Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

ABH017

#3726 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Lopov-eliminator wrote:
Hakiz wrote:
ABH017 wrote:...Ako su nekom svete knjige, nekakve blisko-istočne bajke, na nivou snježane i 7 patuljaka, zašto pridaje ikakvu pažnju negativnoj konotaciji, kod korištenja riječi nevjernik u njima?
Mi, ipak, ne živimo u teokratskom društvu, niti smo blizu toga, čak, šta više, u našem društvu mnogo negativniju konotaciju ima naziv vjernik, nego nevjernik.
Uh, kada te neka religija stavi u negativnu konotaciju, to može biti opasno po život. Možda zato?

Boldirano je, naprosto, laž.
@ABH017 mozda zato sto se mnogi na Balkanu slomise nevjernicima nametnuti svoja uvjerenja konstantnim pritiskom i diskriminacijom? Ako te neko zeli diskriminirati, ne mozes reci da te se to ne tice.

Kao sto @Hakiz rece, boldirano je, naprosto, laz. Ja bih dodao: i to laz na kvadrat.

Od teokratije bas i nismo daleko, vjera se uvukla u sve pore drustva, cak i u politiku, izjednacava se s nacijom (sto si i ti podrzavao ovdje), a one koji se slucajno drznu promijeniti vjeru naidju na zestoke probleme. Vidio si sta se s Marjanom desilo. Dodje prvi covjek IZ u BiH i hladno u fetvi kaze da bez vjere nema morala, niko da na to zucne ijedne jedine rijeci. Zasto se praviti lud na sve ovo?
Kod nas se vjera izjednačava sa nacijom, političkim diskursom, filozofijom, radnom etikom, svim mogućim. Stoga i ti koji se drznu promijeniti ime i vjeroispovijest naiđu na žestoke probleme.
Marijana, naprosto, niko više ne doživljava kao Srbina. Mnogi su ga otpisali iz te kategorije, čim je pokazao svoje, neskrivene, simpatije prema BiH fudbalskoj reprezentaciji i nekim njenim članovima. Ne smatraju ga više ni članom porodice Mijajlović. Jel' to, što ga neko ne smatra Srbinom i Mijajlovićem, znači da on to i nije?
Kod nas se sve prepliće sa vjerom, iako, realno sa vjerom nema nikakve veze. To što neko nosi krst, ili polumjesec i zvijezdu, oko vrata, ne znači da je vjernik, koji obavlja propisane vjerske obrede ili uopšte razmišlja o Univerzumu koji je stvorio sve poznato i nepoznato. Dizanje ruku i učenje fatihe pored mezarja ili krštenje prilikom prolaska pored bogomolje, izgovor "bismillah" i krštenje prilikom polaska na put, je kod nas znak da se radi o vjerniku na kvadrat. Vrlo dobro znamo da su to postali partijski, nacionalni, društveno-tradicionalni rituali, koji, u brutalnoj većini slučajeva, nemaju baš neke veze sa vjerom, iako su bazirani na određenim vjerskim ritualima.
Već smo diskutovali o tome, koliko je obrezivanje muške djece bolno za kršćane ili zašto Bošnjaci djeci daju arapska, turska ili perzijska imena. Kod nas se sve djeli na naše i njihovo. A vjera(e), u pravilu, bi trebala(e) da budu svačije, svih nas. Mada nisu, zbog svega, gore navedenog.
Ne kažem ja da se Bakir ne predstavlja kao "veliki musliman", Dragan kao "veliki katolik", a Milorad kao "veliki pravoslavac". Oni su, zapravo najveći... Malo sutra. Jesu ako ćemo lagati jedni druge.
Hakiz

#3727 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:
ABH017 wrote:...Ako su nekom svete knjige, nekakve blisko-istočne bajke, na nivou snježane i 7 patuljaka, zašto pridaje ikakvu pažnju negativnoj konotaciji, kod korištenja riječi nevjernik u njima?
Mi, ipak, ne živimo u teokratskom društvu, niti smo blizu toga, čak, šta više, u našem društvu mnogo negativniju konotaciju ima naziv vjernik, nego nevjernik.
Uh, kada te neka religija stavi u negativnu konotaciju, to može biti opasno po život. Možda zato?

Na osnovu čega je boldirano laž?
Na osnovu tvog, ličnog, mišljenja?
Pa, ako vjernici ne mogu javno izjaviti da su vjernici zato što bi bili fizički napadnuti, vrijeđani, diskriminisani pri traženju posla, diskriminisani pri javnom ispoljavanju svoje vjere tokom određenih dana (kao kada nevjernici pokušaju recimo naručiti alkohol u nekim objektima tokom ramazana, ili, nedajbože, organizovati LGBT festival tokom ramazana), kada bi bi neko uperio prstom u nekog vjernika i povikao "ljudi, eno vjernika", a podivljala horda poletjela i ubila vjernika od batina, kada bi se takve stvari dešavale vjernicima kada kažu da su vjernici, kada bi na spomen da je neko vjernik ljudi u sebi pomislili "jadan, nije on kriv što je tako rođen" ti bi možda bio u pravu.

Ali, prije će nevjernik dobiti začuđen ili optužujući pogled, skretanje pogleda i "izvini žurim" kao reakciju kada kaže da je nevjernik, nego što će vjernik dobiti kao reakciju kada kaže da je vjernik.

Možda će, i jesu, vjernici na ovom forumu biti napadani. Ali ti nisi spomenuo forum, a ovaj forum i nije jedinica mjere za društvo, ti si spomenuo da biti vjernik u cjelokupnom društvu u BiH ima negativu konotaciju, negativniju nego biti nevjernik. A to je izazvalo moju reakciju, jer, ja kao nevjernik ne vidim u svakodnevnom praktičnom životu da moj svjetonazor ima neke beneficije i bolji status u odnosu na vjernike. Čak suprotno.

Biti vjernik je danas, u BIH, moderno. Kako biti in može imati negativne konotacije?

Biti nevjernik podsjeća na tamni vilajet komunističke opresije od koje nas je oslobodilo približavanje bogu i javno ispoljavanje vjere, pa danas živimo u mnogo moralnijem i ako ne ekonomski boljem, onda socijalno osjetljivijem društvu nego što je bilo u mraku komunizma.
ABH017

#3728 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
ABH017 wrote:
Hakiz wrote: Uh, kada te neka religija stavi u negativnu konotaciju, to može biti opasno po život. Možda zato?

Na osnovu čega je boldirano laž?
Na osnovu tvog, ličnog, mišljenja?
Pa, ako vjernici ne mogu javno izjaviti da su vjernici zato što bi bili fizički napadnuti, vrijeđani, diskriminisani pri traženju posla, diskriminisani pri javnom ispoljavanju svoje vjere tokom određenih dana (kao kada nevjernici pokušaju recimo naručiti alkohol u nekim objektima tokom ramazana, ili, nedajbože, organizovati LGBT festival tokom ramazana), kada bi bi neko uperio prstom u nekog vjernika i povikao "ljudi, eno vjernika", a podivljala horda poletjela i ubila vjernika od batina, kada bi se takve stvari dešavale vjernicima kada kažu da su vjernici, kada bi na spomen da je neko vjernik ljudi u sebi pomislili "jadan, nije on kriv što je tako rođen" ti bi možda bio u pravu.

Ali, prije će nevjernik dobiti začuđen ili optužujući pogled, skretanje pogleda i "izvini žurim" kao reakciju kada kaže da je nevjernik, nego što će vjernik dobiti kao reakciju kada kaže da je vjernik.

Možda će, i jesu, vjernici na ovom forumu biti napadani. Ali ti nisi spomenuo forum, a ovaj forum i nije jedinica mjere za društvo, ti si spomenuo da biti vjernik u cjelokupnom društvu u BiH ima negativu konotaciju, negativniju nego biti nevjernik. A to je izazvalo moju reakciju, jer, ja kao nevjernik ne vidim u svakodnevnom praktičnom životu da moj svjetonazor ima neke beneficije i bolji status u odnosu na vjernike. Čak suprotno.

Biti vjernik je danas, u BIH, moderno. Kako biti in može imati negativne konotacije?

Biti nevjernik podsjeća na tamni vilajet komunističke opresije od koje nas je oslobodilo približavanje bogu i javno ispoljavanje vjere, pa danas živimo u mnogo moralnijem i ako ne ekonomski boljem, onda socijalno osjetljivijem društvu nego što je bilo u mraku komunizma.
Slažem se ja da nije atraktivno biti nevjernik, ali, vjeruj mi nije atraktivno ni biti vjernik.
Atraktivno je možda biti "moderni vjernik", koji ne postavlja pitanja, ne iskače iz zamišljenog, već se ponaša onako, kako nekom odgovara. To jest, atraktivno je izjašnjavati se kao vjernik, a ponašati se kao da to nisi.
Nemoj da pišem o svim mogućim pogledima i pitanjima kad kažem da ne konzumiram alkohol, da klanjam i druge namaze osim džume, postim cijeli Ramazan. Da ne pišem koliko stotina, možda i hiljada, pitanja sam dobio. "Baš nikako ne piješ alkohol? Zašto pobogu?" "Hajde što ne jedeš svinjetinu, ali... Možeš valjda pivu popit?" "Cijeli mjesec postiš? Kako? Jesi ti normalan?" I tako dalje... Ti se nisi susretao sa takvim pogledima i pitanjima, jer nisi to ispoljavao. A ja znam za te slučajeve o kojima ti pišeš. Kako znam? Pa o tome se priča na sva zvona, jer smo takvo društvo, u kojem se mediji i većina građana zgražava nad takvim situacijama. To su bombastične vijesti. Dok ove situacije, o kojima ja pišem nikog ne zanimaju.
Leo_alfa

#3729 Re: Svijet bez religija

Post by Leo_alfa »

Jos vi o ovim temama? :D
Hakiz

#3730 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

ABH017 wrote:...
Ali jedno ti moram priznati da si upravu. Kada čiko sa hipsterskom bradom, obučen u 3/4 hlače, i još uz to nosi ruksak, kada takav bude blizu mene, osjećam se neugodno. Čak taj osjećaj teži ka strahu.

U tom slučaju biti vjernik i meni budi negativnu konotaciju.
ABH017

#3731 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Hakiz wrote:
Ali jedno ti moram priznati da si upravu. Kada čiko sa hipsterskom bradom, obučen u 3/4 hlače, i još uz to nosi ruksak, kada takav bude blizu mene, osjećam se neugodno. Čak taj osjećaj teži ka strahu.

Pa ne mislim da je bilo govora o tome. Posebno ne o nekakvim ruksacima. Ne osjećam se ni ja ugodno pored tipa koji je istetovirao cijelu glavu ili su mu usne i nos nalik na rešeto od silnih minđuša. Ne osjećam se lijepo ni pored neurednog, neobrijanog ravnogorca, koji još uvijek nosi ratnu uniformu kad krene u grad.
To sve, vidiš, nema nikakve veze sa odrednicom "(ne)vjernik", a, složit ćeš se sa mnom, njihov vanjski izgled uveliko utiče na sud drugih o njima.
harač

#3732 Re: Svijet bez religija

Post by harač »

minđušari baš imaju naviku raznositi se na pijacama, odsijecati glave u ime heavy metala i sl.
BHCluster

#3733 Re: Svijet bez religija

Post by BHCluster »

Dope_Man

#3734 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

ABH017 wrote:
Hakiz wrote:

Pa ne mislim da je bilo govora o tome. Posebno ne o nekakvim ruksacima. Ne osjećam se ni ja ugodno pored tipa koji je istetovirao cijelu glavu ili su mu usne i nos nalik na rešeto od silnih minđuša. Ne osjećam se lijepo ni pored neurednog, neobrijanog ravnogorca, koji još uvijek nosi ratnu uniformu kad krene u grad.
To sve, vidiš, nema nikakve veze sa odrednicom "(ne)vjernik", a, složit ćeš se sa mnom, njihov vanjski izgled uveliko utiče na sud drugih o njima.
Za svaki strah ili neugodnost postoji razlog. Nekad opravdan, nekad ne. Ja se osjecam i vise nego ugodno sa ''cudnim'' ljudima u tramvaju, na ulici i slicno. Pod cudnim mislim na nacin odjevanja, tetovaze, pirsing i sta vec ne. Ne nosam nista od tog (osim tetovaze koja se ne vidi ispod majice), ali znam mnoge i sasvim sam OK i sa onima koje ne znam jer nemam razloga misliti da ce me neko od njih napasti. Ali zasto se ti njih bojis? Koga su to oni povrijedili zadnji put na ulici iz cista mira?

S druge stranje su prepoznatvljivi muslimani, aka vehabije. Meni je pored njih neugodno iz objektivnog razloga - jer je jedan takav pucao po gradu, i opcenito su ekstremni. Cujem ih i u tramvaju, nacin na koji pricaju o vjeri, o nevjernicima itd.. sve to mi je objektivan razlog da sam u njihovom prisustvu oprezan, kao sto bih bio u prisustvu ravnogoraca. Dakle, ovdje je objektivni strah, ali me bas zanima zasto se ti bojih ovih gore koji su samo drugaciji, ali ne i opasni?
aditon

#3735 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Svi oni koji misle da je neko opasan samo zato što ima halkicu u uhu ili pirsing na obrvi i sl. samo ustvari pokazuju koliko su ograničeni po x i y osi. Nego kofere spakujte i pravac Jeruzalem, tamo ni među turistima nema ovih, po vas, opasnih ljudi.
Hakiz

#3736 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote:Dakle, ovdje je objektivni strah, ali me bas zanima zasto se ti bojih ovih gore koji su samo drugaciji, ali ne i opasni?
Tetovaže su u dijelu svijeta kojem mi pripadamo sve do prije relativno malo vremena uglavnom bile vezane za ljude sa one strane zakona i društvenih normi. Naravno, izuzetaka je bilo, pa i mi u BIH imamo dio u kojem već vijekovime žene tetoviraju šake, ali uglavnom je to bilo povezano sa negativnim. To bi mogao biti razlog.
Hakiz

#3737 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

aditon wrote:Svi oni koji misle da je neko opasan samo zato što ima halkicu u uhu ili pirsing na obrvi i sl. samo ustvari pokazuju koliko su ograničeni po x i y osi. Nego kofere spakujte i pravac Jeruzalem, tamo ni među turistima nema ovih, po vas, opasnih ljudi.
Ima tu i druga strana medalje, koja nije baš pozitivna za ljude koji su tetovirani, koriste halucinogena sredstva, nose halkice itd. I pri tome ne mislim da su ti ljudi nešto svjesno loše uradili.
HAVANA

#3738 Re: Svijet bez religija

Post by HAVANA »

harač wrote:minđušari baš imaju naviku raznositi se na pijacama, odsijecati glave u ime heavy metala i sl.
:lol: Aha,sve vicu Lemmy Kilmisteeer...i raznesu se.Pivama.
mango bob

#3739 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Cjelokupno čovjećanstvo bi trebalo poštovati Stvoritelja bez razlika u mišljenju i običaju. Ali ljudi su zapeli. Zapeli i postali opsjednuti razlikama koje su im umetnili kao umetak, žig, kao čip, mišljenja, iluziju da postoje ljudi drugačiji od njih. Pa ono kao a on je srbin, a onaj je bošnjak, hrvat, rom. Pa se nevole. A da znaju da to ni ne postoji. To je iluzija izmišljena da bi đavo vladao, a elita debelguza zajedno sa debelguzom religiom tovila guzove i da bi imali svoje lude glupe robove.
A stvarnost je da smo svi mi djeca istih roditelja Adama i Eve. I Stvorenja smo istog Stvoritelja. Ali posijali su u ljudsku svijest religije sve te poganske i tajanstveni politički kultovi, elite, vođene đavolom, svi oni ubacili su podsvjest ljudima, misao koja je kao trojanski konj, virus, da vjeruju u iluziju prolaznih stvari da se mrze naprimjer neke države, sela, gradovi, nacije, vjere, pa čak i djeca u školi da se mrze.
Kažem vam, ne postoji sve to, sve je to prevara.
A Bog Svemoguči će okončati sve to kad dođe uskoro vrijeme da to uradi. Sav taj svijet poganski religijsko politički če kazniti.
Izađite iz iluzije koja vam je zagadila um, iz matrice laži. I počnite svakog čovjeka vidjeti kao jedno obično ljucko biče bez tih etiketa vjersko nacionalnih. Tad se može početi progledavati :okac: :meza1:
mousstapha

#3740 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

mango bob wrote: A Bog Svemoguči će okončati sve to kad dođe uskoro vrijeme da to uradi.
Jel' to imaš dojavu?
aditon

#3741 Re: Svijet bez religija

Post by aditon »

Hakiz wrote:
aditon wrote:Svi oni koji misle da je neko opasan samo zato što ima halkicu u uhu ili pirsing na obrvi i sl. samo ustvari pokazuju koliko su ograničeni po x i y osi. Nego kofere spakujte i pravac Jeruzalem, tamo ni među turistima nema ovih, po vas, opasnih ljudi.
Ima tu i druga strana medalje, koja nije baš pozitivna za ljude koji su tetovirani, koriste halucinogena sredstva, nose halkice itd. I pri tome ne mislim da su ti ljudi nešto svjesno loše uradili.
Ma šta ko radi je samo njegova stvar i drugi apsolutno niti bi trebali niti imaju pravo da se mješaju u nečiji izbor. Ja na sebi nemam ništa od pobrojanog ali isto tako ne mogu sebi da dozvolim toliku uskogrudnost i ograničenost pa da za nekog tvrdim da je ovakav ili onakav samo zato što je istetoviran, nosi pirsing ili šta već. Isto tako i ovi s kratkim pantalonama, koliko god se nekom činilo da su oni teroristi ili šta ja znam kako ih već ljudi doživljavaju, ne smijemo i ne trebamo sebi dozvoliti da na taj način nekog šikaniramo jer će se desiti da često nismo upravu. DOk nekog ne upoznamo, ne možemo donositi nikakav sud. Ko voli da sudi i proziva, neka krene prvo od sebe.
I na kraju, nisam siguran čemu opšte ova rasprava na temi "svijet bez religija"
mango bob

#3742 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

mousstapha wrote:
mango bob wrote: A Bog Svemoguči će okončati sve to kad dođe uskoro vrijeme da to uradi.
Jel' to imaš dojavu?
Zapravo imam, u Bibliji piše :)
Hakiz

#3743 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

mango bob wrote:
mousstapha wrote:
Jel' to imaš dojavu?
Zapravo imam, u Bibliji piše :)
Dakle: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_d ... tic_events

Hoće li iko ikada ispravno pročitati tu Bibliju, šta misliš?
Dope_Man

#3744 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

mango bob wrote:Cjelokupno čovjećanstvo bi trebalo poštovati Stvoritelja bez razlika u mišljenju i običaju. Ali ljudi su zapeli. Zapeli i postali opsjednuti razlikama koje su im umetnili kao umetak, žig, kao čip, mišljenja, iluziju da postoje ljudi drugačiji od njih. Pa ono kao a on je srbin, a onaj je bošnjak, hrvat, rom. Pa se nevole. A da znaju da to ni ne postoji. To je iluzija izmišljena da bi đavo vladao, a elita debelguza zajedno sa debelguzom religiom tovila guzove i da bi imali svoje lude glupe robove.
A stvarnost je da smo svi mi djeca istih roditelja Adama i Eve. I Stvorenja smo istog Stvoritelja. Ali posijali su u ljudsku svijest religije sve te poganske i tajanstveni politički kultovi, elite, vođene đavolom, svi oni ubacili su podsvjest ljudima, misao koja je kao trojanski konj, virus, da vjeruju u iluziju prolaznih stvari da se mrze naprimjer neke države, sela, gradovi, nacije, vjere, pa čak i djeca u školi da se mrze.
Kažem vam, ne postoji sve to, sve je to prevara.
A Bog Svemoguči će okončati sve to kad dođe uskoro vrijeme da to uradi. Sav taj svijet poganski religijsko politički če kazniti.
Izađite iz iluzije koja vam je zagadila um, iz matrice laži. I počnite svakog čovjeka vidjeti kao jedno obično ljucko biče bez tih etiketa vjersko nacionalnih. Tad se može početi progledavati :okac: :meza1:
S obzirom da iz Bibilije vadis tu dojavu o skorom kraju svijeta (koju ljudi vade iz iste haman 2000 godina, pa nikako da se desi) onda bi valjda trebao biti svjestan, a ocito nisi, da ista ta Biblija ljudima lijepo govori koje narode da mrze, a koje ne. Ukratno ti koji citas i vjerujes u istu si ''odabrani'', mi ostali smo neprijatelji i to i Biblija i Kuran jasno kazu svojim sljedbenicima tako da se pusti suplje o ljubavi, ona je za nas koji ne vjerujemo da smo posebni.
mango bob

#3745 Re: Svijet bez religija

Post by mango bob »

Dope_Man wrote:
S obzirom da iz Bibilije vadis tu dojavu o skorom kraju svijeta (koju ljudi vade iz iste haman 2000 godina, pa nikako da se desi) onda bi valjda trebao biti svjestan, a ocito nisi, da ista ta Biblija ljudima lijepo govori koje narode da mrze, a koje ne. Ukratno ti koji citas i vjerujes u istu si ''odabrani'', mi ostali smo neprijatelji i to i Biblija i Kuran jasno kazu svojim sljedbenicima tako da se pusti suplje o ljubavi, ona je za nas koji ne vjerujemo da smo posebni.
Pa nije tako. Trebao si bolje da pročitaš sve dijelove knjige, dakle cijelu, bez uvrede. Jer u istoj piše kasnije da su sada svi ljudi dobili priliku da se spasu i iz svih naroda je Bogu vrijedan čovjek koji ga sluša i traži i koji je pravedan. :)
Dope_Man

#3746 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

mango bob wrote:
Dope_Man wrote:
Pa nije tako. Trebao si bolje da pročitaš sve dijelove knjige, dakle cijelu, bez uvrede. Jer u istoj piše kasnije da su sada svi ljudi dobili priliku da se spasu i iz svih naroda je Bogu vrijedan čovjek koji ga sluša i traži i koji je pravedan. :)
Procitao sam ja veoma detaljno, mnoge dijelove vise puta. Svako ko te knjige procita bez da prethodno slijepo vjeruje kako je ta knjiga nesto najljepse na svijetu je jasno da su te knjige samo politicka propaganda za zastrasivanje i kontrolu populacije. Ti vjeruj ako ti je volja, ali tvrditi da je nesto dobro u knjizi koja opisuje kako glavni lik muci, terorise, ubija i isto to naredjuje svojim podanicima nemoj zvati dobrom pricom koja poziva na ljubav.
irac300

#3747 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

mango bob wrote:
Dope_Man wrote:
Legendo, nemoj se ljutiti, ali ti baš djeluješ kao neki Jehovin svjedok ispranog mozga. Ne pali ti ta propaganda, uvažavam jedino ako si troll, imaš šlifa.
ABH017

#3748 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Dope_Man wrote:
ABH017 wrote:
Hakiz wrote: Ali jedno ti moram priznati da si upravu. Kada čiko sa hipsterskom bradom, obučen u 3/4 hlače, i još uz to nosi ruksak, kada takav bude blizu mene, osjećam se neugodno. Čak taj osjećaj teži ka strahu.

Za svaki strah ili neugodnost postoji razlog. Nekad opravdan, nekad ne. Ja se osjecam i vise nego ugodno sa ''cudnim'' ljudima u tramvaju, na ulici i slicno. Pod cudnim mislim na nacin odjevanja, tetovaze, pirsing i sta vec ne. Ne nosam nista od tog (osim tetovaze koja se ne vidi ispod majice), ali znam mnoge i sasvim sam OK i sa onima koje ne znam jer nemam razloga misliti da ce me neko od njih napasti. Ali zasto se ti njih bojis? Koga su to oni povrijedili zadnji put na ulici iz cista mira?

S druge stranje su prepoznatvljivi muslimani, aka vehabije. Meni je pored njih neugodno iz objektivnog razloga - jer je jedan takav pucao po gradu, i opcenito su ekstremni. Cujem ih i u tramvaju, nacin na koji pricaju o vjeri, o nevjernicima itd.. sve to mi je objektivan razlog da sam u njihovom prisustvu oprezan, kao sto bih bio u prisustvu ravnogoraca. Dakle, ovdje je objektivni strah, ali me bas zanima zasto se ti bojih ovih gore koji su samo drugaciji, ali ne i opasni?
Ne osjećam se ni ja ugodno u prisustvu većine radikalaca. Međutim, niti je ovo, a niti moja malenkost, tema ove emisije.

De ti meni reci i ukaži u mom tekstu, gdje sam ja to napisao da se plašim, bojim, da me strah?
Nemoj izvrtati moje riječi u korist nekog forumskog šupljiranja. Navedi mi KOJA RIJEČ, REČENICA ILI KONSTRUKCIJA, iz mog posta, TEBE PODSJEĆA NA STRAH. Molim te. Sam se kačiš i praviš pametan, pametuješ, pa izvoli.

Znaš li značenje riječi ugodno i lijepo i njihovih negacija? Jer ako ne znaš, onda nemamo šta pisati dalje. Haj'mo prvo da riješimo poznavanje maternjeg jezika i gramatike.
Dope_Man

#3749 Re: Svijet bez religija

Post by Dope_Man »

ABH017 wrote: Ne osjećam se ni ja ugodno u prisustvu većine radikalaca. Međutim, niti je ovo, a niti moja malenkost, tema ove emisije.

De ti meni reci i ukaži u mom tekstu, gdje sam ja to napisao da se plašim, bojim, da me strah?
Nemoj izvrtati moje riječi u korist nekog forumskog šupljiranja. Navedi mi KOJA RIJEČ, REČENICA ILI KONSTRUKCIJA, iz mog posta, TEBE PODSJEĆA NA STRAH. Molim te. Sam se kačiš i praviš pametan, pametuješ, pa izvoli.

Znaš li značenje riječi ugodno i lijepo i njihovih negacija? Jer ako ne znaš, onda nemamo šta pisati dalje. Haj'mo prvo da riješimo poznavanje maternjeg jezika i gramatike.
Upravo takvo cjepidlacenje odvlaci od teme, a moje pitanje mislim da spada u okvir teme. U svijetu bez religija ce i dalje biti razlicitih ljudi, a tebi je neugdno i ne osjecas se lijepo pored takvih. To me asociralo na strah. Uredu, pogreska, samo ti je negudono i nije ti lijepo. Pitanje i dalje stoji, samo zamijeni moju rijec strah sa nije lijepo i neugodno i ako zelis odgovori, ako ne, ne moras naravno.
ABH017

#3750 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Dope_Man wrote:
ABH017 wrote: Ne osjećam se ni ja ugodno u prisustvu većine radikalaca. Međutim, niti je ovo, a niti moja malenkost, tema ove emisije.

Upravo takvo cjepidlacenje odvlaci od teme, a moje pitanje mislim da spada u okvir teme. U svijetu bez religija ce i dalje biti razlicitih ljudi, a tebi je neugdno i ne osjecas se lijepo pored takvih. To me asociralo na strah. Uredu, pogreska, samo ti je negudono i nije ti lijepo. Pitanje i dalje stoji, samo zamijeni moju rijec strah sa nije lijepo i neugodno i ako zelis odgovori, ako ne, ne moras naravno.
O kakvom cjepidlačenju pričaš.
Najprije sam rekao da mi je neugodno pored ljudi kojima je GLAVA istetovirana ili su im nos i usne IZBUŠENE K'O REŠETO, a ti to relativiziraš sa svojom tetovažom koja se i ne vidi ispod majice i sa nekim čikicom koji je zabio minđušu u uho ili u obrvu.
Meni je neugodno jer mi to ružno izgleda, gadi mi se. Razumiješ?
Izvini, molim te, ali ja moram opet da te pitam ono na šta izbjegavaš dati odgovor. RAZUMIJEŠ LI TI SVOJ JEZIK? Ili manipulatorski želiš da diskutuješ? Ne razlikuješ pojmove, svjesno ih izvrćeš i okrećeš naopako i očekuješ nekakav suvisao odgovor.
Moj odgovor je prost. Među tim minđušarima, ili tetoviranim, među ateistima ili agnosticima, sportistima, liječenim i neliječenim alkoholičarima, doktorima, političarima, vjerskim službenicima, profesorima itd. itd. naći ćeš identičan procenat onih koji su agresivni po prirodi i od kojih je moguće da prijeti opasnost u određenom momentu, kao i kod tih "vehabija". Ljudi raznih uvjerenja, naobrazbe, nacije, vjeroispovjesti, društvenog sloja, imaju kratak fitilj ili "kratku pamet". To što je jedan od "vehabija" pucao u Sarajevu, jedan bacio bombu, jedan ovo, jedan ono, ne znači da će ostalih nekoliko desetina hiljada to uraditi. Ako jedan pijanac polupa kafanu i razbije nos petorici, ili ode kući i prebije ženu na smrt, neće to uraditi svi, pa da generalizujemo i kažemo svi pijanci i alkoholičari su kavgadžije, ubice, siledžije itd.
Ja sam htio reći da ljudi generalizuju kad bilo koju skupinu ljudi karakterišu ovakvom ili onakvom. To što je nekom neugodno pored "vehabije" ne znači ništa, osim njegove predrasude i podložnosti medijskoj generalizaciji.

A sad ti meni odgovori na par pitanja. Sa koliko si "vehabija" u životu razgovarao duže od deset minuta? Koliko ih STVARNO poznaješ? Zašto, na osnovu jednog koji je pucao po Sarajevu, i tih nekih koje si čuo po tramvaju šta pričaju, imaš strah od svih njih?
Locked