Mađarska

Post Reply
desni

#126 Re: Mađarska

Post by desni »

Hoće li se Višegradska grupa raspasti? Dijelili su uglavnom iste vrijednosti, s tim što se jedan dio boji Rusa :thumbup:
Izgleda da neće :run:

https://magyarnemzet.hu/english/2022/03 ... -the-poles
Our community of klix is essentially the same geopolitical situation from the beginning to the present. As we are commonly referred to: on the border of the East and West. The trope, born in the late Middle Ages, called our countries Antemurale Christianitatis – the shield of Christianity

against the Eastern conquerors (Mongols, Tartars, Ottoman Turks, Muscovite Russia)
Just look at a contemporary map from the middle of the XV. century: The Polish-Lithuanian Commonwealth from the Baltic to the Black Sea, and on the other side of the Carpathians, the Hungarian and Croatian Kingdoms reaching the Adriatic. The overarching direction of the greatest storms of European history was East-West. Their path of destruction regularly hit this stretch. The defensive wall of inner Europe was first broken at Mohács on the southern end and subsequently with the division of Poland at the end of the XVIII century
Ove četiri zemlje su po ovom tekstu tzv. predziđe kršćanstva, nalaze se na granici Istoka i Zapada i još od Srednjeg vijeka brane unutrašnjost Evrope od osvajača sa Istoka (Mongola, Tatara, Osmanlija, Moskovske Rusije)
Odbrambeni zid kojim su štitili unutrašnjost Evrope prvo je srušen poslije Bitke na Mohaču (osvajanjem Mađarske od strane Osmanlija) i uništen kasnije podjelom Poljske između Prusije, Habsburga i Rusije.
Valjda su zbog ovoga mađarski seljaci glasali za Orbana :run:
giannibelif

#127 Re: Mađarska

Post by giannibelif »

Ovdje je stvar klasičnog bijega od odgovornost prema počinjenom kriminalu, pljački, izdaji interesa svoje države u najmračniji šovinizam pod krinkom zaštite interesa nacije. Isto ovo bi radio Janša u Sloveniji, ali je Slovenija mala država sa za EU dosta manje konkurentnom privredom, tržištem i nema baš mnogo političkog manevarskog prostora. Orban bi potpisao sve što treba i sa Kim Jongom samo da ostane sve kao i do sada i da se ne preispituje stanje i odgovornost. Sve što radi Orban radio je i Mile iz Laktaša još ranije i evo radi i dalje, sa razlikom što Mile Međed dolazi iz totalno kokuzne , pravno nesređene sredine i što je primitivac sa dna kace.
mishic

#128 Re: Mađarska

Post by mishic »

Totalitarni režimi KGB-ovskog tipa nakon što zagospodare novcem više ništa ne prepuštaju slučaju. Ovladaju medijima, propagandom a time i širokim masama koje počnu razmišljati jednom glavom i na kraju sigurnosnim agencijama ili paralelnim mafijaško-bezbjedonosnim strukturama koje kao batinaši zavode red i poslože sve kako treba i kako diktira jedina misleća glava.

I kada zaškripi jedan drugoga pomažu kao što se danas Mađarska policija našla u Srbiji ili kao što će prvi pendrek RS-a uskoro biti potopljen jer mu se glavni baja navalio na kosti pa prekraja zakone da bi ga mknuo. Malo im je kepec iz Kremlja skrajnut pa nisu načisto hoće li vjetar u leđa ići kako je obečano ali svejedno totalitarci nemaju kuda nazad.
skafiskafsnjak

#129 Re: Mađarska

Post by skafiskafsnjak »

MUNAFIK wrote: 04/04/2022 02:58
tindbe wrote: 03/04/2022 23:16

Vi što pušite priču da je jedan od glavnih razloga, za ljubljenje s Rusima, LGBT prava, ste posebna sorta ljudi.
Čuj lažne vrijednosti i lažne slobode. Đe? koje? šta?!
Pederi su lazne vrijednosti koju silom namece jedna jaka interesna grupa moja bi da taj nacin zivota promovise i namece svima i svugdje posebno djeci...

Lazne slobode su kada pokrivenoj ženi ne das da radi u skoli, teretani, policiji ili da se kupa na plaži, lažna sloboda je kada muslimanima ne das da sebi prave dzamiju, lazna sloboda je kada zabranjujes halal hranu, lazna sloboda je kada dozvoljavas vrijedjanje tudjih svetinja itd...

Ili budo istinski slobodan ili budi posten i reci tako je i tako bez suplje... Orban je bar iskren kao i Dodok i to je to znas na cemu si...
Iskreno.pokazali da su fasisti , nacionalisti i mrzitelji svega islamskog.... Narod to podrzao, jasno kao dan.
Karikaturist

#130 Re: Mađarska

Post by Karikaturist »

Ali ironija zivota da nasi mediji i ljudi kukaju kako su pobijedili nacionalisti u Madjarskoj ili Srbiji i sad je to crni oblak nad Europom..
A 30 godina kod nas vladaju tri nacionalisticke stranke, nije da je crni oblak nad nama nego nema boje da se opise..
Ne zna covjek da li bi plakao ili bi se ubio..
broj dva

#131 Re: Mađarska

Post by broj dva »

Vi što pušite priču da je jedan od glavnih razloga, za ljubljenje s Rusima, LGBT prava, ste posebna sorta ljudi.
Pederi su lazne vrijednosti koju silom namece jedna jaka interesna grupa moja bi da taj nacin zivota promovise i namece svima i svugdje posebno djeci...

Lazne slobode su kada pokrivenoj ženi ne das da radi u skoli, teretani, policiji ili da se kupa na plaži, lažna sloboda je kada muslimanima ne das da sebi prave dzamiju, lazna sloboda je kada zabranjujes halal hranu, lazna sloboda je kada dozvoljavas vrijedjanje tudjih svetinja itd...

Ili budo istinski slobodan ili budi posten i reci tako je i tako bez suplje... Orban je bar iskren kao i Dodok i to je to znas na cemu si...
U sekularnoj evropi pederi nisu vrjednosti već ljudi dok je zabranjeno djecu pokrivat u religiozna obilježja (u nekim državama, ne svima) Poguglaj džamije po evropi,ima ih mnogo više od crkva na Bliskom istoku. Halal je malo gdje zabranjen ali i ako jeste onda je to urađeno na demokratski legalan način. Zašto bi evropa bila muslimanska ? U državama sa tradicionalnil Islamom( BiH, Albanija) nema problema, u Danskoj i Švici su reki Hamzama i Muhamedima da ohlade malo i da se ugledaju na urođenike.
studiorum_tuzlaensis

#132 Re: Mađarska

Post by studiorum_tuzlaensis »

jeza u ledja wrote: 04/04/2022 01:44
studiorum_tuzlaensis wrote: 03/04/2022 21:28 Mađarima je izgleda dosta i Zapada, i nisu jedini... jasno su rekli gdje ciljaju u multipolarnom svijetu.

Na sceni je borba liberalne progresivne ljevice (zapad) i konzervativnih tradicionalista i suverenista (istok). Nisu im krediti i EU fondovi više zanimljivi izgleda.

Slika Evrope se mijenja nepovratno. Očekujem izlazak iz NATO pakta za max dvije god. i blokiranje svega što mogu u EU. Niko ih neće tjerati, sami će razgulit.
Ocekujes? Mislis prizeljkujes?
Očekujem, ne prizeljkujem. Dajem 50% sanse.

A ko prvi izađe, upaliće samo lampu ostatku. To nema veze sa nama.
madner

#133 Re: Mađarska

Post by madner »

Nema sanse da izadju, ovako puno djelotvornije ruse EU.

I nije to Putinovo, nego anglosaksonsko maslo. Nacionalizmom protiv supernacionalne konkurencije.
apsidejzi

#134 Re: Mađarska

Post by apsidejzi »

U ovom postu se vide svi razlozi zasto je Orban pobijedio. Klasicni konzervatizam. Strah od promjena, novog i nepoznatog. Bijeg u zonu sigurnosti. Patnja, ali poznata patnja. Nemoj mi molim te siriti vidike jer ja ne znam sta ce se dogoditi. Uredu je da sam gladam, da me kradu, da ne mogu putovati, da ne mogu kupiti sta zelim, da moram mjesecima skupljati pare za neki projekat... Ali ako otvorimo vrata za druge i drugacije, ko zna na sta ce to izaci.

onda se to sakriva pod krinkom homoseksualizma i sl a niko od njih nikada nije sreo homoseksualnu osobu niti razgovarao sa njom. Al to je taj strah od nepoznatog. Draza mi je moja poznata patnja nego rizik da mi bude gore. Strah, koji preovladava znatizelju i radoznalost. Taj kruti strah koji zaustavlja svaki progres. Uuuuu oni tamo pederi koje nikada nisam vidio... znas, oni se guze u supak. Strasno. A to sto tebe Bakir, Covic i Dodik guze u mozak nije strasno. Bolje u mozak nego u supak.

A niko od njih ne zeli vidjeti mogucnost da mozda kroz prihvatanje drugih vrijednosti poboljsas svoj kvalitet zivota. I upravo kako je autor citiranog posta zapeo u konzervativnosti, isto tako su madjari zapali u svoju konzervativnost i sada ce provesti jos 4 godine bez velikih projekata, izgradnje, napretka. Al nece imati pedera. To je bitno.
Kikibombona

#135 Re: Mađarska

Post by Kikibombona »

Karikaturist wrote: 04/04/2022 07:20 Ali ironija zivota da nasi mediji i ljudi kukaju kako su pobijedili nacionalisti u Madjarskoj ili Srbiji i sad je to crni oblak nad Europom..
A 30 godina kod nas vladaju tri nacionalisticke stranke, nije da je crni oblak nad nama nego nema boje da se opise..
Ne zna covjek da li bi plakao ili bi se ubio..
Najtragičnije u cijeloj priči je što vjersko-konzervativni forumaši, dokazani kao hardcore desničari, redovno navijaju za liberale i zelene u EU, te se čude kako neko može biti toliki kreten pa glasati za Viktora Orbana. Ne znam kako ne vide da govore o sebi!???

To su isti oni što bi se prije objesili nego u BiH glasali za liberalnu opciju. Navijaju za liberale u Austriji a MRZE/PREZIRU liberale u BiH, te im lijepe etikete izdajnika, petokolonaša i sl., u pravom orbanovskom maniru.

Juče slušam lika kako se zgražava radi podrške koju ima Orban, lijepi etikete na račun Mađara. A čovjek teški desničar, sa aromom vjerskog konzervativizma. Što bi rek'o moj komšo: jebem ti Bože majku... :( :(
zilog

#136 Re: Mađarska

Post by zilog »

tindbe wrote: 03/04/2022 23:16 Vi što pušite priču da je jedan od glavnih razloga, za ljubljenje s Rusima, LGBT prava, ste posebna sorta ljudi.
U jednom postu si istresao, svu svoju homofobiju, opsirno osudio islamofobiju, a onda Orbana, islamofoba i homofoba, pocastio komplimentom - da je iskren. :roll:
Posto su ti sve slobode - lazne, onda predlazes da se potpuno ukinu i utali sa Rusima. Bravo, slolomonsko rjesenje... :mrgreen:

BTW, da ne idem previse u off, dobro se sjecam perioda kod nas, kada se zena u opstini, javnoj sluzbi, ili drzavnoj firmi, gotovo nije mogla zaposliti, ako nije bila pokrivena. Srecom, sada je to iza nas, ali mi je ostao refleks i reflux, na sve te koji se busaju religijom (da ne bude zabune, isto se odnosi i na lazne ljevicare).
Od arapa trazili donacije za dzamije, a ne fabrike, dovodili seike da otvaraju bezalkoholne trgovacke centre i hotele, da bi onda seici otisli i 10x vise investorali u Srbiju. jer su tamo mogli pijanciti. Ma divota...
seln

#137 Re: Mađarska

Post by seln »

Kikibombona wrote: 04/04/2022 01:25
Grean wrote: 03/04/2022 22:49

A gdje ti vidis evropski zivalj?

Meni ste nejasni vi koji se cudite sto Madjar, Poljak črvena ili Slovak glasa za desnicu i ima predrasude.

Jebo te ko' da o Skandinavcima pricate a ne o ljudima koji su bili nazadni i zivjeli iza zeljezne zavjese do prije 30 godina. Oni su dio demokratskog svijeta krace nego mi na Balkanu. Mi smo makar imali prelazni period i nikad nismo bili pod Rusima.
A mi smo posljednji koji imamo pravo bilo kome prigovoriti.

Jedina politička opcija u BiH, koja ima makar malo napredne, zapadnoevropske arome, Naša stranka, prolazi sa par procenata na izborima.

Sve ostalo je ekstremna desnica, umazana smradom vjerskog konzervativizma i brutalnog lopovluka.
E, jebi ga sad :-)
Point.

#138 Re: Mađarska

Post by Point. »

EU da je pametna promijenili bi sistem da ne dolaze u situaciju da jedna bezvrijedna i smiješna država poput Mađarske svojim vetom blokiraju bitne odluke. Ili da im proruski smrad poput Orbana rovari unijom i ubire fondove.
HarTar

#139 Re: Mađarska

Post by HarTar »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#140 Re: Mađarska

Post by Truba »

Kikibombona wrote: 04/04/2022 08:34 Najtragičnije u cijeloj priči je što vjersko-konzervativni forumaši, dokazani kao hardcore desničari, redovno navijaju za liberale i zelene u EU, te se čude kako neko može biti toliki kreten pa glasati za Viktora Orbana. Ne znam kako ne vide da govore o sebi!???

To su isti oni što bi se prije objesili nego u BiH glasali za liberalnu opciju. Navijaju za liberale u Austriji a MRZE/PREZIRU liberale u BiH, te im lijepe etikete izdajnika, petokolonaša i sl., u pravom orbanovskom maniru.
pa to je sukus licemjerstva na forumu

evo ja sam napisao glasujte za našu stranku 60% pa kritizirajte mađare

kakav sam odgovor dobio spominjanje nekih hrvatskih i srpskih mjesta

alo paša mi smo za orbana :D što nama prigovarate ako sebi ne izabirete antiorbane
Leverage

#141 Re: Mađarska

Post by Leverage »

Black swan wrote: 04/04/2022 10:43
Kikibombona wrote: 04/04/2022 08:34 Najtragičnije u cijeloj priči je što vjersko-konzervativni forumaši, dokazani kao hardcore desničari, redovno navijaju za liberale i zelene u EU, te se čude kako neko može biti toliki kreten pa glasati za Viktora Orbana. Ne znam kako ne vide da govore o sebi!???

pa to je sukus licemjerstva na forumu

evo ja sam napisao glasujte za našu stranku 60% pa kritizirajte mađare

kakav sam odgovor dobio spominjanje nekih hrvatskih i srpskih mjesta

alo paša mi smo za orbana :D što nama prigovarate ako sebi ne izabirete antiorbane
Zašto ne može SDP?
Truba

#142 Re: Mađarska

Post by Truba »

zato što su to seljaci u odnosu na elitistički ns

suština je ista... nama obitelji post vjera nacija domovina
a mađarima amsterdam droga migranti rastakanje vjere i nacije smanjenje broja mađara itd.

mađari su rekli nix
Truba

#143 Re: Mađarska

Post by Truba »

Image

amsterdam je 500 godina ranije plovio svijetom i radio sranja te napredovao sam samcat

pustite ljude da sami izaberu svoj put

jedina zemlja koja se bori protiv demografskog sunovrata je mađarska... ne valja ni to
itd.

ništa ne valja samo nestanak je opcija nestanak kroz miks svega i svačega
Leverage

#144 Re: Mađarska

Post by Leverage »

Black swan wrote: 04/04/2022 10:58 zato što su to seljaci u odnosu na elitistički ns

a mađarima amsterdam droga migranti rastakanje vjere i nacije smanjenje broja mađara itd.

mađari su rekli nix
Prijatelju, samo želim da ti objasnim kako ne možeš reći nekom da je licemjeran kad kritikuje Orbana, a glasa za npr. SDP. Znači, glupa ti je priča.
skafiskafsnjak

#145 Re: Mađarska

Post by skafiskafsnjak »

Leverage wrote: 04/04/2022 11:10
Black swan wrote: 04/04/2022 10:58 zato što su to seljaci u odnosu na elitistički ns

mađari su rekli nix
Prijatelju, samo želim da ti objasnim kako ne možeš reći nekom da je licemjeran kad kritikuje Orbana, a glasa za npr. SDP. Znači, glupa ti je priča.
Labudan je u sustini licemjeran...
Truba

#146 Re: Mađarska

Post by Truba »

mađari su rekli nix
šefe ja sam bio član SDP od 2002 do 2012 ne možeš meni šuplju

tamo se pomijera vrijeme održavanja foruma mladih zbog posta :D

znači vjera obitelj domovina :D populisti centra bajo
a kada je u pitanju zastava i država onda radikalna desnica
u pitanju radništva... neoloberali... boli ih đon

zato sam isticao NS a ne SDP
Leverage

#147 Re: Mađarska

Post by Leverage »

Black swan wrote: 04/04/2022 11:40
šefe ja sam bio član SDP od 2002 do 2012 ne možeš meni šuplju

tamo se pomijera vrijeme održavanja foruma mladih zbog posta :D

znači vjera obitelj domovina :D populisti centra bajo
a kada je u pitanju zastava i država onda radikalna desnica
u pitanju radništva... neoloberali... boli ih đon

zato sam isticao NS a ne SDP
:-)
Truba

#148 Re: Mađarska

Post by Truba »

ne znam što da ti kažem
kako je zapad čekao 75 godina da padne komunizam na istoku
nek sada čeka da biološki ode orban jer čini se da neće izborima spasti

to kolutanje očima i pihi haha možeš negdje drugdje

bio sam ja na sajmu ljevičarskih stranaka 2011. u austriji u slazburgu
zvijezda vodilja oporezujte bogate (slika britanske kraljice) i zaštita homoseksualaca (dugine boje zastava)

jadna palestinska delegacija ljevičara sjede šute ne znaju što ih je snašlo gdje su došli u kakav paralelni svemir

ni spomena o radnicima, ni spomena o palestini ni spomena o povećanju plaća samo porezi i seks
djugum

#149 Re: Mađarska

Post by djugum »

Black swan wrote: 04/04/2022 12:29 ne znam što da ti kažem
kako je zapad čekao 75 godina da padne komunizam na istoku
nek sada čeka da biološki ode orban jer čini se da neće izborima spasti

to kolutanje očima i pihi haha možeš negdje drugdje

bio sam ja na sajmu ljevičarskih stranaka 2011. u austriji u slazburgu
zvijezda vodilja oporezujte bogate (slika britanske kraljice) i zaštita homoseksualaca (dugine boje zastava)

jadna palestinska delegacija ljevičara sjede šute ne znaju što ih je snašlo gdje su došli u kakav paralelni svemir

ni spomena o radnicima, ni spomena o palestini ni spomena o povećanju plaća samo porezi i seks
Evidentno je da moderna ljevica ima probleme sa temama, ustvari nema toliko problem sa temama vec o kolicini zastupljenosti odredjenih tema sa kojima se siroka populacija ipak slabo moze indentificirati.
Ali opet, ako je alternativa konzervatizam ili ti kao sto neko tepa - porodica, upakovana u paket sa mrznjom prema drugacijem, raznim sovinizmom i rasizmom ja bi ipak u tom slucaju birao - ljevicu.
Truba

#150 Re: Mađarska

Post by Truba »

orban je u miješanom braku njegove cure primaju vjeru majke a dječak vjeru oca

i jedna mu je kćer u miješanom braku

problem zapada što to za njih nije miješani brak :mrgreen:

njima je ljubav prema svome... mržnja prema drugome :D
Post Reply