Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

fatamorgana

#3926 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

El Mumin wrote:
MyTao wrote:Nije isto vjerovati da nema boga, i ne vjerovati u boga. Velika je to razlika... kako neko moze vjerovati da nema boga a biti ateista? nije mi jasno. Drugo, tvrditi da nema boga i nevjerovati u (specificnog) boga nije isto... kako neko moze tvrditi nesto bez dokaza? Nema nikakve razlike izmedju nekoga ko tvrdi da nema boga i nekog ko tvrdi da ga ima jer i jedan i drugi donose zakljucke bez ikakvih dokaza.

Za mene, ateista je neko ko ne vjeruje u boga, ne tvrdi da ga nema... ali tvrdi da nema dokaza za boga.
Netačno. Postoje dokazi, kakvi -takvi, da Bog postoji u vidu historijskih zapisa i u vidu svjedoka. Primjera radi, postoje pisani dokazi o mudzizama ili čudima Isa a.s. zapisani od strane ljudi koji su tim čudima bili nazočni.
E sad, da li ćeš ti to uzeti kao dokaze ili ne, to je druga stvar.
Sa druge strane, ne postoji ni jedan jedini dokaz da Bog ne postoji.
Dakle, logičnije je slijediti bilo kakve dokaze i vjerovati da Bog postoji, nego nikakve da ne Bog ne postoji.
Kur'an je također sam po sebi dokaz sa iznešenim naučnim čudima. Časni hram Kaba u Meki je također dokaz, jer se nalazi u centru svijeta, što nikako ne može biti slučajnost. To je samo nekolicina primjera, a ti mi navedi samo jedan dokaz da Bog ne postoji.
Za tebe bi onda i Grimove bajke bile dokaz da bog postoji jer su i one pune mudžiza ....
belfy

#3927 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

El Mumin wrote: A normalna stvar je da ništa ne može nastati slučajno, pa ni svemir. Uvijek postoji uzrok -posljedica, o tome ne treba previše razglabati.
U kratkim crtama da bi nastao svemir, morao je postojati neki uzrok.
najpametniji ljudi na ovom zrnu pijeska u svemiru nisu nasli odgovor na to pitanje. izgleda da ti imas taj odgovor. kako?
ABH017

#3928 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
El Mumin wrote:
MyTao wrote:Nije isto vjerovati da nema boga, i ne vjerovati u boga. Velika je to razlika... kako neko moze vjerovati da nema boga a biti ateista? nije mi jasno. Drugo, tvrditi da nema boga i nevjerovati u (specificnog) boga nije isto... kako neko moze tvrditi nesto bez dokaza? Nema nikakve razlike izmedju nekoga ko tvrdi da nema boga i nekog ko tvrdi da ga ima jer i jedan i drugi donose zakljucke bez ikakvih dokaza.

Za mene, ateista je neko ko ne vjeruje u boga, ne tvrdi da ga nema... ali tvrdi da nema dokaza za boga.
Netačno. Postoje dokazi, kakvi -takvi, da Bog postoji u vidu historijskih zapisa i u vidu svjedoka. Primjera radi, postoje pisani dokazi o mudzizama ili čudima Isa a.s. zapisani od strane ljudi koji su tim čudima bili nazočni.
Dakle, logičnije je slijediti bilo kakve dokaze i vjerovati da Bog postoji, nego nikakve da ne Bog ne postoji.
Kur'an je također sam po sebi dokaz sa iznešenim naučnim čudima. Časni hram Kaba u Meki je također dokaz, jer se nalazi u centru svijeta, što nikako ne može biti slučajnost. To je samo nekolicina primjera, a ti mi navedi samo jedan dokaz da Bog ne postoji.
Za tebe bi onda i Grimove bajke bile dokaz da bog postoji jer su i one pune mudžiza ....
A Hans Kristijan Andersen... Andersen...
MyTao

#3929 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote:

Necu uzeti... idi nauci sta je naucna metoda, pozabavi se malo logikom, pa mozda i mozemo pricati... do tada je to sve sto ti imam reci. Ti jos ne znas sta je dokaz a sta ne....
El Mumin

#3930 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote:

Necu uzeti... idi nauci sta je naucna metoda, pozabavi se malo logikom, pa mozda i mozemo pricati... do tada je to sve sto ti imam reci. Ti jos ne znas sta je dokaz a sta ne....
Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Ljudi su još prije nekoliko stoljeća mislili da je zemlja ravna ploča koju na leđima nosi divovska kornjača.
Pitanje za tvoj bistri um glasi: Kako je to nepismeni Muhammed mogao da zna?
Ja čekam još tvoje dokaze da Bog ne postoji, nesto si mi tanak...
MyTao

#3931 Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Ljudi su još prije nekoliko stoljeća mislili da je zemlja ravna ploča koju na leđima nosi divovska kornjača.
Nije.

Ne znam koliko si svatio moj post, ja sam na pocetku tvrdio da nema dokaza za nepostojanje boga... ne znam sta cekas.
El Mumin

#3932 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote: Normalno da nećeš, ali historijski zapisi postoje. Svjedoci koji su to sve zapisali. Za početak imam jednostavno pitanje za tebe. Ako u Kur'anu koji je star 14 vijekova stoji da je zemlja okrugla, i to da je spljostena na polovima, zar to nije dokaz da je ta Knjiga od Boga.
Nije.

Ne znam koliko si svatio moj post, ja sam na pocetku tvrdio da nema dokaza za nepostojanje boga... ne znam sta cekas.
I nemaš dokaze. Ja iznosim dokaze da Bog postoji, ti nemaš ni jedan da Bog ne postoji.
MyTao

#3933 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote:
MyTao wrote:
Nije.

I nemaš dokaze. Ja iznosim dokaze da Bog postoji, ti nemaš ni jedan da Bog ne postoji.
To sto ti iznosis nisu dokazi, ti ne razumijes sta je dokaz a sta rekla-kazala... Ja ne tvrdim da postoje dokazi za nepostojanje boga, tako da nemam sta iznositi. Sta ti tu nije jasno?
El Mumin

#3934 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote:
MyTao wrote: Nije.

To sto ti iznosis nisu dokazi, ti ne razumijes sta je dokaz a sta rekla-kazala... Ja ne tvrdim da postoje dokazi za nepostojanje boga, tako da nemam sta iznositi. Sta ti tu nije jasno?
Nije to rekla-kazala. Za mene je dokaz da je Kuran od Boga jer u njemu piše da je zemlja okrugla.
A ti što nećeš to da prihvatiš, to je druga stvar.
MyTao

#3935 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote: Nije to rekla-kazala. Za mene je dokaz da je Kuran od Boga jer u njemu piše da je zemlja okrugla.
To nije dokaz... u skoli nebi prosao osnovnu sa takvim razmisljanjem. Lijepo je sto ti to vjerujes, samo nastavi... ali postoji svijet nauke koji ti je omogucio da tipkas trenutno koji funkcionise totalno drugacije. Ne znam sta bi ti reko, pokusaj da se edukujes sta je to naucna metoda, kako funkcionise, to ce ti pomoci da svatis sta je dokaz a sta ne...
El Mumin

#3936 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote: Nije to rekla-kazala. Za mene je dokaz da je Kuran od Boga jer u njemu piše da je zemlja okrugla.
To nije dokaz... u skoli nebi prosao osnovnu sa takvim razmisljanjem. Lijepo je sto ti to vjerujes, samo nastavi... ali postoji svijet nauke koji ti je omogucio da tipkas trenutno koji funkcionise totalno drugacije. Ne znam sta bi ti reko, pokusaj da se edukujes sta je to naucna metoda, kako funkcionise, to ce ti pomoci da svatis sta je dokaz a sta ne...
Kuran je pun naučnih dokaza koje je nauka tek u novije vrijeme potvrdila. Ali, naravno, ti opet nećeš vjerovati.
Jer, čudna je ljudska oholost, s obzirom na njihovu smrtnost.
No, tebe ne vrijedi ubjeđivati, zato završavam raspravu s tobom sa ovim Kuranskim ajetom:
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.
7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.( El - Bekare)
Esselamu Alejjkum Ve Rahmetullah
MyTao

#3937 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote:
MyTao wrote:
Kuran je pun naučnih dokaza koje je nauka tek u novije vrijeme potvrdila. Ali, naravno, ti opet nećeš vjerovati.
No, tebe ne vrijedi ubjeđivati, zato završavam raspravu s tobom sa ovim Kuranskim ajetom:
6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.
7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.( El - Bekare)
Nije... To moze reci samo neko ko nema pojma o nauci, sto je ocito slucaj sa tobom. Kuran u sebi sadrzi naucnih otkrica koliko i vesela sveska.
El Mumin

#3938 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

El Mumin wrote:
MyTao wrote:
Samo da ti napišem još , sa obzirom da se kačis na nauku i dokaze non stop . O dokazima sam učio sve do svog magistrata. Znači, imam ovozemaljsku naobrazbu i to vrlo dobru.
Zato što i imam razvijeno kritičko mišljenje i otvoren um, za mene je postojanje Boga naučna nužnost.
Znam veliki broj doktora nauka, koji su vjernici. Ljudi počinju sve više da shvataju istinu.
Sve dok ne možeš dokazati da Bog ne postoji, pretpostavi da postoji dok ne dokažeš suprotno.
MyTao

#3939 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote: Samo da ti napišem još , sa obzirom da se kačis na nauku i dokaze non stop . O dokazima sam učio sve do svog magistrata. Znači, imam ovozemaljsku naobrazbu i to vrlo dobru.
Zato što i imam razvijeno kritičko mišljenje i otvoren um, za mene je postojanje Boga naučna nužnost.
Znam veliki broj doktora nauka, koji su vjernici. Ljudi počinju sve više da shvataju istinu.
Sve dok ne možeš dokazati da Bog ne postoji, pretpostavi da postoji dok ne dokažeš suprotno.
Da, ti imas jako razvijeno kriticko misljenje a vjerujes da je nesto istina dok se ne dokaze suprotno :-) Nemoj se provaljivati, ispadas smijesan... tebi je nauka strani pojam. Nemoj mi samo reci da si ti neki islamski ucenjak pa se smatras naucnikom :-)
El Mumin

#3940 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote:
MyTao wrote: To nije dokaz... u skoli nebi prosao osnovnu sa takvim razmisljanjem. Lijepo je sto ti to vjerujes, samo nastavi... ali postoji svijet nauke koji ti je omogucio da tipkas trenutno koji funkcionise totalno drugacije. Ne znam sta bi ti reko, pokusaj da se edukujes sta je to naucna metoda, kako funkcionise, to ce ti pomoci da svatis sta je dokaz a sta ne...
Nije... To moze reci samo neko ko nema pojma o nauci, sto je ocito slucaj sa tobom. Kuran u sebi sadrzi naucnih otkrica koliko i vesela sveska.
Mogu ti iznijeti desetine naučnih dokaza u Kuranu, ali ti nećeš opet vjerovati.
Šta napisati više? Tebi tvoje, meni moje ha ja!
El Mumin

#3941 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

MyTao wrote:
El Mumin wrote: Samo da ti napišem još , sa obzirom da se kačis na nauku i dokaze non stop . O dokazima sam učio sve do svog magistrata. Znači, imam ovozemaljsku naobrazbu i to vrlo dobru.
Da, ti imas jako razvijeno kriticko misljenje a vjerujes da je nesto istina dok se ne dokaze suprotno :-) Nemoj se provaljivati, ispadas smijesan... tebi je nauka strani pojam. Nemoj mi samo reci da si ti neki islamski ucenjak pa se smatras naucnikom :-)
Ne islamski učenjak. Ali, hele nejse. Kako god ti kažeš...
MyTao

#3942 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

El Mumin wrote: Mogu ti iznijeti desetine naučnih dokaza u Kuranu, ali ti nećeš opet vjerovati.
Netacno, mozes iznijeti nege gluposti za koje ti VJERUJES da su naucni dokazi... bolje ti je nemoj, jer ces biti ismijan od svakoga ko se bar malo razumije kako nauka funkcionise.
irac300

#3943 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Muminu je i grcka mitologija historijski zapis, a po njegovoj logici automatski i dokaz da Zeus i bogovi s Olimpa postoje. :mrgreen:
I da, Mume ne kopiraj @Smrcka, Smrle je zastitni znak ovog pdf. :mrgreen:
Hakiz

#3944 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

El Mumin wrote: Mogu ti iznijeti desetine naučnih dokaza u Kuranu, ali ti nećeš opet vjerovati.
Naučnih dokaza gdje? U Kur'anu?

Pretpostavljam da u Kur'anu postoje objašnjeni eksperimenti, postoje formule, izračuni, metodologije i ostali naučni alati kojima su potkrijepljeni ti dokazi?

Pazi, kod naučnog dokazivanja nema čuda. Dakle, ne možeš krenuti u dokazivanje neke teorije, pa zapneš, dođeš do činjenice koja obara tu teoriju, a onda se desi neko čudo ili božanska intervencija pa ta činjenica odjednom nestane i teorija bude dokaziva.

Tako možda djeluju religije, neku nelogičnost ili smetnju bog odjednom otkloni (ili se pripiše đavolu, nema veze), ali nauka ne djeluje na taj način. Činjenice koje obaraju teoriju koju pokušavaš dokazati u nauci ne nestaju. Ostaju kao činjenice koje su oborile tu teoriju.

I to je problem sa naukom. Lako je religijama, sve što ti se ne sviđa ili pripišeš đavolu ili ljudima, slobodnoj volji ljudi i njihovom neznanju ili, ako baš mora, desi se božanska intervencija. Tako svi problemi budu riješeni i svi sretni.

Nauka, ipak, radi drugačije.

Tako da me baš interesuje šta je to Kur'an naučno dokazao.
El Mumin

#3945 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

irac300 wrote:Muminu je i grcka mitologija historijski zapis, a po njegovoj logici automatski i dokaz da Zeus i bogovi s Olimpa postoje. :mrgreen:
I da, Mume ne kopiraj @Smrcka, Smrle je zastitni znak ovog pdf. :mrgreen:
Samo se opustite...
HardcoreMX

#3946 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote:
HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote:

Tebi preporuĆujem prije svega knjigu o pravopisu pa kad malo utvrdiš gradivo možeš preći i na "Magareće godine" od Branka Čopića.
Znači, to je ta knjiga iz koje si izvukao pretpostavku koju si naveo! :lol:
A što se tiče savjetnika,skupio sam ih čitavo tuce,dobrodošao u klub Hardcore savjetnika! :lol:
Pa ti si moj forumski savjetnik ,šta sam pogrešno rekao?Pošto marljivo preporućuješ gore pomenutu literaturu,možda ćeš dobiti i Hardcore autogram i orden za požrtvovanost. :-D
Ako se ne varam, ta knjiga, koja ti služi za izvlačenje „teološki pretpostavki“ :lol: je lektira za negdje oko 3-4-og razreda osnovne škole?Pošto se još barkčeš sa pravopisom a vidim dodatno i Grimovim bajkama,odgovaralo bi otprilike opisu tvog školskog dostignuća.Mislim sve te činjenice sugeriraju dokle si dogurao.E sad,u normalnom svijetu,roditelji su ti trebali,prije škole, pridonijeti makar nešto osnovne kulture,jer nedostatak iste,pokazivaš već od ranije,jer uglavnom škola, ako je ne prati odgoj,onda ti učenje,ponašanje i sazrijevanje postaje kontraproduktivno kao u tvom primjeru.Osim toga,barem ne bi došao u situaciju da teologiju pronalaziš u dječijim knjigama.
El Mumin

#3947 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by El Mumin »

Hakiz wrote:
Naučnih dokaza gdje? U Kur'anu?

Pretpostavljam da u Kur'anu postoje objašnjeni eksperimenti, postoje formule, izračuni, metodologije i ostali naučni alati kojima su potkrijepljeni ti dokazi?

Pazi, kod naučnog dokazivanja nema čuda. Dakle, ne možeš krenuti u dokazivanje neke teorije, pa zapneš, dođeš do činjenice koja obara tu teoriju, a onda se desi neko čudo ili božanska intervencija pa ta činjenica odjednom nestane i teorija bude dokaziva.

Tako možda djeluju religije, neku nelogičnost ili smetnju bog odjednom otkloni (ili se pripiše đavolu, nema veze), ali nauka ne djeluje na taj način. Činjenice koje obaraju teoriju koju pokušavaš dokazati u nauci ne nestaju. Ostaju kao činjenice koje su oborile tu teoriju.

I to je problem sa naukom. Lako je religijama, sve što ti se ne sviđa ili pripišeš đavolu ili ljudima, slobodnoj volji ljudi i njihovom neznanju ili, ako baš mora, desi se božanska intervencija. Tako svi problemi budu riješeni i svi sretni.

Nauka, ipak, radi drugačije.

Tako da me baš interesuje šta je to Kur'an naučno dokazao.
Misliš na nauku koja ne zna od čega se sastoji 97 % svemira? Nauku koja ne zna objasniti šta je svijest? Nauku koja ne može zaustaviti smrt? Momak, dovoljno si valjda pametan da znaš da nauka ne može objasniti sve stvari? Nauka nije ni zagrebala površinu.
Volio bih da mi tvoja nauka kaže šta je se desilo prije velikog praska.
Kuran je još prije davno davno opisao nastanak svemira: " Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina pa smo ih Mi raskomadali" I širenje svemira: "Mi smo uistinu nebesa sazdali i Mi ih ustinu sirimo "
No, nauka nikad neće moći objasniti sve, mi ljudi plovimo još u mutnom moru što se nauke tice.
fatamorgana

#3948 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote:

Tebi preporuĆujem prije svega knjigu o pravopisu pa kad malo utvrdiš gradivo možeš preći i na "Magareće godine" od Branka Čopića.

Pa ti si moj forumski savjetnik ,šta sam pogrešno rekao?Pošto marljivo preporućuješ gore pomenutu literaturu,možda ćeš dobiti i Hardcore autogram i orden za požrtvovanost. :-D
Ako se ne varam, ta knjiga, koja ti služi za izvlačenje „teološki pretpostavki“ :lol: je lektira za negdje oko 3-4-og razreda osnovne škole?Pošto se još barkčeš sa pravopisom a vidim dodatno i Grimovim bajkama,odgovaralo bi otprilike opisu tvog školskog dostignuća.Mislim sve te činjenice sugeriraju dokle si dogurao.E sad,u normalnom svijetu,roditelji su ti trebali,prije škole, pridonijeti makar nešto osnovne kulture,jer nedostatak iste,pokazivaš već od ranije,jer uglavnom škola, ako je ne prati odgoj,onda ti učenje,ponašanje i sazrijevanje postaje kontraproduktivno kao u tvom primjeru.Osim toga,barem ne bi došao u situaciju da teologiju pronalaziš u dječijim knjigama.
Evo onda od mene mala pomoć u pravopisu, preporučuješ a ne preporuĆuješ, pokazuješ a ne pokazivaš.
Ako nisi siguran za ubuduće slobodno me pitaj na pp, tako neće niko znati a ispašćeš i pismen! :wink:
HardcoreMX

#3949 Re: RE: Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Lopov-eliminator wrote:
Dasi wrote:
Hakiz wrote:
Onda nisi ateista.
Naravno da nisi ateista.

Zato ce me HardCoreMX i njemu slicni etiketirati da bi imali sta pljuvati. Vi ocigledno ni ne znate sta je ateizam cim ovako nesto tvrdite.

HardCoreMX je vec svoje siroko neznanje u ovoj oblasti uveliko demonstrirao. Meni je pricao da samo meni neke stvari padaju na pamet (iako su mu jos dvojica forumasa isto to za sto mi je spocitavao rekli prije mene ali ga to nije sprijecilo da laze), ja mu jos rekoh fino da ce uskoro ici u Banovice s takvom pricom, on nastavio po svome, da bi se nakon nepunih 15 dana desio njegov izlet u Banovice. Toliko o tome.

Dalje, evo procitajte, samo ukucate Atheism na Googleu i izadje "disbelief or lack of belief in the existence of God or gods." Ima li sta nejasno?
:lol: Ima da je nejasno! :-) Nejasno je kod tebe sve,a pogotovo što citiraš engleski kojeg ne razumiješ.Prvo,neumiješ prenijeti čitavu rečenicu,a za ostatak evo ja ću ti prevesti ..„nedostatak vjerovanja u postojanje Boga ili bogova“.A da ti pomognem,evo citiraću čitav pasus,da makar bolan znaš da se orijentišeš gdje pripadaš...(izvor wiki)

--Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities. Less broadly, atheism is the rejection of belief that any deities exist. In an even narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.Atheism is contrasted with theism, which, in its most general form, is the belief that at least one deity exists.
Evo ti i prevod... Ateizam je, u najširem smislu, odsustvo vjere u postojanje božanstava. Manje široko, ateizam je odbacivanje uvjerenja da postoje bilo koja božanstva. U još užem smislu, ateizam je posebnog stava da ne postoje božanstva.Ateizam je u suprotnosti sa teizmom, koji, u opštem obliku, je uvjerenje(vjerovanje) da postoji barem jedno božanstvo.

Nisu ti,Hardcore i ostali,krivi što nemaš znanja čak i o onome u šta nevjeruješ.Probaj guglati agnosticizam,pa nam javi.Samo nemoj bolan tražiti na engleskom.
Last edited by HardcoreMX on 11/08/2016 00:55, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#3950 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote:
...
Daj promijeni ploču,vrtiš isto pravopisno pametovanje,kad ne znaš dalje...Osim toga tako sam skin'o sa neta,uvjeri se sam i ukucaj.
Locked