paša moj, to što nas vi niste priznavali u zajedničkoj državi ne znači danismo postojali... malo pogledaj ko je to ovdje živio u vrijeme osmanlija i u srednje vijeku... ikad čuo za Bošnjake il Bošnjane?herzog wrote:даааа?....а гдје је декрет?gospodar kuglastih munja wrote:Kako da ne!herzog wrote::lol::lol::lol:
Хајдемо ми испочетка....како се зове ова заједница у којој живимо?
А можемо ли да видимо тај ''декрет'' којим су настали Срби и Хрвати?
Мислим , може ли се наћи нешто као онај ''декрет'' из 1993. којим су Муслимани преименовани у Бошњаке?
Jedan od , danas , najstariji manastira u BiH, Mostanica, pod Kozarom , je nekoc bio katolicka crkva sa sjedistem u Zagrebu, a prepravljena je uz pomoc osmanskog namjesnika , po okupaciji osmanlija u srpski manastir , sto je i danas.
Drugi dokaz je nestanak jednog citavog naroda , Vlaha, koji su u BiH zivjeli jako dugo. I gle cuda, primili su pravoslavlje, i od tad im se gubi svaki trag. Gdje nestadose Vlasi ?
Glavni grad danasnje RS su zadnji napustili bosanski katolici, pred najezdom osmanlija. Nigdje tu nije bilo ni jednog srbina ni za ljeka.
Svi BH narodi pod jednom kapom...
-
rockinfreakapotamus
-
herzog
Видиш....како су се преци данашњих Муслимана тј. Бошњака изјашњавали од 1463. до 1878. тј. 1918. ? Ко их није признавао тада? И ко им је '' бранио '' да се зову како хоће? ....rockinfreakapotamus wrote:paša moj, to što nas vi niste priznavali u zajedničkoj državi ne znači danismo postojali... malo pogledaj ko je to ovdje živio u vrijeme osmanlija i u srednje vijeku... ikad čuo za Bošnjake il Bošnjane?herzog wrote:даааа?....а гдје је декрет?gospodar kuglastih munja wrote: Kako da ne!
Jedan od , danas , najstariji manastira u BiH, Mostanica, pod Kozarom , je nekoc bio katolicka crkva sa sjedistem u Zagrebu, a prepravljena je uz pomoc osmanskog namjesnika , po okupaciji osmanlija u srpski manastir , sto je i danas.
Drugi dokaz je nestanak jednog citavog naroda , Vlaha, koji su u BiH zivjeli jako dugo. I gle cuda, primili su pravoslavlje, i od tad im se gubi svaki trag. Gdje nestadose Vlasi ?
Glavni grad danasnje RS su zadnji napustili bosanski katolici, pred najezdom osmanlija. Nigdje tu nije bilo ni jednog srbina ni za ljeka.
- cyprus
osa wrote:mislim da je to malo kompliciranija materija i pojednostavljivanje stvari, ništa se ovdje neće riješiti na način "kad bude". građanska država ne garantira ništa, pa srbija je građanska država, hrvatska na primjer nije a čini mi se da tamo ljudi bolje žive. problem nisu sistemi, institucije i slično nego građani, stanovnici. možeš napisati ustave, zakon kako hoćeš ali šta vrijedi ako to ljudi ne poštuju. a problema ima u svakoj zemlji gdje se neko u većem broju doseljava ( francuska, britanija, njemačka i dr.), možda ne ovakvih ali ima. ovdje ljudi žive, uglavnom ne rade( što je problem) i sve se manje zabavljaju (što je najveći problem).
Eh, super rečeno. Mnogi ovdje misle da će proglašenjem građanskog sistema i nekim nasilnim ukidanjem RS-a Srbi prihvatiti BiH kao svoju državu i da će država stvarno postat građanska.
P.S. A to da li će država bit građanska prvenstveno zavisi od najbrojnijeg naroda. A Bošnjaci kao najbrojniji narod ovdje mislim da ipak nisu još spremni za građansko društvo u pravom smislu.
- cyprus
Eh, kako mnogi Srbi misle da je BiH nametnuta, tako i Bošnjaci misle da je i RS nametnuta. Eh, sad bilo bi pošteno da se i jedni i drugi pomire sa činjeničnim stanjem jer inače se nemože naprijed.herzog wrote:...то је цијена постојања овакве накарадне заједнице силом наметнуте и силом одржаване....у томе нема ништа чудно.....
Када размишљате о овој Заједници највећа грешка је кренути са премисом да је ово као нека нормална држава....много, безболније ће вам бити ако схватите да је бих настала на кршењу међународног права , на кршењу домаћег устава, на потирању државотворних права Србима, на рату, на крви, на злочину - када то схватите биће вам много лакше објаснити да је оваква каква јесте једини могући начин да опстане , а и то само у присуству НАТО пакта тј. ЕУФОР-а....
A po čemu ti misliš da je BiH nastala kršenjem međunarodnog prava i svemu tome o čemu pričaš?
BiH je nastala kao nezavisna država prije početka rata i krvi i zločina i svega otga o čemu pričaš, a državnost je dobila mnogo ranije. O načinu na koji je nastala dalo bi se raspravljat, međutim koja je smisao toga. Neće se ništa promjenit ni nabolje ni na gore. Ja ću npr reći da je BiH imala međunarodno pravo da postane nezavisna, ti ćeš reći da nije i gdje će nas to dovest? Ja mislim da je mnogo bolja ideja prihvatiti činjenično stanje i krenuti u stvaranje bolje budućnosti.
- gospodar kuglastih munja
A sta cemo sa podatkom da je BiH vec bila republika u relativno dugom periodu, pa je funkcionisala tri puta bolje nego ova drzava sad ?cyprus wrote:osa wrote:mislim da je to malo kompliciranija materija i pojednostavljivanje stvari, ništa se ovdje neće riješiti na način "kad bude". građanska država ne garantira ništa, pa srbija je građanska država, hrvatska na primjer nije a čini mi se da tamo ljudi bolje žive. problem nisu sistemi, institucije i slično nego građani, stanovnici. možeš napisati ustave, zakon kako hoćeš ali šta vrijedi ako to ljudi ne poštuju. a problema ima u svakoj zemlji gdje se neko u većem broju doseljava ( francuska, britanija, njemačka i dr.), možda ne ovakvih ali ima. ovdje ljudi žive, uglavnom ne rade( što je problem) i sve se manje zabavljaju (što je najveći problem).![]()
![]()
![]()
Eh, super rečeno. Mnogi ovdje misle da će proglašenjem građanskog sistema i nekim nasilnim ukidanjem RS-a Srbi prihvatiti BiH kao svoju državu i da će država stvarno postat građanska.
P.S. A to da li će država bit građanska prvenstveno zavisi od najbrojnijeg naroda. A Bošnjaci kao najbrojniji narod ovdje mislim da ipak nisu još spremni za građansko društvo u pravom smislu.
I ponovno pravite zamjenu teza. Unutarnje uredjenje nema veze sa statusom naroda, konstutivnoscu, manjinama, to je jednostavno sistem na kojem funkcionise drzava, a ne narodi.
Mozda je najbolje poredjenje u razlicitim platformama compjuterskih sistema. Svaka naprednija , jaca platforma je i funkcionalnija bolja, od stare, a sadrzaj koji se desava je isti.
-
herzog
Ех, Сајпрусе....знаш....то је порука која се шаље из Српске све вријеме, али пријемник у Федерацији не ради изгледа....и томе су највише криви политички ликови као Силајџић и Тихић, те медији који стварају погрешну атмосферу у народу у Федерацији ....cyprus wrote:Eh, kako mnogi Srbi misle da je BiH nametnuta, tako i Bošnjaci misle da je i RS nametnuta. Eh, sad bilo bi pošteno da se i jedni i drugi pomire sa činjeničnim stanjem jer inače se nemože naprijed.herzog wrote:...то је цијена постојања овакве накарадне заједнице силом наметнуте и силом одржаване....у томе нема ништа чудно.....
Када размишљате о овој Заједници највећа грешка је кренути са премисом да је ово као нека нормална држава....много, безболније ће вам бити ако схватите да је бих настала на кршењу међународног права , на кршењу домаћег устава, на потирању државотворних права Србима, на рату, на крви, на злочину - када то схватите биће вам много лакше објаснити да је оваква каква јесте једини могући начин да опстане , а и то само у присуству НАТО пакта тј. ЕУФОР-а....
A po čemu ti misliš da je BiH nastala kršenjem međunarodnog prava i svemu tome o čemu pričaš?
BiH je nastala kao nezavisna država prije početka rata i krvi i zločina i svega otga o čemu pričaš, a državnost je dobila mnogo ranije. O načinu na koji je nastala dalo bi se raspravljat, međutim koja je smisao toga. Neće se ništa promjenit ni nabolje ni na gore. Ja ću npr reći da je BiH imala međunarodno pravo da postane nezavisna, ti ćeš reći da nije i gdje će nas to dovest? Ja mislim da je mnogo bolja ideja prihvatiti činjenično stanje i krenuti u stvaranje bolje budućnosti.
Што се тиче да ли је БиХ имала право да постане независна - ја мислим и знам да није - али то је мање важно од чињенице да су Муслимани и Хрвати отели ДРЖАВОТВОРНО право Србима у СРБиХ .... или да ти преведем - ја лично, немам ништа против што су Хрвати и Муслимани хтјели да изађу из Југославије, али нису смјели да вуку Србе из СРБиХ са собом који су хтјели остати у Југославији...а Срби су према уставу СРБиХ имали право да одлучују о својој судбини....значи, требало је само да се договоримо и ништа више....а могли смо...само да Муслимани и Хрвати нису први запуцали....
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Ima "ercog", reko "veliki vodja" - to hoce "MOJ NAROD"!herzog wrote:gospodar kuglastih munja wrote:Mnogo si hrabar kad navodis da je BiH nastala "krsenjem medjunarodnog prava". Bosna je nastala prije 1000 g kad to pravo nije ni postojalo, pa zivi i danas. I Srbi i Hrvati , kao narod u danasnjoj BiH su nastali dekretom , politickom odlukom, a na osnovu religijskih predpostavki, te nemaju nikakvo historijsko pokrice, barem u politickom djelu, jer je Bosna uvijek djelovala kao drzava Bosanaca.herzog wrote: ...то је цијена постојања овакве накарадне заједнице силом наметнуте и силом одржаване....у томе нема ништа чудно.....
Када размишљате о овој Заједници највећа грешка је кренути са премисом да је ово као нека нормална држава....много, безболније ће вам бити ако схватите да је бих настала на кршењу међународног права , на кршењу домаћег устава, на потирању државотворних права Србима, на рату, на крви, на злочину - када то схватите биће вам много лакше објаснити да је оваква каква јесте једини могући начин да опстане , а и то само у присуству НАТО пакта тј. ЕУФОР-а....:lol::lol::lol:
Мислим , може ли се наћи нешто као онај ''декрет'' из 1993. којим су Муслимани преименовани у Бошњаке?
Halalosum!!
-
herzog
seiko22 wrote:Ima "ercog", reko "veliki vodja" - to hoce "MOJ NAROD"!herzog wrote:gospodar kuglastih munja wrote: Mnogo si hrabar kad navodis da je BiH nastala "krsenjem medjunarodnog prava". Bosna je nastala prije 1000 g kad to pravo nije ni postojalo, pa zivi i danas. I Srbi i Hrvati , kao narod u danasnjoj BiH su nastali dekretom , politickom odlukom, a na osnovu religijskih predpostavki, te nemaju nikakvo historijsko pokrice, barem u politickom djelu, jer je Bosna uvijek djelovala kao drzava Bosanaca.:lol::lol::lol:
Halalosum!!![]()
- cyprus
Eh, da li su po tebi onda Hrvati i Bošnjaci, tadašnji Muslimani, trebali ostati taoci Srba u tadašnjoj Jugoslaviji, koja više nije bila Jugoslavija, nego se pretvarala u de facto veliku Srbiju?herzog wrote:Ех, Сајпрусе....знаш....то је порука која се шаље из Српске све вријеме, али пријемник у Федерацији не ради изгледа....и томе су највише криви политички ликови као Силајџић и Тихић, те медији који стварају погрешну атмосферу у народу у Федерацији ....
Што се тиче да ли је БиХ имала право да постане независна - ја мислим и знам да није - али то је мање важно од чињенице да су Муслимани и Хрвати отели ДРЖАВОТВОРНО право Србима у СРБиХ .... или да ти преведем - ја лично, немам ништа против што су Хрвати и Муслимани хтјели да изађу из Југославије, али нису смјели да вуку Србе из СРБиХ са собом који су хтјели остати у Југославији...а Срби су према уставу СРБиХ имали право да одлучују о својој судбини....значи, требало је само да се договоримо и ништа више....а могли смо...само да Муслимани и Хрвати нису први запуцали....
Eh, ja mislim da nisu i iz tog razloga je i bio održan referendum i to po građanskom principu, tj. jedan čovjek - jedan glas. A pretpostavljam Srbima nije odgovaro građanski princip. E sad nastavak priče znamo. Jedni tvrde bilo preglasavanje, drugi tvrde bila demokratija i ovi drugi htjeli onemogućit građansko društvo i demokratiju.
-
rockinfreakapotamus
ztvali smo se Bošnjacima... tad smo se negdje prestali zvat Bošnjani i počeli se zvat Bošnjaci (ne znam što.. al se uglavnom desilo zavrijeme osmanlija), a itekako su nas priznavali... pročačkaj malo po turskim dokumentima iz tog doba... a i u austriji su nas priznavali...herzog wrote:Видиш....како су се преци данашњих Муслимана тј. Бошњака изјашњавали од 1463. до 1878. тј. 1918. ? Ко их није признавао тада? И ко им је '' бранио '' да се зову како хоће? ....rockinfreakapotamus wrote:paša moj, to što nas vi niste priznavali u zajedničkoj državi ne znači danismo postojali... malo pogledaj ko je to ovdje živio u vrijeme osmanlija i u srednje vijeku... ikad čuo za Bošnjake il Bošnjane?herzog wrote: даааа?....а гдје је декрет?
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
jebi ga , "ercog", opet "mijesas"!herzog wrote:seiko22 wrote:Ima "ercog", reko "veliki vodja" - to hoce "MOJ NAROD"!herzog wrote::lol::lol::lol:
Halalosum!!![]()
...онда супер
.....жеља вам је испуњена
.....битно је да се народна поштује
![]()
kapisch??
A i Tunjo je u tom slucaju odigr'o veliku ulogu, zato i danas nam kaze da smo "EMIGRACIJA", a ne dijaspora ili prognanici!!
moj "ercog", lahko je tebi, tebi tvoji govore samo da si srbin, a sta cemo mi?? Svaki "intelektualac" ima svoje misljenje, i to jedno do podne, a drugo od podne!!
Cak nam i "svevisnji" Cera, nakon 12 godina "ispravnog" imena, kaze :"Pa, sad bi vi , trebali biti vise Bosanci, nego Bosnjaci!"
p.s. zivo me interesuje sta li ce sad reci onima u Sandzaku ??