Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post Reply

Eno treći kroz zavod za obrazovanje

Bolje i pametnije je biti okrenut sebi i graditi sebe (uspostava bošnjačkog zavoda)
15
48%
Trebalo bi graditi graditi zajedništvo samo što sumnjam da bi nakon ovog zajedništva bilo preživjelih ? (mislim konkretno na zajedničku jezgru koju niko ne poštuije niti planira poštovati)
16
52%

Total votes: 31

Leons

#201 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Leons »

Vitezanin wrote:
Leons wrote:
Vitezanin wrote:Je li stvarno iko ovdje misli da je u interesu Čovića da dobije entitet? :D Pa onda bi izgubio glavnog keca u rukavu za dobivanje izbora.

Mislite političkom, a ne emotivnom stranom i shvatit ćete veoma brzo zašto treći entitet nikada neće biti stvarna politička opcija.
Sto?

Pa svake dvije godine kad su izbori ista je priča. E sad, daj taj Čoviću entitet - na čemu će dobivati izbore? Na priči o ekonomiji?!
Ma Hrvati svejjedno ce glasati za njega.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#202 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Svi putevi vode ka grobu pa makar i stranputicama hodili. :izet:

Sve ostalo moze ali i ne mora biti istina. :skoljka:
155_mm

#203 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

Mr Majestic wrote:
Mister Yes wrote:
155_mm wrote: druze "alija" ako ti ne bi bilo tesko da nam ovdje postavis oficijelnu kartu toga sporazuma. i to kartu na koju su svoj potpis dali predstavnici bosanskih srba. samo ta karta dolazi u obzir!
hvala u naprijed.
Ma pusti kolegu i taj plan koji zaista nije imao kartu. Puno je važnije da pričamo o planu kontakt grupe koji jeste imao kartu:

Image

Znači, ovo je plan Kontakt grupe iz Jula 94-te i po principu 51-49. Milošević ga je prihvatio i uveo embargo RS-u da ih natjera da i oni prihvate. Zašto Alija i društvo nisu insistirali na ovom planu u Daytonu?

Zato što je i Alija htio zamjenu teritorija u svrhu kompaktnosti. Zato sada nema vraćke. Nije nikad ni planirano da bude.

Sve ove priče koje ovih dana čujemo o tome kako je Dayton bio samo privremeni plan da se rat zaustavi a da sa onda kasnije u miru mijenja su šuplje priče. Da je bio privremeni plan ne bi se crtao koridor do Goražda. Da je bio privremeni plan ne bi se crtalo zaleđe Dubrovniku. Da je bio privremeni plan prihvatila bi se ona gore karta jer bi time više ljudi ostalo u svojim domovima.

Nije bio privremeni plan već plan konačnog rješenja Srpsko-Bošnjačkog pitanja i razgraničenja za vijeke vijekova. Sve drugo je laž.
Dejtonski tzv mirovni sporazum nije nikakvo rjesenje jer je nepravedno , nametnuto , vjestacki i sve na racun Bosnjaka koji njime nisu dobili nista . To sto si ti nasjeo na Srpsku propagandu i sto mislis da je ovo vjecno rjesenje to je tvoj problem . Cak ni oni koji su stvarali Dejtonski sporazum nisu vjerovali u njega jer da su vjerovali nebi pravili koridore prema Banjaluci i Gorazdu koji su u miru nevazni ali su ostavljeni kao neminovnost u slucaju nastavka rata . Srbi znaju kad bi imali svo naoruzanje bivse JNA nebi mogli zadrzati teritorije zapadno od Brckog duze od jednog mjeseca , mada realno jedva bi docekali da kao izbjeglice predju u Hrvatsku i docepaju se zapadne Europe ( tako bar misli 99% njih ). Manite se bivsih karata i crtanja novih jer nema vise JNA . Bosna ce biti uredjena kao i druge republike bivse Juge to jest kao nacionalna drzava Bosnjaka ,a Srbi i Hrvati ce na bazi reciprociteta imati ista prava kao Bosnjaci u Srbiji odnosno Hrvatskoj . Hrvati nikako nemogu imati neku teritorijalnu autonomiju u BiH jer je nemaju ni Bosnjaci u Hrvatskoj pa stoga mogu ocekivati jedino neku kulturnu autonomiju i to kao nacinalna manjina .
mister ova karta kontakt grupe je nekih 10.000 km bliza trajnom rijesenju od dejtonai zbog toga je amerikanci nisu ni stavili na sto. amerikanci su u dejtonu gledali svoje interese. i postigli su ih 100%.

prvi americki interes je bio da srbi izgube sarajevsku regiju. mislim da je danas svima jasno koliko je to kobno po srbe u istocnom dijelu BiH. to je najveci zajeb bosanskih srba devedesetih. a nenadjebivo je to sto im je uspijelo na nacin da srbi sami nad sobom izvrse etnicko ciscenje. mislim da je to jedini takav primjer u istoriji jos od ameba. :lol: :lol: :lol:

drugi interes amera je bio brcko. tebi kao forumskom demografu je mislim jasno da je posljednji popis pokazao potpuni uspijeh svega onog sto su amerikanci radili u brckom. san o nekom srpskom brckom je ispario za sva vremena. osim naravno u slucaju ponovnog proboja koridora.

treci interes amerikanaca je bio gorazde tj. izolacija istocne hercegovine (amerikanci su vec tada znali da ce se CG odvojiti i postati clanica NATO). gorazde strateski gledano vrijedi vise nego sav ostatak podrinja. i sasvim slucajno u potpunoj suprotnosti od ocekivanog kolapsa postaje zapadna njemacka (citiram slucajnog prolaznika) za ostatak istocne bosne.

e to su bili osnovni ciljevi dejtona i ostalo je za amere bilo sporedno. mnogi ce biti iznedjaneni kad vide koliko malo treba da se dejton ponisti kao da ga nikad nije ni bilo. i da je to samoponistenje sastavni dio samog dejtona.
155_mm

#204 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

mislim da ovaj tekst najbolje odgovara ovoj temi.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/konferen ... 51113082#1

ovo sto su iznijeli dvojac milorad - dragan nije nista novo. i potpuno je jasno sta se krije iza njihovih izjava.

ali mene najise zabrinjava ova izjava fahraona: :?
Zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić kazao je da su Bošnjaci najmnogobrojniji narod u BiH i, iako su najveća žrtva rata, ukoliko se želi put ka Evropskoj uniji moraju biti spremni na kompromis.
ja tu citaam nesto u smislu kao bosnjaci su krivi bili dosada jer pregovori nisu uspijeli ali sad kad je on fahraon u vlastij jer su mu ti isti govnjavi bosnjaci dali glasove u tolikom broju, sad ce bosnjaci morati biti spremni na kompromis. interesantna izjava fahraona. bolje to ne bi srocio ni casni dvojac micko i dragance.
daddy-kool

#205 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by daddy-kool »

Slijedi nam izborna jedinica vjerovatno u grubim granicama HB, ali vidjećemo, baš me interesuje kakav će biti dogovor. Slijede promjene u načinu izbora Hrvata u Domove naroda (a ti domovi su kontradiktorni sa S-F, ali eto...). Mostar najvjerovatnije podjela, po meni federalna vlada ostaje gdje i jeste.

Nadaju se da će ovo Čoviću biti dovoljno, ali realno biće dovoljno samo onda kada dobije treći entitet. Tako da nam i nakon ovih zdogovora slijedi kuknjava o ugroženosti.
Post Reply