Svijet bez religija
- Tabhana
#551 Re: Svijet bez religija
Religija je kriva za dva svjetska rata, za Hirošimu i Nagasaki, za giljotinu u Francuskoj itd.
- S4mpion
#552 Re: Svijet bez religija
Ne zaboravi da je i ateizam jedna od 100 000 čačkalica koje si spomenuo. I njega valja odabrat.Kikibombona wrote:
Izbor vjere izgleda kao odabir cackalice iz snopa koji broji 100 000. Kada bi covjek gledao u cakcalice, za oko bi mu zapela jedna u gomili i pomislio bi da je to ta. A da li bi bila...
Zato je ateizam najlogicniji izbor.
- S4mpion
#553 Re: Svijet bez religija
Površno.Ludzak wrote:Najčešći razlozi za ratove:
-religije,
-novac i
-moć
Interes, prije svega.
- aurora313
#554 Re: Svijet bez religija
Veliš, sjedi vlada u kafani, umiru od dosade, i jedan predloži da zaratuju ne bi li ih zainteresovao.S4mpion wrote:Površno.Ludzak wrote:Najčešći razlozi za ratove:
-religije,
-novac i
-moć
Interes, prije svega.
ILI
Sjedi vlada u kafani, umire od dosade, i jedan predloži da zaratuju sa nekima anamo jer imaju dosta zelenila.
ILI...
Elem, svaka od gornjih ideja je glupa do besvijesti. Ali, ovo tvoje autoritativno 'površno' obara s nogu!
- S4mpion
#555 Re: Svijet bez religija
Mnogo dobar čovjek je bio Vlada.aurora313 wrote: Veliš, sjedi vlada u kafani
- Dozer
#556 Re: Svijet bez religija
Samo zamijeni "vlada" sa "bogati mocnici" i "zelenilo" sa "nafta" ili "dijamanti", a uskoro i "voda", i onda ce to biti ispravno.aurora313 wrote: Sjedi vlada u kafani, umire od dosade, i jedan predloži da zaratuju sa nekima anamo jer imaju dosta zelenila.
Naranvo, kroz sve se nekako provlaci i religija/vjera, ali i ideologija.
Ne znam da su Ameri i bilo koja zemlja EU napali bilo koju katolicku zemlju, ili demokratsku... Interesantno...
- Ali Kemal
#557 Re: Svijet bez religija
Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:
Da li postoji dokaz u skorijoj istoriji, da ne idemo u mitologiju o dagadjajima od prije vise stotina godina, npr u poslijednjih 50-60 godina,
da se neko molio i obratio Bogu za pomoc i da mu je Bog pomogao?
Da li postoji dokaz u skorijoj istoriji, da ne idemo u mitologiju o dagadjajima od prije vise stotina godina, npr u poslijednjih 50-60 godina,
- MyTao
#558 Re: Svijet bez religija
Naravno, obicno pomaze glumcima i sportistima... djeci po Siriji i Palestini manje... ali ne moze se reci da ne pomaze.Ali Kemal wrote:Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:
- Towelie
#559 Re: Svijet bez religija
Naravno da postoji, samo sto to za tebe nece biti dokaz jer ces odredjenu stvar koja se desila uz Boziju dozvolu i pomoc pripisati drugim uzrocima, a zaboraviti na Uzrocitelja.Ali Kemal wrote:Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:
- Ali Kemal
#560 Re: Svijet bez religija
Slobodni ti kazi i predoci dokaze.Towelie wrote:Naravno da postoji, samo sto to za tebe nece biti dokaz jer ces odredjenu stvar koja se desila uz Boziju dozvolu i pomoc pripisati drugim uzrocima, a zaboraviti na Uzrocitelja.Ali Kemal wrote:Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:
- jasko_ba
#561 Re: Svijet bez religija
Meni je ovo najsmijesnije, tek tako se prihvatilo, to se cak i uvrijedi jer gdje ces ba tako pricati o tome

- Towelie
#562 Re: Svijet bez religija
Banalan primer. Student ima vazan ispit i moli Allaha za pomoc.Ali Kemal wrote:Slobodni ti kazi i predoci dokaze.Towelie wrote:Naravno da postoji, samo sto to za tebe nece biti dokaz jer ces odredjenu stvar koja se desila uz Boziju dozvolu i pomoc pripisati drugim uzrocima, a zaboraviti na Uzrocitelja.Ali Kemal wrote:Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:
Kako ateisti ovo percipiraju?
Student ne mora nista da uci, dovoljno je samo da se pojavi na ispitu i abrakadabra, Allah mu spusti znanje koje mu je potrebno za ispit.
Kako vernici percipiraju?
Ima hadis o beduinu koji je pitao Poslanika saws da li da zaveze kamilu ili da se osloni na Allaha, pa kako bude. Poslanik saws mu odgovara da prvo zaveze kamilu, a zatim da se osloni na Allaha swt. Dakle, prvo dolazi ulozeni napor od insana, a zatim oslanjanje na Allahovu pomoc. Analogno ovom hadisu postupaju vernici i u drugim situacijama. Dakle, student ce uciti za ispit, a zatim ce se osloniti na Allahovu pomoc koja se ogleda kroz inspiraciju i otvaranje uma od strane Allaha za bolje razumevanje gradiva koje uci. "Problem" sa ovim pristupom je u tome sto ce ateisti reci kako je student sve sam uradio, i da nije bilo prakticne Allahove pomoci. Ovo nas vraca na pitanje sekundarnih uzroka i primarnog Uzrocitelja i kako Allah deluje posredno preko uzroka.
- jasko_ba
#563 Re: Svijet bez religija
Naucim, polozim ispite u roku i miran. Moj jaran ne uci na vrijeme, moli boga za dobra pitanja, obnovi godinu vise puta. Logicno. 
- Towelie
#564 Re: Svijet bez religija
Logicno, slazem se. Ako nije ucio i uradio ono sto je do njega, logicno da ce pasti ispit.jasko_ba wrote:Naucim, polozim ispite u roku i miran. Moj jaran ne uci na vrijeme, moli boga za dobra pitanja, obnovi godinu vise puta. Logicno.
- ABH017
#565 Re: Svijet bez religija
Ja znam mnoge nevjernike, koji su počeli moliti Allaha za pomoć, kad je zapucalo oko guzice.
Ne znam zašto. Jel zato što su se ponadali Allahovoj pomoći kad nikakve druge nije bilo, ili zato što su vidjeli koliko su nebitni, ne znam.
Znam da su, poslije, kad su ostali živi, zaboravili na Allaha, misleći da bi se to desilo svakako.
Eh sad. Zašto je čovjek tako zaboravan i nezahvalan? To je pravo pitanje.
Ne znam zašto. Jel zato što su se ponadali Allahovoj pomoći kad nikakve druge nije bilo, ili zato što su vidjeli koliko su nebitni, ne znam.
Znam da su, poslije, kad su ostali živi, zaboravili na Allaha, misleći da bi se to desilo svakako.
Eh sad. Zašto je čovjek tako zaboravan i nezahvalan? To je pravo pitanje.
- MyTao
#566 Re: Svijet bez religija
Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe 
Sta onda reci za onog malog Sirijskog djecaka, I on je jadan pokusavao da dodje do Europe... vjerovatno je se I molio bogu u isto vrijeme... ali eto, zavrsio je mrtav na plaza negdje. Do cega je? Nije se dovoljno trudio da prezivi, ili se nije dovoljno molio?
Sta onda reci za onog malog Sirijskog djecaka, I on je jadan pokusavao da dodje do Europe... vjerovatno je se I molio bogu u isto vrijeme... ali eto, zavrsio je mrtav na plaza negdje. Do cega je? Nije se dovoljno trudio da prezivi, ili se nije dovoljno molio?
- skupljac_zeljeza
#567 Re: Svijet bez religija
"Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga." (Sv. Franjo Asiški)
A zašto? Slijedi u priči...
http://www.znakoviporedputa.com/poucne- ... li-nesreca
A zašto? Slijedi u priči...
http://www.znakoviporedputa.com/poucne- ... li-nesreca
- skupljac_zeljeza
#568 Re: Svijet bez religija
Jel' ti Boga pored svih onih uputa kako čovjek treba da se ponaša optužuješ zbog smrti dječaka? Bar u ovom konkretnom slučaju?MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
-
Mohamad Sissoko
#569 Re: Svijet bez religija
To tako izgleda kad si ateista, a kad ljudi vjeruju u zivot poslije smrti, mozda je ta smrt veci Boziji blagoslov nego doci do jbene Europe gdje ce se i dalje mucit na ovom svijetu. Stvar je svjetonazora.MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
- MyTao
#570 Re: Svijet bez religija
Boga nema, tako da ga nemogu kriviti za smrt djecaka... I ja kao ti krivim ljude, samo iz drugog razloga.skupljac_zeljeza wrote:Jel' ti Boga pored svih onih uputa kako čovjek treba da se ponaša optužuješ zbog smrti dječaka? Bar u ovom konkretnom slučaju?MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
- Ali Kemal
#571 Re: Svijet bez religija
Mene interesira zasto je Bog dopustio da se taj djecak pati, zasto dopusta da se ljudi ubijaju su njegovo ime. Vidjeli smo bezbroj videa kako se non-stop uzvikuje Alah uegber prilikom izvodjenja borbenih dejstava i to sa obadvije strane ili koliko ih vec ima u Siriji.skupljac_zeljeza wrote:Jel' ti Boga pored svih onih uputa kako čovjek treba da se ponaša optužuješ zbog smrti dječaka? Bar u ovom konkretnom slučaju?MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
Jedini odgovor koji je meni logican da ili Bog ne postoji ili ne pomaze nikome, jer ako nije pomogao nevinom djetetu da se spase, zasto bi sada pomogao nekom studentu da se koncentrise kada uci
Medjutim mozda grijesim te zato pitam ima li kakav dokaz, konkretan, tacan!?
- MyTao
#572 Re: Svijet bez religija
Ja jos nisam upoznao vjernika koji otvoreni ruku traze taj boziji "blagoslov"... Bolje sto nisam, jer oni koji taj "blagoslov" puno zele, obicno se raznose bombama I ubijaju neduzne ljude... Sto je jos jedan dokaz da sto si veci i vjerniji vjernik, sve si bolesniji.Mohamad Sissoko wrote:To tako izgleda kad si ateista, a kad ljudi vjeruju u zivot poslije smrti, mozda je ta smrt veci Boziji blagoslov nego doci do jbene Europe gdje ce se i dalje mucit na ovom svijetu. Stvar je svjetonazora.MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
-
Mohamad Sissoko
#573 Re: Svijet bez religija
Niko ne trazi smrt, nego sa stanovista svjetonazora vjernika smrt nije kraj, a ponekad je i veci blagoslov nego sam zivot.MyTao wrote:Ja jos nisam upoznao vjernika koji otvoreni ruku traze taj boziji "blagoslov"... Bolje sto nisam, jer oni koji taj "blagoslov" puno zele, obicno se raznose bombama I ubijaju neduzne ljude... Sto je jos jedan dokaz da sto si veci i vjerniji vjernik, sve si bolesniji.Mohamad Sissoko wrote:To tako izgleda kad si ateista, a kad ljudi vjeruju u zivot poslije smrti, mozda je ta smrt veci Boziji blagoslov nego doci do jbene Europe gdje ce se i dalje mucit na ovom svijetu. Stvar je svjetonazora.MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
Nemali broj ljudi u patnjama ovog svijeta radije bi umro nego nastavio da pati.Problem je sto ti taj svjetonazor nemas i on te ogranicava.
Plus niko ne moze biti veci vjernik od drugog(pretpostavljam da to samo Bog zna), ne postoji skala za to da bi ti sad odredio ko je koji stepen dostigao, al ako ti imas tu skalu molim te predoci nam je, kako ti mjeris ko je koliki vjernik?
Kako znam ubijanje neduznih ljudi je zabranjeno, tako da ne kontam kako to moze biti dokaz, kako ti kazes da je neko vjernik?MyTao wrote:obicno se raznose bombama I ubijaju neduzne ljude... Sto je jos jedan dokaz da sto si veci i vjerniji vjernik, sve si bolesniji.
Jedno drugo pobija, a za tebe je dokaz? Paradoksalno a tebi je to dokaz
Last edited by Mohamad Sissoko on 11/01/2016 19:31, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#574 Re: Svijet bez religija
Da su poštuju upute koje je Bog dao daleko bi manje nereda na zemlji bilo. To svi znamo.Ali Kemal wrote:Mene interesira zasto je Bog dopustio da se taj djecak pati, zasto dopusta da se ljudi ubijaju su njegovo ime. Vidjeli smo bezbroj videa kako se non-stop uzvikuje Alah uegber prilikom izvodjenja borbenih dejstava i to sa obadvije strane ili koliko ih vec ima u Siriji.skupljac_zeljeza wrote:Jel' ti Boga pored svih onih uputa kako čovjek treba da se ponaša optužuješ zbog smrti dječaka? Bar u ovom konkretnom slučaju?MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe
Jedini odgovor koji je meni logican da ili Bog ne postoji ili ne pomaze nikome, jer ako nije pomogao nevinom djetetu da se spase, zasto bi sada pomogao nekom studentu da se koncentrise kada uci![]()
Medjutim mozda grijesim te zato pitam ima li kakav dokaz, konkretan, tacan!?
11. Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!"
12. Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.
13. Kad im se kaže: "Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!" - oni odgovaraju: "Zar da vjerujemo u ono u što bezumni vjeruju?" - A, uistinu, oni su bezumni, ali ne znaju.
(El.Bekare 11-13)
Ostalo imaš u priči na linku, a više u pripovjesti o Musa a.s i Hidru u Kur'anu.
- Ali Kemal
#575 Re: Svijet bez religija
Ne zelim da citam price i pripovjetke, trazio sam konkretan dokaz da Bog pomogne poslije molitve.