Pa nije problem? Ne kontam.Hendrix wrote: ↑16/01/2026 22:17Ne mozemo mi biti ko Kina niti cemo ikada biti. Sad problem ljudska prava za zapad a arapske zemlje koje bukvalno imaju robovsku radnu snagu su ok.PreWiBa wrote: ↑16/01/2026 12:59Zato što ima cijene.Hendrix wrote: ↑16/01/2026 11:41
Cudno je jedino kako su svi iznenadjeni ovim usponom Kine. Carstvo bili hiljadama godina, imali los period i sada se vracaju na velika vrata.
I jos ih neki smatraju debilima jer su slike siromastva i dalje nama u glavi. A valjda siromah=glup.
I jadno je kako zapad ignorise napredak Kine u medijima ili nastoji da to ocrni kako god. Tipicna recenica "China made bullet train...but at what cost?" Uvijek neka negativnost cisto da se odrzi narativ.
Ono, možemo i mi biti 100% brzi kao Kina (što ne znači da ne treba na zapadu biti brže), ali mojne luksuza poput demokratije ili građanskih prava.
Ionako pises s mobitela koji je 80% proizveden robovskom radnom snagom. Necemo se lagati i dijeliti lazne moralne lekcije.
Kina je odgovarala zapadu kada su slali svu proizvodnju tamo za 10% cijene. Sad ih uzeli lopatom odjednom se spominju ljudska prava. How yes no.
Evropske firme kupuju od Kineza, potrošači isto?
A nije da zaljevske monarhije nisu isto kritizirane od strane zapadnih medija, daleko od toga.
I da, moraš reći da je to uz tu i tu cijenu, jer bi inače neko i u evropi tražio sličan autoritarni sistem.