Tesko da je njedrila, ali definitivno je postojao naslijedjeni mindset ili stanje svijesti da su Bosnjaci zapravo zalutali Srbi ili Hrvati koje treba asimilirati ili vratiti. Djilas je izjavio da nije mogao vjerovati da religija moze biti osnov za formiranje nacije te da je pogrijesio i da su Bosnjaci zaista poseban faktor.Truba wrote: ↑25/02/2026 08:14 meni je simpaticna ta transformacija antifasisticke jna od 1941 do 1990
onda odjednom klik preraste u fasisticku vojsku koja se strovalila na bih
simpaticno mi je to razmisljanje
mozda je prije bila fasisticka ali se to skrivalo ili nije primjecivalo
treba to dobro elaborirat i istrazit
a mozda je uvijek u sebi njedrila ideje o nestanku bosnjaka albanaca itd
Kad malo vise zagrebes u tu recenicu gdje Đilas prizna svoju gresku dodjes do sljedeceg - pa taj covjek jos uvijek vjeruje da su Bosnjaci poturceni Srbi ili Hrvati. Ne radi se o tome da smo dobili 3 nacije na osnovu religije - sto realno jesmo, nego da je samo jedna nastala na osnovu religije dok su druge valjda historijska cinjenica.
Treba dodati da je Djilas Crnogorac sto stvar cini jos gorom.
Realno, tesko da moze JNA progurati neki fasizam, pogotovo u toku WWII ili makar do titove smrti. Kasnije je svakako sve otislo u 3 lijepe, i to onog trena kad je neko promijenio vojne oblasti, zao mi je sto nasi historicari se nedovoljno bave s tim, vjerovatno je to prva agresija.