drzavom u Siriji vec 10 godina i nisu jos rijesili problem. Pokusavamu diplomatijom.
- HarTar
#40533 Re: Republika Turska
Idemo dalje, jače i naprednije
Snažan početak TAI-a: Drugi najveći aerotunel u Evropi prošao je test
Prvi test: Za Nacionalni borbeni avion KAAN
Kapacitet testiranja do Macha 0,55
3 odvojena dijela za testiranje, napredna automatizacija, lokalna infrastruktura
https://gdh.digital/haber/tusastan-gucl ... sle6hujsye
https://gdh.digital/haber/tusastan-gucl ... sle6hujsye
- HarTar
#40534 Re: Republika Turska
Velika većina požara je podmetnuta, nažalost.....
- Point.
#40537 Re: Republika Turska
Vidim nisi se naspavala pa ti se priviđaju stvari. Mirna budi.
Samo sam konstatovao da ne možeš nekome govoriti nešto što si i sama, tj juče došla.
-
Vjecita_zavrzlama
#40538 Re: Republika Turska
Zasto bi? To sto vi svijet gledate kroz ”ummet” vas problem.To je bajka a Erdogan je prije svega politicar turski i radi za interes Turske.Ovako bi i vama bilo pa cak i gore jer mi nismo dio svete zemljeTvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 13:19sve ok, ima svojih problema, znam da su Egipat i Jordan tu najblizi i najvise u kandzama stranaca (Egipat sa svojim diktatorom, a kralj abdulah je svakako strana marioneta, bas kao sto mu je i otac i dedo bio)HarTar wrote: ↑28/07/2025 13:05Sama, naravno da ne može. Glavni problem su Egipat i Jordan, mada to svi ovdje znaju, ali se prave ludi. P. S. Trenutno su ogromni požari oko Burse, već je uhvaćen jedan član Iyi stranke koji je podmetao požare u okolini Burse, narod ga je htio linčovati, ali ga je spasila policija. Turska se i sama bori sa unutrašnjim sabotažama.
ali kurko naravno![]()
erdogan politicar obicni, ne vjerujes? Pogledaj snimak i 2001 gdje brani LGBT populaciju jer je tad njemu bio to interes
- Tvrtko II Kotromanić
#40539 Re: Republika Turska
nas problem, nasa stvarVjecita_zavrzlama wrote: ↑29/07/2025 09:19Zasto bi? To sto vi svijet gledate kroz ”ummet” vas problem.To je bajka a Erdogan je prije svega politicar turski i radi za interes Turske.Ovako bi i vama bilo pa cak i gore jer mi nismo dio svete zemljeTvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 13:19sve ok, ima svojih problema, znam da su Egipat i Jordan tu najblizi i najvise u kandzama stranaca (Egipat sa svojim diktatorom, a kralj abdulah je svakako strana marioneta, bas kao sto mu je i otac i dedo bio)HarTar wrote: ↑28/07/2025 13:05
Sama, naravno da ne može. Glavni problem su Egipat i Jordan, mada to svi ovdje znaju, ali se prave ludi. P. S. Trenutno su ogromni požari oko Burse, već je uhvaćen jedan član Iyi stranke koji je podmetao požare u okolini Burse, narod ga je htio linčovati, ali ga je spasila policija. Turska se i sama bori sa unutrašnjim sabotažama.
ali kurko naravno![]()
erdogan politicar obicni, ne vjerujes? Pogledaj snimak i 2001 gdje brani LGBT populaciju jer je tad njemu bio to interes![]()
tebi ni iz dzepa ni u dzep
-
Vjecita_zavrzlama
#40540 Re: Republika Turska
Pa logicno jer ja mogu da biram pasos kako mi paseTvrtko II Kotromanić wrote: ↑29/07/2025 09:28nas problem, nasa stvarVjecita_zavrzlama wrote: ↑29/07/2025 09:19Zasto bi? To sto vi svijet gledate kroz ”ummet” vas problem.To je bajka a Erdogan je prije svega politicar turski i radi za interes Turske.Ovako bi i vama bilo pa cak i gore jer mi nismo dio svete zemljeTvrtko II Kotromanić wrote: ↑28/07/2025 13:19
sve ok, ima svojih problema, znam da su Egipat i Jordan tu najblizi i najvise u kandzama stranaca (Egipat sa svojim diktatorom, a kralj abdulah je svakako strana marioneta, bas kao sto mu je i otac i dedo bio)
ali kurko naravno![]()
erdogan politicar obicni, ne vjerujes? Pogledaj snimak i 2001 gdje brani LGBT populaciju jer je tad njemu bio to interes![]()
tebi ni iz dzepa ni u dzep
- Tvrtko II Kotromanić
#40541 Re: Republika Turska
b o l i m e k u r a c z a t e b eVjecita_zavrzlama wrote: ↑29/07/2025 09:30Pa logicno jer ja mogu da biram pasos kako mi paseTvrtko II Kotromanić wrote: ↑29/07/2025 09:28nas problem, nasa stvarVjecita_zavrzlama wrote: ↑29/07/2025 09:19
Zasto bi? To sto vi svijet gledate kroz ”ummet” vas problem.To je bajka a Erdogan je prije svega politicar turski i radi za interes Turske.Ovako bi i vama bilo pa cak i gore jer mi nismo dio svete zemlje
tebi ni iz dzepa ni u dzepkad su izbori bosanac sam pa ti crkni
![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#40542 Re: Republika Turska
Bas si me pogodioTvrtko II Kotromanić wrote: ↑29/07/2025 09:31b o l i m e k u r a c z a t e b eVjecita_zavrzlama wrote: ↑29/07/2025 09:30Pa logicno jer ja mogu da biram pasos kako mi pasekad su izbori bosanac sam pa ti crkni
![]()
-
HelaS
#40543 Re: Republika Turska

A jes' im se nagovorio
"Teroristička država Izrael već 22 mjeseca sprovodi genocid nad našom braćom u Gazi, brutalno ih masakrirajući na području od 360 kvadratnih kilometara. Izraelsko korištenje gladi kao oružja protiv Palestinaca najjasniji je dokaz da nemaju nimalo humanosti. Iz Gaze dolaze slike koje su čak i gore, brutalnije i nehumanije od onih iz nacističkih logora. Ljudi umiru od gladi i žeđi pred očima cijelog svijeta", rekao je Erdogan.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdo ... /250729161
Pogledaj ti samo te oči i taj prijeteći pogled, da se smrzne čovjek. Kolega HarTar, bravo za odluku kome si naklonjen
-
drogon2
#40544 Re: Republika Turska
Erdogan tu i ne smije nista vise.Frajer se fokusira na sebe i svoju drzavu.Bilo kakav konkretniji potez protiv Izraela i tu odmah idu sto americke,sto eu sankcije .Ionako tezak zivot se obicnom Turcinu dodatno otezava,a Erdogan gubi vlast.To kad se tako kaze djeluje kao sebicno od Erdogana da ne djeluje ,al nije to bas tako.Njega bi u tom slucaju sklonili pa bi nasli nekog novog da vrati prijasnje stanje komfora i drzanja po strani.
Stvar je u tome sto Turci ,a i ovi dole arapi iz zaljevskih drzav a tu mislim na narode tih drzava ,prosto nisu spremni da se napate zarad ummeta kojeg su im svima puna .Ljudima iz Emirata,Arabije ,Kataru ,pa i Turcima itd odgovara sadasnje stanje i narod i vodje tih drzava deklarativno mozda jesu uz Palestince,ali se na komfor naviklo i previse. Vodje su odraz naroda.
Stvar je u tome sto Turci ,a i ovi dole arapi iz zaljevskih drzav a tu mislim na narode tih drzava ,prosto nisu spremni da se napate zarad ummeta kojeg su im svima puna .Ljudima iz Emirata,Arabije ,Kataru ,pa i Turcima itd odgovara sadasnje stanje i narod i vodje tih drzava deklarativno mozda jesu uz Palestince,ali se na komfor naviklo i previse. Vodje su odraz naroda.
-
plavi_E
#40545 Re: Republika Turska
Mislim da se Turcima ne zuri u rat sa Izraelom a osnovu naoruzvanja u zdanjih dvije decenije moglo bi se reci da su odavno uvjereni da je taj sukob neizbjezan. Malo je vjerovatno da Turci ulazu ove ogromne tehnoloske napore u vojnoj industriji zbog jadnih Grka. Nije nemoguce da Turci rovare da nekako dodju i do atomske. Nisu dzaba u roku od nekoliko sati poslali transportne avione u Pakistan kad mu je zagustilo sa Indijom.
-
Vjecita_zavrzlama
#40546 Re: Republika Turska
P bil se ti napatio i djecu svoju i rod svoj za palestince?drogon2 wrote: ↑30/07/2025 15:24 Erdogan tu i ne smije nista vise.Frajer se fokusira na sebe i svoju drzavu.Bilo kakav konkretniji potez protiv Izraela i tu odmah idu sto americke,sto eu sankcije .Ionako tezak zivot se obicnom Turcinu dodatno otezava,a Erdogan gubi vlast.To kad se tako kaze djeluje kao sebicno od Erdogana da ne djeluje ,al nije to bas tako.Njega bi u tom slucaju sklonili pa bi nasli nekog novog da vrati prijasnje stanje komfora i drzanja po strani.
-
drogon2
#40547 Re: Republika Turska
Pa ne bi .Ja bar ne pisem po ovim temama zasto Turska ne uradi ovo ,nek sramota bude Saudiju za ono itdVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/07/2025 17:53P bil se ti napatio i djecu svoju i rod svoj za palestince?drogon2 wrote: ↑30/07/2025 15:24 Erdogan tu i ne smije nista vise.Frajer se fokusira na sebe i svoju drzavu.Bilo kakav konkretniji potez protiv Izraela i tu odmah idu sto americke,sto eu sankcije .Ionako tezak zivot se obicnom Turcinu dodatno otezava,a Erdogan gubi vlast.To kad se tako kaze djeluje kao sebicno od Erdogana da ne djeluje ,al nije to bas tako.Njega bi u tom slucaju sklonili pa bi nasli nekog novog da vrati prijasnje stanje komfora i drzanja po strani.
-
Dugarry
#40548 Re: Republika Turska
Sve to povrsinski gledate, kao da nije rijec o geopolitici nego mjesnoj zajednici.
Turska se razvija, kako ekonomski tako i tehnoloski i neodgovara joj bilo kakav konflikt, vec suprotno. Iako je moguce da je neki sukob neizbjezan, oni ce ga pokusati prolongirati.
Trenutno pokusavaju u svom dvoristu stvoriti mir i bliske odnose. Sa Armenijom to nikad nisu imali, ali su na dobrom putu. Sa Irakom, sa Sirijom takodjer. Sirija ce im biti glavni saveznik u buducnosti. Zadnjih 100 godina je bilo suprotno. Mir sa Kurdima je jedna od kljcnih stvari, i tu su na dobrom putu. Znaci, buducnost im donosi napredak u svakom smislu, i zato je rat sada zadnja opcija.
Vazno je kako ce obicni Turcin ziviti, ali nije jedina stvar koja se gleda. Kad bi Turska ili recimo Iran odlucili da se poklone EU i prate njihovu vanjsku politiku i slicno, vjerovatno bi bolje zivio obican Turcin ili Iranac, ali kao sto vidite to nije tako. Sve ozbiljne zemlje priritiraju ekonomiju, ali i svoju ideologiju i vrijednosti, pa tako rade i Turska i Iran. Da li neko to smatra ispravnim ili ne, to je druga stvar.
Druga stvar, Turska sama ne moze zaustaviti genocid u Izraelu. Kad bi recimo poslali brodove i usli u rat sa Izraelom, sta bi se desilo? Da li bi zapad sjedio skrstenih ruku i cekao poraz Izraela? Mislim da nebi. Da bi Turski brodovi uopste dosli do Izraela, morali bi se suociti sa Americkim i Engleskim.
Sve to raditi bez podrske okolnih Arapskih zemalja, da ne spominjem. Tako da je preostala jedino diplomatska borba koja ce mozda na duge staze donijeti promjene. Za mene je kljucno pitanje vezano za buducnost te regija, sta ce se desiti u Siriji. Da li ce Turska uz pomoc drugih uspjeti od Sirije napraviti jaku i funkcionalnu drzavu. Ako se to desi, Izrael ce biti u problemu. To oni znaju i zato ce uraditi sve da to tog ne dodje. Bitna je i uloga Irana. Da li ce pomoci Turskoj, ili mozda odmoci. Sve je u igri...
Turska se razvija, kako ekonomski tako i tehnoloski i neodgovara joj bilo kakav konflikt, vec suprotno. Iako je moguce da je neki sukob neizbjezan, oni ce ga pokusati prolongirati.
Trenutno pokusavaju u svom dvoristu stvoriti mir i bliske odnose. Sa Armenijom to nikad nisu imali, ali su na dobrom putu. Sa Irakom, sa Sirijom takodjer. Sirija ce im biti glavni saveznik u buducnosti. Zadnjih 100 godina je bilo suprotno. Mir sa Kurdima je jedna od kljcnih stvari, i tu su na dobrom putu. Znaci, buducnost im donosi napredak u svakom smislu, i zato je rat sada zadnja opcija.
Vazno je kako ce obicni Turcin ziviti, ali nije jedina stvar koja se gleda. Kad bi Turska ili recimo Iran odlucili da se poklone EU i prate njihovu vanjsku politiku i slicno, vjerovatno bi bolje zivio obican Turcin ili Iranac, ali kao sto vidite to nije tako. Sve ozbiljne zemlje priritiraju ekonomiju, ali i svoju ideologiju i vrijednosti, pa tako rade i Turska i Iran. Da li neko to smatra ispravnim ili ne, to je druga stvar.
Druga stvar, Turska sama ne moze zaustaviti genocid u Izraelu. Kad bi recimo poslali brodove i usli u rat sa Izraelom, sta bi se desilo? Da li bi zapad sjedio skrstenih ruku i cekao poraz Izraela? Mislim da nebi. Da bi Turski brodovi uopste dosli do Izraela, morali bi se suociti sa Americkim i Engleskim.
Sve to raditi bez podrske okolnih Arapskih zemalja, da ne spominjem. Tako da je preostala jedino diplomatska borba koja ce mozda na duge staze donijeti promjene. Za mene je kljucno pitanje vezano za buducnost te regija, sta ce se desiti u Siriji. Da li ce Turska uz pomoc drugih uspjeti od Sirije napraviti jaku i funkcionalnu drzavu. Ako se to desi, Izrael ce biti u problemu. To oni znaju i zato ce uraditi sve da to tog ne dodje. Bitna je i uloga Irana. Da li ce pomoci Turskoj, ili mozda odmoci. Sve je u igri...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#40549 Re: Republika Turska
Solidne analize u posljesnjih nekoliko poruka 
-
drogon2
#40550 Re: Republika Turska
Sirija im visi od toga da li ce al-Sharaa uspjet uspostavit kontrolu u Sweidi.Tu ocigledno Izrael gura destabilizaciju i zadrzavanje Amerike u Siriji sto ce sigurno pokusat prosirit i na Kurde koji bi u tom mogli ponovo vidit svoju priliku taman sto se Erdogan izmiri sa njima.U tom slucaju bi se Sirija mogla pretvorit u katastrofu za Turke.Ako Erdogan sa Trumpom obezbijedi povlacenje Amerikanaca ,to ce znacit i propast izraelskih namjera u Siriji,bar zasad.Eh to bi vec moglo bit nesto s tim sto ce to jedino bit moguce ako Amerikanci bas budu uvjereni da al-Sharaa nece krenut na Izrael.