Ikre Hardcore ikre!HardcoreMX wrote:Daj promijeni ploču,vrtiš isto pravopisno pametovanje,kad ne znaš dalje...Osim toga tako sam skin'o sa neta,uvjeri se sam i ukucaj.fatamorgana wrote:
...
Svijet bez religija
- fatamorgana
#3951 Re: Svijet bez religija
- HardcoreMX
#3952 Re: Svijet bez religija
-
Lopov-eliminator
#3953 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Prvo, ti znas jako dobro sta znaci ono sto sam podebljao, prema tome, nemoj se praviti budala. Izgleda da ces opet uskoro zavrsiti u banlandu ako ovako nastavis, nije ti bila dosta hefta hladjenja, posto nastavljas s istom arogancijom kao i prije. Dalje, ja sam itekako unio svu recenicu, tacnije, definiciju. Ti izgleda prvo trebas skontati sta je recenica. Izvor koji si ti postavio je rezultat nakon ovoga.HardcoreMX wrote:Lopov-eliminator wrote:Dasi wrote:[quote="Hakiz"
Onda nisi ateista.[/quote
Naravno da nisi ateista.
Zato ce me HardCoreMX i njemu slicni etiketirati da bi imali sta pljuvati. Vi ocigledno ni ne znate sta je ateizam cim ovako nesto tvrdite.
HardCoreMX je vec svoje siroko neznanje u ovoj oblasti uveliko demonstrirao. Meni je pricao da samo meni neke stvari padaju na pamet (iako su mu jos dvojica forumasa isto to za sto mi je spocitavao rekli prije mene ali ga to nije sprijecilo da laze), ja mu jos rekoh fino da ce uskoro ici u Banovice s takvom pricom, on nastavio po svome, da bi se nakon nepunih 15 dana desio njegov izlet u Banovice. Toliko o tome.
Dalje, evo procitajte, samo ukucate Atheism na Googleu i izadje "disbelief or lack of belief in the existence of God or gods." Ima li sta nejasno?Ima da je nejasno!
Nejasno je kod tebe sve,a pogotovo što citiraš engleski kojeg ne razumiješ.Prvo,neumiješ prenijeti čitavu rečenicu,a za ostatak evo ja ću ti prevesti ..„nedostatak vjerovanja u postojanje Boga ili bogova“.A da ti pomognem,evo citiraću čitav pasus,da makar bolan znaš da se orijentišeš gdje pripadaš...(izvor wiki)
--Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities. Less broadly, atheism is the rejection of belief that any deities exist. In an even narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.Atheism is contrasted with theism, which, in its most general form, is the belief that at least one deity exists.
Evo ti i prevod... Ateizam je, u najširem smislu, odsustvo vjere u postojanje božanstava. Manje široko, ateizam je odbacivanje uvjerenja da postoje bilo koja božanstva. U još užem smislu, ateizam je posebnog stava da ne postoje božanstva.Ateizam je u suprotnosti sa teizmom, koji, u opštem obliku, je uvjerenje(vjerovanje) da postoji barem jedno božanstvo.
Nisu ti Hardcore i ostali,krivi što nemaš znanja čak i o onome u šta nevjeruješ.Probaj guglati agnosticizam,pa nam javi.Samo nemoj bolan tražiti na engleskom.
Ko o cemu, ti o znanju, dok mislis da je realnost i relativnost isto. Posto pokusavas meni hinjski nabiti da ne znam engleski, samo da ti kazem da si lose preveo, nije "u opstem obliku", nego u "u svom najopstijem obliku", ima razlike. pise fino "in ITS MOST general form." Dakle, ispustio si u svom nadobudnom prevodilackom poduhvatu dvije rijeci. Da pise "in general form" tvoj prevod bi mozda i mogao proci.Toliko o tvom spocitavanju nekome da ne poznaje engleski. No, licemjerje tebi nikad nije bilo strano, cak ni dok si bio @pinokio04. A vidimo da i fatamorgani pricas nesto o osnovnoj kulturi a ni ti nisi nista bolji, cak si i ban (visestruki) popio zbog toga.
To sto ti ne shvatas sta je ateizam jer ga ne bi tad mogao mrziti, pa se hvatas uzeg smisla jer su i tvoji pogledi uski, je tvoj problem. Ti pogledi su upravo oni isti pogledi koji su te natjerali da lazes na racun mene i drugih pa si isao u Banovice na hladjenje. Na jednu od tvojih lazi sam i ukazao, i naravno ignorisao si to zbrisavsi u misju rupu.
Da ti predstavim lakse, posto se pravis budala, agnostik je onaj ko smatra da su sanse postojanja ili nepostojanja Boga 50:50, a ateista je onaj ko smatra da su sanse vece u korist nepostojanja nego postojanja. Jel jasnije sada?
- HardcoreMX
#3954 Re: Svijet bez religija
Koliko si zaokupljen sa Hardcore-om,pokrenućeš i thread "Hardcore"
Po onome što si ti rekao,ne uklapaš se u koncept ateizma.To su ti rekla 3 čovjeka,možda će ti reči još ko...jednostavno guglaj.i uči engleski.
- mango bob
#3955 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Bog postoji, to je činjenica, to si upravu.El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Ljudi su još prije nekoliko stoljeća mislili da je zemlja ravna ploča koju na leđima nosi divovska kornjača.
Pitanje za tvoj bistri um glasi: Kako je to nepismeni Muhammed mogao da zna?
Ja čekam još tvoje dokaze da Bog ne postoji, nesto si mi tanak...
Kuran nije knjiga od Boga nego je u njoj ono što uzeto ili polovično tumačeno od knjiga starijih to jest od židovskih tekstova koje su dobili direktno od Boga preko anđela. U Bibliju su sakupljeni tekstovi proroka Božijih i to je knjiga ili knjige od Boga. U njoj piše u proroku Izaiji da je zemlja krug.
Muhamed je znao to jer je saznao od židova i knjiga koje su im dane pa je napravio plagijat, djelimično kopirao na svoj način tuđi pisani materijal.
- mango bob
#3956 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ja vjerujem u postojanje van zemaljacaLopov-eliminator wrote:
Ma nemoj mi reci. Evo pitanje za tebe: vjerujes li ti u postojanje vanzemaljaca i vanzemaljske civilizacije?
-
m_l
#3957 Re: Svijet bez religija
Novo svjetlo na najveću arheološku prijevaru
Lažni ostaci 'karike koja nedostaje' sastavljeni od čeljusti i zuba orangutana i ljudskih kostiju ljepilom za zube.
Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih spoznaja o jednoj od najvećih znanstvenih prevara, takozvanog "Čovjeka iz Piltdowna" i uvjereni su u identitet krivca.
Lažni fosilni ostaci "karike koja nedostaje" između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdowna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć ljepila za zube, otkrili su istraživači u srijedu.
Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Charles Dawson, amaterski arheolog koji je 1912. "otkrio" fosile u Piltdownu i koji je od tada glavni osumnjičenik.
Nova tehnologija za stare probleme
Istraga koja je provedena analizom DNA, preciznim mjerenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na 100. godišnjicu Dawsonove smrti.
"Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu riješiti stari problemi", rekao je paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu, kako prenosi Hina.
Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili znanstvena senzacija, jer su predstavljali dugo očekivanu "izgubljenu kariku" koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina.
Prevara unazadila proučavanje ljudske evolucije
Trebala su proći četiri desetljeća da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim.
"Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji jer su na nju nasjeli neki od istaknutijih stručnjaka", rekao je Stringer.
Stručnjaci smatraju kako su Dawsonovi motivi bili slava i priznanje znanstvene zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.
Izvor: Agencije
- MyTao
#3958 Re: Svijet bez religija
Ovo je za temu "Evolucija"... nema veze sa religijom ili ateizmomm_l wrote:Novo svjetlo na najveću arheološku prijevaru
Lažni ostaci 'karike koja nedostaje' sastavljeni od čeljusti i zuba orangutana i ljudskih kostiju ljepilom za zube.
Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih spoznaja o jednoj od najvećih znanstvenih prevara, takozvanog "Čovjeka iz Piltdowna" i uvjereni su u identitet krivca.
Lažni fosilni ostaci "karike koja nedostaje" između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdowna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć ljepila za zube, otkrili su istraživači u srijedu.
Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Charles Dawson, amaterski arheolog koji je 1912. "otkrio" fosile u Piltdownu i koji je od tada glavni osumnjičenik.
Nova tehnologija za stare probleme
Istraga koja je provedena analizom DNA, preciznim mjerenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na 100. godišnjicu Dawsonove smrti.
"Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu riješiti stari problemi", rekao je paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu, kako prenosi Hina.
Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili znanstvena senzacija, jer su predstavljali dugo očekivanu "izgubljenu kariku" koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina.
Prevara unazadila proučavanje ljudske evolucije
Trebala su proći četiri desetljeća da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim.
"Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji jer su na nju nasjeli neki od istaknutijih stručnjaka", rekao je Stringer.
Stručnjaci smatraju kako su Dawsonovi motivi bili slava i priznanje znanstvene zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.
Izvor: Agencije
Divna stvar u nauci je da za razliku od svih ostalih oblasti (politika, religija, pravo, novinarstvo) nema mjesta za prevare... Jedina stvar gdje ne mozes slagati i da ti to prodje... sto ovo i dokazuje.
Btw... ovo je pokusaj prevare, a ne prevara... jos davno smo naucili prvo da nema "missing link" (to tvrdi samo neko ko ne razumije evoluciju) a drugo da se ovako stare vrste traze po Africi a ne Velikoj Britainiji...
- Dope_Man
#3959 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Nije dokaz da je od nekakvog boga, prije dokaz da je piscima bilo dostupno znanje ranijih civilizacija, specificno Grka, koji su to oktrili negdje oko 800 godina prije pisanja te knjige. Kuran, kao i Biblija, sadrzi vrlo malo naucnih stvari, tj. opisa svijeta i zakona prirode. U mnogima grijesi, a ondje gdje i ne grijesi se radi o stvarima koje su vec od ranije bile poznate.El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Ljudi su još prije nekoliko stoljeća mislili da je zemlja ravna ploča koju na leđima nosi divovska kornjača.
Potpuno je druga tema sto neke stvari, neki narodi, nisu prihvatali, kao sto je katolicka crkva zabranjivala da se i pomisli da je Zemlja samo planeta koja kruzi oko Sunca. I to su ljudi puno ranije skontali, samo je zvanicno prihvaceno prije par vijekova, zbog vec spomenutog razloga. Savrsen prikaza sta bi svijet bio bez religije. Da ona nije sputavala samu pojavu nauke jer naucni metod se u pravoj formi, i konacno uz malo slobode od vjere, razvio tek u zadnjih par stoljeca, a pogledaj kako se svijet transformisao u tih par stoljeca, dok je pod upravom religija stagnirala (i evropa po crkvom, kao sto vec dugo i jos uvijek naucno stagnira islamski istok).
-
El Mumin
#3960 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Kako god ti kažeš xDDope_Man wrote:Nije dokaz da je od nekakvog boga, prije dokaz da je piscima bilo dostupno znanje ranijih civilizacija, specificno Grka, koji su to oktrili negdje oko 800 godina prije pisanja te knjige. Kuran, kao i Biblija, sadrzi vrlo malo naucnih stvari, tj. opisa svijeta i zakona prirode. U mnogima grijesi, a ondje gdje i ne grijesi se radi o stvarima koje su vec od ranije bile poznate.El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Potpuno je druga tema sto neke stvari, neki narodi, nisu prihvatali, kao sto je katolicka crkva zabranjivala da se i pomisli da je Zemlja samo planeta koja kruzi oko Sunca. I to su ljudi puno ranije skontali, samo je zvanicno prihvaceno prije par vijekova, zbog vec spomenutog razloga. Savrsen prikaza sta bi svijet bio bez religije. Da ona nije sputavala samu pojavu nauke jer naucni metod se u pravoj formi, i konacno uz malo slobode od vjere, razvio tek u zadnjih par stoljeca, a pogledaj kako se svijet transformisao u tih par stoljeca, dok je pod upravom religija stagnirala (i evropa po crkvom, kao sto vec dugo i jos uvijek naucno stagnira islamski istok).
- Dope_Man
#3961 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
To samo pokazuje koliko ti ne znas. Sva islamska astronomiija se zasniva na znanjima starih grka, a to sto bi ti da prekrajas historiju i da tvrdis da se prije Muhameda nije znalo za te stvari, to je vec tvoj problem.El Mumin wrote:Kako god ti kažeš xDDope_Man wrote:Nije dokaz da je od nekakvog boga, prije dokaz da je piscima bilo dostupno znanje ranijih civilizacija, specificno Grka, koji su to oktrili negdje oko 800 godina prije pisanja te knjige. Kuran, kao i Biblija, sadrzi vrlo malo naucnih stvari, tj. opisa svijeta i zakona prirode. U mnogima grijesi, a ondje gdje i ne grijesi se radi o stvarima koje su vec od ranije bile poznate.El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
-
Lopov-eliminator
#3962 Re: Svijet bez religija
Opet ignorises ono sto ti se pise. Ne boj se nista, necu o tebi otvarati temu. Nisam ti ja kriv sto imas oraha po dzepovima koje ja samo spominjem.HardcoreMX wrote:
Koliko si zaokupljen sa Hardcore-om,pokrenućeš i thread "Hardcore"![]()
![]()
Po onome što si ti rekao,ne uklapaš se u koncept ateizma.To su ti rekla 3 čovjeka,možda će ti reči još ko...jednostavno guglaj.i uči engleski.
Izgleda da ti nije bilo dovoljno Banovica.
Pogresno, ne uklapam se u (mis)koncept ateizma koji u svojim glavama imate ti i tebi slicni. Googlanje cu ostaviti tebi posto ti treba mnogo vise nego meni.
Sto se tice engleskog, vidjelo se ko zna ,a ko ne zna, podsjeticu te da nisam ja grijesio u prevodjenju nego ti, a ni maternji jezik ti bas ne ide.
Pa sta s tim sto su mi rekla tri covjeka, pogresna percepcija ateizma je prilicno rasirena. Meni nesto spocitavas, a tebi su rekla tri covjeka da ste ti i @pinokio04 ista osoba pa si ipak negirao. Opet tvoji dvostruki arsini na djelu. Pokazao sam ti razliku izmedju ateizma i agnosticizma, razumijem da sutis jer je ne mozes zaobici.
Last edited by Lopov-eliminator on 11/08/2016 17:11, edited 2 times in total.
-
Lopov-eliminator
#3963 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Kazes da vjerujes u postojanje vanzemaljaca, znaci li to da tvrdis da vanzemaljci postoje?mango bob wrote:Ja vjerujem u postojanje van zemaljacaLopov-eliminator wrote:
Ma nemoj mi reci. Evo pitanje za tebe: vjerujes li ti u postojanje vanzemaljaca i vanzemaljske civilizacije?Bog postoji i to se ne kosi sa postojanjem vanzemaljaca
-
El Mumin
#3964 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ma šta god ti kažeš, opraštam ti! Nije sramota ne znati.Dope_Man wrote:To samo pokazuje koliko ti ne znas. Sva islamska astronomiija se zasniva na znanjima starih grka, a to sto bi ti da prekrajas historiju i da tvrdis da se prije Muhameda nije znalo za te stvari, to je vec tvoj problem.El Mumin wrote:Kako god ti kažeš xDDope_Man wrote: Nije dokaz da je od nekakvog boga, prije dokaz da je piscima bilo dostupno znanje ranijih civilizacija, specificno Grka, koji su to oktrili negdje oko 800 godina prije pisanja te knjige. Kuran, kao i Biblija, sadrzi vrlo malo naucnih stvari, tj. opisa svijeta i zakona prirode. U mnogima grijesi, a ondje gdje i ne grijesi se radi o stvarima koje su vec od ranije bile poznate.
- mango bob
#3965 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Logično je da postoje.Lopov-eliminator wrote:Kazes da vjerujes u postojanje vanzemaljaca, znaci li to da tvrdis da vanzemaljci postoje?mango bob wrote:Ja vjerujem u postojanje van zemaljacaLopov-eliminator wrote:
Ma nemoj mi reci. Evo pitanje za tebe: vjerujes li ti u postojanje vanzemaljaca i vanzemaljske civilizacije?Bog postoji i to se ne kosi sa postojanjem vanzemaljaca
- MyTao
#3966 Re: Svijet bez religija
Vjernici ubise logikom... sve logicno je ovo, logicno je ono... ne mozes ziv ostati od njihove "logike"...
-
El Mumin
#3967 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Postoji jedna zanimljiva stvar. Ja sam vjernik, ti si nevjernik. I tako će nam obojici život jednom proći. Bolje je umrijeti kao vjernik i shvatiti da onaj svijet postoji, nego kao nevjernik koji će shvatiti isto. Razumiješ li poentu?MyTao wrote:Vjernici ubise logikom... sve logicno je ovo, logicno je ono... ne mozes ziv ostati od njihove "logike"...
- Plavo-bijeli
#3968 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Joj ja se ponavljam sto puta, ali si novi pa moram ponovo.El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Znači ovo ti je jedan od najjačih argumenata, čim si potrošio čitav komentar na isti.
Odakle da počnem hmm...
Kur'an ne kaže da je Zemlja okrugla, baš kaže suprotno(o tome ćemo malo poslije), nego kaže da je Zemlja u obliku nojetovog jajeta. Eh, kao prvo ne postoji ni jedan prijevod Qur'ana od prije 15 godina pa unazad koji riječ "dahaha" prevodi kao nojevo jaje, tek poslije Zakir Naik i njemu slični jednu riječ za koju postoji više značenja, tražeći čudo tamo gdje ga nema, prevode kao nojevo jaje.
Zemlja nije u ovom obliku :
Kako Zakir i slični manipulišu arapskim jezikom i prijevodima:Earth is an oblate spheroid while the ostrich egg is a prolate spheroid. Thus the earth and the ostrich egg are dissimilar in three dimensions.
Pa šta kaže Kur'an u kakvom je obliku Zemlja?In Arabic, each word must be derived from its root. The root usually consists of three letters that can be manipulated, by adding vowels, prefixes and suffixes in order to produce different words with different meanings. For example, "ka-ta-ba" (to write) is the root for many words such as kitab (book), maktaba (library), katib (author), maktoob (written), kitabat (writings) et cetera.
Let's now take the word mentioned to mean egg of an ostrich, "Duhiya". This word is not a root. It is a noun and is derived from "da-ha-wa", the same root that the verb "dahaha" comes from. Furthermore, Duhiya does not even mean the egg of an ostrich
5:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste
20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da stignete kuda naumite;
50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje,
51:48: i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –
71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom
78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili
79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao,
88:20: i Zemlju – kako je prostrta?!
91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini
Neko ko je duboko u vjeri će negirati ovih 10 ajeta i reći će da Allah misli da je Zemlja ravna, ali za hodati, ne da je cijela ravna. Kao prvo Zemlja uopšte nije ravna, čak je više brdovita nego što je ravna. Kao drugo, zbog čega je Allahu toliko bilo bitno da naglasi da je Zemlja ravna za hodati, osim ako onaj koji je smislio Kur'an stvarno nije vjerovao da je Zemlja ravna. Sam si rekao da je u to vrijeme tako vjerovanje bilo, pa se stvari poklapaju. Poklapa se i to što su Kršćani isto mislili, te je isto zapisano u Bibliji, koja je isto trebala biti od Allaha, samo malo prepravljena. Zbog čega bi neko prepravljao u Bibliji dio koji govori o tome kojeg je oblika Zemlja? To je već druga tema za raspravu.
Aristotel je rođen skoro 1000 godina prije nastanka Islama, te je on prvi (za kojeg znamo) tvrdio da je Zemlja okrugla. Aristotel je također tvrdio da je jedino logično da na svijetu postoji 50+ Bogova(zaboravio sam tačan broj koji je on spomenuo). Koristeći tvoju logiku, možemo zaključiti da je Aristotel poslanik od jednog od tih 50 Bogova, ili od svih, a ne da je samo bio neko ko je bio inteligentniji i pametnij od ostalih ljudi, te da ti Bogovi uopšte ne postoje. Da ne kažem kako nigdje Muhammed u Quranu ne spominje da je Zemlja okrugla, te kako je tvoj argument smiješan(zamolio bi nekog ko poznaje dobro arapski, da mi kaže da li je tad na arapskom postojala riječ "okruglo").
Ako te zanimaju ostali argumenti i ajeti iz Kur'ana koji direktno upućuju na to da Kur'an kaže za Zemlju da je ravna:
Znači sad skontaj koliko je Islam jak i koliko su argumenti jaki da je ispravan, kad je i njihov najjači argumenat(jedan od najjačih), u stvari moguće pobiti u jednom mom komentaru. Siguran sam da i svi ostali argumenti se mogu pojedinačno pobijati, jedan, po jedan.
Što reče poznati fizičar L.Krauss, Islam nije po ni čemu specifičan, poseban, samo je jedna od 10000 drugih religija, koje su izmišljene od čovjeka. Nemoguće je da sve budu tačne, jer se razliku. Pošto sve nisu tačne, najlogičnije je da ni jedna nije tačna.
-
El Mumin
#3969 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Ja imam samo jedan odgovor za tebe: Nemaš ti pojma [emoji3]Plavo-bijeli wrote:Joj ja se ponavljam sto puta, ali si novi pa moram ponovo.El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Znači ovo ti je jedan od najjačih argumenata, čim si potrošio čitav komentar na isti.
Odakle da počnem hmm...
Kur'an ne kaže da je Zemlja okrugla, baš kaže suprotno(o tome ćemo malo poslije), nego kaže da je Zemlja u obliku nojetovog jajeta. Eh, kao prvo ne postoji ni jedan prijevod Qur'ana od prije 15 godina pa unazad koji riječ "dahaha" prevodi kao nojevo jaje, tek poslije Zakir Naik i njemu slični jednu riječ za koju postoji više značenja, tražeći čudo tamo gdje ga nema, prevode kao nojevo jaje.
Zemlja nije u ovom obliku :
Kako Zakir i slični manipulišu arapskim jezikom i prijevodima:Earth is an oblate spheroid while the ostrich egg is a prolate spheroid. Thus the earth and the ostrich egg are dissimilar in three dimensions.
Pa šta kaže Kur'an u kakvom je obliku Zemlja?In Arabic, each word must be derived from its root. The root usually consists of three letters that can be manipulated, by adding vowels, prefixes and suffixes in order to produce different words with different meanings. For example, "ka-ta-ba" (to write) is the root for many words such as kitab (book), maktaba (library), katib (author), maktoob (written), kitabat (writings) et cetera.
Let's now take the word mentioned to mean egg of an ostrich, "Duhiya". This word is not a root. It is a noun and is derived from "da-ha-wa", the same root that the verb "dahaha" comes from. Furthermore, Duhiya does not even mean the egg of an ostrich
5:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste
20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da stignete kuda naumite;
50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje,
51:48: i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –
71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom
78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili
79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao,
88:20: i Zemlju – kako je prostrta?!
91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini
Neko ko je duboko u vjeri će negirati ovih 10 ajeta i reći će da Allah misli da je Zemlja ravna, ali za hodati, ne da je cijela ravna. Kao prvo Zemlja uopšte nije ravna, čak je više brdovita nego što je ravna. Kao drugo, zbog čega je Allahu toliko bilo bitno da naglasi da je Zemlja ravna za hodati, osim ako onaj koji je smislio Kur'an stvarno nije vjerovao da je Zemlja ravna. Sam si rekao da je u to vrijeme tako vjerovanje bilo, pa se stvari poklapaju. Poklapa se i to što su Kršćani isto mislili, te je isto zapisano u Bibliji, koja je isto trebala biti od Allaha, samo malo prepravljena. Zbog čega bi neko prepravljao u Bibliji dio koji govori o tome kojeg je oblika Zemlja? To je već druga tema za raspravu.
Aristotel je rođen skoro 1000 godina prije nastanka Islama, te je on prvi (za kojeg znamo) tvrdio da je Zemlja okrugla. Aristotel je također tvrdio da je jedino logično da na svijetu postoji 50+ Bogova(zaboravio sam tačan broj koji je on spomenuo). Koristeći tvoju logiku, možemo zaključiti da je Aristotel poslanik od jednog od tih 50 Bogova, ili od svih, a ne da je samo bio neko ko je bio inteligentniji i pametnij od ostalih ljudi, te da ti Bogovi uopšte ne postoje. Da ne kažem kako nigdje Muhammed u Quranu ne spominje da je Zemlja okrugla, te kako je tvoj argument smiješan(zamolio bi nekog ko poznaje dobro arapski, da mi kaže da li je tad na arapskom postojala riječ "okruglo").
Ako te zanimaju ostali argumenti i ajeti iz Kur'ana koji direktno upućuju na to da Kur'an kaže za Zemlju da je ravna:
Znači sad skontaj koliko je Islam jak i koliko su argumenti jaki da je ispravan, kad je i njihov najjači argumenat(jedan od najjačih), u stvari moguće pobiti u jednom mom komentaru. Siguran sam da i svi ostali argumenti se mogu pojedinačno pobijati, jedan, po jedan.
Što reče poznati fizičar L.Krauss, Islam nije po ni čemu specifičan, poseban, samo je jedna od 10000 drugih religija, koje su izmišljene od čovjeka. Nemoguće je da sve budu tačne, jer se razliku. Pošto sve nisu tačne, najlogičnije je da ni jedna nije tačna.
- MyTao
#3970 Re: RE: Re: Svijet bez religija
To se zove Pascal's wager, prezvakana tema... I svatam poentu naravno, ali se ne slazem sa tom poentom.El Mumin wrote:Postoji jedna zanimljiva stvar. Ja sam vjernik, ti si nevjernik. I tako će nam obojici život jednom proći. Bolje je umrijeti kao vjernik i shvatiti da onaj svijet postoji, nego kao nevjernik koji će shvatiti isto. Razumiješ li poentu?MyTao wrote:Vjernici ubise logikom... sve logicno je ovo, logicno je ono... ne mozes ziv ostati od njihove "logike"...
carry on.
- SamoVasGledam
#3971 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
A jel priznaješ odgovor sa islamskog arapskog Youtube kanala? Dokle ćete da lažete i izvrćete ajete i njihova značenja ne bi li dobili 'podudaranja' Kur'ana sa današnjom naukom? Zar se ne bojite Allaha zbog krivljenja njegovih reči?El Mumin wrote: Ja imam samo jedan odgovor za tebe: Nemaš ti pojma [emoji3]
https://www.youtube.com/watch?v=5D4ChAnqkxU
- fatamorgana
#3972 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Poslije ove izjave priznajem da Bog postoji i ne samo to već da više nego milosrdan i samilostan ....El Mumin wrote:
Ja imam samo jedan odgovor za tebe: Nemaš ti pojma [emoji3]
- MyTao
#3973 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Kako i nebi posle takvog argumentafatamorgana wrote:Poslije ove izjave priznajem da Bog postoji i ne samo to već da više nego milosrdan i samilostan ....El Mumin wrote:
Ja imam samo jedan odgovor za tebe: Nemaš ti pojma [emoji3]
- mango bob
#3974 Re: Svijet bez religija
U čemu je problem? Šta nije logično? Može se koristiti i druge riječi kao naprimjer ispravno, razumno... A jel nije logično da postoje van zMyTao wrote:Vjernici ubise logikom... sve logicno je ovo, logicno je ono... ne mozes ziv ostati od njihove "logike"...
- MyTao
#3975 Re: Svijet bez religija
Without data, you're just another guy with a opinion.mango bob wrote:U čemu je problem? Šta nije logično? Može se koristiti i druge riječi kao naprimjer ispravno, razumno... A jel nije logično da postoje van zMyTao wrote:Vjernici ubise logikom... sve logicno je ovo, logicno je ono... ne mozes ziv ostati od njihove "logike"...