Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

dustaban

#701 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Dogovorite se koja je religija prava, lako cete sa ateistima.
ABH017

#702 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Pa moj aurora nisi nam, u ovom poširem objašnjenju, iznio nikakvog argumenta. To su tvoje pretpostavke (koje si opet, pretpostavljam, pročitao negdje i izgradio kroz život) i mišljenje da su se kroz historiju stvari odvijale tako. Nigdje dokaza da je tako bilo.
Kad vam odgovara, Muhammed a.s. je bio pismen, obrazovan i načitan, putovao i razgovarao sa židovima i kršćanima, iz čega zaključujete da je plagirao Kur'an. Drugi put, pak, to ne odgovara, pa su bili jadni, nepismeni, zaostali i potlačeni jer "za bolje nisu ni znali". Nekad su to elitističke religije, dok su drugi put religije običnog puka, zavisno od toga šta trebate da objasnite. Meni je jasno da pokušavate logički da objasnite nastanak religija, pa dolazite do takvih pretpostavki, i meni je to OK. Da ne vjerujem u Boga, vjerovatno bih isto rezonovao.
Jedino, što je činjenica, je da su Božiji poslanici i njihovi prvi sljedbenici trpili veliki teror, poniženja, patnje i protjerivanja (Muhammed a.s. je 10 godina živio u izgnanstvu), zbog vjere koju su propovjedali.
Ovo što si me citirao je bio neki vid moje ispovjesti. Napisao sam istinu. Nisam ja od onih koji izmišljaju, da bi ignorisali druge.
Hoćeš reći da ljudi kroz historiju nisu djeljali, tesali ili izlijevali kipove, koje su smatrali za svoje kućne bogove i njima se molili?
Ja sam samo htio da ti ukažem na razliku između mitologija i religija, a ti ako misliš da je to isto i da su religije nastale kompilacijom različitih mitologija, super. Nemam ništa protiv da ti tako misliš.
Ja, očigledno mislim i razmišljam drugačije.
skupljac_zeljeza

#703 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Optimus Prime wrote:Interesantan razvoj dogadjaja na Islandu:

http://www.bljesak.info/rubrika/lifesty ... jet/145099

Skandinavci su jedno 50 godina ispred nas :D
A kao ovo nužno jedno drugo isključuje? Kao kada bi isključili Božije djelovanje u kretanju vode u prirodi ili kod gravitacije.
Što se tiče starijih generacija, 77,7 posto Islanđana u dobi između 25 i 44 godina života vjeruju da je Veliki prasak stvorio svijet, a 10,1 posto ih to pripisuje Bogu.
Što se tiče tvojih Skandinavaca i njihove naprednosti u kući mi bio jedan mlađahan i odveo ga u restoran i otišao do WC-a i kada se vratio objašnjava kako su čudne šolje u WC-u tom restoranu i kako se ispatio dok je na nju sjeo i ustao. Odem ja iz znatiželje da provjerim šta je to tako kada ono čučavac. Student i dijete nekog milionera koje pohađa skupe škole i ima izlete i logorovanja i nije skontalo za što bi mogle biti one dvije stope. Da se sutra zarati, prvo bi ih četvrtina izginulo od nesnalažljivosti. A što po pravilu uvijek do Švedske ili Norveške preskočite Austriju i Njemačku gdje je još uvijek ujutro glasno ono....Grüß Gott?
skupljac_zeljeza

#704 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote: Ateizam je vjera koliko je i ne sakupljanje rijetkih novcica hobi. Kada svatis to, onda ce nam biti puno lakse diskutovati...
Dokle god djeluješ protiv vjere da li si samo ateista ili i ________________?
aurora313

#705 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:...Ovo što si me citirao je bio neki vid moje ispovjesti. Napisao sam istinu. Nisam ja od onih koji izmišljaju, da bi ignorisali druge.
Hoćeš reći da ljudi kroz historiju nisu djeljali, tesali ili izlijevali kipove, koje su smatrali za svoje kućne bogove i njima se molili?
Ja sam samo htio da ti ukažem na razliku između mitologija i religija, a ti ako misliš da je to isto i da su religije nastale kompilacijom različitih mitologija, super. Nemam ništa protiv da ti tako misliš.
Nemoj samo da uzimaš stvari lično. Nikakva namjera da te vrijeđam ali si mi sa amuletom dao povoda da napravim praktičan primjer.

Ako misliš da religije nisu nastale vezama jedne sa drugom, onda te očito ne interesuje ta strana. Dakle, interesuje te samo tvoja religija. Ali odbacivanje tuđeg načina vjerovanja na uštrb 'mog ubijeđenja' ja vidim kao jednosmjernu ulicu koja vodi samo ličnom samozadovoljstvu i opravdanju. I to je u redu jer to tvoja ubijeđenja zahtijevaju.

Istovremeno, koliko god neko želi da bude nečiji 'rab božiji', toliko je i rob vlastitih ubijeđenja. Tu nema iznimke bez obzira o čemu se radilo. Ima i ona da to potvrdi: "Moje vjerovanje je jače od tvoje sumnje."
Mohamad Sissoko

#706 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote: Ateizam je vjera koliko je i ne sakupljanje rijetkih novcica hobi. Kada svatis to, onda ce nam biti puno lakse diskutovati...
Mah, dokle god je ateizam = odsustvo vjere odnosno lack of belief, njihova pozicija prema Bogu je kao i kod cuke il macke koji takođe imaju lack of belief, s toga kad ateista krene u diskusiju sa teistom taj njegov ateizam prestaje da bude kao iz gore navedene definicije.Jednostavno takva pozicija je neiskrena i izvlakusa ako vec kritikuje vjeru, postojanje Boga i sve vezano za takav svjetonazor.
aurora313

#707 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Mohamad Sissoko wrote:Jednostavno takva pozicija je neiskrena i izvlakusa ako vec kritikuje vjeru, postojanje Boga i sve vezano za takav svjetonazor.
Daj jednom konkretno: na KOJEG ti to 'boga' mislis?
ABH017

#708 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:...Ovo što si me citirao je bio neki vid moje ispovjesti. Napisao sam istinu. Nisam ja od onih koji izmišljaju, da bi ignorisali druge.
Nemoj samo da uzimaš stvari lično. Nikakva namjera da te vrijeđam ali si mi sa amuletom dao povoda da napravim praktičan primjer.

Ako misliš da religije nisu nastale vezama jedne sa drugom, onda te očito ne interesuje ta strana. Dakle, interesuje te samo tvoja religija. Ali odbacivanje tuđeg načina vjerovanja na uštrb 'mog ubijeđenja' ja vidim kao jednosmjernu ulicu koja vodi samo ličnom samozadovoljstvu i opravdanju. I to je u redu jer to tvoja ubijeđenja zahtijevaju.

Istovremeno, koliko god neko želi da bude nečiji 'rab božiji', toliko je i rob vlastitih ubijeđenja. Tu nema iznimke bez obzira o čemu se radilo. Ima i ona da to potvrdi: "Moje vjerovanje je jače od tvoje sumnje."
Daleko bilo, nema šta da me povrijedi.
Nisi me dobro shvatio. Ja sam napisao samo da mislim, da se vjere nisu razvijale na način kako si ti opisao. Suprotno onome kako si shvatio, mislim da su religije, (barem one najzastupljenije, izuzimajući mnogobožačke mitologije u kojima je svako mogao imati svog privatnog boga, koji je samo trebao biti ispod onog glavnog i one u kojima su se ljudi proglašavali za bogove), povezane i da su došle od istog izvora. Ako si pratio moje postove, mogao si pročitati da ja prihvatam i drugačije i da ne smatram da je neophodno biti musliman da bi dospio do dženneta na onom svijetu. Mislim da čak i oni koji nisu vjerovali, mogu ući u džennet. Sve zavisi od smirenosti njihove duše i zrelosti karaktera. Vjera čovjeku samo pomaže da lakše savlada svoje bolesne hirove, egoizam, samoljublje, te učvrsti i ojača svoj karakter. Navodio sam negdje i na čemu temeljim to svoje mišljenje. Bukvalci (kojih ima i među muslimanima i kršćanima, ali ništa manje i među ateistima) tumačeći doslovno sve kako je napisano dolaze u sukob sa drugima, ali i sa samim sobom.
Na kraju, ja sam čovjek koji se mijenja i prihvata nova saznanja. Ja danas, nisam ni slika ni prilika čovjeka, koji je nosio isto ime prije 10, a posebno onog prije 20 godina.
Mohamad Sissoko

#709 Re: Svijet bez religija

aurora313 wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Jednostavno takva pozicija je neiskrena i izvlakusa ako vec kritikuje vjeru, postojanje Boga i sve vezano za takav svjetonazor.
Na onog Boga u kojeg vjeruje teista.Zavisno kad i izmedju koga pocne diskusija.Uopsteno govorim u tom postu.
aurora313

#710 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Mohamad Sissoko wrote:
aurora313 wrote:
Na onog Boga u kojeg vjeruje teista.Zavisno kad i izmedju koga pocne diskusija.Uopsteno govorim u tom postu.
Onda piši boga sa malim 'b'.
Mohamad Sissoko

#711 Re: Svijet bez religija

Evo odmah :roll:
MyTao

#712 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Mah, dokle god je ateizam = odsustvo vjere odnosno lack of belief, njihova pozicija prema Bogu je kao i kod cuke il macke koji takođe imaju lack of belief, s toga kad ateista krene u diskusiju sa teistom taj njegov ateizam prestaje da bude kao iz gore navedene definicije.Jednostavno takva pozicija je neiskrena i izvlakusa ako vec kritikuje vjeru, postojanje Boga i sve vezano za takav svjetonazor.
Ako nekada udjes u diskusiju sa nekim o Casperu I njegovom postojanju, I odbijes prihvatiti da Casper postoji zbog toga sto nema dokaza da je to ista vise od lika iz crtica... jeli to cop out??

Svi vjernici su ateisti kada su u pitanju druga vjerovanja... muslimani ne vjeruju u krista na osnovu sto im dokazi koje krscanstvo nudi nisu dovoljni. To ti je klasicni ateizam... Isti slucaj je I suprotno, imas krscane kojima je smijesna nagrada od 72 hurije, bas kao I ateistima... problem je sto im je normalno da se covjek rodi bez oca. Na svijetu postoji oko 5000 bogova I vjerovanja... vi ste ateisti kada su u pitanju 4999 vjere, ja 5000. To je jedina razlika... da nebi bio prozvan kao cop out, jeli ti treba da svatis svaku od tih vjera za ozbiljno, iako tebi nemaju smisla??
MyTao

#713 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
ja sam puno toga pored ateizma... Ja sam zagovornik protiv religija, ne samo zbog ateizma, vec iz puno vise razloga. nema dokaza ni da zmajevi postoje, ali ja neidem okolo da ubjedjujem one koji to vjeruju da je to zabluda... a ateista sam po tom pitanju.
skupljac_zeljeza

#714 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Ako nekada udjes u diskusiju sa nekim o Casperu I njegovom postojanju...
Caspera se spominje često, ali niko, ama baš niko ne pravi teme o njegovom postojanju ili nepostojanju ili njegovom djelovanju ili nedjelovanju niti piše o tome knjige. Zanimljivo koliko je Bog intersenatan i teistima i ateistima pa se troši toliko riječi pro & contra. Evo i ovog foruma kao dokaza. Nigdje teme o Casperu, ali o Bogu samo na ovom na stotine.

Ako je za tebe Bog isto što i krilati zmaj, zašto nemaš isti odnos prema Bogu kao takvom zmaju? Ovim pisanjem dokazuješ suprotno ili potvrđuješ Paskala.

"U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog može ispuniti! " Blaise Pascal
statixx

#715 Re: Svijet bez religija

Post by statixx »

aurora313 wrote:
Onda dolazi djedno od najnaprednijih društava ali i najdugotrajnijih u sistemu vjerovanja: faraonsko doba starog Egipta. Ovo nije slučajno. Doba ranije razvijenih Mezopotamijskih društava se gubi i nastaje strogo organizovana država od koje su čak i stari Rimljani učili. Ista traje skoro 4000 godina. I ako neko veoma pažljivo prati istorijat Egipta, ustanoviće da bez njihovih vjerovanja ne bi danas (bar u istoj formi i predanjima) bilo ni hrišćanstva a vjerovatno ni islama. Hrišćanstvo je uzelo jako mnogo detalja pa i direktnih krađa materijala i ideja, a posebno biblijski dio, Novi Zavjet, koji počinje sa Isusom.

In contrast to the concept of a universal imperial god that developed in Assyria, the theologies of both Babylonia and Judah emphasized the national character of their respective gods.

Jewish adventures :D
http://genealogyreligion.net/wp-content ... s-King.pdf
MyTao

#716 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote:
Ako nekada udjes u diskusiju sa nekim o Casperu I njegovom postojanju...
Caspera se spominje često, ali niko, ama baš niko ne pravi teme o njegovom postojanju ili nepostojanju ili njegovom djelovanju ili nedjelovanju niti piše o tome knjige. Zanimljivo koliko je Bog intersenatan i teistima i ateistima pa se troši toliko riječi pro & contra. Evo i ovog foruma kao dokaza. Nigdje teme o Casperu, ali o Bogu samo na ovom na stotine.

Ako je za tebe Bog isto što i krilati zmaj, zašto nemaš isti odnos prema Bogu kao takvom zmaju? Ovim pisanjem dokazuješ suprotno ili potvrđuješ Paskala.

"U srcu svakog čovjeka postoji vakum, koji jedino Bog može ispuniti! " Blaise Pascal
Pa mislim da sam ti vec odgovorio... Postoje ljudi koji vjeruju u svasta, paranormal activity, duhovi koji se mogu vidjeti samo sa nekom specijalnom kamerom je neso u sto dosta ljudi vjeruje I placa puno para "strucnjacima" da ih progone iz kuca itd. To je jednako vjerovanju u boga. Ali, to je bezopasno... ide na stetu samo onome koji u to vjeruje, meni je to smijesno.

Sa druge strane, postoje ljudi koji vjeruju u religije I dogme, dobri ljudi koji su spremni uraditi sta god, kako bi dosli do nagrade (raj). To je opasno po drustvo, ne samo po njih... Opasno je to sto neki religiozni ljudi u Americi obustavljaju rad na stem cell research iz vjerskih razloga I tako usporavaju medicinu I direktno ugrozavaju svijet. Opasno je to sto muslimani vjeruju da su svi odgovori u Kur'anu I da nema potrebe postavljati pitanja koja te gona da mislis kako to mozda nije tako.... to koci covjecanstvo. Mogu jos navesti stotine razloga. Ali, poenta je ta da historija nas je naucila da religija moze biti jako negativna po drustvo... zbog toga sam protiv religija, ane protiv vjerovanja da Casper postoji...

Sto se tice Pascala, kod mene nema tog vakuma, ja sebi priznam da jednostavno nema odgovora na neka pitanja, I puno sam sretniji takav, nego da prihvatam neke odgovore samo da bi zadovoljio tu prazninu... Ima zala sto se nisam rodio negdje u buducnosti gdje bi mogao znati vise, ili sto smo imali religije koje su kocile napredak...
Mohamad Sissoko

#717 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ako nekada udjes u diskusiju sa nekim o Casperu I njegovom postojanju, I odbijes prihvatiti da Casper postoji zbog toga sto nema dokaza da je to ista vise od lika iz crtica... jeli to cop out??

Svi vjernici su ateisti kada su u pitanju druga vjerovanja... muslimani ne vjeruju u krista na osnovu sto im dokazi koje krscanstvo nudi nisu dovoljni. To ti je klasicni ateizam... Isti slucaj je I suprotno, imas krscane kojima je smijesna nagrada od 72 hurije, bas kao I ateistima... problem je sto im je normalno da se covjek rodi bez oca. Na svijetu postoji oko 5000 bogova I vjerovanja... vi ste ateisti kada su u pitanju 4999 vjere, ja 5000. To je jedina razlika... da nebi bio prozvan kao cop out, jeli ti treba da svatis svaku od tih vjera za ozbiljno, iako tebi nemaju smisla??
Atheism is disbelief or lack of belief in the existence of God or gods.
Prema Oxford dictionary.

Ne mogu ja bit teista i ateista u isto vrijeme uzevsi u obzir definiciju ateizma.
Davno sam utvrdio da logika kod tebe ne fercera.

Dalje, porediti diskusiju oko postojanja uzroka cijelog univerzuma sa likom iz crtica je apsurdno plus sto niko ne tvrdi da je Casper uzrok icega a kamoli univerzuma.
MyTao

#718 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
Prema Oxford dictionary.

Ne mogu ja bit teista i ateista u isto vrijeme uzevsi u obzir definiciju ateizma.

Dalje, porediti diskusiju oko postojanja uzroka cijelog univerzuma sa likom iz crtica je apsurdno plus sto niko ne tvrdi da je Casper uzrok icega a kamoli univerzuma.
Naravno da mozes, sve je relativno... ti si teista kada je pitanju Islam, ali si ateista kada je u pitanju Hinduizam (for example). Jedino ako vjerujes da su sve vjere istina?? Sto vjerovatno nije slucaj...

Logika je tvoj problem ocito, a ne moj... Imas lack of belief kada je u pitanju Buda, sto te po tvojoj definicija svrstava u ateistu...
Mohamad Sissoko

#719 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Prema Oxford dictionary.

Naravno da mozes, sve je relativno... ti si teista kada je pitanju Islam, ali si ateista kada je u pitanju Hinduizam (for example). Jedino ako vjerujes da su sve vjere istina?? Sto vjerovatno nije slucaj...

Logika je tvoj problem ocito, a ne moj... Imas lack of belief kada je u pitanju Buda, sto te po tvojoj definicija svrstava u ateistu...
Ako se tako gleda na definiciju ateizma onda sama rijec ateizam gubi snagu za bilo kakvo objasnjenje.
Ima i definicija ateizma gdje je on lack of belief in any God, jesi li ti ateista u smislu lack of belief in any God ? Il samo u mog Boga te zavisno s kim diskutujes?
Postaje sama definicija beskorisna.

p.s. teizam je vjera u Boga, a ne islam striktno.Po tebi ako nisam krscanin onda sam ateista u njihivog Boga... zapravo ne vjerujes u tu tradiciju vjerovanja a ne u Boga.
Last edited by Mohamad Sissoko on 15/01/2016 15:29, edited 1 time in total.
MyTao

#720 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote: Ako se tako gleda na definiciju ateizma onda sama rijec ateizam gubi snagu za bilo kakvo objasnjenje.
Ima i definicija ateizma gdje je on lack of belief in any God, jesi li ti ateista u smislu lack of belief in any God ? Il samo u mog Boga te zavisno s kim diskutujes?
Postaje sama definicija beskorisna.
Ja sam ateista kada su u pitanju svi bogovi... objasnio sam ti to, ti si ateista kada su u pitanju svi bogovi osim jednog (onog u kojeg vjerujes).

Ja nisam mjenjao I gledao na definiciju ateizma drugacije, iskoristio sam definiciju koju si ti postavio, I nigdje je nisam promjenio... samo sam je koristio (istu tu definiciju) relativno na tvoju situaciju kada su u pitanju drugi bogovi.

Ateizam = lack of belief in god
Zeus = bog
Ti=lack of belief in Zeus
Zakljucak je Ti = ateista

Sta ti je tu nejasno?
nasa

#721 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

Ja "ne vjerujem u jednog boga više od tebe" prigovor
Nedavno je Bill Vallicella komentirao ono što bi mogli nazvati prigovor "jednog boga više" teizmu. Bill ovako opisuje prigovor:
Koliko sam shvatio, ideja je da su svi bogovi na istom nivou, a kako je svatko ateist s obzirom na neke bogove, zašto ih onda ne bi jednostavno sve maknuli i bili ateist s obzirom na sve bogove. Ne vjerujete u Zeusa ili nebeski čajnik. Zašto onda vjerujete u Boga Izakakova, Abrahamova i Jakovljeva?
Ili kao što je blog Common Sense Atheism prije ponosno postavio na svoj jarbol
Kada shvatiš zašto odbacuješ sve druge moguće bogove, onda ćeš shvatiti zašto ja odbacujem tvojeg.
Vidim da je taj blog uklonio tu pošalicu, možda je to znak da je intelektualni napredak moguć čak i među Novim Ateistima. Iako će prosječni "Internet Nevjernik" i dalje smatrati kako je prigovor "jednog boga više" razorno pametan, zapravo je sramotno smiješan, znak ekstremne dekadencije u kojoj je sekularistička "misao" upala u Doba Dawkinsa.

Zamislite da neki skeptik kaže o Euklidskoj geometriji:
Kada shvatiš zašto smatraš da svi pojedini trokuti koje si vidio imaju stranice koje su manje od savršeno ravnih, onda ćeš shvatiti zašto ja smatram da euklidski trokuti kao takvi imaju stranice koje su manje od savršeno ravnih.
Ili zamislite da kritičar Platonizma kaže:
Kada shvatiš zašto smatraš stvari svakodnevnog iskustva na različite načine nesavršene ili manje od potpuno dobrih instanci svojih vrsti, shvatit ćeš zašto smatram Platonovu Formu Dobra kao manju od potpuno dobra.
Bi li ti prigovori bili razorni prigovori euklidskoj geometriji ili Platonizmu? Bi li oni mogli poslužiti kao prikladni logo blogu nazvanom "Common Sense Anti-Euclideanism" ili "Common Sense Anti-Platonism"? Očito ne. Samo bi pokazali kako govornik nema pojma o čemu priča.

Prigovor "jednog boga više" nije ništa bolji nego što bi bili ovi glupi "prigovori". Prigovor “Common Sense Anti-Euclidean” pretpostavlja kako je koncept trokuta kojeg definira euklidska geometrija tek jedan od mnogih trokuta koje možete vidjeti u prometnim znakovima i drugim stvarima, samo nevidljiv i bolje nacrtan. Ali naravno, savršeni euklidski trokut nije takva stvar. Ono što udžbenik opisuje nije trokut, čak niti bolje nacrtan trokut, nego sama (euklidska) trokutnost; a trokuti koje svakodnevno susrećete su defektni upravo zato što ne zadovoljavaju standard kojeg predstavljaju. “Common Sense Anti-Platonism” prigovor pretpostavlja kako je Forma Dobra tek jedna, više ili manje, nesavršena instanca neke klase ili kategorije među drugim instancama, iako posebno impresivna. Ali naravno, to nije to. Forma Dobra nema dobrotu na više ili manje nekompletan način nego jednostavno jest dobrota. Slično tome “Common Sense Atheist” ili "jedan bog više" prigovor pretpostavlja da je Bog klasičnog teizma tek jedan superčovjek među drugima koji su pronašli svoje štovatelje – Thor, Zeus, Quetzalcoatl, i tako dalje – samo nadčovječno biće sa većom moći, znanjem ili dobrotom nego što su ta božanstva imala. Ali naravno, to nije ono što je Bog. On nije "biće" među drugim bićima, nije niti posebno impresivno biće, nego Sam Bitak ili Čista Aktualnost, od kojeg sva puka bića (uključujući Thora, Zeusa i Quetzalcoatl, ukoliko su postojali) izvlače ograničenu aktualnost ili egzistenciju koju posjeduju. On niti "nema" znanje, snagu, dobrotu i slično; nego On jest snaga, znanje i dobrota.

Primijetite da je “Common Sense Anti-Platonist” prigovor smiješan prigovor neovisno o tome prihvaćate li Platonizam i da je "Common Sense Anti-Euclidean" prigovor smiješan prigovor neovisno prihvaćate li Euklidsku geometriju. Na isti način “Common Sense Atheist” ili "jedan bog više" je smiješan prigovor čak i ako odbacujete klasični teizam na temelju nečeg drugog. U sva tri slučaja, prigovori predstavljaju neuspjeh da shvatite barem osnove pozicije koje se netko drži.

Nema koristi od prigovora kako puno običnih ljudi poima Boga na različite krute načine (zbog kojih je Bog nešto poput glorificiranog Thora ili Zeusa) koji nisu u skladu sa sofisticiranom filozofskom teologijom razvijenom od strane klasičnih teista. "Čovjek s ulice" također vjeruju različite blesave stvari o znanosti – da Dawinizam tvrdi kako su majmuni rodili ljudska bića ili da su molekule sastavljene od malih loptica i štapića. Ali bilo bi apsurdno da se netko pretvara kako je srušio Darwinizam ili modernu kemiju kada napada ove smiješne karikature. Slično tome, kada procjenjujete klasični teizam nije bitno ono što kaže vaša baba, nego što su rekli ozbiljni mislioci poput Aristotela, Plotina, Atanazija, Augustina, Anselma, Akvinskog, Avicenne, Averroesa, Maimonidesa, i bezbroj drugih.

Nema niti koristi od inzistiranja kako "jedan bog više" prigovor ima važnost kao odgovor na antropomorfno "teističko personalističko" poimanje Boga kakvo je zamijenilo klasično teističko poimanje kod mnogih suvremenih teologa i filozofa religije. Iako se većina teističkih personalista razišla značajno (i prema meni katastrofalno) od načina klasičnog teizma, još uvijek su predani puno sofisticiranijem poimanju Boga od onoga kojeg korisnici prigovora "jednog boga više" misle da napadaju. (Spominjanje Letećih Špageta nije ozbiljan odgovor na teističke personaliste poput Plantinge ili Swinburnea.) Još važnije, korisnici ovog prigovora smatraju kako daju ozbiljnu kritiku kršćanstva, judaizma, islama, i filozofskog teizma kao takvog – ne samo neke moderne reprezentacije kao takve – a povijesno gledajući glavna tradicije u ovim religijama i u filozofskim teologijama je klasični teizam, ne teistički personalizam. Stoga ne odgovoriti na klasično teističko poimanje Boga znači ipso facto ne odgovoriti ozbiljno na tvrdnje ovih tradicija. Konkretno, osim ako netko nije ozbiljno proučio filozofsku teologiju koja je razvijena unutar neoplatonske, aristotelijanske, tomističke i drugih skolastičkih tradicija, onda je njegovo shvaćanje tradicionalne teologije, da ne spominjem filozofskog teizma, jednostavno infantilno.

Ne treba ni spomenuti kako je tipični "Internet Nevjernik" ili "novi Ateist" potpuno nevin po optužbi za poznavanje tih tradicija. Niti ne namjerava saznati o čemu one govore – preferira potrošiti svoje vrijeme smišljajući sve razrađenije racionalizacije odbijanja da ih nauči. Ali poput Myersov slučaja (sekularističke racionalizacije du jour), "jedan bog više" prigovor ima neke koristi: radi se o nepogrešivom indikatoru da ste se susreli sa neozbiljnim ili neinformiranim skeptikom.

Autor je filozof Feser, izvorni post: The “one god further” objection.

PS

Možda je Feser malo zakomplicirao stvar; John Lennox (se jednom prilikom našalio) i usporedio takav prigovor sa pitanjem celibata – osoba koja živi u celibatu može reći svom sugovorniku "ti nemaš odnose sa svim ženama na ovom svijetu osim jedne, ja samo nemam odnose sa jednom ženom više."

Problem sa ovim novo ateističkim "prigovorom" je što to nije nikakav argument nego obična tvrdnja; istinita, ali nezanimljiva. (Istina je da vjernici vjeruju u jednog Boga, a ateisti u nijednog.)

No kada bi to shvatili kao argument, vjerojatno bi išao ovako;
1. Svi bogovi imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu bogova nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve bogove, uključujući judeo-kršćanskog.
Drugim riječima, taj argument pokušava pokazati da kršćani rade iracionalnu iznimku u slučaju svog Boga. Ali očito je kako je prva pretpostavka pogrešna, a kada bi i bila točna, svejedno iz navedenih premisa ne slijedi taj zaključak. Zamijenite riječ bogovi sa X i odmah ćete shvatiti u čem je problem
1. Svi X imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu X nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve X
Dovoljno je umjesto X umetnuti što god želite (teoriju, ideale, sustav, rješenje jednadžbe...) i vidjet ćete da je argument neutemeljen.
Mohamad Sissoko

#722 Re: Svijet bez religija

@mytao. Pa ako je theism belief in deity a atheism lack of, ja vjerujem u Boga dakle belief in deity a atheism je suprotno ...lack of belief kako mogu bit jedno i drugo...kazem ti po tebi samo mogu bit ateista u tudje tradicije i opise a ne u samog Boga. ;-)
MyTao

#723 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:@mytao. Pa ako je theism belief in deity a atheism lack of, ja vjerujem u Boga dakle belief in deity a atheism je suprotno ...lack of belief kako mogu bit jedno i drugo...kazem ti po tebi samo mogu bit ateista u tudje tradicije i opise a ne u samog Boga. ;-)
Pa slazem se... ja pricam tvoj stav prema Zeusu nije belief vec lack of, sto te po tvojoj definiciji svrstava u ateistu (SAMO kada je u pitanju Zeus)... relativno po vjerovanju u Zeusa ti si ateista. Zasto je to toliko tezak concept da svatis?

Ti si teista jer vjerujes u Allaha... a ateista po pitanju svakog drugog boga.
MyTao

#724 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

nasa wrote:
Ja "ne vjerujem u jednog boga više od tebe" prigovor
Nedavno je Bill Vallicella komentirao ono što bi mogli nazvati prigovor "jednog boga više" teizmu. Bill ovako opisuje prigovor:
Koliko sam shvatio, ideja je da su svi bogovi na istom nivou, a kako je svatko ateist s obzirom na neke bogove, zašto ih onda ne bi jednostavno sve maknuli i bili ateist s obzirom na sve bogove. Ne vjerujete u Zeusa ili nebeski čajnik. Zašto onda vjerujete u Boga Izakakova, Abrahamova i Jakovljeva?
Ili kao što je blog Common Sense Atheism prije ponosno postavio na svoj jarbol
Kada shvatiš zašto odbacuješ sve druge moguće bogove, onda ćeš shvatiti zašto ja odbacujem tvojeg.
Vidim da je taj blog uklonio tu pošalicu, možda je to znak da je intelektualni napredak moguć čak i među Novim Ateistima. Iako će prosječni "Internet Nevjernik" i dalje smatrati kako je prigovor "jednog boga više" razorno pametan, zapravo je sramotno smiješan, znak ekstremne dekadencije u kojoj je sekularistička "misao" upala u Doba Dawkinsa.

Zamislite da neki skeptik kaže o Euklidskoj geometriji:
Kada shvatiš zašto smatraš da svi pojedini trokuti koje si vidio imaju stranice koje su manje od savršeno ravnih, onda ćeš shvatiti zašto ja smatram da euklidski trokuti kao takvi imaju stranice koje su manje od savršeno ravnih.
Ili zamislite da kritičar Platonizma kaže:
Kada shvatiš zašto smatraš stvari svakodnevnog iskustva na različite načine nesavršene ili manje od potpuno dobrih instanci svojih vrsti, shvatit ćeš zašto smatram Platonovu Formu Dobra kao manju od potpuno dobra.
Bi li ti prigovori bili razorni prigovori euklidskoj geometriji ili Platonizmu? Bi li oni mogli poslužiti kao prikladni logo blogu nazvanom "Common Sense Anti-Euclideanism" ili "Common Sense Anti-Platonism"? Očito ne. Samo bi pokazali kako govornik nema pojma o čemu priča.

Prigovor "jednog boga više" nije ništa bolji nego što bi bili ovi glupi "prigovori". Prigovor “Common Sense Anti-Euclidean” pretpostavlja kako je koncept trokuta kojeg definira euklidska geometrija tek jedan od mnogih trokuta koje možete vidjeti u prometnim znakovima i drugim stvarima, samo nevidljiv i bolje nacrtan. Ali naravno, savršeni euklidski trokut nije takva stvar. Ono što udžbenik opisuje nije trokut, čak niti bolje nacrtan trokut, nego sama (euklidska) trokutnost; a trokuti koje svakodnevno susrećete su defektni upravo zato što ne zadovoljavaju standard kojeg predstavljaju. “Common Sense Anti-Platonism” prigovor pretpostavlja kako je Forma Dobra tek jedna, više ili manje, nesavršena instanca neke klase ili kategorije među drugim instancama, iako posebno impresivna. Ali naravno, to nije to. Forma Dobra nema dobrotu na više ili manje nekompletan način nego jednostavno jest dobrota. Slično tome “Common Sense Atheist” ili "jedan bog više" prigovor pretpostavlja da je Bog klasičnog teizma tek jedan superčovjek među drugima koji su pronašli svoje štovatelje – Thor, Zeus, Quetzalcoatl, i tako dalje – samo nadčovječno biće sa većom moći, znanjem ili dobrotom nego što su ta božanstva imala. Ali naravno, to nije ono što je Bog. On nije "biće" među drugim bićima, nije niti posebno impresivno biće, nego Sam Bitak ili Čista Aktualnost, od kojeg sva puka bića (uključujući Thora, Zeusa i Quetzalcoatl, ukoliko su postojali) izvlače ograničenu aktualnost ili egzistenciju koju posjeduju. On niti "nema" znanje, snagu, dobrotu i slično; nego On jest snaga, znanje i dobrota.

Primijetite da je “Common Sense Anti-Platonist” prigovor smiješan prigovor neovisno o tome prihvaćate li Platonizam i da je "Common Sense Anti-Euclidean" prigovor smiješan prigovor neovisno prihvaćate li Euklidsku geometriju. Na isti način “Common Sense Atheist” ili "jedan bog više" je smiješan prigovor čak i ako odbacujete klasični teizam na temelju nečeg drugog. U sva tri slučaja, prigovori predstavljaju neuspjeh da shvatite barem osnove pozicije koje se netko drži.

Nema koristi od prigovora kako puno običnih ljudi poima Boga na različite krute načine (zbog kojih je Bog nešto poput glorificiranog Thora ili Zeusa) koji nisu u skladu sa sofisticiranom filozofskom teologijom razvijenom od strane klasičnih teista. "Čovjek s ulice" također vjeruju različite blesave stvari o znanosti – da Dawinizam tvrdi kako su majmuni rodili ljudska bića ili da su molekule sastavljene od malih loptica i štapića. Ali bilo bi apsurdno da se netko pretvara kako je srušio Darwinizam ili modernu kemiju kada napada ove smiješne karikature. Slično tome, kada procjenjujete klasični teizam nije bitno ono što kaže vaša baba, nego što su rekli ozbiljni mislioci poput Aristotela, Plotina, Atanazija, Augustina, Anselma, Akvinskog, Avicenne, Averroesa, Maimonidesa, i bezbroj drugih.

Nema niti koristi od inzistiranja kako "jedan bog više" prigovor ima važnost kao odgovor na antropomorfno "teističko personalističko" poimanje Boga kakvo je zamijenilo klasično teističko poimanje kod mnogih suvremenih teologa i filozofa religije. Iako se većina teističkih personalista razišla značajno (i prema meni katastrofalno) od načina klasičnog teizma, još uvijek su predani puno sofisticiranijem poimanju Boga od onoga kojeg korisnici prigovora "jednog boga više" misle da napadaju. (Spominjanje Letećih Špageta nije ozbiljan odgovor na teističke personaliste poput Plantinge ili Swinburnea.) Još važnije, korisnici ovog prigovora smatraju kako daju ozbiljnu kritiku kršćanstva, judaizma, islama, i filozofskog teizma kao takvog – ne samo neke moderne reprezentacije kao takve – a povijesno gledajući glavna tradicije u ovim religijama i u filozofskim teologijama je klasični teizam, ne teistički personalizam. Stoga ne odgovoriti na klasično teističko poimanje Boga znači ipso facto ne odgovoriti ozbiljno na tvrdnje ovih tradicija. Konkretno, osim ako netko nije ozbiljno proučio filozofsku teologiju koja je razvijena unutar neoplatonske, aristotelijanske, tomističke i drugih skolastičkih tradicija, onda je njegovo shvaćanje tradicionalne teologije, da ne spominjem filozofskog teizma, jednostavno infantilno.

Ne treba ni spomenuti kako je tipični "Internet Nevjernik" ili "novi Ateist" potpuno nevin po optužbi za poznavanje tih tradicija. Niti ne namjerava saznati o čemu one govore – preferira potrošiti svoje vrijeme smišljajući sve razrađenije racionalizacije odbijanja da ih nauči. Ali poput Myersov slučaja (sekularističke racionalizacije du jour), "jedan bog više" prigovor ima neke koristi: radi se o nepogrešivom indikatoru da ste se susreli sa neozbiljnim ili neinformiranim skeptikom.

Autor je filozof Feser, izvorni post: The “one god further” objection.

PS

Možda je Feser malo zakomplicirao stvar; John Lennox (se jednom prilikom našalio) i usporedio takav prigovor sa pitanjem celibata – osoba koja živi u celibatu može reći svom sugovorniku "ti nemaš odnose sa svim ženama na ovom svijetu osim jedne, ja samo nemam odnose sa jednom ženom više."

Problem sa ovim novo ateističkim "prigovorom" je što to nije nikakav argument nego obična tvrdnja; istinita, ali nezanimljiva. (Istina je da vjernici vjeruju u jednog Boga, a ateisti u nijednog.)

No kada bi to shvatili kao argument, vjerojatno bi išao ovako;
1. Svi bogovi imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu bogova nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve bogove, uključujući judeo-kršćanskog.
Drugim riječima, taj argument pokušava pokazati da kršćani rade iracionalnu iznimku u slučaju svog Boga. Ali očito je kako je prva pretpostavka pogrešna, a kada bi i bila točna, svejedno iz navedenih premisa ne slijedi taj zaključak. Zamijenite riječ bogovi sa X i odmah ćete shvatiti u čem je problem
1. Svi X imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu X nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve X
Dovoljno je umjesto X umetnuti što god želite (teoriju, ideale, sustav, rješenje jednadžbe...) i vidjet ćete da je argument neutemeljen.
Ovaj copy/past bi imao nekog smisla da sam ja tvrdio kako je ovo neki argument protiv postojanja boga. Slazem se to sto neko vjeruje u Allaha, a ne u Zeusa nije argument protiv Allaha... Sto ovaj tekst tvrdi.

Ovim samo zelim vjernicima pokazati sta je to ustvari ateizam... vas stav prema Zeusu je isti kao moj stav prema vasem bogu... Tako da je se neko stvarno namucio da "dokaze" nesto sto niko nije ni osporavao.
nasa

#725 Re: Svijet bez religija

Post by nasa »

Nije isti ni priblizno jer ja smatram da je Zeus iskrivljena verzija Boga, a ti smatras da je izmisljena...
Shvatas razliku, ja smatram da je pozadina razlicitih bogova kroz historiju istinska vjera koja se manifestovala u okvirima dometa i shvatanja odredjenog naroda, a ti da je pozadina lazna...
Locked