svi smo dio r...... show-a

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
b152

#1 svi smo dio r...... show-a

Post by b152 »

neka mi oprosti ako nekoga vrijeđa moje mišljenje ali se nadam da će uspjeti pronaći put do raspoloženih sagovornika. isto tako ako je tema bila ili postoji negdje da me ispravite ili uputite. ali nije normalno šta nam serviraju na tv-u! pa dosta je više ovih realnih, nadrealnih i nenormalnih show-a.

koja je to potreba neka mi neko stručan objasni, preklinjem?
za čime žudi publika?

po ko zna koji puta mediji su se pokazali kao mašinerija koja se ne suzdržava. nižerazredni brandovi i pojedine osobe se promoviraju po cijenu ispiranja mozga običnog građanina koji je ograničen na prijem tv signala i još za to obavezan platiti tv taksu. zamislite samo koliko je gledalaca prisiljeno gledati osobe koje ni po čemu ne zaslužuju da budu predstavljene u medijima (nemaju kablovsku ili drugu opciju ). a kamoli da gleda kako se ti ( ako smijem reći ) anonimusi ponašaju u zajednici koja im je osmišljena. ovo je čisti atak na gledaoce. ok, slažem se daljinski u ruke i klik. ali procijenite čemu ovo stanje vodi? koja je cijena i koje su posljedice ispiranja mozga gledaocima. sve je krenulo sa prokletim tv serijama koje su opčinile polupismeno stanovništvo naše drage bih. na kraju su se mnogi počeli poistovjećivati sa likovima iz serija, davati imena djeci po likovima iz serije, nastojati živjeti kao neki od tih. a o oblačenju da ne govorimo. pa to je i jedno od najjačih oružja medija da utiču na stvaranje svijesti. zatim se nastavilo sa big brotherom i sad nema kraja procesu zatupljivanja.

bez bilo kakve diskriminacije i omalovažavanja pogledajte sadržaje i one koji iste realiziraju... pa ovo je destabilizacija uma i svijesti, ili da kažem totalna degradacija svijesti gledaoca. ove mi se namjere čine kao krajnje opasne. opasne ideje sa tačno utvđenim ciljem osvajanja kolektivne svijesti. pa sta su mediji postali?
beckenbauer

#2 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by beckenbauer »

znas sta bi rek'o dr arsla?

mi smo primorani da ovo gledamo...

kratko, jasno: sranje
uvjek dobar gost

#3 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by uvjek dobar gost »

MOj brko.. ko kontroliše medije, kontroliše atmosferu u društvu....
Prohodajmo malo po in mjestima, subotom po gradu... većina kao da je sada ispala sa Pink-a il sa velike mame, malog brata, zajedničke kuće il kako se već zove te emisije... većina je potpala pod masovnu hipnozu, postali smo nezainteresovani, kvazi moderni... većina ide na manikuru tamo gdje nema zavjesa da bi se vidjelo ko se sređuje... i kako..
Nije u modi puštati na televizijama emisije o nauci, o tehnici.. nije u modi slušati pisce, književnike... gledati emisije o kulturi... nije moderno biti upućen i svjestan, lakše se klizi linijom manjeg otpora ako si banalan ali kad si zalizan, napucanih oprsa, izmanikiranih noktiju.. nema veze što ne radiš za stalno, što su banke digle kamatne stope, nema veze što smo do korijene podijeljena država... nema veze što nas više od 50% ne radi, što su svaki dan neki štrajkovi i male bune...

Koga to zanima, upali reflektore, kamera ide... ton ide.. i izbacimo samo najprsatije u prvi plan i najbanalnije gurnimo za njima.... koga išta više zanima... vidi nas kako smo bezbrižni fali nam samo još auto-put sve ostalo je OK... koga briga za crnjake i surovu realu.... vidi one gimnazijalke ponavljačice u prvom redu....

Ja sam rastao uz opstanak, uz branka kockicu, uz nedeljni zabavnik, muzički tobogan, uz nadrealiste, partizanske filmove..crtiće nedeljom ujutro ... danas djeca gutaju velikog brata.. grand paradu il bude se uz sapunice i onaj kanall... mislim da se DM zove... i maštaju da postanu pjevači i zabavljači.. plafon je postati fudbaler a djevojčice isto tako maštaju da budu pjevaljke... i manekenke...... a to nije ekskluziva u BiH... to je koncept malo širih razmjera... samo meni smeta što ne vidim snagu u kadrovima na našim televizijama koja može tome da se suprotstavi, a još manje mi se sviđa što se političari koriste time vrlo dobro.... i možda još gore mi je što za većinu koja ne zna strane jezike i nema kablovsku nema alternative u vidu obrazovnih kanala....

I jesmo svi smo mi velike sestre i velika braća.....
pipliček

#4 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by pipliček »

Danas zapravo sve postaje reality, čak i naši životi. Nedavno sam čitao da ovih dana vlasti pokrivaju Pariz sa 10 000 video kamera, posebno centralni dio grada. To znači da su milioni ljudi svakodnevno pod nadzorom desetina kamera. Tv reality su naša stvarnosti, ali problem je kakvu opću kulturu mi imamo. Zato je logično da u ovim programima ponovno isplaivaju narodnjaci i ljudi koji u životu ništa na rade. Zato, lisključiti tv, uzeti kakav stari film na DVD ili neku knjigu, i bježi iz ovakve stvarnosti i realnosti.
b152

#5 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by b152 »

ja postajem frustriran od pogleda na sadržaje koji se emituju putem medija. naravno najviše zamjerim tv-u jer je i najuticajnih danas ali i najugroženiji. sve te edukativne emisije su kao main stream, ničemu i nikomu ne služe. ja sam najopušteniji uz nacional g. ma tu saznam vjerujte mnogo.
da, rekao sam da mediji utiču na svijest, i svjestan sam kako danas utiču na okolinu i na moje sugrađane. ovo će imati dramatične posljedice. već ih primijetim. borim se sa vjetrenjačama. kako se samo poistovjećuju sa odabranim! ali zašto ne postoje određeni kriterijumi, zašto nas bar neko ne upita nešto i da uvaži mišljenje? ma nije mi jasno da je veeećina dala podršku ovome što nam nude? postoji li u ovoj zemlji, društvu, plemenskom savezu ili federaciji istih, ispitivanje javnog mnijenja? opipavanje pulsa. jesmo li živi mi pita li se itko? uuuuaaaaaaa....

pa gdje su ti roditelji odrasli i jesu li svjesni u kakve osobe se pretvaraju njihovi potomci? hoće li biti sposobni da opstanu u vremenu? ovo je sve otišlo kvragu, instant, a nemamo ni za život. strah i panika me hvata za mene i moje, jer znam da sam u takvom okruženju bespomoćan. kako da nešto kažem a da me neko čuje i obrati pažnju? ne želim da mi ispiraju mozak tim da kažem sranji.. i gubim snagu da se oduprem svemu tome. pritisak je konstantan i prevazilazi moje kapacitete odbrane.
uvjek dobar gost

#6 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by uvjek dobar gost »

pipliček... nego šta nego si u pravu, ja sam bio prije izvjesnog vremena u Londonu.. imao sam osjećaj da se sve snima i bilježi.. u svakom momentu na ulici mogu se primjetiti barem tri kamere... i jeste demokratija je prešla na tamnu stranu i sada je već svoja suprotnost... no nije to tema pa da ne odlutam..
Javno mijenje... šta je to.. ko je to i gdje je to...

Mi to nemamo, ovo tvrdim i mogu argumentirano govoriti na tu temu, postoje lobistički kružoci i sitme i malobrojne populacije koje bi mogle stvoriti to što se javnim mijenjem zove, ali kod nas politika ne dozvoljava da se nešto takvo desi jer postoji opasnost od ujedinjenja ugoženih populacije i izbijanja socijalnih nemira.
Mi trenutno smo svjedoci dekadencije i provincijalizacije medija i svega ostalog.. posljedica je sve to davanja prednosti podobnim na račun sposobnih, posljedica je to nacionalne zastupljenosti na račun kvaliteta...

Sve u svemu.. kako izaći iz ove situacije... teško i uz mnogo rada i odricanja entuzijasta koji bi morali da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima ovog nakaradnog društva, ali umjesto toga oni već deset dana palamude o Obami....

Sve u svemu... ja sam jesam i neka sam utopista i idealista.. jesam i neka sam Don Kihot na svom vijernom magarcu... i ne stidim se to reći jer u svojoj glavi imam viziju lijepe zemlje koja nije ni nalik ovoj današnjoj baruštini...

Studenti i opštenito mladi moraju pokazati malo više inicijative, trebaju stvarati svoje medije, svoje načine komunikacija... nove tehnologije i internet nude mogućnosti... mi ih moramo iskoristiti jer to je jedini način da se probije medijska blokada koja je na sceni... da se donekle stane u kraj manekenkama šupljoglavim i manekenima koji ne haju za perspektivu i budućnost.. svi mi i oni prodajemo budućnost svoju svako iz svojih sebičnih i banalnih razloga...

I mi Obamu za trku imamo.....
b152

#7 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by b152 »

tacna konstatacija, prije par dana je krenulo o obami i evo ne staje. ko da je mesija. ma nemam nista protiv slazem se da ljudima trebaju heroji, ali ovo sto ovdasnji mediji plasiraju je ravno svakom ubistvu. i neka si utopista, slazem se. zanam i ja da moze i da treba ici nabolje. ali koji je to kriterijda te medijske kuce prezentuju takve sadrzaje.

pa kad samo vidim te voditelje, gubi se svaki smisao, a o sagovornicima da ne govorim. imam osjecaj da se voditelji zele toliko uvuci u dupe sagovorniku govoreci u superlativu o toj kvazi ikoni. kad pogledam neku emisiju na pinku, pa to je aman. kod nas je svako zvijezda, ikona, svemoguci. nigdje kritickog stava. ili obn, e ti bas pretjeruju, 4 voditeljice i jedan voditelj 24 sata. sigurno zaradjuju bruku love kad toliko rade. koga su samo doveli u taj show, te osobe su lose, kvarne, na kraju su i nemoralne, cast pojedinim. meni je vec smijesno i zalosno postalo gledati tv program jer se sve svodi na promatranje nekih zivotinja u humanom kavezu. pa radje cu gledati ng. ispade da se od njih treba ponesto i nauciti, kako ovo ili kako ono. kako oni uticu na gledatelje, pitali se to neko? mada su i gledaoci uzasno obrazovani kad bulje u to.

gledam onu jadnu nikolinu koliko se trudi da postane sex simbol, ili bar pozeljna u krevetu. nedavno je u javnosti objavljena serija fotkica licno napravljenih mobitelom u kupatilu koji je netom izgubljen. pa nije imao ko ni da je slika nego se sama slikala i u opticaj dala fotke kako bi zadobila paznju. sad se nudi i srbijanskom trzistu preko reality show-a i veli da se zeli slikati gola za srbijanski playboy. ma smijesno je koliko su mediji postali jedna obicna pijaca.

pogledajete samo hayat sa svojom kapitulacijom "izgubljeni". ma kome to samo znaci kad vidim ko je tu u ulozi nekog favorita. jos samo da nam na bn-u krene neki reality. smijesno je i tragicno koliko nas ponizavaju time. :-)
Last edited by b152 on 28/11/2008 09:42, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by Truba »

pipliček wrote:Zato, lisključiti tv, uzeti kakav stari film na DVD ili neku knjigu, i bježi iz ovakve stvarnosti i realnosti.
ja to i radim... imam hiljade filmova i skoro 900 knjiga meni ne treba TV sljedećih 10 godina

ali nikako da uvjerim roditelje... TO ne valja ne valjaju emisije... ne valja program kakva država takvi mediji takve ceste takve firme... ali djaba

to je još izgleda ostalo iz kominizma... da istina dolazi preko ekrana... :cry:
b152

#9 Re: svi smo dio r...... show-a

Post by b152 »

ali ima jedan problem koji je malo sireg obima. raja prica o tim glupostima kad je vani. prate to nasi sugradjani. kad boravim vani vidim da se to bas prati i da se posvecuje paznje tim programima. uzasno je kad vidim ili cujem djevojke ili decke da to komentarisu i da prepricavaju, neke stvari cak sa divljenjem.

to je za mene ravno samoubistvu. kako samo ne mogu da skontaju? tek tada vidim koliko je to opasno jer je pocelo da se uvlaci kao neprijatelj.
Post Reply