Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Tabhana

#551 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Religija je kriva za dva svjetska rata, za Hirošimu i Nagasaki, za giljotinu u Francuskoj itd.
S4mpion

#552 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote:
Izbor vjere izgleda kao odabir cackalice iz snopa koji broji 100 000. Kada bi covjek gledao u cakcalice, za oko bi mu zapela jedna u gomili i pomislio bi da je to ta. A da li bi bila...

Zato je ateizam najlogicniji izbor.
Ne zaboravi da je i ateizam jedna od 100 000 čačkalica koje si spomenuo. I njega valja odabrat.
S4mpion

#553 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Ludzak wrote:Najčešći razlozi za ratove:
-religije,
-novac i
-moć
Površno.

Interes, prije svega.
aurora313

#554 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

S4mpion wrote:
Ludzak wrote:Najčešći razlozi za ratove:
-religije,
-novac i
-moć
Površno.
Interes,
prije svega.
Veliš, sjedi vlada u kafani, umiru od dosade, i jedan predloži da zaratuju ne bi li ih zainteresovao.

ILI

Sjedi vlada u kafani, umire od dosade, i jedan predloži da zaratuju sa nekima anamo jer imaju dosta zelenila.

ILI...

Elem, svaka od gornjih ideja je glupa do besvijesti. Ali, ovo tvoje autoritativno 'površno' obara s nogu! :D
S4mpion

#555 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

aurora313 wrote: Veliš, sjedi vlada u kafani
Mnogo dobar čovjek je bio Vlada.
Dozer

#556 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

aurora313 wrote: Sjedi vlada u kafani, umire od dosade, i jedan predloži da zaratuju sa nekima anamo jer imaju dosta zelenila.
Samo zamijeni "vlada" sa "bogati mocnici" i "zelenilo" sa "nafta" ili "dijamanti", a uskoro i "voda", i onda ce to biti ispravno. ;)
Naranvo, kroz sve se nekako provlaci i religija/vjera, ali i ideologija.

Ne znam da su Ameri i bilo koja zemlja EU napali bilo koju katolicku zemlju, ili demokratsku... Interesantno...
Ali Kemal

#557 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:

Da li postoji dokaz u skorijoj istoriji, da ne idemo u mitologiju o dagadjajima od prije vise stotina godina, npr u poslijednjih 50-60 godina,
da se neko molio i obratio Bogu za pomoc i da mu je Bog pomogao?
MyTao

#558 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Ali Kemal wrote:Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:

Da li postoji dokaz u skorijoj istoriji, da ne idemo u mitologiju o dagadjajima od prije vise stotina godina, npr u poslijednjih 50-60 godina,
Naravno, obicno pomaze glumcima i sportistima... djeci po Siriji i Palestini manje... ali ne moze se reci da ne pomaze.
Towelie

#559 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Ali Kemal wrote:Ne znam da li je ovo najbolje mjesto, ali bih postavio slijedece pitanje, pa mozda neko zna odgovor:

Naravno da postoji, samo sto to za tebe nece biti dokaz jer ces odredjenu stvar koja se desila uz Boziju dozvolu i pomoc pripisati drugim uzrocima, a zaboraviti na Uzrocitelja.
Ali Kemal

#560 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:

Naravno da postoji, samo sto to za tebe nece biti dokaz jer ces odredjenu stvar koja se desila uz Boziju dozvolu i pomoc pripisati drugim uzrocima, a zaboraviti na Uzrocitelja.
Slobodni ti kazi i predoci dokaze.
jasko_ba

#561 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Meni je ovo najsmijesnije, tek tako se prihvatilo, to se cak i uvrijedi jer gdje ces ba tako pricati o tome :roll:
Image
Towelie

#562 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Ali Kemal wrote:
Towelie wrote:

Slobodni ti kazi i predoci dokaze.
Banalan primer. Student ima vazan ispit i moli Allaha za pomoc.

Kako ateisti ovo percipiraju?
Student ne mora nista da uci, dovoljno je samo da se pojavi na ispitu i abrakadabra, Allah mu spusti znanje koje mu je potrebno za ispit.

Kako vernici percipiraju?
Ima hadis o beduinu koji je pitao Poslanika saws da li da zaveze kamilu ili da se osloni na Allaha, pa kako bude. Poslanik saws mu odgovara da prvo zaveze kamilu, a zatim da se osloni na Allaha swt. Dakle, prvo dolazi ulozeni napor od insana, a zatim oslanjanje na Allahovu pomoc. Analogno ovom hadisu postupaju vernici i u drugim situacijama. Dakle, student ce uciti za ispit, a zatim ce se osloniti na Allahovu pomoc koja se ogleda kroz inspiraciju i otvaranje uma od strane Allaha za bolje razumevanje gradiva koje uci. "Problem" sa ovim pristupom je u tome sto ce ateisti reci kako je student sve sam uradio, i da nije bilo prakticne Allahove pomoci. Ovo nas vraca na pitanje sekundarnih uzroka i primarnog Uzrocitelja i kako Allah deluje posredno preko uzroka.
jasko_ba

#563 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Naucim, polozim ispite u roku i miran. Moj jaran ne uci na vrijeme, moli boga za dobra pitanja, obnovi godinu vise puta. Logicno. :)
Towelie

#564 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

jasko_ba wrote:Naucim, polozim ispite u roku i miran. Moj jaran ne uci na vrijeme, moli boga za dobra pitanja, obnovi godinu vise puta. Logicno. :)
Logicno, slazem se. Ako nije ucio i uradio ono sto je do njega, logicno da ce pasti ispit.
ABH017

#565 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ja znam mnoge nevjernike, koji su počeli moliti Allaha za pomoć, kad je zapucalo oko guzice.
Ne znam zašto. Jel zato što su se ponadali Allahovoj pomoći kad nikakve druge nije bilo, ili zato što su vidjeli koliko su nebitni, ne znam.
Znam da su, poslije, kad su ostali živi, zaboravili na Allaha, misleći da bi se to desilo svakako.

Eh sad. Zašto je čovjek tako zaboravan i nezahvalan? To je pravo pitanje.
MyTao

#566 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe :)

Sta onda reci za onog malog Sirijskog djecaka, I on je jadan pokusavao da dodje do Europe... vjerovatno je se I molio bogu u isto vrijeme... ali eto, zavrsio je mrtav na plaza negdje. Do cega je? Nije se dovoljno trudio da prezivi, ili se nije dovoljno molio?
skupljac_zeljeza

#567 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

"Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga." (Sv. Franjo Asiški)

A zašto? Slijedi u priči...

http://www.znakoviporedputa.com/poucne- ... li-nesreca
skupljac_zeljeza

#568 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:Znaci bog "pomaze" onima koji urade sve za sebe :)

Sta onda reci za onog malog Sirijskog djecaka, I on je jadan pokusavao da dodje do Europe... vjerovatno je se I molio bogu u isto vrijeme... ali eto, zavrsio je mrtav na plaza negdje. Do cega je? Nije se dovoljno trudio da prezivi, ili se nije dovoljno molio?
Jel' ti Boga pored svih onih uputa kako čovjek treba da se ponaša optužuješ zbog smrti dječaka? Bar u ovom konkretnom slučaju?
Mohamad Sissoko

#569 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

To tako izgleda kad si ateista, a kad ljudi vjeruju u zivot poslije smrti, mozda je ta smrt veci Boziji blagoslov nego doci do jbene Europe gdje ce se i dalje mucit na ovom svijetu. Stvar je svjetonazora.
MyTao

#570 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:

Jel' ti Boga pored svih onih uputa kako čovjek treba da se ponaša optužuješ zbog smrti dječaka? Bar u ovom konkretnom slučaju?
Boga nema, tako da ga nemogu kriviti za smrt djecaka... I ja kao ti krivim ljude, samo iz drugog razloga.
Ali Kemal

#571 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:

Mene interesira zasto je Bog dopustio da se taj djecak pati, zasto dopusta da se ljudi ubijaju su njegovo ime. Vidjeli smo bezbroj videa kako se non-stop uzvikuje Alah uegber prilikom izvodjenja borbenih dejstava i to sa obadvije strane ili koliko ih vec ima u Siriji.
Jedini odgovor koji je meni logican da ili Bog ne postoji ili ne pomaze nikome, jer ako nije pomogao nevinom djetetu da se spase, zasto bi sada pomogao nekom studentu da se koncentrise kada uci :oops:

Medjutim mozda grijesim te zato pitam ima li kakav dokaz, konkretan, tacan!?
MyTao

#572 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:

To tako izgleda kad si ateista, a kad ljudi vjeruju u zivot poslije smrti, mozda je ta smrt veci Boziji blagoslov nego doci do jbene Europe gdje ce se i dalje mucit na ovom svijetu. Stvar je svjetonazora.
Ja jos nisam upoznao vjernika koji otvoreni ruku traze taj boziji "blagoslov"... Bolje sto nisam, jer oni koji taj "blagoslov" puno zele, obicno se raznose bombama I ubijaju neduzne ljude... Sto je jos jedan dokaz da sto si veci i vjerniji vjernik, sve si bolesniji.
Mohamad Sissoko

#573 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Ja jos nisam upoznao vjernika koji otvoreni ruku traze taj boziji "blagoslov"... Bolje sto nisam, jer oni koji taj "blagoslov" puno zele, obicno se raznose bombama I ubijaju neduzne ljude... Sto je jos jedan dokaz da sto si veci i vjerniji vjernik, sve si bolesniji.
Niko ne trazi smrt, nego sa stanovista svjetonazora vjernika smrt nije kraj, a ponekad je i veci blagoslov nego sam zivot.
Nemali broj ljudi u patnjama ovog svijeta radije bi umro nego nastavio da pati.Problem je sto ti taj svjetonazor nemas i on te ogranicava.
Plus niko ne moze biti veci vjernik od drugog(pretpostavljam da to samo Bog zna), ne postoji skala za to da bi ti sad odredio ko je koji stepen dostigao, al ako ti imas tu skalu molim te predoci nam je, kako ti mjeris ko je koliki vjernik?

MyTao wrote:obicno se raznose bombama I ubijaju neduzne ljude... Sto je jos jedan dokaz da sto si veci i vjerniji vjernik, sve si bolesniji.
Kako znam ubijanje neduznih ljudi je zabranjeno, tako da ne kontam kako to moze biti dokaz, kako ti kazes da je neko vjernik?
Jedno drugo pobija, a za tebe je dokaz? Paradoksalno a tebi je to dokaz
Last edited by Mohamad Sissoko on 11/01/2016 19:31, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#574 Re: Svijet bez religija

Ali Kemal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Mene interesira zasto je Bog dopustio da se taj djecak pati, zasto dopusta da se ljudi ubijaju su njegovo ime. Vidjeli smo bezbroj videa kako se non-stop uzvikuje Alah uegber prilikom izvodjenja borbenih dejstava i to sa obadvije strane ili koliko ih vec ima u Siriji.
Jedini odgovor koji je meni logican da ili Bog ne postoji ili ne pomaze nikome, jer ako nije pomogao nevinom djetetu da se spase, zasto bi sada pomogao nekom studentu da se koncentrise kada uci :oops:

Medjutim mozda grijesim te zato pitam ima li kakav dokaz, konkretan, tacan!?
Da su poštuju upute koje je Bog dao daleko bi manje nereda na zemlji bilo. To svi znamo.
11. Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!"
12. Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju.
13. Kad im se kaže: "Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!" - oni odgovaraju: "Zar da vjerujemo u ono u što bezumni vjeruju?" - A, uistinu, oni su bezumni, ali ne znaju.
(El.Bekare 11-13)

Ostalo imaš u priči na linku, a više u pripovjesti o Musa a.s i Hidru u Kur'anu.
Ali Kemal

#575 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Ne zelim da citam price i pripovjetke, trazio sam konkretan dokaz da Bog pomogne poslije molitve.
Locked