Šverc / švercer - ko je a ko ne
- hrle1976
#1 Šverc / švercer - ko je a ko ne
Po svemu sudeci rijec je iz Njemacke doputovala do ex-YU prostora. Najvjerovatnije potice od rijeci Schwarz (u prevodu: crno) koja se u ovom kontekst odnosi na Schwarzarbeit, u prevodu: rad na crno, koja potice iz zanatskih poslova.
Je 'l neko ko prodaje na crno tkz. svercer? Ako je, je 'l onda i Meho iz sela xy svercer, koji prodaje na crno mljeko po komsiluku? Dalje: ako se drzimo definicije Schwarz je 'l neko ko nudi uslugu na crno tipa servisiranje isto svercer ili ne?
Sta vi mislite odnosno ko po vasem tumacenju spada u opis svercera...
Je 'l neko ko prodaje na crno tkz. svercer? Ako je, je 'l onda i Meho iz sela xy svercer, koji prodaje na crno mljeko po komsiluku? Dalje: ako se drzimo definicije Schwarz je 'l neko ko nudi uslugu na crno tipa servisiranje isto svercer ili ne?
- Sephora
#2 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Pa valjda je ono kad kupis po jednoj cijeni, pa preprodajes = svercanje, a ti svercer..
Ako prodajes, svoje voce /povrce, koje je uspjelo u tvom vrtu..ne pripada svercanju..(valjda..tako se bar meni to cini )...!
Ako prodajes, svoje voce /povrce, koje je uspjelo u tvom vrtu..ne pripada svercanju..(valjda..tako se bar meni to cini )...!
- hrle1976
#3 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Mislio sam i ja, ali ocigledno je da rijec svercanje vuce iz njemackog >> crno << pa se
sta je konkretno svercer, jer kazu isto ja "vidiga boravi kod prijatelja na crno, kao nije prijavljen..." pa cujes "ma on se trenutno sverca".
- Sephora
#4 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Pa sve sto se proda, bez racuna, je prodaja na "crno" ..jer nigdje ta prodaja nije prijavljena niti se placa porez na tu zaradu..takoder i svako ne prijavljeni boravak, je "boravak na crno"..transport bez kupljene karte, i sl...sve sto se prodaje, kupuje, ne zakonito, je " crno"...
- hrle1976
#5 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Cuo si za izraze, >>sverca se autobusom<<, znaci ide bez karte. Znaci na crno. Onda je i Mehina prodaja mljeka u mahali isto sverc ako je bez racuna sto znaci na crno. Znaci sverc je sve na crno. Znaci ja tebi zidam kucu na crno, znaci ja kao majstor svercam.Sephora wrote:Pa sve sto se proda, bez racuna, je prodaja na "crno" ..jer nigdje ta prodaja nije prijavljena niti se placa porez na tu zaradu..takoder i svako ne prijavljeni boravak, je "boravak na crno"..transport bez kupljene karte, i sl...sve sto se prodaje, kupuje, ne zakonito, je " crno"...
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#6 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Brkas pojmove. Rad na crno nije sverc.hrle1976 wrote:Po svemu sudeci rijec je iz Njemacke doputovala do ex-YU prostora. Najvjerovatnije potice od rijeci Schwarz (u prevodu: crno) koja se u ovom kontekst odnosi na Schwarzarbeit, u prevodu: rad na crno, koja potice iz zanatskih poslova.
I sverc na njemackom glasi Schmuggel.
PS: Bolje da si otvorio temu o rikvercu, kuplungu i sl. , u tom slucaju ne bi lupao ko Maksim po diviziji.
- JThomas
#7 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
zviz banovan, a eksplodirala hrletova aktivnost. hmmmmmmm...
- hrle1976
#8 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Jovo na novo. Bacio se pravni analiticar, inace skolovan na Ally McBeal akademiji za pravnu komediju, da misliJThomas wrote:zviz banovan, a eksplodirala hrletova aktivnost. hmmmmmmm...
- hrle1976
#9 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Pa majstore svih nauka, jel ti sverc vise vuce na Schmuggel ili schwarz? Dobro, znaci glupa generacija gastarbajtera koji ma je IQ omjer bio od ociju do nosa je pogrijesila.topcam wrote:Brkas pojmove. Rad na crno nije sverc.hrle1976 wrote:Po svemu sudeci rijec je iz Njemacke doputovala do ex-YU prostora. Najvjerovatnije potice od rijeci Schwarz (u prevodu: crno) koja se u ovom kontekst odnosi na Schwarzarbeit, u prevodu: rad na crno, koja potice iz zanatskih poslova.
I sverc na njemackom glasi Schmuggel.
PS: Bolje da si otvorio temu o rikvercu, kuplungu i sl. , u tom slucaju ne bi lupao ko Maksim po diviziji.
- Muhamed Đakmić
#10 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Jebote, koja koincidencija da si se ti pojavio u isto vrijeme kad je zviz banovan. Tako su se i meni roditelji vjenčali na isti dan sasvim slučajno, koja koincidencija 
Neću te banovati, ali bar nas ne smatraj sve ovcama jer to moderaciju zna iznervirati.
Neću te banovati, ali bar nas ne smatraj sve ovcama jer to moderaciju zna iznervirati.
-
TheMule
#11 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Svercer je neko ko preprodaje na crno.
- hrle1976
#12 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Muhamed Đakmić wrote:Jebote, koja koincidencija da si se ti pojavio u isto vrijeme kad je zviz banovan. Tako su se i meni roditelji vjenčali na isti dan sasvim slučajno, koja koincidencija
Brate mili ja pisao a covjek jos bio aktivan i sad eto jok ja spao sa Marsa.
-
paladinka
#13 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Schwarzhandel, Schmuggel = sverc .
-
Niemand
#14 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
hrle1976 wrote:Sta je ovo vrtic?
A chmoljo i ovaj djakmic su ti glavni u vrticu, galame oni cesto vako na djecu sto ne slusaju.
- hrle1976
#15 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Niemand wrote:hrle1976 wrote:Sta je ovo vrtic?
A chmoljo i ovaj djakmic su ti glavni u vrticu, galame oni cesto vako na djecu sto ne slusaju.
Znas sta je ironicno: banovati nekoga tj. zviza a bez istog izgelda niste u stanju 5 minuta da prezvacete... pa zbog cega ste doticnog banovali ako ga toliko spominjete? Nema logike.
-
Niemand
#16 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Pa da dodje hrle ovijeslihrle1976 wrote:
Znas sta je ironicno: banovati nekoga tj. zviza a bez istog izgelda niste u stanju 5 minuta da prezvacete... pa zbog cega ste doticnog banovali ako ga toliko spominjete? Nema logike.
- hrle1976
#17 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Sa Stupa II - ne mislim na Tibre vec kuce, imate trojicu forumasa mimo mene. Evo vam njihova imena. Poznam Stup II kao vlastiti dzep pa je lagano skontati ko je ko. Iz kvatova kuca imate
Imate DEJANA, ROBERTA i OMARA. Prezimena necu objelodaniti a vi nagadjajte ko je ko od forumasa.
I molio bi ljudski da vise prekinete sa glupostima oko tog zviza ili ga banujte ili ga pustite na miru a tako i nas druge koje ovdje proganjate nekim optuzbama.
Imate DEJANA, ROBERTA i OMARA. Prezimena necu objelodaniti a vi nagadjajte ko je ko od forumasa.
I molio bi ljudski da vise prekinete sa glupostima oko tog zviza ili ga banujte ili ga pustite na miru a tako i nas druge koje ovdje proganjate nekim optuzbama.
- hrle1976
#19 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Znaci kad Meho prodaje mljeko na crno i ako je iz njegove krave to je sverc.paladinka wrote:Schwarzhandel, Schmuggel = sverc .
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#20 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
hrle1976 wrote:Jovo na novo. Bacio se pravni analiticar, inace skolovan na Ally McBeal akademiji za pravnu komediju, da misliJThomas wrote:zviz banovan, a eksplodirala hrletova aktivnost. hmmmmmmm...Koliko si dugo na ovom forumu mogao si do sada bar skontakti moju periodicnu pojavu. Jbg, za razliku od tebe i tog famoznog Zviza, ja imam zivot.
- topcam
#21 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Da, ali ne kao sto neko ko misli da je svu pamet svijeta popio pa tvrdi:paladinka wrote:Schwarzhandel, Schmuggel = sverc .
I na kraju, prije bi se reklo da potice iz nocne aktivnosti. Tame.Najvjerovatnije potice od rijeci Schwarz (u prevodu: crno) koja se u ovom kontekst odnosi na Schwarzarbeit, u prevodu: rad na crno, koja potice iz zanatskih poslova.
-
paladinka
#22 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Ma malo se zeznotopcam wrote:Da, ali ne kao sto neko ko misli da je svu pamet svijeta popio pa tvrdi:paladinka wrote:Schwarzhandel, Schmuggel = sverc .
I na kraju, prije bi se reklo da potice iz nocne aktivnosti. Tame.Najvjerovatnije potice od rijeci Schwarz (u prevodu: crno) koja se u ovom kontekst odnosi na Schwarzarbeit, u prevodu: rad na crno, koja potice iz zanatskih poslova.
- hrle1976
#23 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Ti da nisi vidio Njemacke i dan danas bi mislio da je tv pec a wc solja bunar. Ne jaro, potice od ... ah umalo da uvrijedim selj...topcam wrote:Da, ali ne kao sto neko ko misli da je svu pamet svijeta popio pa tvrdi:paladinka wrote:Schwarzhandel, Schmuggel = sverc .
I na kraju i tebe neko prosverca u Njemacku. Joj sta sve Svabe moraju da trpe
- topcam
#24 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
Gluho i daleko bilo Zviz nikad ne grijesipaladinka wrote:Ma malo se zeznotopcam wrote:Da, ali ne kao sto neko ko misli da je svu pamet svijeta popio pa tvrdi:paladinka wrote:Schwarzhandel, Schmuggel = sverc .
- hrle1976
#25 Re: Šverc / švercer - ko je a ko ne
topcam wrote:
Gluho i daleko bilo Zviz nikad ne grijesi
Hoces da postavim link Zvizovog facebook profila? Sliku od mene vec imas? Pa da vidis razlike?