Svijet bez religija
-
statixx
#1126 Re: Svijet bez religija
Formulisano je tako da za svakoga bude po malo.... 
- Optimus Prime
#1127 Re: Svijet bez religija
Towelie wrote: Svi ajeti imaju bukvalno, i mnostvo alegorijskih znacenja. Kur'an se iznova otkriva recipijentu kako se vise saznaje o njemu.
I zato postoji potreba za nova citanja i nova razumevanja Kur'ana u svakom periodu jer je to univerzalna knjiga namenjena svim generacijama i za sva vremena. Zlocin je redukovati ajete ove velicanstvene knjige na jedno i jedinstveno znacenje.
Zaista je vec izlizana fraza,ali je u dosta slucajeva problem sa prevodima. Prevodilac prevodi u skladu sa svojim nahodjenjem, znanjem,a i vremenom i kontekstom u kome zivi. Zato se i to zove prevod znacenja Kur'ana, a ne sam Kur'an.
Nije kuran jedina knjiga koja se iznova otkriva svojim citaocima. Univerzalan je samo zato sto sam za sebe tvrdi da napisan za sva vremena.Objektivno gledano, radi se o zbirci bliskoistocnih legendi sa inkorporiranim, jasnim zakonikom za ljude iz 6.stoljeca. Metodologija tumacenja je krajnje netransparentna to jest vrsi se uglavnom po nahodjenju vjerskih autoriteta po principu " kako im se k..c digne".
Citajuci zbirke grcke mitologije mozes doci do slicnih zakljucaka. Zavisno o kontekstu i vremenu u kojim ih citas, mozes izvuci sasvim razlicite pouke. Ne mijenja cijnjenicu da se radi o fikitvnom stivu.
- Towelie
#1128 Re: Svijet bez religija
Objektivno gledano.Optimus Prime wrote:Towelie wrote: Svi ajeti imaju bukvalno, i mnostvo alegorijskih znacenja. Kur'an se iznova otkriva recipijentu kako se vise saznaje o njemu.
I zato postoji potreba za nova citanja i nova razumevanja Kur'ana u svakom periodu jer je to univerzalna knjiga namenjena svim generacijama i za sva vremena. Zlocin je redukovati ajete ove velicanstvene knjige na jedno i jedinstveno znacenje.
Zaista je vec izlizana fraza,ali je u dosta slucajeva problem sa prevodima. Prevodilac prevodi u skladu sa svojim nahodjenjem, znanjem,a i vremenom i kontekstom u kome zivi. Zato se i to zove prevod znacenja Kur'ana, a ne sam Kur'an.
Nije kuran jedina knjiga koja se iznova otkriva svojim citaocima. Univerzalan je samo zato sto sam za sebe tvrdi da napisan za sva vremena.Objektivno gledano, radi se o zbirci bliskoistocnih legendi sa inkorporiranim, jasnim zakonikom za ljude iz 6.stoljeca. Metodologija tumacenja je krajnje netransparentna to jest vrsi se uglavnom po nahodjenju vjerskih autoriteta po principu " kako im se k..c digne".
Citajuci zbirke grcke mitologije mozes doci do slicnih zakljucaka. Zavisno o kontekstu i vremenu u kojim ih citas, mozes izvuci sasvim razlicite pouke. Ne mijenja cijnjenicu da se radi o fikitvnom stivu.
Cinjenicu.
A ovaj deo si pogodio.
"Zavisno o kontekstu i vremenu u kojim ih citas, mozes izvuci sasvim razlicite pouke. "
- asurbanipal
#1129 Re: Svijet bez religija
Smrcak15 wrote: jer kad shvatis da tvoje nevjerstvo ce samo tebi stetiti, nece ni meni ni Bogu, moze Bog i bez Tebe i bez mene, ali ti ces da povuces na sudnjem danu ako okrenes glavu nakon ociglednih dokaza.

- Connaisseur Karlin
#1130 Re: Svijet bez religija
Optimus PrimeOptimus Prime wrote:Towelie wrote: Svi ajeti imaju bukvalno, i mnostvo alegorijskih znacenja. Kur'an se iznova otkriva recipijentu kako se vise saznaje o njemu.
- zagortenej
#1131 Re: Svijet bez religija
asurbanipal wrote:
- asurbanipal
#1132 Re: Svijet bez religija
zagortenej wrote:asurbanipal wrote:
sta je ovo, halal strip?
Ima i golotinje...
- skupljac_zeljeza
#1133 Re: Svijet bez religija
U tvom slučaju se pokazalo da nije Knjiga za tebe. Ima ko razumije. Pomiri se i furaj dalje.shbc wrote:Ja, i? Sta je to toliko posebno u Kur'anu? Sta mi to treba da bih ga citao? Sta je to toliko posebno u njemu da mi treba neko drugi da mi objasni na koji nacin cu ga citati?skupljac_zeljeza wrote: Vidiš da ne možeš svaku knjigu isto čitati, ali ti ipak za neke stvari trebaju predznanja da bi ih shvatio, a za neke ne trebaju kako to lijepo objasni Ibn Abas. Mada je sve to uzaludno:"Za te osobe koje vjeruju u Boga nijedan dokaz nije potreban, za te osobe koje ne vjeruju ni jedan dokaz nije moguć." Franz Werfel
Bas me zanima, obzirom da sam ja zivio u ubjedjenju da je to "objava covjecanstvu", a ne nekolici koja moze da shvati pa da nama ostalima objasnjava.
„Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao –. oni neće vjerovati.“ (2:6).
- Connaisseur Karlin
#1134 Re: Svijet bez religija
Ukalupljeno vjerovanje nije za svakoga,kao ni vjerovanje da religijski autoriteti znaju najbolje!
- ABH017
#1135 Re: Svijet bez religija
Vjerovanje, generalno, nije za svakoga.
Niti postoje dva čovjeka koji potpuno jednako gledaju na bilo koje iskustvo.
Jedino na fiziološke potrebe svi gledamo potpuno jednako.
- shbc
#1136 Re: Svijet bez religija
Dakle ako ne prihvatam da mi drugi govore kako da mislim o onome sto sam procitao, knjiga nije za mene (samim tim ni ta religija)... Ok. I rest my case.skupljac_zeljeza wrote:
U tvom slučaju se pokazalo da nije Knjiga za tebe. Ima ko razumije. Pomiri se i furaj dalje.
„Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao –. oni neće vjerovati.“ (2:6).
- aurora313
#1137 Re: Svijet bez religija
Smrčak, pređi u komedijaše. Ovo ti je originalno! Odavno se ovako dobro ne nasmijah.Smrcak15 wrote: sto se tice Pulsara opisani su u tri rijeci
1 to je nesto sto Kuca
2. probusuje
3. zvijezda je
pulsar je mrtva zvijezda koja gamma zrakama probusuje sve i sa neutrinima koji probusuju materiju i nista ih nemoze zaustaviti i jedino pulsari salju otkucavajuce signale , kao da neko kuca u vrata
- Smrcak15
#1138 Re: Svijet bez religija
aurora313 wrote:Smrčak, pređi u komedijaše. Ovo ti je originalno! Odavno se ovako dobro ne nasmijah.Smrcak15 wrote: sto se tice Pulsara opisani su u tri rijeci
1 to je nesto sto Kuca
2. probusuje
3. zvijezda je
pulsar je mrtva zvijezda koja gamma zrakama probusuje sve i sa neutrinima koji probusuju materiju i nista ih nemoze zaustaviti i jedino pulsari salju otkucavajuce signale , kao da neko kuca u vrata
Optimus Prime wrote:Tek sad ovo vidimSmrcak15 wrote:[
sto se tice Pulsara opisani su u tri rijeci
1 to je nesto sto Kuca
2. probusuje
3. zvijezda je
pulsar je mrtva zvijezda koja gamma zrakama probusuje sve i sa neutrinima koji probusuju materiju i nista ih nemoze zaustaviti i jedino pulsari salju otkucavajuce signale , kao da neko kuca u vrata![]()
Drug, pulzari nit kucaju, nit ista buse. A ne radi se ni o zvijezdi.
Kako to da vi kao ateisti prosvijetljeni naukom neznate ove stvari a ja kao mrakacha iz srednjeg vijeka znam ove stvari
Kazes da ne kucaju,
The Sounds of Pulsars
These sounds are from the brightest pulsars in the sky, recorded using some of the largest radiotelescopes in the world. To hear the sound of a pulsar, click on its arrow icon.
http://www.parkes.atnf.csiro.au/people/ ... lsars.html
Poslusajte zvukove Kucanja/Pulsiranja Pulsara PSR B0329+54
http://www.parkes.atnf.csiro.au/people/ ... va/0329.au
Poslusajte zvukove Kucanja/Pulsiranja Pulsara PSR B0833-45, The Vela Pulsar
http://www.parkes.atnf.csiro.au/people/ ... va/vela.au
Neutrini, beskrajno sićušne čestice, čiji je broj nemjerljiv, bombardiraju Zemlju i prolaze kroz nju ne ostavljajući traga. ´Neke, visokoenergetske čestice dolaze iz svemira, iz središta zvijezda, pulsara ili ostataka supernova´, kaže John Carr, direktor odjela za istraživanje u središtu za atomsku fiziku iz Marseillea.nit ista buse.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/proj ... bile=false
Pulsars send out beams of radiation ranging from radio waves to ultra-high-energy gamma rays
http://www.nasa.gov/press/2014/october/ ... -dead-star
kakva je karakteristika gamma zraka
The "rays" emitted by radioactive elements were named in order of their power to penetrate various materials, using the first three letters of the Greek alphabet: alpha rays as the least penetrating, followed by beta rays, followed by gamma rays as the most penetrating.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_ray
ma nemoj cuj toA ne radi se ni o zvijezdi
Astronomi su otkrili pulsirajuću mrtvu zvijezdu koja emitira energiju jačine 10 milijuna sunca, a vjeruje se kako je to najveći "pulsar" ikada pronađen.
Mrtva zvijezda je ostatak eksplozije supernove, a otkrio ju je NASA-in nuklearni spektroskopski teleskop Array (NuSTAR).
http://hr.n1info.com/a3221/Sci-Tech/Otk ... jezda.html
Neutronska zvijezda je kompaktna zvijezda kod koje težina zvijezde zavisi od pritiska slobodnih neutrona. Također se zove i degenerirana zvijezda. Neutron je elementarna čestica koja gradi atomsko jezgro. Neutroni su električki neutralni (po čemu su i dobili naziv), a koji za razliku od protona, mogu se sabijati i tako oformiti ekstremno velika "jezgra" čak i do nekoliko puta većih masa od mase Sunca. Neutronske zvijezde su prva bitna nebeska tijela čije postojanje je prvi put pretpostavljeno u teoriji (1933. god.) i kasnije (1968. god.) otkrivene, u prvom redu kao radio-pulsari.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Neutronska_zvijezda
NASA stranica, kaze zvijezda je ti kazes nije zvijezda , koem vjerovati da mi je znati, bas se dvoumim izmedju Tebe i NASE
Pulsars belong to a class of stars called neutron stars. Like black holes, neutron stars are the burnt-out cores of exploded stars, but puny in mass by comparison. Pulsars send out beams of radiation ranging from radio waves to ultra-high-energy gamma rays

poslusajte kako Pulsari daju otkucavajuce signale, bas onako kako ih je Kur'an opisao
Kako to da nauka se slaze samnom i Kur'anom a sa vama neslaze kao sto sam vam detaljno dokazao???
trebali bi vise plakati na svoje neznanje nego smijati se na moje dokaze koje vas jasno i glasno opovrgavaju
- Connaisseur Karlin
#1139 Re: Svijet bez religija
Zasto se vjerovanje unosi u drzavne institucije, u politiku , u segmente zivota koji nisu licniABH017 wrote:Vjerovanje, generalno, nije za svakoga.
- MyTao
#1140 Re: Svijet bez religija
Ja mislim da je Smrcak jedini u pravu... zasto bi on oduzimao vrijeme da boldira neke djelove teksta I promjeni im boju ako oni nisu apsolutna istina?? Nema smisla...
- Optimus Prime
#1141 Re: Svijet bez religija
Nauka se naravno ne slaze sa tobom, jer si porbrkao sve pojmove koji se daju pobrkati. I zato ti se svi na forumu smiju.Smrcak15 wrote:
Kako to da nauka se slaze samnom i Kur'anom a sa vama neslaze kao sto sam vam detaljno dokazao???
trebali bi vise plakati na svoje neznanje nego smijati se na moje dokaze koje vas jasno i glasno opovrgavaju
Da bi ovo predstavili kao naucno cudo islamski pseudonaucnici od kojih kopiras ove kilometarske postove potpuno ignorisu "Occamovu britvu" (po kojoj je najvjerovatnije da je u ovom ajetu opisana "zvijezda Danica"). Pored toga, ajete vade iz konteksta, natezu dubiozne prevode, vrse semanticke manipulacije i ono sto dobijes na kraju opet ni blizu ne odgovara opisu jedne neutronske zvijezde.
Neutronska zvijezda nije zvijezda, isto kao sto morski pas nije pas.
Radi se o jednom poptpuno drugacijem nebeskom tijelu
pulzari su vise stotina hiljada puta manji od zvijezda, dakle velicne jednog manjeg asteroida i rotiraju i do nekoliko stotina puta u sekundi.
Za razliku od zvijezda i ostalih nebeskih tijela ne sastoje se od materije, nego od komprimiranih elementarnih cestica.
Iz tog razloga imaju nevjerovatno visoku gustocu ("kasika neutronske zvijezde" bi bila teska nekih 10 milijardi tona).
Eleektromagnetni talas koje salju nisu nuzno u vidljivom spektru, za razliku od zvijezda. Itd.
U biti, zvijezde imaju vise slicnih karakteristika sa planetama nego sa pulzarima.
Pulsari nisu zvijezde.
Dalje, pulzari ne kucaju. Zvuk se manifestira kao promjena pritiska zraka usljed djelovanja energetskih talasa. Elektromagnetnu radijaciju koju salju pulsari ne mozes cuti.
To sto cujes je samo trik koji se koristi pri cemu se elektromagnetni talasi uz pomoc odredjenih masina konvertiraju u talase u zvucnom intervalu.
Pored toga, pulzari nisu jedini izvor neutrina. Neutrini nastaju i u zvijezdama pa cak in na zemlji.
Neutrini ne buse materiju, jer busenje valjda podrazumjeva stvaranje odredjenih rupa u materiji.
Toliko gluposti u jednom postu, da boli.
- Smrcak15
#1142 Re: Svijet bez religija
Optimus Prime wrote:Nauka se naravno ne slaze sa tobom, jer si porbrkao sve pojmove koji se daju pobrkati. I zato ti se svi na forumu smiju.Smrcak15 wrote:
Da bi ovo predstavili kao naucno cudo islamski pseudonaucnici od kojih kopiras ove kilometarske postove potpuno ignorisu "Occamovu britvu" (po kojoj je najvjerovatnije da je u ovom ajetu opisana "zvijezda Danica"). Pored toga, ajete vade iz konteksta, natezu dubiozne prevode, vrse semanticke manipulacije i ono sto dobijes na kraju opet ni blizu ne odgovara opisu jedne neutronske zvijezde.
Neutronska zvijezda nije zvijezda, isto kao sto morski pas nije pas.
Radi se o jednom poptpuno drugacijem nebeskom tijelu
pulzari su vise stotina hiljada puta manji od zvijezda, dakle velicne jednog manjeg asteroida i rotiraju i do nekoliko stotina puta u sekundi.
Za razliku od zvijezda i ostalih nebeskih tijela ne sastoje se od materije, nego od komprimiranih elementarnih cestica.
Iz tog razloga imaju nevjerovatno visoku gustocu ("kasika neutronske zvijezde" bi bila teska nekih 10 milijardi tona).
Eleektromagnetni talas koje salju nisu nuzno u vidljivom spektru, za razliku od zvijezda. Itd.
U biti, zvijezde imaju vise slicnih karakteristika sa planetama nego sa pulzarima.
Pulsari nisu zvijezde.
Dalje, pulzari ne kucaju. Zvuk se manifestira kao promjena pritiska zraka usljed djelovanja energetskih talasa. Elektromagnetnu radijaciju koju salju pulsari ne mozes cuti.
To sto cujes je samo trik koji se koristi pri cemu se elektromagnetni talasi uz pomoc odredjenih masina konvertiraju u talase u zvucnom intervalu.
Pored toga, pulzari nisu jedini izvor neutrina. Neutrini nastaju i u zvijezdama pa cak in na zemlji.
Neutrini ne buse materiju, jer busenje valjda podrazumjeva stvaranje odredjenih rupa u materiji.
Toliko gluposti u jednom postu, da boli.
znaci ti ces mene ubijediti svoim nagadjanjem, moguce, mozda, najvjerovatnije itd(po kojoj je najvjerovatnije da je u ovom ajetu opisana "zvijezda Danica").
jeli se tako dokazuje nesto?
a znas kako ja dokazujem neku stvar, fino u ruke leksikon, tamo prevedem kao "onaj koji kuca" "udarac itd"
poslije pitanje postavljam arapu u dzamiji, sta znaci rijec Tariq, on meni pokaza kucajuci od zid, sve je receno.
znaci tarik je nesto sto kuca, pulsira, jer pulsiranje je vid kucanja,
ti kazes da je zvijezda Danica, prvo Danica nije zvijezda nego je planeta venera, drugo nazivati Veneru zvijezdom jeste pucanje u slijepocnicu sa naucne strane.
Ama bas nigdje se ne spominje u orginalnom tekstu ni danica ni planeta, nego Tariq, onaj koji kuca, Kucati znaci Taraqa
i nemoj mi sledeci put nagadjati mozda ovako mozda onako
mozemo i ovako, mrtav covjek nije vise covjekNeutronska zvijezda nije zvijezda, isto kao sto morski pas nije pas....Pulsari nisu zvijezde.
kad gledas les covjeka na ulici, mozes li reci da to nije covjek samo sto je mrtav?
uostalom ko si ti da kazes nije zvijezda a NASA kaze jeste zvijezda, pa kome cemo vjerovati pobogu si brate, jesi l ito dostigao toliki nivo da kazes jednoj NASI grijesis, nije zvijezda nego nesto drugo
NASA stranica, kaze zvijezda je ti kazes nije zvijezda , kome vjerovati da mi je znati, bas se dvoumim izmedju Tebe i NASE
Pulsars belong to a class of stars called neutron stars. Like black holes, neutron stars are the burnt-out cores of exploded stars, but puny in mass by comparison. Pulsars send out beams of radiation ranging from radio waves to ultra-high-energy gamma rays
jasbno i cisto kaze
"Pulsari pripadaju klasi zvijezda zvanim neutronske zvijezde"
ko je onda ovdje corav?
normalno da ne kucaju cekicima i maljevina, nego pulsirajucim signalima koji kad se prinesu radioteleskopi onda se to konevrtira i dobijes kucajuci zvuk.Dalje, pulzari ne kucaju. Zvuk se manifestira kao promjena pritiska zraka usljed djelovanja energetskih talasa. Elektromagnetnu radijaciju koju salju pulsari ne mozes cuti.
ako pulsar daje ovakav signal
010101010101010101010101010101010101
recimo ti necujes kad pulsar pulsira, ali kad mu postavis radiotelskop onda ti talasi koji dolaze do radioteleskopa daju kucajuci signal
isto kao kad bi ja bio ta zvijezda, pa samo precizno masem rukom naprijed i nazad, ti nista ne cujes, iako ja kucam/pulsiram rukom naprijed i nazad ti necujes ali stavis ispred moje ruke tvrd materijal , vrata naprimjer, onda pocnes da cujes kucajuci zvuk, kuc kuc kuc
isto tako pulsar pulsira/kuca u prazno, pridoneses mu radioteleskop onda pocnes da cujes te otkucaje isto kao kad pocnes da cujes moje kucanje u vrata. jeli ti sad jasno?
ne samo neutrini nego i gamma zrake probusuju materiju, a nemora da znaci da to stvara rupu, cim ono prolazi kroz tebe ono tebe probusuje, ostavljalo rupu ili ne, ono je proslo kroz tebe.Pored toga, pulzari nisu jedini izvor neutrina. Neutrini nastaju i u zvijezdama pa cak in na zemlji.
- fatamorgana
#1143 Re: Svijet bez religija
Cvrčak, probuši li se šta? 
- mousstapha
#1144 Re: Svijet bez religija
Probušuje, probušuje.
Kae pito arapa u dzamiji.
Kae pito arapa u dzamiji.
- ABH017
#1145 Re: Svijet bez religija
Unose ih pojedinci sa sobom, ali ni jedna religija ne upravlja državom. Barem kad je u pitanju BiH.Connaisseur Karlin wrote:Zasto se vjerovanje unosi u drzavne institucije, u politiku , u segmente zivota koji nisu licniABH017 wrote:Vjerovanje, generalno, nije za svakoga.
Navedi mi primjer državu, igdje u svijetu, (izuzimajući Kim Jong Unovu državu, i sl.) gdje vjerovanja nema u državnim institucijama i u politici.
To bi bilo isto kao da pitaš zašto se ateizam, seksualna, rodna i nacionalna pripadnost unosi u državne institucije. Smiješno.
UPS. Greška u koracima.
- fatamorgana
#1146 Re: Svijet bez religija
SFRJ!ABH017 wrote:
Navedi mi primjer državu, igdje u svijetu, (izuzimajući Kim Jong Unovu državu, i sl.) gdje vjerovanja nema u državnim institucijama i u politici.
- Connaisseur Karlin
#1147 Re: Svijet bez religija
Tema je svijet religija bilo gdje ,ne iskljucivo u BIH!ABH017 wrote:Unose ih pojedinci sa sobom, ali ni jedna religija ne upravlja državom. Barem kad je u pitanju BiH.Connaisseur Karlin wrote:Zasto se vjerovanje unosi u drzavne institucije, u politiku , u segmente zivota koji nisu licniABH017 wrote:Vjerovanje, generalno, nije za svakoga.
To bi bilo isto kao da pitaš zašto se ateizam, seksualna, rodna i nacionalna pripadnost unosi u državne institucije. Smiješno. Ti si, izgleda zalutala na ovu temu. Šta je reć'? Nije dovoljno tema o hidžabu na VSTV, pa ožeži gdje stigneš. A kad ti se skrene pažnja na bilo šta, onda sagovornika podsjećaš da se vrati temi.
Postoje mnogi zakoni koji moraju zadovoljiti religijske institucije ili potrebe vjernika,stoga ocigledno,vjerovanje nije iskjucivo bazirano na licnom dijelu zivota.
- Optimus Prime
#1148 Re: Svijet bez religija
@smrcak
ma da se ne zahebajemo vise:
Alleh je sa tim ajetom ustvari spominjao Shuriken-Zvijezde

Radi se u svakom slucaju o zvijezdi,
kada je bacis na vrata, onda pokuca,
a busi li busi.
Ispunjava sva tri uslova
a busi li busi.
Ispunjava sva tri uslova
- Smrcak15
#1149 Re: Svijet bez religija
pa i bolje je, nego trpati planetu Veneru u zvijezdu kroz nagdjanja, mozda ovako mozda onako.Optimus Prime wrote:@smrcak
a busi li busi.
Ispunjava sva tri uslova
- Optimus Prime
#1150 Re: Svijet bez religija
Nije zvijezda Danica samo venera. Radi se o najsvijetlijem nebeskom objektu prije izlaska sunca, a pored venere to moze biti i jupiter a rijedje i merkur, zavisno od polozaja planetaSmrcak15 wrote:
pa i bolje je, nego trpati planetu Veneru u zvijezdu kroz nagdjanja, mozda ovako mozda onako.
Ja nisam ni tvrdio da je zvijezda Danica prava zvijezda nego da su autori kurana u svom neznanju to tvrdili. Ocito je da su uvidjeli neku razliku izmedju nje i ostalih zvijezda, ali nisu imali pojma da se radi o planetama koje reflektiraju suncevu svijetlost i pri tome titraju (kucaju, buse)
Last edited by Optimus Prime on 25/02/2016 19:53, edited 2 times in total.