Dino , ne znam da li znas, ali nije tacno da svi krscani vjeruju u trojstvo i odredjene dogme.
Navescu ti recimo cinjenicu,a ti pokusaj izvuci dalje podatke da ne bih ponavljao prichu sa ranijih tema(Fia ima bolje nerve za citiranje tekstova,a ima i lik po imenu Borg na forumu,ja samo parafraziram

).
Naime,bi li ti bilo cudno da sretnesh krscanina koji ne vjeruje u Trojstvo,pretvaranje vina u krv,tijela u kruh(bukvalno ..naziv je transsupstancijacija

u katolichkoj teologiji,elem)....takodjer u moderrnoj islamskoj vjeronauci,jednom trendu koji vlada posebno u misionarstvu,postoji sklonost generalizacije vjerovanja krscana.
Hocu reci da ono sto tvrdis stoji,jer ako ti zdravorazumski procitas i razumski pojmis procitano(ali bez predrasuda),u cemu bi bila poenta da ja govorim suprotno...Tesko je govoriti protiv tradicijskih i dogmatskih uvjerenja, i mnogo krscana je u proslosti gubilo glave,pozicije i ugled,mnogo je teologa izgubilo diplome zbog protivljenja vidnim iskrivljavanjima.Stotine ljudi diljem svijeta se iskljucuju iz zajednica ,a mnoge manje crkvene zajednice bivaju proglasene za djavolske prevare jer jednostavno slijede biblijski nauk u njegovoj osnovi,onako kako je napisan--jednostavan i bez suvisnog filozofiranja.
Isto tako,veoma je opasno u krscanskim krugovima teoloski braniti tekstove Kurana,a sve zbog konzervativnih stajalista i predrasuda koji vladaju desetljecima.
Poenta je sto nedostaje otvorenosti duha i blagosti i jednih i drugih,i sto polemike nemaju edukativni ili poucni karakter,vec sluze za "utjerivanje'u pamet,odn.pokretacki motivi su najcesce sujeta i ljutnja zbog ponasanja i politickih stavova velikih Crkava.
Mnogo je nacionalizma i politike upetljano u medusobni dijalog,posebno na nasim prostorima,da o ostatku svijeta ne pricam...zato je mudro,po meni,iznositi uvijek ona razmisljanja koja su plod vlastitog a ne naucenog i serviranog razmatranja.
Jednostavno,kad covjek u dobroj namjeri(a ne apriori radi poricanja)cita i proucava objave,najcesce dodje do zakljucaka koji su dijametralno suprotni onima velikih i etabliranih teoloskih tumacenja.
Zato ti i govorim da je nekad zapocinjanje polemike na klasicni nacin isprazno,jer sta nam je cilj??
Po meni to treba biti duhovno obogacivanje i mir u duhu,shvatanje nasega jedinstva,kao ljudi od Boga stvorenih,da budemo jedni drugima od pomoci/bili blizu ili daleko jedni od drugih,zvali se ovako ili onako...Ja bar uspjevam da ne gledam na to,i mislim da je rad na dobrobit Drugih zapravo jedini nacin da spoznamo ljepotu i jednostavnost,skromnost vjere/imana.
Od mnogo rijeci i filozofije,nafake nema,ni jednim ni drugima..a Bog zna najbolje,i nije na nama da sudimo na osnovu onog sto ne razumijemo,vec da jedni druge pazimo slijedeci zajednicke vrijednosti..
Dakle,mislim da se treba cuvati generalizacije koja je itekako prisutna u mnogim traktatima i predavanjima koje covjek danas u Bosni moze cuti,cesto i sa propovjedaonica.