Svijet bez religija
- dustaban
#1801 Re: Svijet bez religija
Postoji, ali zaista postoji, granica odnosno tacka gdje se svaki vjernik mora odluciti izmedju religije ili intelektualnog uzdizanja. Naprosto je nespojivo sa inteligencijom gurati neke imbecilne religijske teze.
Ali opet ponavljam, inteligencija nije u koliziji sa VJEROVANJEM u boga. Naprotiv, to jedno sa drugim postaje sve blize kako covjek razvija svoj intelekt i kako se vise i dublje bavi fenomen postojanja i univerzuma.
Religija ostaje tamo gdje je zastala. Njena funkcija je sasvim suprotna - da sputava slobodu misli i da zadovolji svakodnevne potrebe intelektualno ogranicenog puka.
Dakle religija i bog, a mislim na boga koji je dio misterije univerzuma, su nespojive oblasti. Uostalom, kako povezati sa kreatorom univerzuma sliku boga koju vam religije podmecu?!
Ali opet ponavljam, inteligencija nije u koliziji sa VJEROVANJEM u boga. Naprotiv, to jedno sa drugim postaje sve blize kako covjek razvija svoj intelekt i kako se vise i dublje bavi fenomen postojanja i univerzuma.
Religija ostaje tamo gdje je zastala. Njena funkcija je sasvim suprotna - da sputava slobodu misli i da zadovolji svakodnevne potrebe intelektualno ogranicenog puka.
Dakle religija i bog, a mislim na boga koji je dio misterije univerzuma, su nespojive oblasti. Uostalom, kako povezati sa kreatorom univerzuma sliku boga koju vam religije podmecu?!
- Smrcak15
#1802 Re: Svijet bez religija
Dozer wrote:Smrcak15 wrote:Kako neprepoznadeh kad ajeti govore o kamati , trgovini ugovorimaDozer wrote:E jbg onda... Ja sam ekonomista i IT, sto znaci da Kur'an bas nije za mene jer ne nadjoh i ne prepoznah u njemu nista za moje nauke....
Problem sa recesijom od 2008 goddine se desio zbog kamate sto je proizvelo lancane probleme, dok su islamske banke ostale neokrznute jer nisu se bavili sa kamatama kao ovi na zapadu. A da neprican koliko je ekonomija prisutna u hadisima nacini trgovine sta smijes sta nesmijes itd
Islamska ekonomija tezi pravednom sistemu a ne robovlasnickom gdje ti omcu oko vrata stave kad udjes u kamatu, pa recimo islamska banka radi na zajednickom biznisu gdje dobijaju zajedno a i gube zajedno to jeste i banka i zajamnik. Dok zapadni sistem izgra9djen banka dobija a zajamnik gubi kako god.
A sto se tice IT pa ako programiranje spada u tu kategoriju, Kur'an je sav brojcano programiran.![]()
Interesantno... A od cega zive islamske banke? Od have? Ah...da...zaboravih - kod njih se to zove profit
Drugim rijecima, ne koriste termin "kamata", nego "profit". To sto je princip funkcionisanja identican, nema veze
Takodjer, ekonomija nije bas = samo trgovina.
Drugim rijecima, ovo gore ti je zesca nebuloza.
Sta se desava u, npr. BBI banci, koja spada u te koje posluju po islamskim pravilima, kada ne vratis kredit?
Ma ne. Nije on neinteligentan. Gramaticke greske nisu nuzno pokazatelj neinteligencije. Njegov problem je sto je samo malo zglajz'o u smislu da je podlegao necemu sto je u ogromnoj mjeri naucno razjasnjeno.Optimus Prime wrote:Prvo ono sa kuranom i vanzemaljcima,Dozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena
a sad ovo.
Pocinjes da me zabrinjavas
Sto se vanzemaljaca tice... Ima ona tema o tome, pa tamo mozemo dalje. U svakom slucaju, meni je daleko logicnije da su te knjige napisane od strane inteligentinijih bica od nas, koja su mozda cak i nasi kreatori (hint: film "Prometej"), ali i bogovi kroz vijekove. nego da nas je stvorio nekakav bog koji, eto, nece da se pokaze samo zato sto nas testira da li cemo vjerovati u njega. Mislim...ono...zaista...
pa od trgovineA od cega zive islamske banke? Od have? Ah...da...zaboravih - kod njih se to zove profit
evo kako moze da se zaradi a da se izbjegne kamata
Ima kuca za 1 million maraka, zajamnik ode u islamsku banku i trazi da mu pomognu oko kupovine kuce , Banka se dogovori sa onim sto prodaje da Banci proda za 1 million, a onda banka prodaje tom zajamniku za 1.2 million maraka, ni manje ni vise bez ikakvih kamata koje rastu ili spustaju se godinama. nego se dogovre oko fixne sume i raspodijele otplatu na koliko Godina ce otplacivati, banka je vlasnik Kuce sve dok otplaciva zajamnik, kad je otplati Kuca prelazi na zajamnika, Islamska banka profitirala bez kamate 200 000 maraka zajamnik dobio sto je trazio i ovce na broju.
jeli sad jasno kako funkcionise.
neznam tacno kako oni posluju ali po logici trebali bi upozoriti ili na kraju krajeva da izadje iz kuce sto je kupio Preko te banke jer banka je vlasnik te kuce sve dok je ne otplati. tako bi trebalo da funkcionise, ili jos bolje bi bilo da banka zaledi vracanje duga dok zajamnik trazi posao pa kad nadje da nastavi sa amortiranjem. to su ti neki principi koji bi trebali da krase islamske banke. kamata nesmije doci u obzir.Sta se desava u, npr. BBI banci, koja spada u te koje posluju po islamskim pravilima, kada ne vratis kredit?
prilozi dokaze pa da svi vidimo toNjegov problem je sto je samo malo zglajz'o u smislu da je podlegao necemu sto je u ogromnoj mjeri naucno razjasnjeno.
ali problem i dalje ostaje onda ako tvrdis da su vanzemaljci nasi kreatori, problem nastaje kad dodjemo do pitanja ko je njih stvorio ili koj e stvorio univerzum ako su oni u tom univerzumu?U svakom slucaju, meni je daleko logicnije da su te knjige napisane od strane inteligentinijih bica od nas, koja su mozda cak i nasi kreatori (hint: film "Prometej"), ali i bogovi kroz vijekove. nego da nas je stvorio nekakav bog koji, eto, nece da se pokaze samo zato sto nas testira da li cemo vjerovati u njega. Mislim...ono...zaista...
dok kad se ukljuci Bog onakav kako je opisan u islamu savrseno se poklapa u stvaranje univerzuma i nas, jer Bog je kroz Big bang stvorio svijet i kalibrirao tacno u detalje kolika ce explanzija biti, omjer izmedju atoma, gravitacija i sve ostalo, da je gravitacija jaca bila sve bi se urusilo, da je slabija sve bi se rastrgalo , sve je to stvarano sa mjerama.
Tolika preciznost je bila da kad bi imali sve plaze ovog svijeta na jednom mjestu i kad bi samo jedno zrno sa te plaze uklonili univerzum bi bio unisten, tolika preciznost je bila prilikom stvaranja univerzuma, tako naucnici kazu.
ovo niposto nemoze biti produkt slucajnosti.
evo da su nas stvorili vanzemaljaci, opet bi se pitali sto su nas stvorili koja je svrha naseg postojanja na zemlji, dok islam daje ciste logicne odgovore na ova pitanja , sa ukjlucenjem Boga pitanja su razrijesana, dok ako ukljucimo vanzemaljce u igru, dobijemo jos vecu kompliciraniju situaciju bez ikakvih odgovora, prelazak iz jedne nelogicnosti (evolucija) u jos vecu nelogicnost (kreacija od vanzeamaljaca) je samo komplikacija situacije bez odgovora koja legnu na srce.nego da nas je stvorio nekakav bog koji, eto, nece da se pokaze samo zato sto nas testira da li cemo vjerovati u njega. Mislim...ono...zaista..
U cemu je problem da nas Bog testira na ovom svijetu?
Pitanje je zasto nas Bog testira, zbog cega ? imamo odgovor i na to pitanje a to je:
Inicijalno Bog nas je htio stvoriti iz svoje milosti, podstakla ga njegova milost da nas stvori, pa poslije kad nas je stvorio htio da se zasluzi ta vjecna milost tako sto ce dati slobodnu volju i biranje izmedju dobra i zla, pa ako se boris kroz dobro da zasluzis boziju milost, dobit ces je, ako te nije briga za Boga u toj situaciji sam pao sam se ubio. Allah voli da prasta i pokaziva svoju milost, i zeli ljudi da traze pokajanje od njega i da slijede njegove savjete kako bi dobili njegovu milost na sudnjem danu i na taj nacin dosli do vjecnog uzivanja u Raju. Znaci potrebno je napraviti test da se razdvoji ko zasluzuju milost svojom borbom, a ko ne. I jedino "test" teorija kao objasnjenje svrhe covjekovog zivota dok sve ostale padaju u vodu a test teorija je jedina odrziva za sada koliko sam mogao da vidim.
- Smrcak15
#1803 Re: Svijet bez religija
kad sve religije stavis u isti kos onda nemogu to braniti, ali ako se samo koncetrisemo na islam, koji po meni jedini validan i gdje nauka i religija idu pod ruku Zajedno bez da ulaze u kolizijudustaban wrote:Postoji, ali zaista postoji, granica odnosno tacka gdje se svaki vjernik mora odluciti izmedju religije ili intelektualnog uzdizanja. Naprosto je nespojivo sa inteligencijom gurati neke imbecilne religijske teze.
- dustaban
#1804 Re: Svijet bez religija
1) da li bi isto tako govorio da si krscanin?Smrcak15 wrote:kad sve religije stavis u isti kos onda nemogu to braniti, ali ako se samo koncetrisemo na islam, koji po meni jedini validan i gdje nauka i religija idu pod ruku Zajedno bez da ulaze u kolizijudustaban wrote:Postoji, ali zaista postoji, granica odnosno tacka gdje se svaki vjernik mora odluciti izmedju religije ili intelektualnog uzdizanja. Naprosto je nespojivo sa inteligencijom gurati neke imbecilne religijske teze.
2) da li je tvoj izbor to sto si rodjen kao musliman?
- mousstapha
#1805 Re: Svijet bez religija
Ti stvarno mislis da ovih 200 000 nije kamata?Smrcak15 wrote: Ima kuca za 1 million maraka, zajamnik ode u islamsku banku i trazi da mu pomognu oko kupovine kuce , Banka se dogovori sa onim sto prodaje da Banci proda za 1 million, a onda banka prodaje tom zajamniku za 1.2 million maraka, ni manje ni vise bez ikakvih kamata koje rastu ili spustaju se godinama. nego se dogovre oko fixne sume i raspodijele otplatu na koliko Godina ce otplacivati, banka je vlasnik Kuce sve dok otplaciva zajamnik, kad je otplati Kuca prelazi na zajamnika, Islamska banka profitirala bez kamate 200 000 maraka zajamnik dobio sto je trazio i ovce na broju.
- Smrcak15
#1806 Re: Svijet bez religija
dustaban wrote:1) da li bi isto tako govorio da si krscanin?Smrcak15 wrote:kad sve religije stavis u isti kos onda nemogu to braniti, ali ako se samo koncetrisemo na islam, koji po meni jedini validan i gdje nauka i religija idu pod ruku Zajedno bez da ulaze u kolizijudustaban wrote:Postoji, ali zaista postoji, granica odnosno tacka gdje se svaki vjernik mora odluciti izmedju religije ili intelektualnog uzdizanja. Naprosto je nespojivo sa inteligencijom gurati neke imbecilne religijske teze.
2) da li je tvoj izbor to sto si rodjen kao musliman?
posto sam studirao bibliju nebi mogao biti krscanin jer je naprosto nelogicna religija, i prije bi bio ateista, jer smatram da sam blizi Bogu kad nevjerujem da Bog postoji nego da vjerujem da ima partnera sto je najveci moguci grijeh prema Bogu.1) da li bi isto tako govorio da si krscanin?
nije moj izbor, a fakticki kao da nisam rodjen kao musliman, jer niko mi u familiji nije bio vjernik, nego sam ja morao uciti ostale a ne mene da uce roditelji, kod mene je bila obratna situacija.2) da li je tvoj izbor to sto si rodjen kao musliman?
- Smrcak15
#1807 Re: Svijet bez religija
nemoze to biti kamata, od kad je poskupljenje bilo kamatamousstapha wrote:Ti stvarno mislis da ovih 200 000 nije kamata?Smrcak15 wrote: Ima kuca za 1 million maraka, zajamnik ode u islamsku banku i trazi da mu pomognu oko kupovine kuce , Banka se dogovori sa onim sto prodaje da Banci proda za 1 million, a onda banka prodaje tom zajamniku za 1.2 million maraka, ni manje ni vise bez ikakvih kamata koje rastu ili spustaju se godinama. nego se dogovre oko fixne sume i raspodijele otplatu na koliko Godina ce otplacivati, banka je vlasnik Kuce sve dok otplaciva zajamnik, kad je otplati Kuca prelazi na zajamnika, Islamska banka profitirala bez kamate 200 000 maraka zajamnik dobio sto je trazio i ovce na broju.
ako ja hocu da prodam po vecoj fiksnoj cijeni, po kojoj je to logici kamata
kamata je dajem ti 100km, vrati mi 120 km
- mousstapha
#1808 Re: Svijet bez religija
Pa upravo se to i desava. Pa nije bog korumpirani inspektor da mu podvalis takvu pricu.
- dustaban
#1809 Re: Svijet bez religija
Smrcak15 wrote:nemoze to biti kamata, od kad je poskupljenje bilo kamatamousstapha wrote:Ti stvarno mislis da ovih 200 000 nije kamata?Smrcak15 wrote: Ima kuca za 1 million maraka, zajamnik ode u islamsku banku i trazi da mu pomognu oko kupovine kuce , Banka se dogovori sa onim sto prodaje da Banci proda za 1 million, a onda banka prodaje tom zajamniku za 1.2 million maraka, ni manje ni vise bez ikakvih kamata koje rastu ili spustaju se godinama. nego se dogovre oko fixne sume i raspodijele otplatu na koliko Godina ce otplacivati, banka je vlasnik Kuce sve dok otplaciva zajamnik, kad je otplati Kuca prelazi na zajamnika, Islamska banka profitirala bez kamate 200 000 maraka zajamnik dobio sto je trazio i ovce na broju.
Yebote s kim mi ovdje pricamo?!
- zagortenej
#1810 Re: Svijet bez religija
te gluposti macku o rep mozes zavezatiSmrcak15 wrote:nemoze to biti kamata, od kad je poskupljenje bilo kamatamousstapha wrote:Ti stvarno mislis da ovih 200 000 nije kamata?Smrcak15 wrote: Ima kuca za 1 million maraka, zajamnik ode u islamsku banku i trazi da mu pomognu oko kupovine kuce , Banka se dogovori sa onim sto prodaje da Banci proda za 1 million, a onda banka prodaje tom zajamniku za 1.2 million maraka, ni manje ni vise bez ikakvih kamata koje rastu ili spustaju se godinama. nego se dogovre oko fixne sume i raspodijele otplatu na koliko Godina ce otplacivati, banka je vlasnik Kuce sve dok otplaciva zajamnik, kad je otplati Kuca prelazi na zajamnika, Islamska banka profitirala bez kamate 200 000 maraka zajamnik dobio sto je trazio i ovce na broju.
- dustaban
#1811 Re: Svijet bez religija
I onda neko kaze da religija ne steti inteligenciji...zagortenej wrote:te gluposti macku o rep mozes zavezatiSmrcak15 wrote: nemoze to biti kamata, od kad je poskupljenje bilo kamata
- zagortenej
#1812 Re: Svijet bez religija
naravno, dogma isključuje mozak, samo slijepo vjerovanje. i ako neko od njih misli da ima mogućnost izbora u toj dogmi, to je opet u granicama koje je ta dogma postavila.dustaban wrote:I onda neko kaze da religija ne steti inteligenciji...zagortenej wrote:te gluposti macku o rep mozes zavezatiSmrcak15 wrote: nemoze to biti kamata, od kad je poskupljenje bilo kamata
- Smrcak15
#1813 Re: Svijet bez religija
izgleda moras malo viskija popit da ti se um razbistrizagortenej wrote: te gluposti macku o rep mozes zavezati
- Smrcak15
#1814 Re: Svijet bez religija
nerazumijem u cemu je problem?mousstapha wrote:Pa upravo se to i desava. Pa nije bog korumpirani inspektor da mu podvalis takvu pricu.
zar je zabranjeno po skupljoj cijeni prodavati, i otkad je skuplja fixna cijena bila kamata?
- zagortenej
#1815 Re: Svijet bez religija
sto bi rekli stari rimljani, IN VINO VERITAS - U vinu je istina!Smrcak15 wrote:izgleda moras malo viskija popit da ti se um razbistrizagortenej wrote: te gluposti macku o rep mozes zavezati
- dustaban
#1816 Re: Svijet bez religija
E ovo je bas presmjesno, moram se na ovo opet vratiti:

Islamski je da nesto uzmem za 100, "poskupim" ga na 120 i dam ti beskamatno!
Kjafirski je kad ti to nesto dam za 100, zaracunam kamatu i ti mi vratis 120.
- Smrcak15
#1817 Re: Svijet bez religija
samo nastavi haram ti bilozagortenej wrote:sto bi rekli stari rimljani, IN VINO VERITAS - U vinu je istina!Smrcak15 wrote:izgleda moras malo viskija popit da ti se um razbistrizagortenej wrote: te gluposti macku o rep mozes zavezati
tvoje stanje je Allah davno opisao u Kuranu:
24:40. Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio! A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva
2:17. Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvjetli njihovu okolicu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!
- Dozer
#1818 Re: Svijet bez religija
Izvini, ali moram seSmrcak15 wrote:evo kako moze da se zaradi a da se izbjegne kamata
Ima kuca za 1 million maraka, zajamnik ode u islamsku banku i trazi da mu pomognu oko kupovine kuce , Banka se dogovori sa onim sto prodaje da Banci proda za 1 million, a onda banka prodaje tom zajamniku za 1.2 million maraka, ni manje ni vise bez ikakvih kamata koje rastu ili spustaju se godinama. nego se dogovre oko fixne sume i raspodijele otplatu na koliko Godina ce otplacivati, banka je vlasnik Kuce sve dok otplaciva zajamnik, kad je otplati Kuca prelazi na zajamnika, Islamska banka profitirala bez kamate 200 000 maraka zajamnik dobio sto je trazio i ovce na broju.
Ocigledno je da nisi shvatio sta sam ti rekao. Profit = Profit. Da se do njega dodje, postoje razni nacini. U slucaju klasicne kapitalisticke banke to je kamata, ili ti interest rate, i oni to tako i nazivaju. Ali, kamate nije nista drugo nego - profit.
U slucaju islamske banke, oni to ne zovu kamatom, nego - profitom. Primijetis li ikakvu razliku u ovome? Naravno da ne jer se svodi na isto.
U tvom slucaju koji si gore opisao radi se o klasiznom lizingu. Medjutim, lizing nije nista drugo nego vrsta kredita, a funkcionise na nacin kako si opisao. Nista drugacije nego kada kupujes auto na lizing, kontas?
Kazes, izlamska banka profitirala 200.000 bez kamate? Salis se, naravno (iskreno se nadam da se salis, inace cu morati povuci ono sto rekoh o (ne)inteligenciji...).
Obrati paznju na ovo, i please pronadji 5 razlika
1. Banka (neislamska) ti je dala namjenski potrosacki kredit u iznosu od 1.000.000 KM za kupovinu kuce, na godinu dana, i uz kamatu od 20%. Mehanizam osiguranja je hipoteka na tu kucu. Kucu si odmah uknjizio na sebe cim si je kupio, s tim da ce ti je banka uzeti ako joj ne vratis 1.200.000 KM u predvidjenom roku.
Nakon godinu dana banci si vratio glavnicu od 1.000.000 KM, + 200.000 KM na ime kamate. Tih 200.000 je profit banke.
2. Islamska banka ti je kupila kucu za 1.000.000 KM, i onda se s tobom dogovorila da joj vratis 1.200.000 za godinu dana. Za to vrijeme banka je vlasnik kuce, a ne ti. Kada banci isplatis nakon godinu dana 1.200.000 KM, tada ce kuca preci u tvoje vlasnistvo. Ukoliko ne isplatis - kuca nece preci u tvoje vlasnistvo.
Koja je razlika u krajnjem rezultatu i po tebe i po banku u ove dvije "razlicite" banke?
Islam daje logicne odgovore...?evo da su nas stvorili vanzemaljaci, opet bi se pitali sto su nas stvorili koja je svrha naseg postojanja na zemlji, dok islam daje ciste logicne odgovore na ova pitanja , sa ukjlucenjem Boga pitanja su razrijesana, dok ako ukljucimo vanzemaljce u igru, dobijemo jos vecu kompliciraniju situaciju bez ikakvih odgovora, prelazak iz jedne nelogicnosti (evolucija) u jos vecu nelogicnost (kreacija od vanzeamaljaca) je samo komplikacija situacije bez odgovora koja legnu na srce.
OK...ako ti nije problem, razjasni mi ovu logiku.
Navodno je Allah bio u nistavilu, i onda odlucio da kreira univerzum i sve u njemu (do tad je, valjda, meditirao), i onda je iz nicega stvorio sve.
Istovremeno, svina nama Allah porucuje da nesto ne moze nastati iz nicega.
Pitanja za tebe:
1. Sta je nistavilo?
2. Iz cega je Allah stvorio sve, kada sam kaze da nesto ne moze nastati iz nicega?
3. Posto se kaze da "Allah niti je rodjen, niti je postao, nego je oduvijek", a sam kaze da nesto ne moze nastati iz nicega - kako je onda on nastao? I gdje je tacno bio dok se nije "sjetio" da se poigra stvaranjem univerzuma? I nas u njemu, naravno. Gdje je bilo to nistavilo...?
Last edited by Dozer on 21/03/2016 12:40, edited 1 time in total.
- zagortenej
#1819 Re: Svijet bez religija
nek si nam ti na pravom putu, cirkus pravis od vjereSmrcak15 wrote:samo nastavi haram ti bilozagortenej wrote:sto bi rekli stari rimljani, IN VINO VERITAS - U vinu je istina!Smrcak15 wrote:
izgleda moras malo viskija popit da ti se um razbistrimraka na mraku ide
tvoje stanje je Allah davno opisao u Kuranu:
24:40. Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio! A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva
2:17. Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvjetli njihovu okolicu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!
- Smrcak15
#1820 Re: Svijet bez religija
dustaban wrote:E ovo je bas presmjesno, moram se na ovo opet vratiti:
Kjafirski je kad ti to nesto dam za 100, zaracunam kamatu i ti mi vratis 120.![]()
nije isto jer nije fixna cijena, jer kad ugovoris kamatnu stopu, ti mozes otplacivati do zivota i nije fixna cijena i mogu da te izmuzu do bezsvijestiKjafirski je kad ti to nesto dam za 100, zaracunam kamatu i ti mi vratis 120
recimo kamata je 5% , ako ja nemogu trenuto da placam, kamata ide a ja ne otplacivam pa moze da se nabere daleko vise da platis nego sto je kostalo.
dok u islamskom je fixno, nema povecanja kako vrijeme prolazi, nego vec u startu dogovoris tu fixnu cijelnu i tacka. dok banka sa kamatom moze do penzije da te muze i uzima ti pare samo sto ti je dala kredit.
- zagortenej
#1821 Re: Svijet bez religija
de mi reci, hoće li i saudijska arabija uzeti kredit od 8 mlr.dolara sa kamatama kako bi spasila svoju ekonomiju ?Smrcak15 wrote:dustaban wrote:E ovo je bas presmjesno, moram se na ovo opet vratiti:
Kjafirski je kad ti to nesto dam za 100, zaracunam kamatu i ti mi vratis 120.
nije isto jer nije fixna cijena, jer kad ugovoris kamatnu stopu, ti mozes otplacivati do zivota i nije fixna cijena i mogu da te izmuzu do bezsvijestiKjafirski je kad ti to nesto dam za 100, zaracunam kamatu i ti mi vratis 120
recimo kamata je 5% , ako ja nemogu trenuto da placam, kamata ide a ja ne otplacivam pa moze da se nabere daleko vise da platis nego sto je kostalo.
dok u islamskom je fixno, nema povecanja kako vrijeme prolazi, nego vec u startu dogovoris tu fixnu cijelnu i tacka. dok banka sa kamatom moze do penzije da te muze i uzima ti pare samo sto ti je dala kredit.
http://www.klix.ba/biznis/saudijska-ara ... /160309110
- Smrcak15
#1822 Re: Svijet bez religija
Dozer wrote:Izvini, ali moram seSmrcak15 wrote:evo kako moze da se zaradi a da se izbjegne kamata
jeli sad jasno kako funkcionise.![]()
![]()
![]()
Ocigledno je da nisi shvatio sta sam ti rekao. Profit = Profit. Da se do njega dodje, postoje razni nacini. U slucaju klasicne kapitalisticke banke to je kamata, ili ti interest rate, i oni to tako i nazivaju. Ali, kamate nije nista drugo nego - profit.
U slucaju islamske banke, oni to ne zovu kamatom, nego - profitom. Primijetis li ikakvu razliku u ovome? Naravno da ne jer se svodi na isto.
U tvom slucaju koji si gore opisao radi se o klasiznom lizingu. Medjutim, lizing nije nista drugo nego vrsta kredita, a funkcionise na nacin kako si opisao. Nista drugacije nego kada kupujes auto na lizing, kontas?
Kazes, izlamska banka profitirala 200.000 bez kamate? Salis se, naravno (iskreno se nadam da se salis, inace cu morati povuci ono sto rekoh o (ne)inteligenciji...).
Obrati paznju na ovo, i please pronadji 5 razlika:
1. Banka (neislamska) ti je dala namjenski potrosacki kredit u iznosu od 1.000.000 KM za kupovinu kuce, na godinu dana, i uz kamatu od 20%. Mehanizam osiguranja je hipoteka na tu kucu. Kucu si odmah uknjizio na sebe cim si je kupio, s tim da ce ti je banka uzeti ako joj ne vratis 1.200.000 KM u predvidjenom roku.
Nakon godinu dana banci si vratio glavnicu od 1.000.000 KM, + 200.000 KM na ime kamate. Tih 200.000 je profit banke.
2. Islamska banka ti je kupila kucu za 1.000.000 KM, i onda se s tobom dogovorila da joj vratis 1.200.000 za godinu dana. Za to vrijeme banka je vlasnik kuce, a ne ti. Kada banci isplatis nakon godinu dana 1.200.000 KM, tada ce kuca preci u tvoje vlasnistvo. Ukoliko ne isplatis - kuca nece preci u tvoje vlasnistvo.
Koja je razlika u krajnjem rezultatu i po tebe i po banku u ove dvije "razlicite" banke?
ne salim i povlaci i dovlaci sta hoce i kako hocesKazes, izlamska banka profitirala 200.000 bez kamate? Salis se, naravno (iskreno se nadam da se salis, inace cu morati povuci ono sto rekoh o (ne)inteligenciji...).
nedaje kredit, nego banka kupuje i banka je vlasnik kcue i dogovara za zajamnikom , fixnu cijelnu bez ikakvih dodavanja, za zajamnika cijena kuce je 1.2 miliona a ne 1 milion, i kad dogovore tufixnu cijenu bex ikakvih kamatnih stopa.Obrati paznju na ovo, i please pronadji 5 razlika:
velika je razlika kad fixiras cijenu naspram kad odredis kamatnu stopu, koja moze da te muze do kraja zivota jer cim udjes u period neplacanja (zbog gubitka posla) kamatna stopa nastavlja da ubire pare od glavnice dok islamska banka nesmije povecavati tu cijenu , ako je dogovoreno 1.2 ima da bude 1.2 miliona i tacka.
kamatne stope se mijenjaju vremenom, pa nekad povecaju kamatnu stopu dokom amortiranja, recimo podignes kredit za skolovanje, poslije dokom svog amortiranja kamatna stopa se nekad zna povecavati ili smanjivati, a racun zna odmah se povecati, to je nemoralno i zato je kamata zabranjena.
Last edited by Smrcak15 on 21/03/2016 12:48, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#1823 Re: Svijet bez religija
sta ja znam hoce li a ako ga uzmu, i ko potpise i ko Ume na njemu je grijeh ako je kamata potpisana, sam pao sam se ubio, pa makar to bila i saudija.zagortenej wrote: de mi reci, hoće li i saudijska arabija uzeti kredit od 8 mlr.dolara sa kamatama kako bi spasila svoju ekonomiju ?
http://www.klix.ba/biznis/saudijska-ara ... /160309110
- Dozer
#1824 Re: Svijet bez religija
Nije do banaka, moj SMrcak...do tebe je, tj. svih nas - ako pristanes na varijabilne kamate bilo koje vrste, ili otplat koja je vezana za neku drugu valutu, nije to do banke nego do tebe. Niko te nije prisilio na to, nego si sam na to pristao.
Isto tako, i u normalnim bankama postoji tzv. fiksna kamatna stopa.
Ako pogodis takav kredit, onda se tu nista ne razlikuje od islamske banke. Na kraju, banka ce profitirati ovako ili onako, a totalno je nebitno da li je ona tu svoju zaradu nazvala profitom, kamatom, zaradom, interesom i sl.
Sve je to = PROFIT.
I, svaka banka = trgovina. Kredit je, ako nisi znao, proizvod kao i bilo sta drugo. Stvar pregovora i dogovora prodavca i kupca.
Isto tako, i u normalnim bankama postoji tzv. fiksna kamatna stopa.
Ako pogodis takav kredit, onda se tu nista ne razlikuje od islamske banke. Na kraju, banka ce profitirati ovako ili onako, a totalno je nebitno da li je ona tu svoju zaradu nazvala profitom, kamatom, zaradom, interesom i sl.
Sve je to = PROFIT.
I, svaka banka = trgovina. Kredit je, ako nisi znao, proizvod kao i bilo sta drugo. Stvar pregovora i dogovora prodavca i kupca.
- Towelie
#1825 Re: Svijet bez religija
Postoji razlika izmedju trgovine i kamate. Pri trgovini tvoj rad zaradjuje novac, dok pri kamati tvoj novac zaradjuje dodatni novac. A to je haram.