svejedno, svijet ne počinje i ne završava u jednoj bračnoj zajednici.. ima soli, i to nemalo, i mimo one koja u braku dođe poslije meda, pa postoji način da se procijeni koliko je neko voljan i sposoban nositi se sa problemima..superiska wrote:Kroz dobar dio da, kroz kljucni ne.medvjed23 wrote:može se kroz dobar dio toga proći i prije brakasuperiska wrote:Samoprocjenu okaci macku o rep![]()
Mozete se 100 god zabavljati, dok ne pocnete zivjeti skupa, dijeliti probleme, rjesavati ih zajedno, pokusati skupa svu onu sol koja dodje iza meda, onda mozes nesto procjenjivati. Mada, ni to ti nije garancija. Neko i nakon 20 god prevrne
Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- medvjed23
#1251 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
-
zoomba
#1252 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Kad neko nece il nemoze trazi ce razloge za to , isto kao onaj/ona koja hoce i zeli..
Na kraju sve je ovo teorija a stvarnost je drugacija..
Na kraju sve je ovo teorija a stvarnost je drugacija..
-
natascha
#1253 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Nekad smo i prije braka svjesni mana one druge strane, ali prihvatimo ih iako nam se ne svidjaju, zarad onih lijepih osobina i to kontajuci da cemo uspjeti uticati na njih i promjeniti ih do neke mjere u braku. Ne mislim da moras promjeniti osobu totalno, ali naravno da se ulaskom u brak neke zivotne navike mijenjaju, pogotovo kad dodju djeca. I ako ja mijenjam nacin zivota, a druga strana ne uradi to ni nakon ihihi vremena, onda sta ja trebam raditi tu. Cekati blagostanje koje mozda i nece doci? Realno je tolerisati to jedno vrijeme, ali cekati duze jeste nefer i prema djeci ako su tu, a i prema sebi. Onda druze moj, svako na svoju stranu pa ti momkuj i dalje odoh ja sa svojim djetetom pa da trosim zivce na njega ili nju, to mogu podnijeti citav zivot, ali na tebe jok
- Ramzess Veliki
#1254 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Podrzavam oba posta, da dodam da je biti u braku velika odgovornost, mnogo je tu izazova, prestali ste biti na roditeljskom budzetu, ekonomska situacija teska, djeca mala, I njegovi i njeni imaju neke svoje ideje za mladence, hoce da se vise pitaju u vasoj zajednici. Pocnu se nagomilavati problemi, jedno vrijeme ih rjesavate ali se nakuplja umor kod oba partnera, a sa umorom dolazi razmisljanje da je onaj drugi mogao vise ili bolje i raste nezadovoljstvo. Kad zamor dostigne kriticnu masu tesko je I zrelijim osobama da ne puknu, zato je vrlo vazno u zajednici naci vremena za pobjeci negdje zajedno i odmoriti od obaveza i pritisaka._thedude wrote:Samo da se nadovezem na tvoj post i kazem da je mjesanje u brak nesto najgore.moonca wrote: Ne mozes svaku zivotnu ' situaciju' ispitati u predbracnoj zajednici i ne treba to ni raditi.
Velika radost veliki problem je dijete u ranom braku.To je veliko opetrecenje, nervoza, radost, panika sve se to smucka i izgubi se kompas.
Koliko sam mogla zakljuciti iz prica razvedenih -dosta uticaja ima i familija i prvrzenost jedni drugima.
Nema tog braka koji to moze prezivjeti.
Previse se pokusava promjeniti jedno drugo.
Nikako da shvate da ne mozes promjeniti nekog da bude kao ti.
Mnogo je lakse prihvatiti osobu onakva kakva je i uzeti ono sto ona/on daje
- Euridika
- Globalna šefica
#1255 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Šta kad ne možeš pobjeći, kad ti obaveze ne dozvoljavaju? Ili kad jedan od partnera ne želi (ne osjeća potrebu) za tim, a drugi da? Obično jednom prekipi prije nego drugom.Ramzess Veliki wrote:Podrzavam oba posta, da dodam da je biti u braku velika odgovornost, mnogo je tu izazova, prestali ste biti na roditeljskom budzetu, ekonomska situacija teska, djeca mala, I njegovi i njeni imaju neke svoje ideje za mladence, hoce da se vise pitaju u vasoj zajednici. Pocnu se nagomilavati problemi, jedno vrijeme ih rjesavate ali se nakuplja umor kod oba partnera, a sa umorom dolazi razmisljanje da je onaj drugi mogao vise ili bolje i raste nezadovoljstvo. Kad zamor dostigne kriticnu masu tesko je I zrelijim osobama da ne puknu, zato je vrlo vazno u zajednici naci vremena za pobjeci negdje zajedno i odmoriti od obaveza i pritisaka._thedude wrote:Samo da se nadovezem na tvoj post i kazem da je mjesanje u brak nesto najgore.moonca wrote: Ne mozes svaku zivotnu ' situaciju' ispitati u predbracnoj zajednici i ne treba to ni raditi.
Velika radost veliki problem je dijete u ranom braku.To je veliko opetrecenje, nervoza, radost, panika sve se to smucka i izgubi se kompas.
Koliko sam mogla zakljuciti iz prica razvedenih -dosta uticaja ima i familija i prvrzenost jedni drugima.
Nema tog braka koji to moze prezivjeti.
Previse se pokusava promjeniti jedno drugo.
Nikako da shvate da ne mozes promjeniti nekog da bude kao ti.
Mnogo je lakse prihvatiti osobu onakva kakva je i uzeti ono sto ona/on daje
- Ramzess Veliki
#1256 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Uvijek prvo jednom prekipi, a drugi se osjeca komotno bar jos neko vrijeme.Euridika wrote:Šta kad ne možeš pobjeći, kad ti obaveze ne dozvoljavaju? Ili kad jedan od partnera ne želi (ne osjeća potrebu) za tim, a drugi da? Obično jednom prekipi prije nego drugom.
Joj jeboga brak vise, koji k.... ljudi ulaze u brak ako ce se zajebavat' ... sta neki uopce traze u braku?
Meni se cini da su stabilniji bili birvaktilski dogovoreni brakovi nego ovi moderni, ono dodju tvoji i njeni, sjednu, dogovore koliko ko cega daje djeci i kazu vam - Eto, od sad se volite ... I stisni pa zajebi.
Ovi moderni svi hoce da su stoposto samostalni, da se stoposto uvazava njihovo misljenje, da imaju stoposto neku slobodu za sve sto im padne na pamet ... ma ne ide to tako ... moze se pokusati, ali ...
- Euridika
- Globalna šefica
#1257 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Nisi me shvatio, ali biće i da nisam dovoljno detaljno obrazložila šta mislim. Govorila sam o bijegu na odmor.Ramzess Veliki wrote:Uvijek prvo jednom prekipi, a drugi se osjeca komotno bar jos neko vrijeme.Euridika wrote:Šta kad ne možeš pobjeći, kad ti obaveze ne dozvoljavaju? Ili kad jedan od partnera ne želi (ne osjeća potrebu) za tim, a drugi da? Obično jednom prekipi prije nego drugom.
Joj jeboga brak vise, koji k.... ljudi ulaze u brak ako ce se zajebavat' ... sta neki uopce traze u braku?
Meni se cini da su stabilniji bili birvaktilski dogovoreni brakovi nego ovi moderni, ono dodju tvoji i njeni, sjednu, dogovore koliko ko cega daje djeci i kazu vam - Eto, od sad se volite ... I stisni pa zajebi.
Ovi moderni svi hoce da su stoposto samostalni, da se stoposto uvazava njihovo misljenje, da imaju stoposto neku slobodu za sve sto im padne na pamet ... ma ne ide to tako ... moze se pokusati, ali ...
A ovo tvoje... niko se u birvaktilskim brakovima nije volio, samo su im nametnuti kao obaveza koje se ne možeš riješiti. Bilo je - šuti i trpi. A kad razmislim - isto je i danas.
Neću više na ovu(e) teme, prije nego što se ozbiljno posvađam s nekim ili povedem pola foruma u psihijatrijsku bolnicu.
-
Paco
#1258 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Euridika wrote: Neću više na ovu(e) teme, prije nego što se ozbiljno posvađam s nekim ili povedem pola foruma u psihijatrijsku bolnicu.
Bje'ste ljudi, eto je s oklagijom
- Euridika
- Globalna šefica
#1259 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ne Paco, ja odoh...Paco wrote:Euridika wrote: Neću više na ovu(e) teme, prije nego što se ozbiljno posvađam s nekim ili povedem pola foruma u psihijatrijsku bolnicu.![]()
![]()
Bje'ste ljudi, eto je s oklagijom
- SmokingMan
#1260 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Od vas razvedenih možda pokupim neki dobar savjet,pratim. 
-
_thedude
#1261 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Euridika wrote: Šta kad ne možeš pobjeći, kad ti obaveze ne dozvoljavaju? Ili kad jedan od partnera ne želi (ne osjeća potrebu) za tim, a drugi da? Obično jednom prekipi prije nego drugom.
Zar tebi ovo sto pises ne lici da strane u braku ne idu u istom smjeru.?
Presutilo se mnogo stvari. Nema se vise vremena za trosenje na rasprave,
Ja ne znam kakav je tu brak, ali meni lici na nikakav.
Supruznici trebaju da se podrzavaju i prije nego sto udju u odnose nakon jedne svadjice da fino izglade odnose.
Veoma tesko prastaju, i neke stvari nose jako dugo.
Drzeci u sebi nesto sto ne voli kod druge osobe - ubija ljubav prema toj osobi a da nije ni svjesna toga.
Onog trena kada otvoreno kaze ne svidja mi se pocinju promjene. Al dosta ih pada u zamku jer ne zeli da kaze otvoreno sta ne voli.
Ovo se opravdava u sebi ne zelim da te povrijedim,
Ono sto je nevazno jednoj strani drugoj je mozda jako vazno.
Kada ce ljudi skontati ljubav nije u uzimanju nego u davanju?
- Euridika
- Globalna šefica
#1262 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Nisam sigurna kako ovaj tvoj post ima veze s onim što sam ja napisala. Možda nisi shvatio najbolje moj post, jer sam ja govorila o uzimanju odmora za supružnike, tj. o nemogućnosti uzimanja odmora zbog mnoštva obaveza._thedude wrote:Euridika wrote: Šta kad ne možeš pobjeći, kad ti obaveze ne dozvoljavaju? Ili kad jedan od partnera ne želi (ne osjeća potrebu) za tim, a drugi da? Obično jednom prekipi prije nego drugom.
Supruznici trebaju da se podrzavaju i prije nego sto udju u odnose nakon jedne svadjice da fino izglade odnose.
Drzeci u sebi nesto sto ne voli kod druge osobe - ubija ljubav prema toj osobi a da nije ni svjesna toga.
Onog trena kada otvoreno kaze ne svidja mi se pocinju promjene. Al dosta ih pada u zamku jer ne zeli da kaze otvoreno sta ne voli.
Slažem se s većinom tvog posta, samo nisi baš u pravu s ovim da je ljubav samo u davanju. Jeste, većinom, ali ako samo jedna strana daje, tu nema ljubavi, već zabluda.
-
_thedude
#1263 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Boldirano -> Ili ti ga ne idemo u istom smjeru. Ne pratis me.Euridika wrote:Nisam sigurna kako ovaj tvoj post ima veze s onim što sam ja napisala. Možda nisi shvatio najbolje moj post, jer sam ja govorila o uzimanju odmora za supružnike, tj. o nemogućnosti uzimanja odmora zbog mnoštva obaveza._thedude wrote:Euridika wrote: Šta kad ne možeš pobjeći, kad ti obaveze ne dozvoljavaju? Ili kad jedan od partnera ne želi (ne osjeća potrebu) za tim, a drugi da? Obično jednom prekipi prije nego drugom.
Slažem se s većinom tvog posta, samo nisi baš u pravu s ovim da je ljubav samo u davanju. Jeste, većinom, ali ako samo jedna strana daje, tu nema ljubavi, već zabluda.
"o nemogućnosti uzimanja odmora zbog mnoštva obaveza."
Cekaj u braku sam i imam toliko obaveza a ne mogu da idem sa tobom na odmor.
Volis li me covjece ?
- Euridika
- Globalna šefica
#1264 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ne, već ti mene ne razumiješ. A stvarno nemam živaca da sad pojašnjavam._thedude wrote:Boldirano -> Ili ti ga ne idemo u istom smjeru. Ne pratis me.
Volis li me covjece ?
- medvjed23
#1265 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
sve je to tačno, al o tome se može i treba razgovarati prije braka.. inače, ljudske mane su vidljivije nego što volimo priznati.. samo treba pogledati dalje od svog nosa.. ako je neko divan prema meni, a govno prema nekom, primjera radi, ni krivom ni dužnom konobaru ili cuki lutalici, jasno je da se radi o osobi koja u sebi nosi pakost koja će se kad-tad usmjeriti i prema meni..natascha wrote:Nekad smo i prije braka svjesni mana one druge strane, ali prihvatimo ih iako nam se ne svidjaju, zarad onih lijepih osobina i to kontajuci da cemo uspjeti uticati na njih i promjeniti ih do neke mjere u braku. Ne mislim da moras promjeniti osobu totalno, ali naravno da se ulaskom u brak neke zivotne navike mijenjaju, pogotovo kad dodju djeca. I ako ja mijenjam nacin zivota, a druga strana ne uradi to ni nakon ihihi vremena, onda sta ja trebam raditi tu. Cekati blagostanje koje mozda i nece doci? Realno je tolerisati to jedno vrijeme, ali cekati duze jeste nefer i prema djeci ako su tu, a i prema sebi. Onda druze moj, svako na svoju stranu pa ti momkuj i dalje odoh ja sa svojim djetetom pa da trosim zivce na njega ili nju, to mogu podnijeti citav zivot, ali na tebe jok
treći ljudi ili, šire, treća bića su najbolje mjerilo.. s tim u vezi, tolstojevski reče: "nikad ne slušajte one koji loše govore o drugima, a dobro o vama.."
- triconja
#1266 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Najveci je problem to sto ljudi misle da su glumci samo na televizorumedvjed23 wrote:sve je to tačno, al o tome se može i treba razgovarati prije braka.. inače, ljudske mane su vidljivije nego što volimo priznati.. samo treba pogledati dalje od svog nosa.. ako je neko divan prema meni, a govno prema nekom, primjera radi, ni krivom ni dužnom konobaru ili cuki lutalici, jasno je da se radi o osobi koja u sebi nosi pakost koja će se kad-tad usmjeriti i prema meni..natascha wrote:Nekad smo i prije braka svjesni mana one druge strane, ali prihvatimo ih iako nam se ne svidjaju, zarad onih lijepih osobina i to kontajuci da cemo uspjeti uticati na njih i promjeniti ih do neke mjere u braku. Ne mislim da moras promjeniti osobu totalno, ali naravno da se ulaskom u brak neke zivotne navike mijenjaju, pogotovo kad dodju djeca. I ako ja mijenjam nacin zivota, a druga strana ne uradi to ni nakon ihihi vremena, onda sta ja trebam raditi tu. Cekati blagostanje koje mozda i nece doci? Realno je tolerisati to jedno vrijeme, ali cekati duze jeste nefer i prema djeci ako su tu, a i prema sebi. Onda druze moj, svako na svoju stranu pa ti momkuj i dalje odoh ja sa svojim djetetom pa da trosim zivce na njega ili nju, to mogu podnijeti citav zivot, ali na tebe jok
treći ljudi ili, šire, treća bića su najbolje mjerilo.. s tim u vezi, tolstojevski reče: "nikad ne slušajte one koji loše govore o drugima, a dobro o vama.."
Kako ona kae kae svijet je pozornica a svi ljudi su glumci
- medvjed23
#1267 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
slažem se da licemjerstvo dosta komplikuje stvari, iskusio sam ga na svojoj koži, al svejedno, često odbijamo vidjeti ono očito, što nije skriveno glumom
- Euridika
- Globalna šefica
#1268 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Evo, kratko: nisam mislila na situaciju kad jedno od supružnika hoće na odmor, a drugo neće, već kad oboje zbog obaveza ne mogu. A htjeli bi. Ili bi neko htio prije nego što drugi hoće i/ili može.Euridika wrote:Ne, već ti mene ne razumiješ. A stvarno nemam živaca da sad pojašnjavam._thedude wrote:Boldirano -> Ili ti ga ne idemo u istom smjeru. Ne pratis me.
Volis li me covjece ?
Nadam se da je sad jasno. Jer je ovo max koliko mogu objašnjavati. I ovaj moj post je bio replika na Ramin, tako da ga treba posmatrati u tom kontekstu.
- triconja
#1269 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ne kontam sto ljudi prave djecu a poslije kukaju kako nemaju vremena jer imaju previse obaveza, ma hajte molim vas
.
- MarlboroGold
#1270 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Mene to nervira, jer mnogi tebi nabadaju na nos u smislu nemaš ženu/muža, djecu, nemaš obaveza ovo ono... nekad ne mogu slušati pa odbrusim na ne baš prijatan način.triconja wrote:Ne kontam sto ljudi prave djecu a poslije kukaju kako nemaju vremena jer imaju previse obaveza, ma hajte molim vas![]()
![]()
.
Najbolje je to jedna moja kolegica na poslu rekla drugoj... što si se jebavala ako samo kukaš da nemaš vremena i nama govoriš kako smo bez brige i pameti.
Najlakše je napraviti djecu... valja ih odgojiti kako treba, što mnogi podcijene.
-
moonca
#1271 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Lijenu djecicu prave. Nece da se brinu o sebi.triconja wrote:Ne kontam sto ljudi prave djecu a poslije kukaju kako nemaju vremena jer imaju previse obaveza, ma hajte molim vas![]()
![]()
.
-
brucos1203
#1272 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Kako gledate na razvod supružnika zbog toga što se ne slažu oko broja djece?
Priča prva. Žena ambiciozna, rodila jedno dijete, muž želi još djece, ali džaba, ona neće. On nezadovoljan, nesretan, pomislja da je ostavi i s drugom ima još djece. I tako već desetak godina.
Priča druga. Mlad bračni par, jedno dijete, žena hoce jos jedno za godinu dana, i bar cetvoro u skoroj budućnosti. Njemu briga i ovo jedno dijete jer ne radi, osim povremeno na crno, pomaže rodbina, njemu neprijatno, a mlada, kao i svaki dobar vjernik
, govori Imat će djeca svoju nafaku. ON joj ne vjeruje, sumnja da ce namjerno ponovo da zatrudni, pa je prisiljen bježat od nje napaljene
i nezaštićene (spiralom ili pilulom). Pomišlja da se razvede da ne pravi još sirotinje na grbači drugih ljudi. Naravno, svađe i vrijedjanja su skoro svakodnevni.
Priča prva. Žena ambiciozna, rodila jedno dijete, muž želi još djece, ali džaba, ona neće. On nezadovoljan, nesretan, pomislja da je ostavi i s drugom ima još djece. I tako već desetak godina.
Priča druga. Mlad bračni par, jedno dijete, žena hoce jos jedno za godinu dana, i bar cetvoro u skoroj budućnosti. Njemu briga i ovo jedno dijete jer ne radi, osim povremeno na crno, pomaže rodbina, njemu neprijatno, a mlada, kao i svaki dobar vjernik
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#1273 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
brucos1203 wrote:Kako gledate na razvod supružnika zbog toga što se ne slažu oko broja djece?
Priča druga. Mlad bračni par, jedno dijete, žena hoce jos jedno za godinu dana, i bar cetvoro u skoroj budućnosti. Njemu briga i ovo jedno dijete jer ne radi, osim povremeno na crno, pomaže rodbina, njemu neprijatno, a mlada, kao i svaki dobar vjernik, govori Imat će djeca svoju nafaku. ON joj ne vjeruje, sumnja da ce namjerno ponovo da zatrudni, pa je prisiljen bježat od nje napaljene
i nezaštićene (spiralom ili pilulom). Pomišlja da se razvede da ne pravi još sirotinje na grbači drugih ljudi. Naravno, svađe i vrijedjanja su skoro svakodnevni.
nepremostive razlike.
- MarlboroGold
#1274 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Ne može se samo jedna osoba pitati kad su djeca u pitanju, odnosno broj istih... u tom slučaju, ako druga strana pokaže buntovno ponašanje prema inicijatoru - ako postoje dobri argumenti, taj brak je osuđen na propast... to je moje mišljenje.brucos1203 wrote:Kako gledate na razvod supružnika zbog toga što se ne slažu oko broja djece?
Priča druga. Mlad bračni par, jedno dijete, žena hoce jos jedno za godinu dana, i bar cetvoro u skoroj budućnosti. Njemu briga i ovo jedno dijete jer ne radi, osim povremeno na crno, pomaže rodbina, njemu neprijatno, a mlada, kao i svaki dobar vjernik, govori Imat će djeca svoju nafaku. ON joj ne vjeruje, sumnja da ce namjerno ponovo da zatrudni, pa je prisiljen bježat od nje napaljene
- triconja
#1275 Re: Svi mi razvedeni - tuspasimo se :)
Sta se desi ako se rodi vanbracno dijete u braku, tj dijete koje je napravio nelegalni zagondzija?
Kakve obaveze ima primarni zagondzija prema tom djetetetu? Kako ide naslijedje i tako te stvari?
Kakve obaveze ima primarni zagondzija prema tom djetetetu? Kako ide naslijedje i tako te stvari?