danas wrote:Dezze wrote:Ne znam. Ali je pogresno a priori odbaciti da je neki Srbin mogao biti izbacen iz stana, ni kriv ni duzan. O tome se ovdje radi. Treba posmatrati individualno, a ne kolektivno. Iako su ovdje puna usta, posebno bosnjackim politicarima, da nema kolektivne odgovornosti, to je samo demagogija. Ni more, ni less....

ne, ne odbacujem tu mogucnost -- i svakako da se je to desavalo... ali nekako mi funkcioner SDS-a (sto je cenicka i tada bila vjerujem, mada je moguce da grijesim) nesto nikako ne potpada pod kategoriju "postenog" srbina. nesto imam suhvu da je ona htjela sa bracom, ili da je razmijenjena na zahtijev brace joj -- jer se to najcesce desavalo sa onima poput nje. ako je nesto drugo bilo u pitanju, evo ima MUP pa neka gospodja da izjavu ko je i kada i zasto i gdje protjerao -- bas kao sto su i moji roditelji dalji izjavu kad nas se protjeralo sa grbavice u pidzamama. end of story.
Ja nisam govorio o Cenicki. Kazem, ne znam puno o njoj, pa ne bih napamet pricao. Ali sam, recimo, mislio na Srbe iz mog ulaza...i dan danas su ovdje. Palama ni primirisali nisu. Niti su se naglo obogatili...Ili oni Srbi koji su na Kazanima zavrsili...ili oni srpski pripadnici Armije BiH koji su poginuli ZA ovu drzavu...ili cak oni pripadnici Armije BiH koji su mucki ubijeni od strane nekih carsijskih kriminalaca....svi znamo za te slucajeve, ali sutimo...neka nam je na cast...naravno, nemamo (mislim na nas gradjane Sarajeva) krivicu za to, ali kako sama kazes, snosimo odgovornost....ili to pravilo ne vazi kada smo mi u pitanju...hehe, hajmo se sad igrati razlictih arsina...ovdasnjem mentalitetu to ide jaaako dobro od ruke.
danas wrote:i da, for the record -- zaista mi je vise muka od price kako sad trebam gledati u srbina koji je ostao u sarajevu ko da je pejgamber. u mom (izgleda poremecenom) mentalnom sklopu, normalno je ne izdati svoju domovinu i ne ubijati svoje bivse sugradjane. ovdje je sad izgleda 'in' neka prica da se ja trebam diviti nekome samo jer nije postao ubica -- a eto mogao je...
Procitaj ovo sto je boldirano...pa razmisli onda o ovome:
Imas 2 covjeka. Pred njima klece druga dva covjek. Das toj dvojici sto stoje puske i kazes: "Ko ubijeg jednog na koljenima, bice postedjen vlastite torture. Ko ga ne ubije, bice i sam predmetom mucenja." Jedan "svog" klececeg ubije. Drugi pomilsi kako to nije uredu i odustane. I pocnu ga muciti. Mozda cak i ubiju....Ili, da stvar bude gora, ubiju ga sunarodnjaci onog koji kleci....
Dakle, da odgovorim na tvoje pitanje i ono sto je, kako kazes, in. Da, ja mislim da se treba diviti tom koji je bio dovoljno hrabar da odustane od ubijanja drugog, pa time na kocku stavljajuci svoj vlastiti zivot.
danas wrote:PS ja sam od onih koji cvrsto zastupaju tezu da nema kolektivne krivice, ali da svakako postoji kolektivna odgovoronost. mali milion puta sam napisala na ovom forumu da 5-6 delegata ne moze da opljacka ni banku kako treba, a kamoli da sprovede genocid. za genocid treba mnogo, mnogo vise, a to mnogo ukljucuje i precutno odobravanje naroda kao cjeline. a da ne govorim o tome da su srbi rado i dobrovoljno poletjeli u svoj tor, te se vrlo rado osjecaju dijelom kolektiva (ko borg jebote) te da nije na meni da ih 'individualizujem' kad su vec tako sretni u tom koletktivnom bitisanju. oni koji hoce da ih se gleda individualno su se vec sami oglasili...
Aha, samo su Srbi polijetali u svoj tor...nije doslo u regiji do etnickog homogeniziranja na svim stranama....
Apsolutno se slazem sa tvojom konstatacijom da su za genocid koji je dokazan bili potrebni orkestrirani napori. Srpska politika ubijanja, protjerivanja i unistavanja se po tome i razlikuje od one bosnjacke. Kod Srba je zaista bilo sve isplanirano, kako bi se ostvarili neki visi, politicki ideoloski ciljevi. Bosnjacka politika uvijanja, paljenja i protjerivanj nije postojala. Ali, to je ne cini svetinjom. I nju je u odredjenim trenucima i u odredjenim podrucjima ponijelo, pa se ponasala kao mala sestra srpske politike...To je, naravno, ne izjednacuje sa srpskom, ali joj zato oduzima pravo da glumi iskljucivo zrtvu! Kako kazes, nema kolektivne krivice ali ima kolektivne odgovornosti....jer, nije niotkud uzeto da je i sama bosnjacka politika bila uzrok jada....cak i svog naroda....pitaj ove iz Srebrenice sta misle o bosnjackoj politici prema njima.