mladoliki wrote:Nakon prvih preliminarnih neslužbenih rezultata očitovali su se naši političari. Svi odreda tvrde da su ispunili većinu svojih ciljeva i da su maltene svi pobjednici. Nakon ovakve situacije, posebno u Sarajevu gdje živim, ja mislim da se ništa nije promijenilo i da smo praktično svi izgubili. Potvdile su se izjave mnogih forumaša koji su smatrali da male političke stranke bespotrebno izlaze na izbore jer nisu ni blizu prelaska praga i bazrazložno maltretiraju svoje minorno glasačko tijelo. Njihova je perspektiva u ujedinjavanju ili rasformiravanju i priključenju nekoj od postojećih političkih opcija.
Kako forumaši komentiraju brojne razloge za zadovoljstvo u većini stranaka, kako u vladajućim tako i u SDP-u? Da li smo zapravo svi mi gubitnici, jer se ništa značajno nije promijenilo ili stvarno nemamo za koga glasati, pa ostanemo kod svojih kuća i ne želimo nikakve promjene. Molim vas iznesite svooje mišljenje!
Slazem se u potpunosti s tvojim prilogom. Gradjani prije svega nemaju za koga glasati jer to prije svega nisu normalne politicke stanke sa jasnim ciljom ujedinjenja drzave i razvoja iste. Stranke i pojedinci su tu na politickoj sceni same/mi radi sebe, znaci radi vlasti i dobrog zaradjivanja para i svih ostalih benificija koje uz to idu.
Politicke partije i njihovi politicki predstavnici (u sprezi sa vjerskim zajednicama) su podmentnule gradjanima sa svojim programima teritorijalnu podijelu drzave prvo na unutrasnjem planu a vjerovatno u slijedecoj fazi i na vanjskom planu. Gradjanima BiH (a specijalno gradjanima FBiH) je na taj nacin uvaljen vruc krompir da svojim glasanjem za njih samo odobre njihovu izdaju i podijelu drzave BiH a same politicare i politicke stranke (a sa njima i vjerske oligarhije) amnestiraju svake odgovornosti za teritorijalnu podijelu, pljacku i unistavanje drzave, ekonomije resursa, itd.
Sa ovakvim manje vise izborom politickih stranaka i pojedinaca nece se po mom misljenu nista promjeniti nego obratno doci ce do totalne podijele drzave na 3 zacrtana entiteta ili federalne jedinice. Posto je program i cilj SDS, HDZ i SDA od pocetka rata i bio podijela drzave BiH na 3 zasebna dijela oni ce sada gledati u ovom svom novom mandatu da preko ustavnih promijena i ostvare taj svoj vec odavno zacrtani cilj.
Jer zapamtite jednu stvar, niko od politickih stranaka kao i pojedinaca nema prije svega u svom programu ukidanje entiteta RS i FBiH. Posto takvog programa nemaju ostaje jedino kao rezultat svega teritorijalna podijela drzave koja je vec u svom punom kapacitetu i ostaje samo da se predstojecim ustavnim promjenama zacementira taj njihov zacrtani cilj.