svestranost ili jednostranost
- respo
#1 svestranost ili jednostranost
na poslu je bila neka diskusija nevezano na temu ali me potakla na razmisljanje
jeli bolje biti prosjecno dobar u svemu ili biti najbolji u samo jednoj stvari
nevezano jeli se radi samo o profesiji ili inace u zivotu
npr biti ekstra dobar matematicar a ne znati geografiju biologiju itd ili podjednako sve znati al ne vrhunski
takodje pitanje se odnosi sta bi zelili za svoju djecu da budu od ovo dvoje
pretrazivac nije radio pa ako postoji ista nek moderatori prebace zakljucaju ili sta vec
jeli bolje biti prosjecno dobar u svemu ili biti najbolji u samo jednoj stvari
nevezano jeli se radi samo o profesiji ili inace u zivotu
npr biti ekstra dobar matematicar a ne znati geografiju biologiju itd ili podjednako sve znati al ne vrhunski
takodje pitanje se odnosi sta bi zelili za svoju djecu da budu od ovo dvoje
pretrazivac nije radio pa ako postoji ista nek moderatori prebace zakljucaju ili sta vec
-
ja2
#2 Re: svestranost ili jednostranost
Ja sam prosjecno dobra u svemu, tj. sta got da uzmem da radim ide mi od ruke, ali apsolutno u nicemu nisam najbolja i zbog toga si uvijek bila zakinuta i u skoli, i u zivotu i na poslu. jer bez obzira koliko si svestran uvijek se neko pojavi koje bolji u nekoj stvari od tebe...E sad sigurno i jednostranost ima svoje mane.
- piupiu
#3 Re: svestranost ili jednostranost
Svestrani i kreativni ljudi imaju interesovanja koja se 'takmice', pa se cesto rasplinu i isto toliko cesto ne mogu sebi izabrati 'kanal' kroz koji ce se ostvariti. Ja sam uvijek za svestrane, jer se oni mogu uklopiti u svakojake sheme i svuda biti podjednako dobri. Ali 'jednostrani' (sto mozda nije prava rijec, mozda je bolja 'usmjereni', 'skoncentrisani' ili nesto u tom stilu) potaju Bill Gates ...
- de fakto
#4 Re: svestranost ili jednostranost
ja sam za svestranost i po mogucnosti da si na svakoj strani savršen/a 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#5 Re: svestranost ili jednostranost
Ja glasam za svestranost.
Postoje stvari u kojima sam jako dobra, ali volim istrazivati i znati i o drugim stvarima uvijek ponesto.
Jednostranost je super ali i ona ima svojih mana vjerovatno, tako da biram uvijek svestranost.
Postoje stvari u kojima sam jako dobra, ali volim istrazivati i znati i o drugim stvarima uvijek ponesto.
Jednostranost je super ali i ona ima svojih mana vjerovatno, tako da biram uvijek svestranost.
- bez_ideje
#6 Re: svestranost ili jednostranost
Kada si svestran pred tobom je gomila mogucnosti,a kada si jednostran mozes biti samo-najbolji !Koliko je takvih? Na koliko anonimnih matematicara dodje jedan Bil Gates ?
Svestranost,za to glasam
Svestranost,za to glasam
- nellington
#7 Re: svestranost ili jednostranost
Zamijeni matematičare programerima, jer svakako matematičari ne sanjaju da postanu Bill Gates, za programere ne znam - ali su definitivno bliži.bez_ideje wrote:Kada si svestran pred tobom je gomila mogucnosti,a kada si jednostran mozes biti samo-najbolji !Koliko je takvih? Na koliko anonimnih matematicara dodje jedan Bil Gates ?
Svestranost,za to glasam
Ja sam za jednostranost ako postoji izuzetan talent, inače je vrlo teško i puno lakše je gurati u raznim smjerovima što se manifestira kao svestranost.
- vazi
#8 Re: svestranost ili jednostranost
nellington wrote:Zamijeni matematičare programerima, jer svakako matematičari ne sanjaju da postanu Bill Gates, za programere ne znam - ali su definitivno bliži.bez_ideje wrote:Kada si svestran pred tobom je gomila mogucnosti,a kada si jednostran mozes biti samo-najbolji !Koliko je takvih? Na koliko anonimnih matematicara dodje jedan Bil Gates ?
Svestranost,za to glasam
Ja sam za jednostranost ako postoji izuzetan talent, inače je vrlo teško i puno lakše je gurati u raznim smjerovima što se manifestira kao svestranost.
u potpunosti se slazem
- star(i)mo
#9 Re: svestranost ili jednostranost
Nit' jedno nit' drugo. Najbolje je biti glup i neobrazovan. Nemas sta izgubiti.
- Ajatolah_
#10 Re: svestranost ili jednostranost
Jednostranost. S njom, barem će nekad doći neki Bill Gates sa svojim genijalnim izumom koji mijenja svijet
, svestranost ga neće dati nikad.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11 Re: svestranost ili jednostranost
ja bih pomenuo jednog genijalca, Da Vincija...
primjer da genijalac ne mora biti jednostran i da svoju svestranost može pretočiti na više polja...
primjer da genijalac ne mora biti jednostran i da svoju svestranost može pretočiti na više polja...
- JThomas
#12 Re: svestranost ili jednostranost
to je nekad bilo, danas to ne žemo.
jednostranost - što se tiče keša, svestranost - što se tiče karaktera i ljudskosti...
jednostranost - što se tiče keša, svestranost - što se tiče karaktera i ljudskosti...
- Chmoljo
#13 Re: svestranost ili jednostranost
svakako da može, ali to ne znači da će ga čovječanstvo upamtiti kao gore navedenoga. hebi ga, danas je svestranost ako si dobar pjevač i dobar glumac (Sinatra mi prvi pade na pamet)...JThomas wrote:to je nekad bilo, danas to ne žemo.
i to je danas tako kao posljedica obimne podjele rada... pa da bi se osposobio u jednoj oblasti moraš masu toga preći što je već otkriveno.
ali ja vjerujem da danas postoje izuzetno svestrani ljudi, samo što su, uobičajeni. tipa, stručnjak za međunarodno pravo koji govori 5-6 jezika. i još pride ako poznaju neku oblast koja im dodatno može biti od koristi (historija), eto ti jednog univerzalca, koji se može snaći na više polja.
- JThomas
#14 Re: svestranost ili jednostranost
al' nema šanse da danas postoji univerzalac k'o da vinci. sve je vrlo uska specijalizacija. takav lik kojeg si ti opisao se ipak može na visokom nivou baviti samo međunarodnim pravom, a jezikom i istorijom malo teže...
- Zox
#15 Re: svestranost ili jednostranost
Zavisi na kojim poljima. Da Vinci je bio univerzalac kad je to jos bilo moguce, barem sto se nauke tice, jer sad je nauka otisla toliko daleko da postoje univerzalci samo na polju divulgacije nauke, a sve ostalo je uska specijalizacija, i covjek jednostavno nema vremena na tom nivou biti univerzalan.
Sto se pak umjetnosti tice, mislim da je moguce biti dosta univerzalniji. Roland Topor je meni licno primjer nevjerovatnog crtaca - slikara i istovremeno sjajnog pisca.
Inace, vrlo interesantna tema, koja me upravo ovih dana zaokuplja prilicno, buduci da se ozbiljno bavim mislju da postanem manje univerzalan kako bih imao vremena raditi ono u cemu sam, od svega, najbolji.
Sto se pak umjetnosti tice, mislim da je moguce biti dosta univerzalniji. Roland Topor je meni licno primjer nevjerovatnog crtaca - slikara i istovremeno sjajnog pisca.
Inace, vrlo interesantna tema, koja me upravo ovih dana zaokuplja prilicno, buduci da se ozbiljno bavim mislju da postanem manje univerzalan kako bih imao vremena raditi ono u cemu sam, od svega, najbolji.
- HAVANA
#16 Re: svestranost ili jednostranost
Glasam za svestranost...jebi ga...lakše se živi...snadje se čovjek u svim životnim situacijama... pogotovo na našim prostorima je poželjno biti svestran 
-
SaMaster
#17 Re: svestranost ili jednostranost
Ja mislim da je bolje biti najbolji u jednoj stavri tj. jednostran nego svetranost.
Naravno, sada malo filozofiram, ali ne mozes biti da nista neznas iz drugih oblasti. Prakticno naravno.
Mislim koliko god zans ok je, ako si genije u jednoj stvari.
Ako zans svega pomalo ili prosjecno, to niej dovoljno da moze da te odvede do nekih vecih stavri....
Naravno, sada malo filozofiram, ali ne mozes biti da nista neznas iz drugih oblasti. Prakticno naravno.
Mislim koliko god zans ok je, ako si genije u jednoj stvari.
Ako zans svega pomalo ili prosjecno, to niej dovoljno da moze da te odvede do nekih vecih stavri....
- HAVANA
#18 Re: svestranost ili jednostranost
Život je zajebana igra i sam on te gura u svestranost.Sretni su oni koji mogu raditi ono sto vole i zivjeti od toga.Samo jednu stvar sam želio i volio...medjutim...život te odvede u skroz drugom smjeru.
Mada i ovako sam sretan čovjek i ne žalim se...ali...nekada...kada vidim ljude koji rade danas ono što su željeli i voljeli od malih nogu...malo sam ljubomoran
Prokleti novac 
- clav
#19 Re: svestranost ili jednostranost
zavisi sve od sistema. u haoticnom sistemu je bolje biti dobar u svemu po malo, a u uredjenom sistemu koji ima ogranicenu svrhu i cilj radis ono u cemu si najbolji, ali nije to ni pitanje da li je bolje ili gore, to je datost.
od kolonija insekata i primitivnih ljudskih zajednica do danasnjeg globalnog drustva, postoji samo specijalizacija gdje bi se ta neka svestranost predstavljala varijaciju. ali pustimo semantiku.
http://matt.might.net/articles/phd-school-in-pictures/
cisto radi ilustracije onog sto se danas smatra specijalizacijom
svestranost u tom smislu je rezervisana za samo posebne ljude
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Renaissance_men
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pe ... lymaths%22
od kolonija insekata i primitivnih ljudskih zajednica do danasnjeg globalnog drustva, postoji samo specijalizacija gdje bi se ta neka svestranost predstavljala varijaciju. ali pustimo semantiku.
http://matt.might.net/articles/phd-school-in-pictures/
cisto radi ilustracije onog sto se danas smatra specijalizacijom
svestranost u tom smislu je rezervisana za samo posebne ljude
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Renaissance_men
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pe ... lymaths%22
- Ma.Le.Na
#20 Re: svestranost ili jednostranost
sta znaci PROSJECAN?

- Chmoljo
#21 Re: svestranost ili jednostranost
15-ak cm.Ma.Le.Na wrote:sta znaci PROSJECAN?![]()
![]()
- Ma.Le.Na
#22 Re: svestranost ili jednostranost
onih sto muskarci misle da su 15cm...ili relanih *zenskih*?Chmoljo wrote:15-ak cm.Ma.Le.Na wrote:sta znaci PROSJECAN?![]()
![]()
- innovision
#23 Re: svestranost ili jednostranost
Vecina je prosjek
manje je svestranih
jos manje jednostranih
a svestrane dobre mozes na prste prebrojati
evo npr ja da se pohvalim da imam relativno velik IQ
svestran sam a prosjecan,rijetko u cemu sam najbolji niti tezim tome,uvijek idem linijom manjeg otpora...
najvaznije je trud ,znam puno vise prosjecnih a uspjesnih nego nadprosjecnih
manje je svestranih
jos manje jednostranih
a svestrane dobre mozes na prste prebrojati
evo npr ja da se pohvalim da imam relativno velik IQ
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#24 Re: svestranost ili jednostranost
Volim svestrane i maštovite žene 
- vazi
#25 Re: svestranost ili jednostranost
i sama sam ti tak'ainnovision wrote:evo npr ja da se pohvalim da imam relativno velik IQsvestran sam a prosjecan,rijetko u cemu sam najbolji niti tezim tome,uvijek idem linijom manjeg otpora...
i slazem se u potpunosti, znam jako puno prosjecnih a uspjesnih nego nadprosjecnih