Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post Reply

Eno treći kroz zavod za obrazovanje

Bolje i pametnije je biti okrenut sebi i graditi sebe (uspostava bošnjačkog zavoda)
15
48%
Trebalo bi graditi graditi zajedništvo samo što sumnjam da bi nakon ovog zajedništva bilo preživjelih ? (mislim konkretno na zajedničku jezgru koju niko ne poštuije niti planira poštovati)
16
52%

Total votes: 31

Danguba

#176 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Danguba »

Svi putevi vode ka trećem entitetu

To neka nova mreza puteva. Znam da postoji Unska pruga gdje povezuje Bihac i Knin ali da ce raditi neke puteve prema Kninu, to mi nije poznato.
Mister Yes

#177 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Mister Yes »

155_mm wrote:pitam na osnovu kojih arugemanata treba srbima vratiti te tri opstine.
Ko je spomenuo opštine? :-)

Dakle, u tim gradovima/naseljima su Srbi prije rata bili većina. A to je tvoja logika: vratiti onome ko je prije rata bio većina
beniciodeltoro

#178 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by beniciodeltoro »

3. entitet ne bi bio za mene toliki šok koliki je bio za mene kada su Srbi dobili svoj u devedesetim. Devedesetih je se vršilo etničko čišćenje, pravila je se država u državi u ratu, igrale su se prljave igre gdje je npr. naša armija morala pred Banja Lukom ili Dobojom stati, to su bile odluke historijskog značaja.
Danas kada pričamo o entitetu za Hrvate tu već govorimo o gradovima i opštinama koji već funkcionišu kao da imaju svoj entitet, bojkotuju se mnoge stvari vezane za BiH, više će se naći hrvatskih nego bosanskih zastava, čak su mnoga mjesta agresivnija prema pro-bosanski orijentisanim ljudima i stvarima nego u nekim mjestima u RSu tako da za razliku od nastanka srpskog entiteta ne bi se uopšte primjetila razlika kada bi nastao hrvatski entitet osim što bi to bilo proglašeno i zvanično
Leons

#179 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Leons »

tandmand wrote:
Leons wrote:Ja sam Bosnjak i nemam nista protiv toga da Hrvati imaju neki oblik politicke i ekonomske autonomije.
Ma ja, neka je tvoja kuća sigurna u bošnjačkom entitetu koji ostane nakon formiranja trećeg. Niko ne brine o Hrvatima koji bi ostali u bošnjačkom i Bošnjacima koji bi ostali u trećem entitetu. Mnogi bi dijelili tuđe njive iz sigurnosti svoga doma. Ali neka se svako dosjeti, da kada krenu sukobi da belaj dođe i u one dijelove BiH za koje neki smatraju da su - po njih - apsolutno sigurni.
Pa naravno da bi Bosnjaci trebali imati svoja prava, nisam ni mislio drukcije. Mostar, Stolac, Srednja Bosna ... Nista od Stolnog i drugih snova..to se podrazumijeva.
Kitrona

#180 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Kitrona »

tandmand wrote:
Leons wrote:Ja sam Bosnjak i nemam nista protiv toga da Hrvati imaju neki oblik politicke i ekonomske autonomije.
Ma ja, neka je tvoja kuća sigurna u bošnjačkom entitetu koji ostane nakon formiranja trećeg. Niko ne brine o Hrvatima koji bi ostali u bošnjačkom i Bošnjacima koji bi ostali u trećem entitetu. Mnogi bi dijelili tuđe njive iz sigurnosti svoga doma. Ali neka se svako dosjeti, da kada krenu sukobi da belaj dođe i u one dijelove BiH za koje neki smatraju da su - po njih - apsolutno sigurni.
Ma nema razloga za takve brige - Bošnjaci su multikulturalni i mirni.
mg

#181 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by mg »

Dobio placenik zadatak da pusti balon, jer Covic drzi SDA u saci.

Prodavali bi Bosnu ko babovinu. Zaokruzivali feude, za tisucljetnu vladavinu!
155_mm

#182 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

Mister Yes wrote:
155_mm wrote:pitam na osnovu kojih arugemanata treba srbima vratiti te tri opstine.
Ko je spomenuo opštine? :-)

Dakle, u tim gradovima/naseljima su Srbi prije rata bili većina. A to je tvoja logika: vratiti onome ko je prije rata bio većina
pa jos bolje. da se gleda na naseljena mjesta a ne na opstine. to je po meni jos postenije. sto bi na primjer bosnjaci bijeljine ostali bez svog grada samo zbog toga sto je u tu ostinu uslo veliki broj sela sa srpskim stanovnistvom. a takvih je slucajeva po mojij procijeni preko 60% u BiH.
vjerujem da bi se i kolega forumas "alija" sa time slozio. jer po njemu zemlje ime i viska. a najbitniji mu je napredak u BiH. a koje nema bez pravedne podijele.

DA ja sam za to da se vrati sve vrati onima kojima je po demokratskim principima i pripadalo. jer vjerujem da je jedino tako moguce izbijeci nova krvoprolica u BiH.
155_mm

#183 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

Kitrona wrote:
tandmand wrote:
Ma nema razloga za takve brige - Bošnjaci su multikulturalni i mirni.
a do tog zakljucka se doslo tako sto se je prebrojalo broj porusenih bogomolja u ratu devedesetih i to podijeljeno sa brojem objekata na raspolaganju za rusenje. i vjerovatno se tome dodalo koliko je zapaljeno zivih osoba a pogotovo dijece od 3 mjeseca u "borbi za slobodu" srba, hrvata i bosnjaka.
ili?
Ali Kemal

#184 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Ali Kemal »

155_mm wrote:
Mister Yes wrote: Ko je spomenuo opštine? :-)

pa jos bolje. da se gleda na naseljena mjesta a ne na opstine. to je po meni jos postenije. sto bi na primjer bosnjaci bijeljine ostali bez svog grada samo zbog toga sto je u tu ostinu uslo veliki broj sela sa srpskim stanovnistvom. a takvih je slucajeva po mojij procijeni preko 60% u BiH.
vjerujem da bi se i kolega forumas "alija" sa time slozio. jer po njemu zemlje ime i viska. a najbitniji mu je napredak u BiH. a koje nema bez pravedne podijele.

DA ja sam za to da se vrati sve vrati onima kojima je po demokratskim principima i pripadalo. jer vjerujem da je jedino tako moguce izbijeci nova krvoprolica u BiH.
Zakasnio si, takav prijedlog je bio na stolu 1991 godine i odbijen je. Od tada se mnogo toga desilo i sada opet da se vraca na pocetak je jednostavno nemoguce, jer su ljudi prodali, kupili na drugom mjestu ili otisli vani.
Nego ako imas dovoljno godina, reci iskreno da li si bio protiv Lisabonskog sporazuma? Vjerujem da jesi, jel su sarajevski mediji uglavnom pisali protiv, u stvari ne sjecam se da je iko bio za, od tadasnjih komentatora, novinara i slicno.
Sasvim je jasno da je direktiva bila da se pise protiv, ali ako pogledamo i uporedimo sta se dobilo nakon 4 godine, onda se mora nekako sakriti greska odbijanja tog paketa, zbog maksimalisticnih ocekivanja.
155_mm

#185 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

Ali Kemal wrote:Zakasnio si, takav prijedlog je bio na stolu 1991 godine i odbijen je. Od tada se mnogo toga desilo i sada opet da se vraca na pocetak je jednostavno nemoguce, jer su ljudi prodali, kupili na drugom mjestu ili otisli vani.
Nego ako imas dovoljno godina, reci iskreno da li si bio protiv Lisabonskog sporazuma? Vjerujem da jesi, jel su sarajevski mediji uglavnom pisali protiv, u stvari ne sjecam se da je iko bio za, od tadasnjih komentatora, novinara i slicno.
Sasvim je jasno da je direktiva bila da se pise protiv, ali ako pogledamo i uporedimo sta se dobilo nakon 4 godine, onda se mora nekako sakriti greska odbijanja tog paketa, zbog maksimalisticnih ocekivanja.
druze "alija" ako ti ne bi bilo tesko da nam ovdje postavis oficijelnu kartu toga sporazuma. i to kartu na koju su svoj potpis dali predstavnici bosanskih srba. samo ta karta dolazi u obzir!
hvala u naprijed.
mO k3

#186 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by mO k3 »

Kao sto se prebacivalo vise nadleznosti sa entiteskog na drzavni nivo ,pa se mislilo da ce se tada manji entitet ugasiti tako i sa stvaranjem treceg entiteta
Ali Kemal

#187 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Ali Kemal »

155_mm wrote:
Ali Kemal wrote:Zakasnio si, takav prijedlog je bio na stolu 1991 godine i odbijen je. Od tada se mnogo toga desilo i sada opet da se vraca na pocetak je jednostavno nemoguce, jer su ljudi prodali, kupili na drugom mjestu ili otisli vani.
druze "alija" ako ti ne bi bilo tesko da nam ovdje postavis oficijelnu kartu toga sporazuma. i to kartu na koju su svoj potpis dali predstavnici bosanskih srba. samo ta karta dolazi u obzir!
hvala u naprijed.
Sporazum nije odbacen jer karta nije bila dobro iscrtana. Znači bio si protiv, što i nije čudo, jer mediji su čudo :D
Svi protiv, e sad da 155_mm bude za, da mu kazu da je izdajnik :oops:

Inace nemam tu kartu, i dalje tvrdim da zemlje ima daleko vise nego ljudi, i taj ce trend da raste, bice sve manje ljudi.
155_mm

#188 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

Ali Kemal wrote:
155_mm wrote:
hvala u naprijed.
Sporazum nije odbacen jer karta nije bila dobro iscrtana. Znači bio si protiv, što i nije čudo, jer mediji su čudo :D
Svi protiv, e sad da 155_mm bude za, da mu kazu da je izdajnik :oops:
neznam da li je bila dobro iscrtana ili ne jer ja tu potpisanu kartu nikad nisam vidio. ali ti ocigledno da jesi pa bi bio red da da je postujes pa da je i ostali vide. pa da se izdajnici sami pronalaze.
hvala u naprijed!
Ali Kemal

#189 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Ali Kemal »

155_mm wrote:neznam da li je bila dobro iscrtana ili ne jer ja tu potpisanu kartu nikad nisam vidio. ali ti ocigledno da jesi pa bi bio red da da je postujes pa da je i ostali vide. pa da se izdajnici sami pronalaze.
hvala u naprijed!
Proguglaj ga pa je potrazi, mene ne interesira vise.
Poenta je da si ti zakasnio, a ako to ne kontas, ne mogu ti pomoci.
155_mm

#190 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by 155_mm »

Ali Kemal wrote:
155_mm wrote:neznam da li je bila dobro iscrtana ili ne jer ja tu potpisanu kartu nikad nisam vidio. ali ti ocigledno da jesi pa bi bio red da da je postujes pa da je i ostali vide. pa da se izdajnici sami pronalaze.
hvala u naprijed!
Proguglaj ga pa je potrazi, mene ne interesira vise.
Poenta je da si ti zakasnio, a ako to ne kontas, ne mogu ti pomoci.
:lol: :lol: :lol:
"alija" bolan gubis se ko abdest.
Mister Yes

#191 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Mister Yes »

155_mm wrote: DA ja sam za to da se vrati sve vrati onima kojima je po demokratskim principima i pripadalo. jer vjerujem da je jedino tako moguce izbijeci nova krvoprolica u BiH.
A koliko daleko u prošlost onda da se vraćamo i da vraćamo? Srba prije Turaka nije bilo sjeverno od Save ni zapadno od Drine ali je Kosovo bilo njihovo. Turci ih pomjeriše sjeverno i zapadno pa izgubiše Kosovo (demografski naravno) a naseliše Vojvodinu i Krajinu. Hoćemo li sad i to da se vraća ko je kome uzeo? Pa onda i slavene da vraćamo odakle su došli? Dakle, koliko daleko misliš ići sa vraćanjem i zašto baš toliko daleko?
Mister Yes

#192 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Mister Yes »

155_mm wrote: druze "alija" ako ti ne bi bilo tesko da nam ovdje postavis oficijelnu kartu toga sporazuma. i to kartu na koju su svoj potpis dali predstavnici bosanskih srba. samo ta karta dolazi u obzir!
hvala u naprijed.
Ma pusti kolegu i taj plan koji zaista nije imao kartu. Puno je važnije da pričamo o planu kontakt grupe koji jeste imao kartu:

Image

Znači, ovo je plan Kontakt grupe iz Jula 94-te i po principu 51-49. Milošević ga je prihvatio i uveo embargo RS-u da ih natjera da i oni prihvate. Zašto Alija i društvo nisu insistirali na ovom planu u Daytonu?

Zato što je i Alija htio zamjenu teritorija u svrhu kompaktnosti. Zato sada nema vraćke. Nije nikad ni planirano da bude.

Sve ove priče koje ovih dana čujemo o tome kako je Dayton bio samo privremeni plan da se rat zaustavi a da sa onda kasnije u miru mijenja su šuplje priče. Da je bio privremeni plan ne bi se crtao koridor do Goražda. Da je bio privremeni plan ne bi se crtalo zaleđe Dubrovniku. Da je bio privremeni plan prihvatila bi se ona gore karta jer bi time više ljudi ostalo u svojim domovima.

Nije bio privremeni plan već plan konačnog rješenja Srpsko-Bošnjačkog pitanja i razgraničenja za vijeke vijekova. Sve drugo je laž.
Mr Majestic

#193 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Mr Majestic »

Mister Yes wrote:
155_mm wrote: druze "alija" ako ti ne bi bilo tesko da nam ovdje postavis oficijelnu kartu toga sporazuma. i to kartu na koju su svoj potpis dali predstavnici bosanskih srba. samo ta karta dolazi u obzir!
hvala u naprijed.
Ma pusti kolegu i taj plan koji zaista nije imao kartu. Puno je važnije da pričamo o planu kontakt grupe koji jeste imao kartu:

Image

Znači, ovo je plan Kontakt grupe iz Jula 94-te i po principu 51-49. Milošević ga je prihvatio i uveo embargo RS-u da ih natjera da i oni prihvate. Zašto Alija i društvo nisu insistirali na ovom planu u Daytonu?

Zato što je i Alija htio zamjenu teritorija u svrhu kompaktnosti. Zato sada nema vraćke. Nije nikad ni planirano da bude.

Sve ove priče koje ovih dana čujemo o tome kako je Dayton bio samo privremeni plan da se rat zaustavi a da sa onda kasnije u miru mijenja su šuplje priče. Da je bio privremeni plan ne bi se crtao koridor do Goražda. Da je bio privremeni plan ne bi se crtalo zaleđe Dubrovniku. Da je bio privremeni plan prihvatila bi se ona gore karta jer bi time više ljudi ostalo u svojim domovima.

Nije bio privremeni plan već plan konačnog rješenja Srpsko-Bošnjačkog pitanja i razgraničenja za vijeke vijekova. Sve drugo je laž.
Dejtonski tzv mirovni sporazum nije nikakvo rjesenje jer je nepravedno , nametnuto , vjestacki i sve na racun Bosnjaka koji njime nisu dobili nista . To sto si ti nasjeo na Srpsku propagandu i sto mislis da je ovo vjecno rjesenje to je tvoj problem . Cak ni oni koji su stvarali Dejtonski sporazum nisu vjerovali u njega jer da su vjerovali nebi pravili koridore prema Banjaluci i Gorazdu koji su u miru nevazni ali su ostavljeni kao neminovnost u slucaju nastavka rata . Srbi znaju kad bi imali svo naoruzanje bivse JNA nebi mogli zadrzati teritorije zapadno od Brckog duze od jednog mjeseca , mada realno jedva bi docekali da kao izbjeglice predju u Hrvatsku i docepaju se zapadne Europe ( tako bar misli 99% njih ). Manite se bivsih karata i crtanja novih jer nema vise JNA . Bosna ce biti uredjena kao i druge republike bivse Juge to jest kao nacionalna drzava Bosnjaka ,a Srbi i Hrvati ce na bazi reciprociteta imati ista prava kao Bosnjaci u Srbiji odnosno Hrvatskoj . Hrvati nikako nemogu imati neku teritorijalnu autonomiju u BiH jer je nemaju ni Bosnjaci u Hrvatskoj pa stoga mogu ocekivati jedino neku kulturnu autonomiju i to kao nacinalna manjina .
Kitrona

#194 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Kitrona »

Mr Majestic wrote: i sve na racun Bosnjaka koji njime nisu dobili nista .

A sta je sa okolinom Sarajeva, Ilidzom, Vogoscom, koridorom do Gorazda, itd?
Mister Yes

#195 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Mister Yes »

Kitrona wrote:

Ama pusti. Isprani mozgovi i nema tu pomoći

Image
Scopio

#196 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Scopio »

Svaka prica o Trecem entitetu je suvisna, kod nas nije moguce najobicniju racionalizaciju provesti u vidu ukidanja nekih podrucnih skola koje broje po 10 ucenika i dvije ucisteljice... jeftinije dodje drzavi platiti ucenicima prijevoz i dnevno marku za sendivc nego te uciteljice drzati i troskovi skole.

pa sad vi zamislite i da se osnuje taj treci entitet koliko bi ljudi u kantonima ostalo bez posla.

Jedino logicno rjesenje koje je trnutacno moguce, jest ukrupniti kantone sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom
1.REGIJA: ZHK
K10
PK
zatim vecinski bosnjacke
2.REGIJA: SK
TK
BPK
USK
ZDK
a kao zalog cjelovitosti BiH ova dva kantona ne dirati nego napraviti mehanizam koordinacije ono sto dobiju bosnjaci u HNK to ce Hrvati dobiti u SBK
3.Regija : SBK
4.REGIJA :HNK

Federaciju ukinuti tako da bi zapravo danasnji kantoni postali poput entiteta a time bi se i moc RS oslabio jer bi on bio jedna od 5 REGIJA samo neobicnog imena...
Vitezanin

#197 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Vitezanin »

Je li stvarno iko ovdje misli da je u interesu Čovića da dobije entitet? :D Pa onda bi izgubio glavnog keca u rukavu za dobivanje izbora.

Mislite političkom, a ne emotivnom stranom i shvatit ćete veoma brzo zašto treći entitet nikada neće biti stvarna politička opcija.
Leons

#198 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Leons »

Vitezanin wrote:Je li stvarno iko ovdje misli da je u interesu Čovića da dobije entitet? :D Pa onda bi izgubio glavnog keca u rukavu za dobivanje izbora.

Mislite političkom, a ne emotivnom stranom i shvatit ćete veoma brzo zašto treći entitet nikada neće biti stvarna politička opcija.
Sto?
hornet

#199 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by hornet »

Mister Yes wrote:
Kitrona wrote:

Ama pusti. Isprani mozgovi i nema tu pomoći

Image
Tebi ne bi imali sta ni isprati

Image

Image
Vitezanin

#200 Re: Svi putevi vode ka trećem entitetu

Post by Vitezanin »

Leons wrote:
Vitezanin wrote:Je li stvarno iko ovdje misli da je u interesu Čovića da dobije entitet? :D Pa onda bi izgubio glavnog keca u rukavu za dobivanje izbora.

Sto?

Pa svake dvije godine kad su izbori ista je priča. E sad, daj taj Čoviću entitet - na čemu će dobivati izbore? Na priči o ekonomiji?!
Post Reply