Ja glasam za volonterski rad! Treba ga propagirati, podrzati, omoguciti. Od toga bi se mozda moglo krenuti?
SVI na ORA-u !
-
tempora
Postoji nesto kranje trulo u nasem razmisljanju. To sam mogla vidjeti u momentima kada je moj komsija odlucio svojim rukama napraviti put u mojoj mahali, koji je totalno ostecen granatiranjem. Ko ga nije pljunuo u prolazu, taj ga je ismijao.
Ja glasam za volonterski rad! Treba ga propagirati, podrzati, omoguciti. Od toga bi se mozda moglo krenuti?
-
_BosanaC
Zavisi sve na koji tip volonterskog rada mislis.tempora wrote:Postoji nesto kranje trulo u nasem razmisljanju. To sam mogla vidjeti u momentima kada je moj komsija odlucio svojim rukama napraviti put u mojoj mahali, koji je totalno ostecen granatiranjem. Ko ga nije pljunuo u prolazu, taj ga je ismijao.![]()
Ako je to rad tipa napravimo-besplatno-fabriku-koju-cemo-prodati-strancu-za-marku onda nema nista od toga.
- Maraschino
i ja bih volontirao
ali sta ce vam automehanicar
ali sta ce vam automehanicar
-
Santos
Obavezno. Ja sam preko firme iso 4 puta od toga jednom i udarnik bio.Kako mi je bilo ,super druzenja pijanke zajebancije rad se najmanje osjetio a uradilo se puno.Uf ljudi da znate sto nas Rijecanke vole,neznam sad bio rat da se nije sta promjenilo ali prije ,Vau.
-
zvijerka
sve je ovo super, bajno, krasno, ali sad od pdv-a ima vishe od pola milijarde sredstava i niko nije nacisto sta s tim uradit, a penzionerima ne isplucuju tu neku naknadu od 10 km bas zbog tog pdv-a. na kraju bi mi punili drzavane kase a glavonje privatne dzepove...digger wrote:Ima i tu istine.vesela wrote:Radne akcije pedesetih su, po mom misljenju bile nacin zivota i trend. Radilo se zajednicki na dobro osmisljenim i sprovedenim masovnim akcijama u socijalizmu. Bosna danas tezi ka kapitalizmu, koliko para toliko muzike i motivacija je nikakva. Odmah se postavlja pitanje za koga? i u ime cega? Mislim da je tesko naci ubjedljiv i konkretan odgovor.
Cim pocne neko da si postavlja gornja pitanja za koga? i u ime cega, moze i dalje da nastavi:
-- Ako ja odem, hocu da budem samo sa hriscanima/muslimanima...
-- Ja necu da gradim to i to ali cu da radim na tome i tome...
... i slicno.
Ali ima masa projekata koji su od zajednickog interesa:
-- Posumljavanje
-- Ciscenje rijecnih sistema
-- Osposobljavanje napustenih privrednih objekata
-- Poribljavanje
-- Elektrifacija sela
-- Rasciscavanje rusevina
-- Prosirenje sporednih puteva
-- Gradnja i obnova sportskih objekata
-- Izgradnja koridora gdje bi putarina ostala u drzavnim koferima
... itd.
druga su vremena bila kad su radne akcije bile akutalne, drugi motivi...
svjesni cinjenice da ovo drzvama jednostvano nema nikakvih planova o pogledu razvoja i ozivljavanja privrede snalazis se sam kako umijes i znas, rat nam je ionako mnogima previshe uzeo i sad to zelimo nadoknadit i u takvim okolnostima nema mjesta utopistickim idejama.
volonterski rad svakako i to je ideja koju treba podrzat ali zna se kad je vrijeme za volonterizam i pod kojim uslovima.....
- Maraschino
-
foucault
Kad bi imao ORA-e ne bi imao postotke koji ministri uzimaju od tendera, stele za gradjevinske kompanije koje rade posao i sprijecio bi mnogo korupcije. Zato nikad nista slicno nece postojati, jer radnih akcija bez drzavne inicijative nema, a takve inicijative nikqad biti nece.winetou wrote:Smanjila bi ORA plate pravih građevinaca.