Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Optimus Prime

#1101 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote: 25.Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: “To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!”

Ako ti ne kontas da je usporedba sa pijavicom obicna trivijalnost, onda ti stvarno ne mogu pomoci.

A sto se tice ovog pasusa gore, to je naravno takodjer obicna trivijalnost.
Sasvim je logicno da su u Meki postojali mnogobrojni ljudi koji su zbog manjka dokaza, Muhamedove tvrdnje okarakterizirali onim sto ustvari jesu, "izmišljotine naroda davnašnjih".
Ti, vjerovatno nerijetki "susreti" su opisani u ajetu kojeg si gore spomenuo.

Ono sto fali je dokaz da se ne radi o izmisljotinama naroda davnasnjih.
shbc

#1102 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Ja i dalje ne mogu da vjerujem da je lik ovoliko uporan. Mene da su kolege iz istog tabora ismijale, da ne poznajem sopstveni jezik i da mi je idol onaj sarlatan Zakir Naik, ne bih se vise pojavljivao na forumu. Ono bi jos o nauci da raspravlja. De ziv bio prvo savladaj gramatiku pa predji na nesto teze.
shbc

#1103 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Towelie wrote: Ne ubedjujem vas, svakom svoje. Samo ukazujem da je kompatibilno da je iz nase perspektive Zemlja ravna a zapravo je sfera. I Kur'an se shvata i doslovno i metaforicki, zavisno od stepena njegovog shvatanja. Slojevit je.
Ok, ali hajmo onda odrediti koji su dijelovi knjige bukvalni, a koji metaforicki. Problem je sto se to mijenja svakih par godina. Cim se naleti na nesto sto se kosi sa "naukom" u Kur'anu, ono automatski prestaje biti bukvalno, iako je do tada bilo. Izvini, ali jebiga, ne ide. Ispada presmijesno.

Ne mozes u jednoj knjizi iznijeti tvrdnju da je Zemlja ravna, pa kada ti neko da dokaz da nije, samo reci "ma nisam mislio bukvalno, ravna je iz moje perspektive". No shit Sherlock. Nema onda u tome nista bozansko.
shbc

#1104 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

skupljac_zeljeza wrote:
A zar nije Zemlja i okrugla i poravnata? Toliko poravnata da se nekada nekima činilo da je ravna ploča. Šta te zbunjuje?
Zajebavas se? Molim te reci mi da se zajebavas...
skupljac_zeljeza

#1105 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

shbc wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
A zar nije Zemlja i okrugla i poravnata? Toliko poravnata da se nekada nekima činilo da je ravna ploča. Šta te zbunjuje?
Ne. Argumentovano demantuj.
Ravnica je oblik reljefa, tj. manji tip nizije, koja nije morfološki individualna i ograničena planinskim stranama. Prema strukturi i nastanku mogu biti: „Strukurne“ (nastale u horizontalnim ili blago nagnutim slojevima i predstavljaju ploče ili table — Patagonija), zatim „erozivne“ (nastale erozivnim radom u procesu aplanacije) i „akumulativne“ (nastale akumulacijom i taloženjem materijala na ušću rijeka, oko korita, na obalama mora, jezera, okeana i sl).

https://bs.wikipedia.org/wiki/Ravnica
I poslušaj Muhammeda Ikbala i Enesa Karića kako se čita Kur'an.
Enes Karić

POTREBA ZA POVRATKOM ETIČKIM TUMAČENJIMA KUR'ANA

http://www.academia.edu/15278747/Potreb ... ima_Kurana
shbc

#1106 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

skupljac_zeljeza wrote:
shbc wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne. Argumentovano demantuj.
Image
shbc

#1107 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

skupljac_zeljeza wrote: I poslušaj Muhammeda Ikbala i Enesa Karića kako se čita Kur'an.
Enes Karić

Stvarno ti treba neko da ti kaze kako da citas knjigu?
Optimus Prime

#1108 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

shbc wrote:
What doesn't fit, is made to fit.
skupljac_zeljeza

#1109 Re: Svijet bez religija

shbc wrote:
skupljac_zeljeza wrote: I poslušaj Muhammeda Ikbala i Enesa Karića kako se čita Kur'an.
Enes Karić

Nije to kao "Orlovi rano lete" od Ćopića. Možeš li Kur'an snimiti kao film?
Optimus Prime

#1110 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

skupljac_zeljeza wrote: Nije to kao "Orlovi rano lete" od Ćopića. Možeš li Kur'an snimiti kao film?
To je upravo ono sto vas apologeti vec stoljecima pokusavaju ubjediti, a sve u cilju cuvanja iluzije o bozanskom porijeklu objave.

A u biti je ono sto stoji u "knjizi jasnoj" vrlo jednostavno, o cemu svjedoce i rani tefsiri koje mozes vrlo lako pronaci na intenetu.
Last edited by Optimus Prime on 24/02/2016 18:31, edited 2 times in total.
shbc

#1111 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

skupljac_zeljeza wrote:
Ne mogu ni udzbenik biologije za drugi srednji, pa mi opet ne treba Richard Dawkins da mi kaze kako cu ga citati.
Smrcak15

#1112 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote: 25.Ima onih koji dolaze da te slušaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih učinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: “To su samo izmišljotine naroda davnašnjih!”

Ako ti ne kontas da je usporedba sa pijavicom obicna trivijalnost, onda ti stvarno ne mogu pomoci.

A sto se tice ovog pasusa gore, to je naravno takodjer obicna trivijalnost.
Sasvim je logicno da su u Meki postojali mnogobrojni ljudi koji su zbog manjka dokaza, Muhamedove tvrdnje okarakterizirali onim sto ustvari jesu, "izmišljotine naroda davnašnjih".
Ti, vjerovatno nerijetki "susreti" su opisani u ajetu kojeg si gore spomenuo.

Ono sto fali je dokaz da se ne radi o izmisljotinama naroda davnasnjih.

Za nepovjerovati nazvati to trivijalnom stvari a jasno i cisto mikroskop pokaziva slicnost pijavice i embrija i jos profesor sporedi pijavicu sa embrijom i to je banalna stvar za tebe. Kakvo je to razmisljanje?
Optimus Prime

#1113 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Za nepovjerovati nazvati to trivijalnom stvari a jasno i cisto mikroskop pokaziva slicnost pijavice i embrija i jos profesor sporedi pijavicu sa embrijom i to je banalna stvar za tebe. Kakvo je to razmisljanje?
Trivijalno je zato sto embrijo koji je vidljiv i golim okom pokazuje "slicnost" sa pijavicom, bez obzira na to sto tvoj "naucnik" tvrdi da je slicnost samo vidljiva pod mikroskopom. Ja vise vjerujem svojim ocima nego njemu.
Smrcak15

#1114 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Trivijalno je zato sto embrijo koji je vidljiv i golim okom pokazuje "slicnost" sa pijavicom, bez obzira na to sto tvoj "naucnik" tvrdi da je slicnost samo vidljiva pod mikroskopom. Ja vise vjerujem svojim ocima nego njemu.
Pokazi mi sliku embrija iz 4 sedmice da vidimo moze ili nemoze se vidjeti
Optimus Prime

#1115 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Pokazi mi sliku embrija iz 4 sedmice da vidimo moze ili nemoze se vidjeti
Pa pokazao sam ti sliku iz 6. sedmice gdje je ocito da postoji odredjena slicnost.
Nemoj me tjerati da postiram slike jos mladjih , abortiranih embrija, gdje je slicnost jos ocitija.

Jos kad se uzme u obzir da niko nikada nije koristio termin "pijavica" u kontekstu prevodjenja ovog ajeta na bilo koji jezik, te cinjenicu da embrijo ne nastaje (kako je napisano) od kapi sjemena, vec od jednog jedinog spermatozoida (od vise miliona njih untar te kapi) u kombinaciji sa zenskom jajnom celijom (koja uopce nije spomenuta), ova citava prica dobiva prilicno satiricnu notu.
aurora313

#1116 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:Pokazi mi sliku embrija iz 4 sedmice da vidimo moze ili nemoze se vidjeti
Pa pokazao sam ti sliku iz 6. sedmice gdje je ocito da postoji odredjena slicnost.
Nemoj me tjerati da postiram slike jos mladjih, abortiranih embrija, gdje je slicnost jos ocitija.
Dokazivati nešto Smrčku vodi ignorisanju odgovora, s tim da će on tu uvijek ubaciti nešto novo. Ima punu ladicu 'dokaza' za sve što se može, a pun ormar za one koje ne može dokazati.
Optimus Prime

#1117 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:[
sto se tice Pulsara opisani su u tri rijeci

1 to je nesto sto Kuca
2. probusuje
3. zvijezda je

pulsar je mrtva zvijezda koja gamma zrakama probusuje sve i sa neutrinima koji probusuju materiju i nista ih nemoze zaustaviti i jedino pulsari salju otkucavajuce signale , kao da neko kuca u vrata
Tek sad ovo vidim :D

Drug, pulzari nit kucaju, nit ista buse. A ne radi se ni o zvijezdi.
fatamorgana

#1118 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

"Probušuju" .... :lol: :sax:

Cvrčak bog si! :thumbup:
skupljac_zeljeza

#1119 Re: Svijet bez religija

Optimus Prime wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Nije to kao "Orlovi rano lete" od Ćopića. Možeš li Kur'an snimiti kao film?
To je upravo ono sto vas apologeti vec stoljecima pokusavaju ubjediti, a sve u cilju cuvanja iluzije o bozanskom porijeklu objave.

A u biti je ono sto stoji u "knjizi jasnoj" vrlo jednostavno, o cemu svjedoce i rani tefsiri koje mozes vrlo lako pronaci na intenetu.
Problem je ubijediti i nekoliko miliona, a ne na hiljade miliona, a eto 'ubijedili' su. Kada već spomenu prve tumače Kur'ana sjeti se kako Ibn Abas, Poslanikov prijatelj i jedan od najpoznatijih mufesira je Kur'anske ajete, po značenju, podijelio na četiri dijela, i to:

1) Značenje za koje niko nema opravdanje da ne poznaje.
2) Značenje koje Arapi poznaju iz svog jezika.
3) Značenje koje poznaju samo oni koji su dobro u nauku upućeni.
4) Značenje koje poznaje samo Allah.

Pa se ti traži šta možeš shvatiti.

shbc wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne mogu ni udzbenik biologije za drugi srednji, pa mi opet ne treba Richard Dawkins da mi kaze kako cu ga citati.
Vidiš da ne možeš svaku knjigu isto čitati, ali ti ipak za neke stvari trebaju predznanja da bi ih shvatio, a za neke ne trebaju kako to lijepo objasni Ibn Abas. Mada je sve to uzaludno:"Za te osobe koje vjeruju u Boga nijedan dokaz nije potreban, za te osobe koje ne vjeruju ni jedan dokaz nije moguć." Franz Werfel
fatamorgana

#1120 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

Osobe koje istinski ne vjeruju ne traže dokaz, dovoljno je pogledati oko sebe, licemjerje religija i onih koji je upražnjavaju!
shbc

#1121 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

skupljac_zeljeza wrote: Vidiš da ne možeš svaku knjigu isto čitati, ali ti ipak za neke stvari trebaju predznanja da bi ih shvatio, a za neke ne trebaju kako to lijepo objasni Ibn Abas. Mada je sve to uzaludno:"Za te osobe koje vjeruju u Boga nijedan dokaz nije potreban, za te osobe koje ne vjeruju ni jedan dokaz nije moguć." Franz Werfel
Ja, i? Sta je to toliko posebno u Kur'anu? Sta mi to treba da bih ga citao? Sta je to toliko posebno u njemu da mi treba neko drugi da mi objasni na koji nacin cu ga citati?

Bas me zanima, obzirom da sam ja zivio u ubjedjenju da je to "objava covjecanstvu", a ne nekolici koja moze da shvati pa da nama ostalima objasnjava.
Towelie

#1122 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

shbc wrote:
Towelie wrote: Ne ubedjujem vas, svakom svoje. Samo ukazujem da je kompatibilno da je iz nase perspektive Zemlja ravna a zapravo je sfera. I Kur'an se shvata i doslovno i metaforicki, zavisno od stepena njegovog shvatanja. Slojevit je.
Ok, ali hajmo onda odrediti koji su dijelovi knjige bukvalni, a koji metaforicki. Problem je sto se to mijenja svakih par godina. Cim se naleti na nesto sto se kosi sa "naukom" u Kur'anu, ono automatski prestaje biti bukvalno, iako je do tada bilo. Izvini, ali jebiga, ne ide. Ispada presmijesno.

Ne mozes u jednoj knjizi iznijeti tvrdnju da je Zemlja ravna, pa kada ti neko da dokaz da nije, samo reci "ma nisam mislio bukvalno, ravna je iz moje perspektive". No shit Sherlock. Nema onda u tome nista bozansko.
Svi ajeti imaju bukvalno, i mnostvo alegorijskih znacenja. Kur'an se iznova otkriva recipijentu kako se vise saznaje o njemu.
I zato postoji potreba za nova citanja i nova razumevanja Kur'ana u svakom periodu jer je to univerzalna knjiga namenjena svim generacijama i za sva vremena. Zlocin je redukovati ajete ove velicanstvene knjige na jedno i jedinstveno znacenje.

Zaista je vec izlizana fraza,ali je u dosta slucajeva problem sa prevodima. Prevodilac prevodi u skladu sa svojim nahodjenjem, znanjem,a i vremenom i kontekstom u kome zivi. Zato se i to zove prevod znacenja Kur'ana, a ne sam Kur'an.
harač

#1123 Re: Svijet bez religija

Post by harač »

shbc wrote:
Ja, i? Sta je to toliko posebno u Kur'anu?
P1. Kur-an iz spešl
C. Kur-an iz spešl

QED
asurbanipal

#1124 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:[
sto se tice Pulsara opisani su u tri rijeci

1 to je nesto sto Kuca
2. probusuje
3. zvijezda je

pulsar je mrtva zvijezda koja gamma zrakama probusuje sve i sa neutrinima koji probusuju materiju i nista ih nemoze zaustaviti i jedino pulsari salju otkucavajuce signale , kao da neko kuca u vrata
Tek sad ovo vidim :D

Drug, pulzari nit kucaju, nit ista buse. A ne radi se ni o zvijezdi.

Tačno. Radi se u suštini o alegoriji. Ali džaba. Smrčak ima "jače dokaze"... :mrgreen:
Optimus Prime

#1125 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

shbc wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Vidiš da ne možeš svaku knjigu isto čitati, ali ti ipak za neke stvari trebaju predznanja da bi ih shvatio, a za neke ne trebaju kako to lijepo objasni Ibn Abas. Mada je sve to uzaludno:"Za te osobe koje vjeruju u Boga nijedan dokaz nije potreban, za te osobe koje ne vjeruju ni jedan dokaz nije moguć." Franz Werfel

Bas me zanima, obzirom da sam ja zivio u ubjedjenju da je to "objava covjecanstvu", a ne nekolici koja moze da shvati pa da nama ostalima objasnjava.
Moglo bi se zakljuciti da Allah nije u stanju da precizno formulise svoje stavove.
Locked