SVETO S / CBETO C

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
Post Reply
User avatar
Großmeister
Posts: 198
Joined: 08/06/2011 11:18

SVETO S / CBETO C

Post by Großmeister » 21/12/2015 02:54

Da li je iko gledao predstavu "Sveto S" Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici?

Predstava se bavi događajem iz 1990. godine kada je tadašnje Narodno pozorište u Zenici sa predstavom "Sveti Sava" gostovalo u Beogradu. Glavnu ulogu u tadašnjoj predstavi je odigrao legendarni Žarko Laušević, čija je životna propast započeta sa ulogom u toj predstavi.

Iako je samo noć prije predstava odlično prihvaćena od publike u Novom Sadu, te su zbog velikog interesovanja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu zakazana dva termina, predstavu su prekinuli četnici koji su ušli u dvoranu, članovi Svetosavske stranke i studenti bogoslovije, a među njima je bio i Vojislav Šešelj. Smatrali su da predstava vrijeđa lik i djelo Svetog Save, da je to provokacija, te su odlučili da je povicima prekinu i ne dozvole njeno izvođenje.

Iako je Žarko Laušević zamolio publiku da sud o predstavi donese nakon što je pogleda, te su čak pokušali izmijeniti i redoslijed scena, predstava je trajala svega par minuta. Pljuštali su povici "Jebemo vam mater ustašku", "Balije", "Turci" itd...

Sveto S se dokumentarno bavi tim događajem, koji je, ustvari, bio samo uvod u sve ono što se dešavalo tokom devedesetih godina. Mislim da bi je vrijedilo pogledati.

http://faktor.ba/narodnom-pozoristu-u-zenici-premijerno-izvedena-predstava-sveto-s-foto/

http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/premijerno-predstava-sveto-s/

http://www.vecernjak.net/kako-je-arhivirana-predstava-sveti-sava/

https://www.youtube.com/watch?v=SG514bvG9HY

https://www.youtube.com/watch?v=X41_PZns8nU


User avatar
¤ jelena ¤
Posts: 2844
Joined: 18/05/2010 20:04
Location: BDC

Re: SVETO S / CBETO C

Post by ¤ jelena ¤ » 21/12/2015 18:40

:thumbup: za temu.

Predstavu nisam gledala, ali bih je obavezno pogledala ako bih imala priliku. Mislim da je tema ove predstave jako važna za otpor ljudskoj ograničenosti i borbu protiv bahatosti i primitivizma u kojima smo ogrezli jer su te ''vrijednosti'' danas tako perfidno upakovane u raznorazne patriotizme, nacionalne ponose, etničke ugroženosti i religijske uvrijeđenosti što je odavno izgubilo svaku vezu sa objektivnom stvarnošću.

Možda bi ova predstava mogla otvoriti vrata onoj arhiviranoj, koja će se jednog dana valjda moći izvesti bez ikakvih prijetnji i opstrukcija, mada sam ubijeđena da bi ta predstava i danas doživjela istu sudbinu. Opet bi bila prekinuta ili bi bar bilo pokušaja da se i danas, dvadeset i kusur godina kasnije, opet bahato prekine od strane istih mentalnih sklopova i njihovih istomišljenika koji su danas i brojniji i uticajniji nego devedesetih - ako ne u Beogradu, onda sigurno negdje drugdje.


Kako god - tema nikad aktuelnija, čini se...

Post Reply