Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
_thedude

#1376 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by _thedude »

moonca wrote:
To sto si naveo razloge -je..... iznenadio si me.... tipicna predrasuda. Sve ovo mozemo primjeniti i kod istogodisnjaka koja nije garancija uspjene veze.
Moj jedini stav u vezi svega je da bracni parovi ne bi trabli planirati djecu ako je jedno od njih u 40-im pa na vise.
ljubomora je drugi problem i nije vezana za godine. :-)

Ako iznosis ovakav stav pa objasni za nas neznalice....
moonca

#1377 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

_thedude wrote:
moonca wrote:
To sto si naveo razloge -je..... iznenadio si me.... tipicna predrasuda. Sve ovo mozemo primjeniti i kod istogodisnjaka koja nije garancija uspjene veze.
Moj jedini stav u vezi svega je da bracni parovi ne bi trabli planirati djecu ako je jedno od njih u 40-im pa na vise.

Moje misljenje, a sta ti nije jasno?
_thedude

#1378 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by _thedude »

moonca wrote:
_thedude wrote:
moonca wrote:

Sta da radimo sa ovima sto imaju "40-im pa na vise", a zele porodicu ?
pizarro

#1379 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by pizarro »

clooney sa 56 godina postao prvi put otac pa sta? :D
moonca

#1380 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

pizarro wrote:clooney sa 56 godina postao prvi put otac pa sta? :D
:wink: Ja, bice da on nocima bdije nad bebama
pizarro

#1381 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by pizarro »

sta namigujes
moonca

#1382 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

_thedude wrote:
moonca wrote:
_thedude wrote: ljubomora je drugi problem i nije vezana za godine. :-)

Sta da radimo sa ovima sto imaju "40-im pa na vise", a zele porodicu ?[/quote]

Porodica je samo ako se imaju djeca, to mislis.
U tim godinama vecina je dostigla neki status, naparvili karijeru i ustablisili neki sablon zivota. Mali broj se tada odlucije na djecu, prosto jer ne vide potrebu niti imaju energije za to.
_thedude

#1383 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by _thedude »

moonca wrote:
U tim godinama vecina je dostigla neki status, naparvili karijeru i ustablisili neki sablon zivota. Mali broj se tada odlucije na djecu, prosto jer ne vide potrebu niti imaju energije za to.

Ako vec pises o tome zar ovi o kojima pises ne pozele pored sebe nesto njezno kao bebica?
Mozda oko sebe imas dosta ovih pa su ti podjelili svoje misljenje, Advokati jesu li????. Nagledali se losih razvoda i tebi podjelili.
A onda ti zdravo za gotovo. Koje generlisanje covjece. Za koji ce ti onda materica doniraj je nekome jer su poceli da vrse i ove med. zahvate.
moonca

#1384 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

_thedude wrote:
moonca wrote:

Ako vec pises o tome zar ovi o koji pises ne pozele pored sebe nesto njezno kao bebica?
Mozda oko sebe imas dosta ovih pa su ti podjelili svoje misljenje, Advokati jesu li????. Nagledali se losih razvoda i tebi podjelili.
A onda ti zdravo za gotovo. Koje generlisanje covjece. Za koji ce ti onda materica doniraj je nekome jer su poceli da vrse i ove med. zahvate.
Zacudo, ali dosta mladih srecem oko sebe koji takodje ne zele niti brak niti djecu.
Ti si ovo licno shvatio. :?

Napisala sam moje licno miljenje ne --da to treba da bude savjet nekima koji planiraju. No, mogu pomenuti da znam par parova koji kazu -da su znali, sto sada znaju, ne bi se upustali .
_thedude

#1385 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by _thedude »

moonca wrote:
_thedude wrote:
moonca wrote:

Ako vec pises o tome zar ovi o koji pises ne pozele pored sebe nesto njezno kao bebica?
Zacudo, ali dosta mladih srecem oko sebe koji takodje ne zele niti brak niti djecu.
Ti si ovo licno shvatio. :?

Napisala sam moje licno miljenje ne --da to treba da bude savjet nekima koji planiraju. No, mogu pomenuti da znam par parova koji kazu -da su znali, sto sada znaju, ne bi se upustali .

Savrseno znam sta je forum i nema toga sta ti mozes napisati da ja licno shvatim.
Nije ovdje prica o tebi monica, i shvati ovo kako hoces, ali los ti je stav.
A misljenje kao dup* svako ga ima.

Sta hocu da kazem nije Ad hominem i ne zelim da te promjenim ovim postom.
Sto nisi bila pametna pa da utjeces na ove svoje frendove.

Ne pratis i ne znas da su negativne stope prirodnog priraštaja (odnosa broja rođenih i umrlih) godinama prisutne u BIH.
Mozda tebi to nije vazno, imas svoj stav o tome.
superiska

#1386 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

Ja mislim da je moonca 45+, udata, nema djece i da zivi u AmeriKi :-D
@moonca, grijesim li?
_thedude

#1387 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by _thedude »

superiska wrote:Ja mislim da je moonca 45+, udata, nema djece i da zivi u AmeriKi :-D
@moonca, grijesim li?
= jako finansijski sigurna, neovisna da dodam.
Iza nje je napisana pjesma o ljubavi.
Ramzess Veliki

#1388 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Ramzess Veliki »

moonca wrote: To sto si naveo razloge -je..... iznenadio si me.... tipicna predrasuda. Sve ovo mozemo primjeniti i kod istogodisnjaka koja nije garancija uspjene veze.
Moram o necemu komentarisat ... :oops:
Sta fali planirati djecu ako je muskarac 40 a zena 30, 35? Ljudi prave djecu i nakon 40-te, neke zene rode nakon 40-te. Neka djece, djeca su blago. :thumbup:
Ramzess Veliki

#1389 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Ramzess Veliki »

moonca wrote:
To su predrasude. :lol:
Roditelji sto su stariji to vise paznje pruzaju djeci, dokazano, tacka. :thumbup:
superiska

#1390 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

Ramzess Veliki wrote:

Zar to nije isto ???
A sta je bio razlog? Hanumica se navukla na piletinu, ili je rijesila da podijele njegovu ustedjevinu pa da malo uziva, ili je on bio posesivno ljubomoran jer je izgledala ljepse od njega i bila atraktivna drugim muskarcima pa je postao naporan?

Moguće je da je razlog velika razlika u godinama ali ne mora značiti. Činjenica je da (baš je Toma bio otvorio temu o tome) današnji brakovi pucaju nevjerovatno. Ljudi povampirili :skoljka: I ako nije veći razlog, tipa nevjera ili fizičko/psihičko zlostavljanje, ako dodje do zasićenja/dosade - ljudi odustaju.
Baš skoro razgovaram sa prijateljicom na ovu temu. Muškarci, uglavnom, nemaju petlje da okončaju brak.
Uglavnom su žene te koje pokreču razvod.
Pretpostavljam da je to zbog konfora kojeg imaju u braku. Najjači su mi oni koji debelo zglajzaju a ne žele razvod pa dodatno komplikuju i zatežu.

A što se godina tiče za dobijanje djece, sasvim mi je ok da neko sa 40, 45 dobije prvo dijete. Znam dosta žena koje su prvi put postale majke sa 40+. I divne su majke :) Za muškarce i da ne govorim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1391 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Truba »

joj prijatelj mi izlistao popis razvedenih likova iz moje uže i šire raje

to je strahota... za pola nisam znao... a za drugu polovicu sam sumnjao

najviše me nerviraju oni koje sretnem pa me pitaju što si neraspoložen...ja izlistam iskreno probleme... a oni hepi sretno sve... an kraju u njih policija mora intervenirati kad se svađaju i na kraju razvod... znači nema iskrenosti kad se požališ... a o savjetu ili nedajBože da ti neko pomogne...

nebitno

zajednička nit svih muških razvedenih poznanika i bivših jarana (nismo se vidjeli godinama) je da rade u ministarstvima federalnim :D
superiska

#1392 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by superiska »

Pa dobro, ni ja ne pričam niti detaljišem o problemima a isto tako ni o hepi trenucima. To je intimna stvar i o tome pričam samo najužem krugu porodice i prijatelja. Isto tako ne zanima me šta se kod nekoga dešava.
Meni je super reakcija mahalaca kad na pitanje zašto sam se razvela dobiju odgovor da je sve ok bilo ali isteklo nam vrijeme :D 8) Joj kako se razočaraju :lol: Tačno im krivo što neću ništa loše na bivšeg da kažem :lol:
moonca

#1393 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by moonca »

Ramzess Veliki wrote:
moonca wrote:
Roditelji sto su stariji to vise paznje pruzaju djeci, dokazano, tacka. :thumbup:
Ne bih se slozila. Mladji su puno aktivniji , vise vremena, paznje , strpljenja imaju- njima je to igra jos uvijke i kroz taj stav vise daju od sebe.

Stariji nakon 40 - stosta vec prosli, okrenuli se karijerama i sta ide uz to.Prilicno stresni, vrijeme kad tijelo pocinje pokazivati slabost-pritisak, secer, masnoca----da, prilicno su ravnosdusni sa radom djece. Dobri su , ophode se sa djecom kao sa odraslom osobom. Moja zapazanja od nekih... nije pravilo naravno :-) :)
strong69

#1394 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by strong69 »

@moonca,
Nema pravila, nema generalisanja. Sve je pojedinacno i razlicito je od porodice do porodice.

Iz licnog iskustva i iz iskustva prijatelja 40 i 40+ (ima nas dosta) mnogo paznje i brige posvecujemo djeci. Ravnodusnost? Tezak izraz i kvalifikacija. Inace, ne volim generalisanja i opste kontekste pa tako i ovdje podvlacim da govorim o vlastitom i iskustvu bliskih prijatelja.

A meni inace domovi za djecu bez roditelja i proces usvajanja djeteta koji sam prosao sa veoma rodjacki bliskom osobom daju za pravo da mislim da upravo mladji parovi pokazuju ravnodusnost.
Euridika
Globalna šefica

#1395 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by Euridika »

moonca wrote:
Ramzess Veliki wrote:
moonca wrote: :wink: Ja, bice da on nocima bdije nad bebama
Ne bih se slozila. Mladji su puno aktivniji , vise vremena, paznje , strpljenja imaju- njima je to igra jos uvijke i kroz taj stav vise daju od sebe.

Stariji nakon 40 - stosta vec prosli, okrenuli se karijerama i sta ide uz to.Prilicno stresni, vrijeme kad tijelo pocinje pokazivati slabost-pritisak, secer, masnoca----da, prilicno su ravnosdusni sa radom djece. Dobri su , ophode se sa djecom kao sa odraslom osobom. Moja zapazanja od nekih... nije pravilo naravno :-) :)
Dosad smo imali mizoginiju na forumu, vrijeme je bilo i za mizopediju... :-) :(

Iako sam prilično liberalna po stavovima i općenito tolerantna spram tuđih razmišljanja, ovdje ipak povlačim granicu. Mogu (donekle) shvatiti da si ti za sebe izabrala život bez djece, ali da tu filozofiju tako javno propagiraš (na više tema), da je opravdavaš i pritom stalno kritikuješ na razne načine roditeljstvo, iskazuješ skoro pa opipljive elemente odbojnosti prema svemu što simbolizira djecu, roditeljstvo, roditelje i sl., e to zaista ne mogu da shvatim. Pa čak ni da toleriram.

Pliz, nemoj sad kontrirati i govoriti kako sam ja nešto krivo shvatila, jer nisam. Niko neće jedan te isti stav ponavljati stalno (u dužem vremenskom periodu, na različitim temama), ako to zaista i ne misli.
SaraFina

#1396 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by SaraFina »

Ja mislim da vi dobro ne razumijete što Monca želi reći o godinama i djeci.

Prvo djete u četrdesetoj za ženu je malo kasno, još ako je partnert koju godinu stariji pogotovo.
Prvo u takvim slučajevima treba biti maksimalno oprezan i redovito se kontrolirati i zbog sebe i zbog djeteta.
Druga stvar te srednje godine, nose svoje promjene pa tako i pred klimakteriji i klimakteriji i kod žena i kod muškaraca. Recimo u pedesetim djete na pragu puberteta sa 12 - 13 g, a ja u klimaksu. Za djecu jeste potrebna ljubav, volja, želja i briga. Ali jednostavno čovjek mora u obzir uzeti i vrijeme koje život nosi. Četrdesete su ajmo reći vrhunac života, sve nakon toga "kreće silaznom putanjom". Zato se i ja slažem da mijenjati rutinu, život, svakodnevnicu i rizikovati djelomično zdravlje i svoje i djetetovo je nešto o čemu treba dobro razmisliti.
Sa šezdeset godina u kući imati starijeg tinejdžera vrlo je stresno. A to vrijeme će neminovno doći. Uz sve bubice tog doba i pozne godine, definitivno sam za to, da se porodica planira ranije.
Znam neki će reći da čovjek može i u tridesetim se razboljeti ili umrijeti, i to je tačno. Ali svjesno izabrati poznu dob, za odgoj djeteta i starost provesti boreći se sa tinejdžerskim i mladalačkim bubicama vrlo je stresno i za dobrog promišljanja.
Naravno svi imaju prava na sopstvene životne odluke, pa tako i trudnoću i roditeljstvo. Ali ja bih uzela sve dobre i loše strane takve odluke i dobro ih odvagala.
Prvo dob partnera, svoje zdravstveno stanje, zdravstveno stanje partnera i niz drugih faktora.
strong69

#1397 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by strong69 »

Pises iz vlastitog iskustva?
SaraFina

#1398 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by SaraFina »

strong69 wrote:Pises iz vlastitog iskustva?

Pišem kao psihoog sa radnim iskustvom u dvije srednje škole. Sa učenicima od 14 do 19 godina. I kao "posrednik" u sporovima "učenik vs. Professor ili roditelj.
strong69

#1399 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by strong69 »

Jesi li roditelj?
SaraFina

#1400 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)

Post by SaraFina »

strong69 wrote:Jesi li roditelj?

Kakve to veze ima? I zašto je važno za raspravu?
Post Reply