Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sta biste radije drzali u sefu: sina ili 30-tak kilograma zlata(za svaki slucaj da se nadje).
Zanimljivo da niko ne otvori temu o sefovima. Meni je zapelo za oko da neki predsjednik drzi 30 kg zlata u svojoj rezidenciji. Kako kazu da se nadje u slucaju da mora da ''bjezi''.
Sta vi mislite o ovome?
p.s. i odmah da kazem, radije bih birao (kao roditelj) da sina sacuvam nego nego blago.
U Titovom sefu pronađen precizan plan za sprečavanje građanskog rata u JugoslavijiDržavna komisija koja je dobila zadatak da nakon 33 godine od Titove smrti otvori sef sa poverljivim stvarima bivšeg predsednika SFRJ, pored zlata i brilijanata, u njemu je pronašla i detaljan plan za sprečavanje građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.
Predsjednik tročlane komisije Oliver Antić kaže za Njuz da su u Titovom sefu pored manje-više očekivanih stvari pronašli i nešto za što su uvjereni da bi potpuno promijenilo tijek povijesti "samo da se neko sjetio da virne u sef prije 30-ak godina".
- U sefu smo pronašli oko 30 kilograma zlata, nekoliko predmeta od brilijanata, određenu količinu deviza, austrijsko-ruski i rusko-srpski rječnik, kao i par lula. I taman kada smo planirali da ga ponovo zapečatimo, kolega je primijetio jednu prašnjavu kutiju na kojoj je pisalo "Otvoriti dan nakon moje smrti!" - Prepričava cijeli postupak otvaranja sefa Oliver Antić.
- Kada smo otvorili kutiju pronašli smo zamotuljak papira na kojem su stajale jasne upute što treba raditi u slučaju da netko pokrene proces razdruživanja naroda u Jugoslaviji. Nakon podrobnije analize uputa, shvatili smo da se radi o savršenom planu kojim bi se skoro momentalno riješili svi problemi na ovim prostorima, a posebno precizno je opisano rješenje pomirenja Srba i Hrvata, s uputama o podizanju životnog standarda i dolasku razdoblja blagostanja - dodaje Antić.
- Zlato i drago kamenje smo zadržali u sefu dok ne vidimo što ćemo s njim, dok smo 36.000 njemačkih maraka koje su također bile unutra, odlučili uplatimo u republički proračun - potvrdio je za Njuz Oliver Antić.
Naredne godine trebalo bi da se otvore arhive Miloša Obrenovića, a kako Njuz saznaje komisija je u strahu da bi u njima mogli pronaći precizan plan za izbjegavanje Balkanskih, kao i Prvog i Drugog svjetskog rata.
Pa u našem slučju dok jesin bio u sefu iz istog nestade 15 miliona dm ako me sjećanje dobro služi i taj novac su nakon dejtona nadoknqdili bošnjački kantoni......naravno nikad nije utvrđeno đe su te pare nestale.....ko da je Koperfild spavo u sefu a ne Neonko
JoseMujica wrote:Pa u našem slučju dok jesin bio u sefu iz istog nestade 15 miliona dm ako me sjećanje dobro služi i taj novac su nakon dejtona nadoknqdili bošnjački kantoni......naravno nikad nije utvrđeno đe su te pare nestale.....ko da je Koperfild spavo u sefu a ne Neonko
uspjelo je...
da te pitam, kao roditelj, ti kao predsjednik(predsjednistva) drzave, izbio rat...sta bi ti uradio? dao sinu pusku, pozvao celu, cacu...i rekao im ''evo vam ga''
mnogi bi predsjednici u onakvim uslovima spicili negdje vani i otuda nam upucivali direktive.
nego, sta ce titi onoliko zlato u privatnoj rezidenciji? jedan kralj pojegao sve sa blagom a drugi se spremao...ili ?
Moguće...mada bi;ja prije tumačio kroz njihovu psihologiju....ilegalci uvijek spremni za borbu i to je štek kad zagusti da se ima love..iako je i ovo opet šuplje nagađanje....štek je mogao i da služi za strogo lične potrebe...Tile je meni drag lik i najveća historijska figura Balkana svih vremena, al .ljudi su sebične pogani posebno kad ostare tako da je ovo nekako most likely
JoseMujica wrote:Moguće...mada bi;ja prije tumačio kroz njihovu psihologiju....ilegalci uvijek spremni za borbu i to je štek kad zagusti da se ima love..iako je i ovo opet šuplje nagađanje....štek je mogao i da služi za strogo lične potrebe...Tile je meni drag lik i najveća historijska figura Balkana svih vremena, al .ljudi su sebične pogani posebno kad ostare tako da je ovo nekako most likely
Danguba wrote: I taman kada smo planirali da ga ponovo zapečatimo, kolega je primijetio jednu prašnjavu kutiju na kojoj je pisalo "Otvoriti dan nakon moje smrti!" - Prepričava cijeli postupak otvaranja sefa Oliver Antić.
- Kada smo otvorili kutiju pronašli smo zamotuljak papira na kojem su stajale jasne upute što treba raditi u slučaju da netko pokrene proces razdruživanja naroda u Jugoslaviji. Nakon podrobnije analize uputa, shvatili smo da se radi o savršenom planu kojim bi se skoro momentalno riješili svi problemi na ovim prostorima, a posebno precizno je opisano rješenje pomirenja Srba i Hrvata, s uputama o podizanju životnog standarda i dolasku razdoblja blagostanja - dodaje Antić.
- Zlato i drago kamenje smo zadržali u sefu dok ne vidimo što ćemo s njim, dok smo 36.000 njemačkih maraka koje su također bile unutra, odlučili uplatimo u republički proračun - potvrdio je za Njuz Oliver Antić.
Naredne godine trebalo bi da se otvore arhive Miloša Obrenovića, a kako Njuz saznaje komisija je u strahu da bi u njima mogli pronaći precizan plan za izbjegavanje Balkanskih, kao i Prvog i Drugog svjetskog rata.
Miroslav Vujović
Joooj, ofirne patke, hljebe dragi...
je li ovo pisano za "Male novine"?
Danguba wrote: I taman kada smo planirali da ga ponovo zapečatimo, kolega je primijetio jednu prašnjavu kutiju na kojoj je pisalo "Otvoriti dan nakon moje smrti!" - Prepričava cijeli postupak otvaranja sefa Oliver Antić.
Miroslav Vujović
Joooj, ofirne patke, hljebe dragi...
je li ovo pisano za "Male novine"?