Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Lopov-eliminator

#4026 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

mango bob wrote:
Lopov-eliminator wrote:
To sto mi (jos uvijek) ne vidimo prepreke za njihovo postojanje, ne znaci da oni postoje.

Prvo, a jel to ti znas da oni postoje?
Drugo, posto ti je argument "logicno je", da te pitam, na cemu se zasnivaju logicki zakljucci?
Pomalo znam, pomalo ne znam :novine:
Logično je jer svemir ako je toliki koliki nam ga predstavljaju onda je logično, a imaju i drugi dokazi.
Vjeruješ li ti u Boga? U šta ti vjeruješ?
A sta je to sto pomalo znas o vanzemaljcima? Koji su to drugi dokazi?
Posto mi nisi odgovorio na pitanje, opet pitam: na cemu se zasnivaju logicki zakljucci?

Dalje, velicina svemira ne uslovljava po tom pitanju apsolutno nista, tako da logicki dokaz pada u vodu.

U ono sto religije zovu Bogom ne vjerujem, tj. po meni su vece sanse da toga nema nego da ga ima. Smatram da mi ljudi zapravo ne znamo sta je ta "visa sila", (tj. od cega je sve pocelo), da li i dalje postoji, koji su njeni odnosi prema svemu u svemiru, koje su njene ostale karakteristike itd.

To sto vi ovdje po automatizmu izjednacavate Boga vase religije s pocetkom svega po sistemu eliminacije "a sta ce drugo bit nego Bog" je vas problem.
HardcoreMX

#4027 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Lopov-eliminator wrote: Opet ignorises ono sto ti se pise. Ne boj se nista, necu o tebi otvarati temu. N....jnjem........
i nesto spocitavas, a tebi je ne mozes zaobici.
Svi smo vidjeli tvoje poznavanje engleskog i teologije,ne moraš se truditi naknadno,nije sramota ne znati, nego ne naučiti,e da vidimo, jesi li gugl'o i konačno da nam makar kažeš, jesi li se orijentisao u kojoj si grupi,tj.šta si?! :D
Last edited by HardcoreMX on 11/08/2016 23:15, edited 1 time in total.
El Mumin

#4028 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Lopov-eliminator wrote:
mango bob wrote:
Lopov-eliminator wrote:
To sto mi (jos uvijek) ne vidimo prepreke za njihovo postojanje, ne znaci da oni postoje.

Drugo, posto ti je argument "logicno je", da te pitam, na cemu se zasnivaju logicki zakljucci?
Logično je jer svemir ako je toliki koliki nam ga predstavljaju onda je logično, a imaju i drugi dokazi.
Posto mi nisi odgovorio na pitanje, opet pitam: na cemu se zasnivaju logicki zakljucci?

Dalje, velicina svemira ne uslovljava po tom pitanju apsolutno nista, tako da logicki dokaz pada u vodu.

U ono sto religije zovu Bogom ne vjerujem, tj. po meni su vece sanse da toga nema nego da ga ima. Smatram da mi ljudi zapravo ne znamo sta je ta "visa sila", (tj. od cega je sve pocelo), da li i dalje postoji, koji su njeni odnosi prema svemu u svemiru, koje su njene ostale karakteristike itd.

To sto vi ovdje po automatizmu izjednacavate Boga vase religije s pocetkom svega po sistemu eliminacije "a sta ce drugo bit nego Bog" je vas problem.
Bog je nužnost sama po sebi. To moraš da razumiješ. Onda možemo dalje diskutovati.
Last edited by El Mumin on 11/08/2016 23:16, edited 1 time in total.
Hakiz

#4029 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Lopov-eliminator wrote:
mango bob wrote:
Lopov-eliminator wrote:

Viša sila jedino mogu biti zakoni fizike. Po njima funkcioniše svemir, a to znači sve u svemiru, pa i mi. I bog da ga ima morao bi funkcionisati po zakonima fizike. U suprotnom ne bi mogao opstati u vremenu i prostoru koji su uslovljeni zakonima fizike, a to znači da bi prestao postojati.
Dozer

#4030 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

El Mumin wrote:Ti zaista misliš da su se određene molekule spojile sasvim slučajno i onda je nastao čovjek, sa svom svojom kompleksnošću? Uz to, ti "neživi" atomi su odjednom dobili i svijest?
Možeš čekati milijarde godina neće sama od sebe nastati velika piramida u Egiptu, koja po kompleksnosti nije ni približna čovjeku, nego ljudi su trebali zapljunuti u ruke i napraviti je.
Zar ti nije malo čudno da čovjek nastane slučajno i onda napravi piramidu?
A šta je po tebi svijest? Sastavljeni smo od istih atoma koji se nalaze i u nemrtvoj materiji, a opet smo drugačiji, jer osjećamo. O nekim stvarima moraš dublje razmisliti.
Sve to stoji, donekle. To sto smo mi nafurani da smo jedini svjesni na ovoj planeti, ja se bas i ne bih zakleo da je to tacno. Vec sam spominjao, ali nije na odmet i ponoviti - pogledajte dokumentarac "Mravi" (Ants). Sjebaces se. Ako nakon toga i dalje budes tvrdio da je to sve samo instinktivno, da ta bica zapravo ne komuniciraju i da nemaju vise nego savrseno funkcionalnu organizaciju kompletnog zivota, onda ces samo potrditi koliki su ljudi ignoranti.

A piramide... Ne znam da li si upoznat s tom cinjenicom, ali za piramide se ni dan danas ne zna kako su izgradjene, a samim tim je upitno i ko ih je izgradio, tj. da li smo ih uopste izgradili mi, ljudi.
Hakiz

#4031 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote: Bog je nužnost. To moraš da razumiješ. Onda možemo dalje diskutovati.
I ovo je suština svih nesporazuma.

Ne mora to da razumije.

Ti moraš da razumiješ da ima nas kojima bog nije nužnost.

Onda možemo dalje diskutovati.
Hakiz

#4032 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote: Ti zaista misliš da su se određene molekule spojile sasvim slučajno i onda je nastao čovjek, sa svom svojom kompleksnošću? Uz to, ti "neživi" atomi su odjednom dobili i svijest?
Možeš čekati milijarde godina neće sama od sebe nastati velika piramida u Egiptu, koja po kompleksnosti nije ni približna čovjeku, nego ljudi su trebali zapljunuti u ruke i napraviti je.
A šta je po tebi svijest? Sastavljeni smo od istih atoma koji se nalaze i u nemrtvoj materiji, a opet smo drugačiji, jer osjećamo. O nekim stvarima moraš dublje razmisliti.
Naravno da piramida neće nastati slučajno. Nju su morali napraviti ljudi. Ali, planeta na kojoj se pojavila prva ćelija (ako proučiš aminokiseline shvatićeš da život u povoljnim uslovima može nastati samo od hemijskih elemenata a ne od nekog drugog oblika života. Čak postoji eksperiment koj ito potvrđuje) je slučajno formirana na takvom mjestu u svemiru da su na njoj stvoreni uslovi koji pogoduju nastanku života, pa evolucijom i nas, koji smo izgradili piramide.

Spomenuti eksperimet koji je pokazako kako je najvjerovatnije stvoren život na Zemlji: https://en.wikipedia.org/wiki/Miller%E2 ... experiment
Lopov-eliminator

#4033 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

El Mumin wrote: Moguće, svi su se dijelovi slučajno složili i nastade dvorac savršenog oblika. To je ono čemu nas podučavaju ateisti [emoji622]
Nemoj lagati. Ateizam je samo odsustvo uvjerenja u postojanje Boga ili Bogove, pogotovo odsustvo slijedjenja neke religije.

Ove price pune predrasuda kojima se ateiste pokusava izjednaciti s ljudima koji smatraju da je sve nastalo slucajno samo od sebe dolaze od onih koji su o ateistima ucili od ekstremista poput Elvedina Pezica, Hamze Tzortzisa, Zakira Naika i slicnih. Iako sam ateista, ne bih se usudio tvrditi da je sve oko nas nastalo slucajno jer nema ni blizu dovoljno dokaza za to.

Ah da, sjetih se da razgovaram s likom koji prizeljkuje da citav zivot u gradu stane kad je namaz zbog masovnog klanjanja po saobracajnicama.
HardcoreMX

#4034 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
El Mumin wrote:Ti zaista misliš da su se određene molekule spojile sasvim slučajno i onda je nastao čovjek, sa svom svojom kompleksnošću? Uz to, ti "neživi" atomi su odjednom dobili i svijest?
Sve to stoji, donekle. To sto smo mi nafurani da smo jedini svjesni na ovoj planeti, ja se bas i ne bih zakleo da je to tacno. Vec sam spominjao, ali nije na odmet i ponoviti - pogledajte dokumentarac "Mravi" (Ants). Sjebaces se. Ako nakon toga i dalje budes tvrdio da je to sve samo instinktivno, da ta bica zapravo ne komuniciraju i da nemaju vise nego savrseno funkcionalnu organizaciju kompletnog zivota, onda ces samo potrditi koliki su ljudi ignoranti.

A piramide... Ne znam da li si upoznat s tom cinjenicom, ali za piramide se ni dan danas ne zna kako su izgradjene, a samim tim je upitno i ko ih je izgradio, tj. da li smo ih uopste izgradili mi, ljudi.
Gdje si percepcijo? :-D Kur'an u suri "Mravi" upravo govori o svijetu mrava,koji je slično uredjen kao naš,i da imaju svoj način komunikacije,što je moderna nauka otkrila i potvrdila.Vidjeću takdjer da nadjem tih par dokumentaraca o mravima..
Kur'an je takodjer i rekao na koji način su se piramide izgradile,i moderna mjerenja su i to potvrdila.
arzuhal

#4035 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
Dozer wrote:
Hakiz wrote:
Pogrešno je zato što ateisti tvrde da znaju da bog ne postoji, ne da ne vjeruju, nego znaju.

Takođe vjernici vjeruju da bog postoji, ali znaju da nije tačno da ne postoji.

Još nešto. Pojam vjernika pretpostavlja samo nekoga ko vjeruje u boga. Ne podrazumijeva nekoga ko vjeruje u bilo šta drugo, pa i to da ne vjeruje da bog ne postoji.
Lijepo si upakovao ovo, ali nije uspio pokusaj prikrivanja. Mislim...reci da "vjernici vjeruju da bog postoji, ali znaju da nije tačno da ne postoji. " malo je kontardiktorno samo sebi. Ako u nesto vjeruju da postoji, kako onda znaju da nije tacno da ne postoji? :D

A to sta sve pojam "vjernika" podrazumijeva... Mislim da je malo netacno to podvoditi samo pod striktno religijski plast i vjerovanje u boga. Postoj(ali)e i ljudi koji, kao i vjernici u boga, vjeruju u razne druge stvari poput Sunca, nekog drveta, itd., a nisu pripadnici ni jedne zvanicne religije. Mozemo li za njih reci da nisu vjernici samo zato sto nisu katolici ili muslimani i sto se ne mole Isusu ili Allahu?
To je vječiti problem diskusija na ovom podforumu..

Na ovim temama se ne govori o vjerovanju u filozofskom nego u religijskom smislu. Dakle, isključivo o vjerovanju u boga. Pa preciznije u Abrahamskog boga. I još preciznije, 99,9% u Alalha, dakle islamskog boga.

Ateisti mogu vjerovati u mnoge stvari, da ih partneri vole, da su sposobni da nešto naprave itd. Ali ne govorimo o tim vjerovanjima i ta vjerovanja nekoga ne poništavju kao ateistu, jer ateista isključivo ne vjeruje u boga (i ono šta se iz tog vjerovanja izvodi).

Ateizam je isključivo nevjerovanje u boga. Vjerovanje u bolje sutra nekoga ne ukida kao ateistu.

Tako da kada u diskusiji neko ateistu pita (ako ne vjeruješ u boga vjeruješ li u ljubav), taj pitac ili provocira ili nema pojma o tome šta su ateizam i teizam. I tada sa tom osobom treba prestati diskutovati jer je besmisleno.
Kant je to davno riješio u Kritici čistog uma: za teorijski um je sasvim valjano i prihvatljivo i vjerovanje u postojanje Boga i nevjerovanje u Njega jer naše sa/znanje ne prelazi granice transcendentnog, stoga nam je Božija egzistencija ili neegzistencija nedokažljiva. Fifti-fifti. Oba stava su sasvim ok.
El Mumin

#4036 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Dozer wrote:

Čitao sam mnogo o piramidama. Ne zna se ko ih je izgradio, to sam uzeo onako za primjer usporedbe radi. Ali, može li zgrada Dnevnog Avaza nastati slučajno za stotine milijardi godina? Ovo je za mene najjači argument da Bog postoji, jer nema teorijske šanse da je čovjek sa svom svojom kompleksnošću nastao slučajno.
Koliko to ateisti tvrdili, od te ljubavi nema ništa.
El Mumin

#4037 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:

Gdje si percepcijo? :-D Kur'an u suri "Mravi" upravo govori o svijetu mrava,koji je slično uredjen kao naš,i da imaju svoj način komunikacije,što je moderna nauka otkrila i potvrdila.Vidjeću takdjer da nadjem tih par dokumentaraca o mravima..
Kur'an je takodjer i rekao na koji način su se piramide izgradile,i moderna mjerenja su i to potvrdila.
A gdje piše u Kuranu o gradnji piramida?
Last edited by El Mumin on 11/08/2016 23:32, edited 1 time in total.
Dozer

#4038 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: Gdje si percepcijo? :-D Kur'an u suri "Mravi" upravo govori o svijetu mrava,koji je slično uredjen kao naš,i da imaju svoj način komunikacije,što je moderna nauka otkrila i potvrdila.Vidjeću takdjer da nadjem tih par dokumentaraca o mravima..
Ooooo, percepcijo :D
E, deder nam te citate iz Kur'ana o piramidama i nacinu njihove gradnje :D
Naravno, znas da su mravi stariji od nas, ljudi, i da je onda malo nelogicno reci da je njihov svijet uredjen poput naseg. Logicno bi bilo reci da je nas uredjen poput njihovog ;)

Kao da si rekao da je otac isti sin :)
Hakiz

#4039 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
Hakiz wrote:
To je vječiti problem diskusija na ovom podforumu..

Na ovim temama se ne govori o vjerovanju u filozofskom nego u religijskom smislu. Dakle, isključivo o vjerovanju u boga. Pa preciznije u Abrahamskog boga. I još preciznije, 99,9% u Alalha, dakle islamskog boga.

Ateisti mogu vjerovati u mnoge stvari, da ih partneri vole, da su sposobni da nešto naprave itd. Ali ne govorimo o tim vjerovanjima i ta vjerovanja nekoga ne poništavju kao ateistu, jer ateista isključivo ne vjeruje u boga (i ono šta se iz tog vjerovanja izvodi).

Ateizam je isključivo nevjerovanje u boga. Vjerovanje u bolje sutra nekoga ne ukida kao ateistu.

Tako da kada u diskusiji neko ateistu pita (ako ne vjeruješ u boga vjeruješ li u ljubav), taj pitac ili provocira ili nema pojma o tome šta su ateizam i teizam. I tada sa tom osobom treba prestati diskutovati jer je besmisleno.
Kant je to davno riješio u Kritici čistog uma: za teorijski um je sasvim valjano i prihvatljivo i vjerovanje u postojanje Boga i nevjerovanje u Njega jer naše sa/znanje ne prelazi granice transcendentnog, stoga nam je Božija egzistencija ili neegzistencija nedokažljiva. Fifti-fifti. Oba stava su sasvim ok.
Dakle, insistiranje na bilo kojem od ta dva stava je u dnevnopolitičke svrhe?

Religije i ateizam su tada dnevnopolitičke igre moći i ništa drugo?

I još, to vrijedi jedino u slučaju da je Kant u pravu. Ne kažem da nije, ali nije sigurno ni da jeste. To je samo njegovo mišljenje.
Last edited by Hakiz on 11/08/2016 23:41, edited 2 times in total.
Lopov-eliminator

#4040 Re: Svijet bez religija

HardcoreMX wrote:
Lopov-eliminator wrote: Opet ignorises ono sto ti se pise. Ne boj se nista, necu o tebi otvarati temu. N....jnjem........
i nesto spocitavas, a tebi je ne mozes zaobici.
Svi smo vidjeli tvoje poznavanje engleskog i teologije,ne moraš se truditi naknadno,nije sramota ne znati, nego ne naučiti,e da vidimo, jesi li gugl'o i konačno da nam makar kažeš, jesi li se orijentisao u kojoj si grupi,tj.šta si?! :D
Opet si se vratio kasapljenju tudjih postova, hajde, znalac, ako imas muda citiraj citav moj post pa mi odgovori na sve sto napisem. Ja sam tebi odgovorio na sve i jednu stvar koju si mi napisao, nista ti nisam preskocio. Ti cak ni ne mozes smisliti stvar koju bih ja preskocio.

Naravno da su svi vidjeli i moje i tvoje znanje teologije i engleskog, vidi se i dan danas ko od cijih postova bjezi a ko se direktno suocava s njima. Vidjelo se ko je pogresno preveo a ko nije, nisi smio negirati da si promasio, nego si to fino cenzurisao. Kad malo bolje razmislim, nije bezveze to sto ti simpatises zemlje u kojima je cenzura uveliko na sceni, valjda ti je i cenzura zato draga. :D

Znam jako dobro sta sam, a neupuceni ljudi poput tebe koji ni ne znaju sta je ateizam nego su o istom slusali od Zakira Naika (tj. Zaika, kako si ti rekao da se zove, valjda mu tepas), Elvedina Pezica i slicnih se prvo trebaju educirati o onome o cemu govore. Stavio sam ti fino razliku izmedju agnostika i ateiste, i na to si se ucutao, znalce.

E hajde da vidimo hoces li imati muda pa na sve sto sam napisao odgovoriti ili ces opet cijepati moje postove kao zadnja intelektualna kukavica.
Last edited by Lopov-eliminator on 11/08/2016 23:48, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#4041 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

El Mumin wrote:
Lopov-eliminator wrote:
mango bob wrote:[quote="Lopov-eliminator"

Drugo, posto ti je argument "logicno je", da te pitam, na cemu se zasnivaju logicki zakljucci?[/quote

Bog je nužnost sama po sebi. To moraš da razumiješ. Onda možemo dalje diskutovati.
Na osnovu cega je Bog nuznost sama po sebi? I zasto ja to moram razumjeti, zato sto tako negdje pise?
Last edited by Lopov-eliminator on 11/08/2016 23:51, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#4042 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

El Mumin wrote: A gdje piše u Kuranu o gradnji piramida?
"O velikaši", - reče faraon - "ja ne znam da vi imate drugog boga osim mene, a ti, o Hamane, peci mi opeke i sagradi mi toranj da se popnem k Musaovu (Mojsijevom) Bogu, jar ja mislim da je on, zaista, lažac" Al-Qasas 38
Vidjeću moža napišem nešto šire na tu temu,uglavnom skorašnja američko-francuska istraživanja su potvrdila ovo,jer su otkrili da su blokovi od gline ili neke kombinovane smjese zagrijavani na visokoim temperaturama u nekoj vrsti kamenih kalupa,i sastav odgovara blatu iz NIla.
El Mumin

#4043 Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Evo kako ja to sve vidim.
Sve ima svoj uzrok, zar ne? To je beskonačni niz uzroka - posljedica. Od kad je to tako, mi to ljudi ne možemo spoznati, ali ne možemo ni negirati tu činjenicu. Jednostavno mora postojati prauzrok svega koji opet ničim nije uzrokovan.
Taj prauzrok svih stvari mora da je jednostavno oduvijek, to jest da nije uzrokovan ničim.
Taj prauzrok mora biti Bog koji je oduvijek, jer šta bi drugo moglo uzrokovati druge uzroke, a da nema svoj vlastiti uzrok? U suri Ihlas Allah dz.s. to i kaže:
"1. Reci :On je Allah, jedan (On je prauzrok svega)
2. Nije rodio i rođen nije ( dakle, nije stvoren, jednostavno je oduvijek tu)
3. I niko Mu ravan nije (Ovaj ajet ne treba posebno objašnjavati, sasvim je jasno da je On najmoćniji i da je sve uslovljeno njegovom odredbom)
Hakiz

#4044 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote:Evo kako ja to sve vidim.
Sve ima svoj uzrok, zar ne? ...
Ne.
Hakiz

#4045 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Sve ima svoj uzrok, zar ne? To je beskonačni niz uzroka - posljedica. Od kad je to tako, mi to ljudi ne možemo spoznati, ali ne možemo ni negirati tu činjenicu. Jednostavno mora postojati prauzrok svega koji opet ničim nije uzrokovan.
Taj prauzrok svih stvari mora da je jednostavno oduvijek, to jest da nije uzrokovan ničim.
Taj prauzrok mora biti Bog koji je oduvijek, jer šta bi drugo moglo uzrokovati druge uzroke, a da nema svoj vlastiti uzrok? U suri Ihlas Allah dz.s. to i kaže:
3. I niko Mu ravan nije (Ovaj ajet ne treba posebno objašnjavati, sasvim je jasno da je On najmoćniji i da je sve uslovljeno njegovom odredbom)
Boldirano samo sebe isključuje. Ako postoji nešto šta nije uzrokovano, ali je uzrok svega, onda barem jedno nema uzrok. A ako barem jedno nema uzrok, onda tvrdnja da SVE ima uzrok nije tačna.

Time cijeli post nema smisla. A i bog kao uzrok svega nema smisla. Jer nije uzrok sebe, tako da nije uzrok svega.

A još je gore ako prihvatimo da je bog sve. Jer, ako je bog sve, a nije uzrok sebe, onda nije uzrok svega.
Last edited by Hakiz on 12/08/2016 00:01, edited 2 times in total.
El Mumin

#4046 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Lopov-eliminator wrote:
El Mumin wrote:
Lopov-eliminator wrote: A sta je to sto pomalo znas o vanzemaljcima? Koji su to drugi dokazi?

Cekaj malo, zasto mi konstantno bjezis od pitanja? Evo ti jos dva pitanja, posto se kontinuirano gadjas tvrdnjama bez pokrica: na osnovu cega je Bog nuznost sama po sebi? I zasto ja to moram razumjeti, zato sto tako negdje pise?

S obzirom da je takvih kao ti prodefilovalo mnogo kroz forum, i sudeci po onome sto su pokazali i dalje ces izbjegavati moja pitanja. Volio bih da ovo demantiras svojim djelima.
Zato što je postojanje Boga nužnost kao prauzroka svih stvari. Jer, ništa nije moglo nastati samo od sebe.

I trebao bi to razumjeti, jer si misaono biće, a ne znaš drugo objašnjenje kako je sve nastalo.
HardcoreMX

#4047 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Lopov-eliminator wrote:
Opet si se vratio kasapljenju tudjih postova, hajde, znalac, ako imas muda citiraj citav moj post pa mi odgovori na sve sto napisem. Ja sam tebi odgovorio na sve i jednu stvar koju si mi napisao, nista ti nisam preskocio. Ti cak ni ne mozes smisliti stvar koju bih ja preskocio.

Naravno da su svi vidjeli i moje i tvoje znanje teologije i engleskog, vidi se i dan danas ko od cijih postova bjezi a ko se direktno suocava s njima. Vidjelo se ko je pogresno preveo a ko nije, nisi smio negirati da si promasio, nego si to fino cenzurisao. Kad malo bolje razmislim, nije bezveze to sto ti simpatises zemlje u kojima je cenzura uveliko na sceni, valjda ti je i cenzura zato draga. :D

Znam jako dobro sta sam, a neupuceni ljudi poput tebe koji ni ne znaju sta je ateizam nego su o istom slusali od Zakira Naika (tj. Zaika, kako si ti rekao da se zove, valjda mu tepas), Elvedina Pezica i slicnih se prvo trebaju educirati o onome o cemu govore. Stavio sam ti fino razliku izmedju agnostika i ateiste, i na to si se ucutao, znalce.

E hajde da vidimo hoces li imati muda pa na sve sto sam napisao odgovoriti ili ces opet cijepati moje postove kao zadnja intelektualna kukavica.
To me ti pozivaš na neki duel-dvoboj? :lol: Nije problem,ako će moderacija dopustiti jedan topic,samo nas dvojica,nešto kao Islam vs.Ateizam,jeli može?
muk1

#4048 Re: Svijet bez religija

Post by muk1 »

Taj prauzrok mora biti Bog koji je oduvijek, jer šta bi drugo moglo uzrokovati druge uzroke, a da nema svoj vlastiti uzrok?
Ovo je slab argument. Pogledati (potražiti) Kalam kosmološki argument i debatu između Russella i Coplestona.
Lopov-eliminator

#4049 Re: Svijet bez religija

Zasto taj uzrok bas mora biti Bog, jos bas onaj tvoje vjere? Dokaži.
Lopov-eliminator

#4050 Re: Svijet bez religija

HardcoreMX wrote:
Lopov-eliminator wrote:

To me ti pozivaš na neki duel-dvoboj? :lol: Nije problem,ako će moderacija dopustiti jedan topic,samo nas dvojica,nešto kao Islam vs.Ateizam,jeli može?
Ne pozivam te na duel-dvoboj nego na raspravu argumentima u kojoj je cilj prosiriti sopstvene vidike i biti blize istini danas nego jucer, a ne neki pokusaj rasprave ciji je jedini cilj svim najprljavijim sredstvima po svaku cijenu naturiti svoje.

Islam vs Ateizam ne zelim jer niti mi smeta postojanje islama, niti sam njegov protivnik.

Nego, jos uvijek se nisi ni na sta osvrnuo iz mojih postova.
Last edited by Lopov-eliminator on 12/08/2016 00:03, edited 1 time in total.
Locked