Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarajevonekad

#1 Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by sarajevonekad »

Prije nešto manje od mjesec dana uputio sam se u inostranstvo, u posjet nekim prijateljima. Obzirom da stičem utisak da stradanje Sarajeva pod osadom nekako pada u zaborav u posljednjih 10-ak godina ili sl. (kako kod nas tako i u svijetu) odlučih da podsjetim neke svoje poznanike zašto smatram da bi sve i jedan stanovnik opkoljenog Sarajeva trebao i zvanično dobiti orden heroja, zvanično članstvo u udruženjima stradalnika i više uvažavanja od strane drugih.

Dakle krenuh u potragu za video zapisima o sarajevskom holokaustu kao poklon mojim "strancima".

Na moje neprijatno iznenadjenje, nakon obilaska knjižara, trafika, prodavnica, nigdje nisam našao niti jedan jedini dokumentarac kvalitetnije produkcije o stradanju Sarajeva. U stvari, jedini koji sam pronašao na tu temu je dokumentarac pod nazivom "Vanzemaljci iznad Sarajeva", domaće i ne baš kvalitetne produkcije, da budem iskren.

Umjesto DVD-ova, i CD-ova o stvarnom herojstvu stanovnika Sarajeva, tu su naravno "naši" stari i novi filmovi i serije(prevod: "produkcija iz istočnog komšiluka koja promoviše banalnosti i krkanluk), i naravno nezaobilazni "umjetnici" tipa ceca, karleusa, bekvalac, moravac i sl. koji svakome ko ima iole sluha "hodaju po hipofizi" što reče Pejaković jednom prilikom. Da barem čovjek može preko nekog uređaja ukinuti vokale, muzika bi se možda još i mogla podnijeti....

Svaka čast na "pravu ličnog ukusa", ali mislim da bi pošteno bilo ostaviti malo prostora i za ovu šaku prizemljenog urbanog svijeta, koji je zaslužan između ostalog za taj nadljudski otpor koji je pružio uništititeljima Sarajevo i, ali i otpor koji danas pruža ovim poslijeratnim bolestima društva (npr. papanluku, ličnoj i profesionalnoj korupciji isl.)...

Eto taj obični, "mali" ali pošteni Sarajlija, čovjek koji pokušava živjet od svog truda i znanja, koristan i sebi i drugima, koji je kardžičeve granate "dočekivo na volej", a poslije rata dočekuje agresiju papanluka...eto taj mali čovjek je zapravo pravi pravcati Heroj, i mislim da je red da mu neko posveti barem par riječi ....negdje...nekad...

Pozdrav
S.
zgembo_sa

#3 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by zgembo_sa »

Ne znam jesi li gledao "Otpor Bosne cuo se do neba". Po meni jedan od najboljih dokumentaraca o periodu agresije. Ima dosta o herojima odbrane, ima upecatljivih snimaka. Ima verzija na engleskom i na nasem. Ja sam strancima cesto to snimao na cd i poklanjao da shvate neke stvari...
sarajevonekad

#4 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by sarajevonekad »

Jesam i super je, ali sam ima prilike gledati i jedan dokumentarac koji je cini mi se napravila Al Jazeera i na osnovu dijela koje sam pogledao, nije lose.

Moja je zapravo zamisao da se pored neprikosnovenog otpora boraca zapravo ukaze i na herojstvo samih civila, te da se njihova (nase) price uvrste u dokumentarac tipa "TRUE HEROES" koji se trenutno na Discovry Chanel-u.

U svakom slucaju hvala na preporuci

pozdrav

S.
zgembo_sa wrote:Ne znam jesi li gledao "Otpor Bosne cuo se do neba". Po meni jedan od najboljih dokumentaraca o periodu agresije. Ima dosta o herojima odbrane, ima upecatljivih snimaka. Ima verzija na engleskom i na nasem. Ja sam strancima cesto to snimao na cd i poklanjao da shvate neke stvari...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by PipiDugaDevetka »

Gdje se može naći snimak tv. priloga sa početka rata kada reporterka upita
stanovnika, civila,... negdje oko Hrasnog Brda šta bi on uradio onom ko mu je ranio dijete (kćerku), a on odgovori da bi ga pozvao na kafu, pa da vide u čemu je problem.
valter.ba

#6 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by valter.ba »

Nazalost moram te ispraviti tom gromadi od covjeka,dobrom Bosancu su zlotvori ubili kcerku.Snimak je bio bivse TVSA tako da je sada vjerovatno u RTV domu.Ljudina ga zove na kafu,tog monstruma koji mu kroz snajperski nisan ugleda djete i ispali metak u to nevino,cisto,zivotom uplaseno djete.Plakao sam,puno!
ledeny

#7 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by ledeny »

sarajevonekad wrote:Prije nešto manje od mjesec dana uputio sam se u inostranstvo, u posjet nekim prijateljima. Obzirom da stičem utisak da stradanje Sarajeva pod osadom nekako pada u zaborav u posljednjih 10-ak godina ili sl. (kako kod nas tako i u svijetu) odlučih da podsjetim neke svoje poznanike zašto smatram da bi sve i jedan stanovnik opkoljenog Sarajeva trebao i zvanično dobiti orden heroja, zvanično članstvo u udruženjima stradalnika i više uvažavanja od strane drugih.

Dakle krenuh u potragu za video zapisima o sarajevskom holokaustu kao poklon mojim "strancima".

Na moje neprijatno iznenadjenje, nakon obilaska knjižara, trafika, prodavnica, nigdje nisam našao niti jedan jedini dokumentarac kvalitetnije produkcije o stradanju Sarajeva. U stvari, jedini koji sam pronašao na tu temu je dokumentarac pod nazivom "Vanzemaljci iznad Sarajeva", domaće i ne baš kvalitetne produkcije, da budem iskren.

Umjesto DVD-ova, i CD-ova o stvarnom herojstvu stanovnika Sarajeva, tu su naravno "naši" stari i novi filmovi i serije(prevod: "produkcija iz istočnog komšiluka koja promoviše banalnosti i krkanluk), i naravno nezaobilazni "umjetnici" tipa ceca, karleusa, bekvalac, moravac i sl. koji svakome ko ima iole sluha "hodaju po hipofizi" što reče Pejaković jednom prilikom. Da barem čovjek može preko nekog uređaja ukinuti vokale, muzika bi se možda još i mogla podnijeti....

Svaka čast na "pravu ličnog ukusa", ali mislim da bi pošteno bilo ostaviti malo prostora i za ovu šaku prizemljenog urbanog svijeta, koji je zaslužan između ostalog za taj nadljudski otpor koji je pružio uništititeljima Sarajevo i, ali i otpor koji danas pruža ovim poslijeratnim bolestima društva (npr. papanluku, ličnoj i profesionalnoj korupciji isl.)...

Eto taj obični, "mali" ali pošteni Sarajlija, čovjek koji pokušava živjet od svog truda i znanja, koristan i sebi i drugima, koji je kardžičeve granate "dočekivo na volej", a poslije rata dočekuje agresiju papanluka...eto taj mali čovjek je zapravo pravi pravcati Heroj, i mislim da je red da mu neko posveti barem par riječi ....negdje...nekad...

Pozdrav
S.

E moj prijatelju, nije ni čudo što ne možeš ništa pronaći. Opštepoznato je da ovaj narod nema svijesti, da ne cijeni svoje vrijednosti, niti pridaje važnosti onome što mu se desilo. A one koji su se borili za ovu zemlju vlast ne je*e ni 5%, iako bi im trebali biti zahvalni jer su samo zbog njih tu gdje danas jesu. Na sve ovo što nam se dešava narod samo šuti, okreće glavu i jako brzo zaboravlja. Situacija je tako loša da gora, čini mi se, ne može biti. Kako danas stvari stoje, uskoro ćemo morati i lagati kako u ratu nismo bili ovdje. Žalosno do bola... :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

valter.ba wrote:Nazalost moram te ispraviti tom gromadi od covjeka,dobrom Bosancu su zlotvori ubili kcerku.Snimak je bio bivse TVSA tako da je sada vjerovatno u RTV domu.Ljudina ga zove na kafu,tog monstruma koji mu kroz snajperski nisan ugleda djete i ispali metak u to nevino,cisto,zivotom uplaseno djete.Plakao sam,puno!
Ne znam gdje sam pročitao, ali kćerka je preživjela snajpersko ranjavanje, međutim poginula je od četničke granate, kasnije. Otac, junak tv. priloga, poginuo kao borac ARBiH. Nisam siguran za sve ovo što pišem, volio bih da mi neko to precizno objasni, te, ako je ikako moguće, na youTUBE da vidim tv. prilog. Antologija!
sarajevonekad

#9 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by sarajevonekad »

To bi recimo bio odlican prikaz stanja i kad bi Discovery Chanel to uvrstio u svoj serijal "True Heroes", bilo bi super, ali kad sam ih kontaktiro rekose mi da scenario (tj. istinitu pricu) moze prijaviti samo neka producentska kuca a ne pojedinac, tako da i dalje ganjam neku producentsku kucu koja bi neku od sarajevskih prica o prezivljavanju dala Discovery channel-u. Zasad su svi nesto zauzeti, ali vidjecemo....
PipiDugaDevetka wrote:
valter.ba wrote:Nazalost moram te ispraviti tom gromadi od covjeka,dobrom Bosancu su zlotvori ubili kcerku.Snimak je bio bivse TVSA tako da je sada vjerovatno u RTV domu.Ljudina ga zove na kafu,tog monstruma koji mu kroz snajperski nisan ugleda djete i ispali metak u to nevino,cisto,zivotom uplaseno djete.Plakao sam,puno!
Ne znam gdje sam pročitao, ali kćerka je preživjela snajpersko ranjavanje, međutim poginula je od četničke granate, kasnije. Otac, junak tv. priloga, poginuo kao borac ARBiH. Nisam siguran za sve ovo što pišem, volio bih da mi neko to precizno objasni, te, ako je ikako moguće, na youTUBE da vidim tv. prilog. Antologija!
rajvosa^

#10 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Post by rajvosa^ »

PipiDugaDevetka wrote:Gdje se može naći snimak tv. priloga sa početka rata kada reporterka upita
stanovnika, civila,... negdje oko Hrasnog Brda šta bi on uradio onom ko mu je ranio dijete (kćerku), a on odgovori da bi ga pozvao na kafu, pa da vide u čemu je problem.

Mislim da je ovo sto trazis.

1.10 minuta.
PipiDugaDevetka

#11 Re: Svijest o zaboravljenim herojima Sarajeva

Jeste, to je taj čovjek i gledao sam CIJELI prilog putem Dnevnika RTV Republike BiH kada je prikazan i otuda meni podatak da je to bilo negdje oko Hrasnog Brda. Bila je prikazana i ulica, a kamera je bila usmjerena prema vrhu brda-ulice odakle je snajper djelovao ranivši dijete.
Kakav je to čovjek koji je pogodio nju od tri godine? Volio bih da ga vidim samo, i volio bih,...i volio bih samo eto, da,...da sa njim popijem kafu i da mu kažem svaka mu čast u životu kad je uspio da pogodi dijete od tri godine.

Legenda, nema mu imena, ni djetetovog imena (Nema u ovim ''Otiscima'' što su na YouTUBE-u) = heroj!
Post Reply