Bratov brat wrote:Altair_SA wrote:
Meni je dovoljno bilo da udjem u toalet na beogradskoj autobuskoj stanici... horor zivi jarane

Sreca pa sam bio u nekim starijim tenama, pa mi nije bilo zao... znaci mokraca na sve hebene strane, niti to ko cisti, niti sredjuje, a neke ciganke rade i naplacuju ulaz u cenifu. Glavna autobuska stanica...

pa hebote, ne kazem da je Sarajevo bolje puno, ima i kod nas svega, ali ono je uzas zivi. Plus sto kod nas nikog neces cuti da se hvali kako je Sarajevo maltene kao sve druge evropske metropole, a od beogradjana hoces, mislim od ovih nazovi beogradjana sto su svukli iz kojekakvih vukojebina iz RS-a, nekadasnje sao krajine, kosova... i nikad nisu vidjeli dalje od toga. To misli da je Beograd centar dunjaluka
Zatim smeca se moze vidjeti na sve strane, mislim okolo po onim stambenim naseljima. Isto ko i kod nas manje vise. Sjedis u stanu pijes fuka sa prijateljima, a leti kesa sa smecem od komsije iznad, vidis je kroz prozor

. Ma seljakluk teski, samo sto je Beograd veci, pa tamo ima vise primitivaca. Sami centar dole ok, Knez Mihailova i to je ok, ali to nije cijeli grad.
Svakako daleeeeeeeko daleko od bilo koje evropske metropole tipa Berlin, Bec, Rim, Stockholm... u svakom pogledu, bukvalno.
E ako ti je jedan odlazak u
stanicnu cenifu bio dovoljan da procenis i ocenis ceo jedan grad onda...

Sreca pa se to rusi zbog Beograda na vodi .

Jos jedna stvar , tolerantan sam covek i uvek otvoren za normalnu konverzaciju , ali tako nesto iskljucuje cinizam i licemerje u meri u kojoj to moguce da ne predje granicu uvredljivog . Nemam nameru da nipodastavam grad Sarajevo kao sto dobar deo onih koji pisu ovde unizavaju Beograd , ali neumesno je porediti te dve prestonice po mnogim pitanjima, Sarajevo ima svoju draz, Beograd svoju , koliko god da su mentalitetski slicni toliko su i razliciti , a ti probaj da kad dodjes ovde popricas i sa nekim ko nije iz BH vukojebina , nekadasnje SAO Krajine i sa Kosova pa mozda steknes i drugaciji utisak, jer mi koji ne pripadamo ovim kategorijama drustva koje si naveo znamo se i kriticki , i to vise nego drugi, odnositi prema svom gradu. To oko smeca nije vise ni do Beograda ni do Sarajeva, ako se fokusiramo na plasticne kese , vec do zakona koji nije regulisao proizvodnju i upotrebu tih istih kesa kao sto su npr. uradile mnoge zapadne zemlje . I naravno sve za zavrsava sa " seljakluk teski"
Prvo, meni uopste nije bila namjera da poredim Beograd i Sarajevo i to sam fino naglasio da smo mi tu vecinom svjesni da je Sarajevo po pitanju puno toga daleko ed evropskih metropola. A metropolu ne cini samo broj stanovnika. Meni je smjesno da ti za Beograd kazes da se samo po infrastrukturi razlikuje od evropskih metropola, znaci stavljas u istu ravan Beograd sa Becom ili Stockholmom, Kopenhagenom i Berlinom. Nidje veze, ali bukvalno
Da, jako su mi dobra, cak odlicna slika kulture jednog garda upravo javni WC-i. Ne mogu biti kao sto su nam kuci, ali ono sto sam vidio na GLAVNOJ stanici u BG-u je milenijumima iza WC-a po stanicama Beca ili Stockholma. Slicna situacija je bila i sa toaletom u glavnoj Zeljeznickoj stanici, znaci uzas. Ono sto sam primjetio je da to onoj raji i ne smeta toliko, ulaze, gaze po onome kao da je to nesto sto je valjda normalno, ok, hajde, mozda malo prljavije nego sto treba biti.
Smeca ima jako puno po okolnim naseljima, NBG recimo oko zgrada. To je nesto sto nema sanse da vidis u Becu ili bilo kojoj drugoj evropskoj metropoli. Takodjer divlja gradnja, nadzidzane kuce okolo, onako bespravno i divlje napravljene, bez ikakvog reda. Ne kazem da su sva naselja takva, ali ima ih puno. Mnoga od tih naselja nemaju kanalizaciju. Tako nesto takodjer nema sanse da vidis ni u jednoj urbanisticki sredjenoj evropskoj metropoli.
Sta je sa manjinama? Posebno evo recimo seksualnim manjinama? Pusti to sto je odrzana Parada ponosa uz par hiljada policajaca i uz blokiran kompeltan centar grada. Da li dvije osobe homoseksualne orijentacije, recimo dva geja, mogu slobodno svaki dan da se setaju Beogradom drzeci se za ruke i recimo da razmjene i poneki poljubac dok cekaju bus na nekoj stanici, sta ja znam, na Mirjevu? Da li mogu da odu da geldaju upravo taj vas Derbi tamo, pa da se nakon utakmice prosetaju pored stadiona drzeci se za ruke? Evo reci mi to samo. U Becu ili Kopenhagenu mogu to da rade bez ikakvih problema, danima, mjesecima, a da nemaju nijedan jebeni problem... Vidjao svojim ocima i to vise puta kada sam bio. Niko ih nije ni pogledao poprijeko. Uz to opste poznata cinjenica koliko samo ti ljudi imaju slobode upravo u tim velikim evropskim metropolama... ne velikim po broju stanovnika, vec velikim po kulturi i postivanju drugacijeg.
Ako u jednom gradu nemas osnovnu slobodu da zivis kako zelis, bez da time ugrozavas bilo koga, taj grad je daleko od evropske metropole.
Naravno da u Beogradu ima super ljudi, i to nikad necu osporiti. Ali se naselilo toliko primitivaca da su ga ucinili najvecim selom na Balkanu, uz naravno ove druge vece gradove, kao sto je, evo i Sarajevo, samo manje... zbog broja papaka koji su ga naselili.
O Beogradu na vodi ti mogu reci kao i o Srbiji u EU, "kad" bude pa mozemo da pricamo... do tada, ko maketa, ko mrtvo slovo na papiru