ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ommadawn

#276 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

Daj ba jebala vas plata i Njemacka i Passat. Je li ko od vas vozio SAAB 99? Eh to je dozivljaj... ;)
goran16v

#277 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Po Sarajevu se vec duze vozi jedan srebreni 99, ili je nekad ranije restauriran ili je odlicno sacuvan, ali u svakom slucaju izgleda super
citroen xm

#278 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Ne, vozio sam 9000 2.3. Ono je avion iako star 20-ak godina. A tek što kida.
Sodom1

#279 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Sodom1 »

hostapler wrote:Ljudi na zapadu kao od sale dizu kredite od 150k € za stan ili kucu sa ratom od 700€ na 25 godina,a da ne moze vrtiti leasing na novog Golfa od cca 200 € na pet godina. Samo je pitanje zele li to,nista vise. Dvoje gore kada radi,muz i zena,tu su prihodi od min 3000 € mjesecno. Ne vidim na sta se to moze skrsiti dvica,kad je poznato da im je hrana,rezije i ostalo u rangu sa nama ili sitno skuplje. Imam punca u De,punica u SWE,rodjak u NL,rodica u DE i niko ne kuka,rade,imaju i sebi prohtjeve ispunjavaju.
Ja ovaj leasing ni dan danas nisam skontao o cemu se tu radi,na koju to foru funkcionise ,isplati li se to uopste itd itd
goran16v

#280 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Sodom1 wrote:
hostapler wrote:Ljudi na zapadu kao od sale dizu kredite od 150k € za stan ili kucu sa ratom od 700€ na 25 godina,a da ne moze vrtiti leasing na novog Golfa od cca 200 € na pet godina. Samo je pitanje zele li to,nista vise. Dvoje gore kada radi,muz i zena,tu su prihodi od min 3000 € mjesecno. Ne vidim na sta se to moze skrsiti dvica,kad je poznato da im je hrana,rezije i ostalo u rangu sa nama ili sitno skuplje. Imam punca u De,punica u SWE,rodjak u NL,rodica u DE i niko ne kuka,rade,imaju i sebi prohtjeve ispunjavaju.
Ja ovaj leasing ni dan danas nisam skontao o cemu se tu radi,na koju to foru funkcionise ,isplati li se to uopste itd itd
Leasing ti je prakticno rent-a-car u kojem ti biras auto koji ce ti banka auto kupiti i u kojem pare on najma tj rate idu u fond za otkup ako zelis otkupiti auto na kraju na kraju najma.
U principu isplativo je jednako kao kupovina auta na kredit, Razlika je da kod leasinga auto nije tvoj, nego leasing kuce, a ti si samo korisnik, ako ne mozes ili ne zelis vise da otplacujes najam jednostavno vratis, auto, ne moras da ga prodajes i nastavljas otplacivati rate kao u slucaju kredita, i sto u slucaju neplacanja leasing, kao vlasnik, jedostavno bez najave dodje i odveze svoj auto (imaju jedan kljuc i vlasnicku knjizicu).
Druga stvar je u slucaju tzv operativnog leasinga da nekim pravnim pdgpvara status auta. Auto nije njihov, znaci nije stalno sredstvo u vlasnistvu pravnog lica, vrijednost imovine pravnog lica se ne povecava za vrijenost vozoila, nema smanjenja vrijednosti drustva na konto amortizacije i pada vrijednost auta dok istovremeno placanje leasinga kao i troskovi koristenja auta ulaze u rashod i smanuju uknu dobit, tj osnovicu za porez.
Sodom1

#281 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Sodom1 »

goran16v wrote:
Sodom1 wrote:
Leasing ti je prakticno rent-a-car u kojem ti biras auto koji ce ti banka auto kupiti i u kojem pare on najma tj rate idu u fond za otkup ako zelis otkupiti auto na kraju na kraju najma.
U principu isplativo je jednako kao kupovina auta na kredit, Razlika je da kod leasinga auto nije tvoj, nego leasing kuce, a ti si samo korisnik, ako ne mozes ili ne zelis vise da otplacujes najam jednostavno vratis, auto, ne moras da ga prodajes i nastavljas otplacivati rate kao u slucaju kredita, i sto u slucaju neplacanja leasing, kao vlasnik, jedostavno bez najave dodje i odveze svoj auto (imaju jedan kljuc i vlasnicku knjizicu).
Druga stvar je u slucaju tzv operativnog leasinga da nekim pravnim pdgpvara status auta. Auto nije njihov, znaci nije stalno sredstvo u vlasnistvu pravnog lica, vrijednost imovine pravnog lica se ne povecava za vrijenost vozoila, nema smanjenja vrijednosti drustva na konto amortizacije i pada vrijednost auta dok istovremeno placanje leasinga kao i troskovi koristenja auta ulaze u rashod i smanuju uknu dobit, tj osnovicu za porez.
Sta to znaci konkretno u ciframa , na konkretnom primeru. Novo auto npr 30 000 km i ti ga uzmes na leasing. Kako bi to izgledalo na papiru s mojim obavezama , sta sve moram platiti koliko dugo itd. I na kraju otplate koliko me leasing kuca kosta..
ado-šampion

#282 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

johntra wrote:Ado, glupa ti je priča totalno...ali ono baš, ne zaslužuje da se odgovori na nju nijednim smislenim postom...uglavnom, prema tebi, Njemačka je jadna zemlja u kojoj žive još jadniji i škrtiji Nijemci, koji nemaju para za polovan Wartburg..to je to..
Jeste ako je ti tako okrenes. Ako se prica uzme onako kako je ja vidim, bez pokusaja da se stavi u kontekst kako kome odgovara, u Njemackoj zive ljudi koji itekako imaju para ako hoce da rade, ali im pare ne padaju s neba. Znaci jedno 5 puta sam ovo naglasio u svojim postovima o tome. Prvo je pocelo s pricom da svako moze dati 20+ hiljada eura za auto, pa onda kad ta prica nije pila vode okrenulo se na to da ja potenciram da su Njemci "jadni i skrti" jer vidi cuda ni tamo svaka sirotinja ne moze dati 20+ hiljada eura za auto, nego i za to treba dobro zapeti.

Glupa ti moja prica, a nije ti glupa prica da svaki jadnik koji kod nas zaradjuje 8 stoja mjesecno moze vozati auto od 10 hiljada.
citroen xm wrote: Nego ovaj Ado mi presmješan lik. Kaže u Bosni vozaju auta jer su na kredit. Inače su krediti smišljeni samo zbog Bosanaca. Njemci sve keširaju pa jadni ne mogu skuckat za novo auto. :lol:
Ne znam jel se namjerno tako pravis lud, ili ne razumijes neke stvari. :roll:
Da, citav svijet uzima na kredit stvari, samo sto u normalnim zemljama (da ih tako nazovem) to funkcionise drukcije nego kod nas. Hohstapler je dobro objasnio. Zapadna porodica od lupam 3000 eura mjesecno primanja izdvoji lupam 200-400 eura za kredit/leasing za auto. I, ono sto je kljucno, oni zaborave da su te pare ikad imali. Kad prodje taj leasing opet se uzima auto 200-400 eura leasing i sve tako ukrug. U Bosni, cast izuzecima kojih ima, to funkcionise tako sto ljudi trose koliko im banka da a ne koliko zarade. Uz neka mizerna primanja dignu kredit za auto a te pare, taj iznos rate, racunaju da imaju i dalje, jer bez tih para moraju nositi sendvice pomazane pavlakom da jedu na pauzi za rucak, ne mogu platiti rezije pa ostaju duzni svima kojima mogu a koji ne iskljucuju (vodovod, toplane, ...). Onda se dodje u situaciju da se narod koji radi posteno i zivi skoromno, sve obaveze izmiruje na vrijeme, smrzava zimi, ili nema vode da se okupa, jer razna alasa koja iste te skromne ljude naziva fukarom i ciganima (evo ti s ovog foruma, zaradjuje a vozi japanca starog 20 godina), daje sebi za pravo da moze sebi uzeti auto na kredit i, umjesto da placa rezije, odvajati za ratu.
Pa samo pogledaj ove sve banke ovdje, jbt prije neku godinu citam Rajfajzen se povlaci s nekih trzista jugoistocne Evrope, a kad ih pitaju sta je s Bosnom, kazu, ne mi u Bosni dobro poslujemo. :roll:
ado-šampion

#283 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

Sodom1 wrote: Sta to znaci konkretno u ciframa , na konkretnom primeru. Novo auto npr 30 000 km i ti ga uzmes na leasing. Kako bi to izgledalo na papiru s mojim obavezama , sta sve moram platiti koliko dugo itd. I na kraju otplate koliko me leasing kuca kosta..
Evo da ti ja probam pomoci. Ti uzmes auto od 30000 na leasing. Jedan dio uplatis odmah kao ucesce (nisam siguran da svi to traze, ali mislim da traze), a ostatak otplacujes kao kredit, tj na rate. Auto nije nikad na tebi, nego je na leasing kuci dok ga otplatis. Isto tako, opet nisam 100% siguran, ali mislim da vecina leasing kuca trazi da imas auto kasko osigurano cijelo vrijeme, a takodje za cijelo vrijeme trajanja leasinga moras auto odrzavati u ovlastenom servisu. Opet, nisam 100% siguran u ovo sto pisem, nek me neko ko zna bolje ispravi ako grijesim.

Nakon sto otplatis auto, ti mozes reci da to auto neces, i da ti ga uracunaju kao ucesce za novi leasing, nakon cega uzimas drugo auto i nastavljas otplacivati ratu.

To je u osnovi kako leasing funkcionise. Leasing kuca uzima kamatu isto kao i banka.
madner

#284 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by madner »

citroen xm wrote:To je sve stvar ličnog izbora. Ja ovde pričam šta može. Ispašće po vama Pasat neko ludo auto nedostižno čak i domaćoj klijenteli i to jednoj od najbogatijih EU zemalja. Ko li onda kupuje skuplja i bolja auta?
Osim E klase, uglavnom firme. E klasa je jedino auto veceg segmenta koja ima udio od nekih 50% privatnih kupaca.
bach

#285 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by bach »

Zna li neko gdje ima i koliko bi koštala šoferšajba za za Volvo 460?

Nova ili polovna, svjedno je...

Hvala unaprijed
citroen xm

#286 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Daj Ado nemoj više boga ti. U Njemačkoj prosječna porodica(muž, žena i dvoje djece) sa dvije samo prosječne plate ima 3000 eura primanja. Neka na kiriju sa režijama ode 1000 eura, na hranu i odjeću još 1000 eura, 1000 ostaje za auto i ostale zajebancije. Pa skontaj šta se može vozati na kredit od 5 godina. Ovde sa dvije plate od 800 KM u kući svako ko želi na kredit kupuje polovnjaka od 10000 KM. Dakle nisi ti jedini ovde bio u inostranstvu i imaš nekoga tamo. Ima nas još koji znamo kako stoje stvari.
stakasa

#287 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

citroen xm wrote:Daj Ado nemoj više boga ti. U Njemačkoj prosječna porodica(muž, žena i dvoje djece) sa dvije samo prosječne plate ima 3000 eura primanja. Neka na kiriju sa režijama ode 1000 eura, na hranu i odjeću još 1000 eura, 1000 ostaje za auto i ostale zajebancije. Pa skontaj šta se može vozati na kredit od 5 godina. Ovde sa dvije plate od 800 KM u kući svako ko želi na kredit kupuje polovnjaka od 10000 KM. Dakle nisi ti jedini ovde bio u inostranstvu i imaš nekoga tamo. Ima nas još koji znamo kako stoje stvari.
A da se vratite na temu? Ako vam se ne gadi
citroen xm

#288 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Ja sam rekao svoje u vezi Švedskih auta. Saab mi je u top 5 marki auta. Bar ono što je bio Saab je ja sam čudak, mene privlače auta starija od 20 godina kada se dizajn auta nije zasnivao samo na obliku farova i kada je ključna bila mehanika, a ne isključivo čipovi i elektronika.
stakasa

#289 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

citroen xm wrote:Ja sam rekao svoje u vezi Švedskih auta. Saab mi je u top 5 marki auta. Bar ono što je bio Saab je ja sam čudak, mene privlače auta starija od 20 godina kada se dizajn auta nije zasnivao samo na obliku farova i kada je ključna bila mehanika, a ne isključivo čipovi i elektronika.
Vidices kad Ado sada obradi vjesanje u SAAB 900 :D
citroen xm

#290 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Možda nađe španere iz VW-a :lol:
stakasa

#291 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

citroen xm wrote:Možda nađe španere iz VW-a :lol:
Neka
ado-šampion

#293 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Daj Ado nemoj više boga ti. U Njemačkoj prosječna porodica(muž, žena i dvoje djece) sa dvije samo prosječne plate ima 3000 eura primanja. Neka na kiriju sa režijama ode 1000 eura, na hranu i odjeću još 1000 eura, 1000 ostaje za auto i ostale zajebancije. Pa skontaj šta se može vozati na kredit od 5 godina. Ovde sa dvije plate od 800 KM u kući svako ko želi na kredit kupuje polovnjaka od 10000 KM. Dakle nisi ti jedini ovde bio u inostranstvu i imaš nekoga tamo. Ima nas još koji znamo kako stoje stvari.
Necu vise da rastezemo ovo nema smisla. Evo ja cu popustiti. Sve si u pravu. U teoriji to sto pises itekako moze. Ali praksa koju ja znam pokazuje da bas i ne moze.

Mislim, cemu raspravljati, mene boli qrac i da moze i da ne moze, cak i da VW vozi svaki debil, i ja bih ga vozio, da mogu priustiti novu sedmicu, ne bih sekunde razmisljao u toj klasi sta da uzmem za svoje pare. Dakle meni svejedno.
A tebi zivotna teorija da VW voze debili, a ti kao intektualac. Masa intelektualaca a sve radi za platicu, drzava u qrcu. Blago nama. :-)
citroen xm

#294 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

A ko je spominjao debile i intelektualce? Pričamo o standardu i o zemljama gdje čistačica može zaradini mnogo više od intelektualaca u BiH.
ado-šampion

#295 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

Sto se tice teme, mislim malo je bezveze potenciranje da se pise na temu, realno. Sve sto se moglo napisati na ovu temu stane u 3 stranice.

I ja sam u zivotu sjeo u 2 Volva. Vecina sto ovdje pise sjela je u toliko ili manje. Ostalim ostane 1 stranica da napisu sta misle. Takva je svaka tema. Sad bi neko trebao pratiti 10 podforuma za bespolicare da ne bi slucajno na nekoj temi napisao nesto sto je nevezano za nju...
ado-šampion

#296 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:A ko je spominjao debile i intelektualce? Pričamo o standardu i o zemljama gdje čistačica može zaradini mnogo više od intelektualaca u BiH.
Pa kako ko je, ti isti. :-) Od toga je i krenula ova prica. Zasto je VW broj 2 u svijetu, broj 1 u Evropi po prodaji, moj zakljucak sto nude najvise za pare, tvoj zakljucak zato sto ih kupuju debili i nizi sloj. A intelektualci znaju bolje. Tako nesto si napisao, mrsko mi sad traziti. Znaci vecina evropljana su debili, nizi sloj, prosjek... dok intelektualci bolje znaju, ukljucujci i nase intelektualce. :-) Najlakse je licni neuspjeh pravdati standardom...
citroen xm

#297 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Niti sam za sebe niti za vlasnike VW-a napisao da smo debili ili intelektualci. Svako neka troši svoj novac kako hoće. Napisao sam samo da mi nije jasno da neko plaća svojim novcem dosta skuplje nešto što vrijedi isto kao jeftinija konkurencija. Onda su ljudi rekli da ipak ne kupuje toliko puno ljudi VW kao privatno auto. Ja sam samo napisao da bez obzira kupuje li ili ne kupuje na zapadu svako ko radi može priuštiti novog Golfa ili Pasata. A ti sada traži pa nađi debile i intelektualce u mojim postovima.
mrki09

#298 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by mrki09 »

Bach imas PP
AdnanSA

#299 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by AdnanSA »

Volvo beton. Sve mi dođe da sebi uzmem onog S60 i ako me pijana lola pobere sa kakvim passatom ima da završi i u crnoj hronici i na zadnjim stranama Avaza.
goran16v

#300 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

ado-šampion wrote:
Sodom1 wrote: Sta to znaci konkretno u ciframa , na konkretnom primeru. Novo auto npr 30 000 km i ti ga uzmes na leasing. Kako bi to izgledalo na papiru s mojim obavezama , sta sve moram platiti koliko dugo itd. I na kraju otplate koliko me leasing kuca kosta..
Evo da ti ja probam pomoci. Ti uzmes auto od 30000 na leasing. Jedan dio uplatis odmah kao ucesce (nisam siguran da svi to traze, ali mislim da traze), a ostatak otplacujes kao kredit, tj na rate. Auto nije nikad na tebi, nego je na leasing kuci dok ga otplatis. Isto tako, opet nisam 100% siguran, ali mislim da vecina leasing kuca trazi da imas auto kasko osigurano cijelo vrijeme, a takodje za cijelo vrijeme trajanja leasinga moras auto odrzavati u ovlastenom servisu. Opet, nisam 100% siguran u ovo sto pisem, nek me neko ko zna bolje ispravi ako grijesim.

Nakon sto otplatis auto, ti mozes reci da to auto neces, i da ti ga uracunaju kao ucesce za novi leasing, nakon cega uzimas drugo auto i nastavljas otplacivati ratu.

To je u osnovi kako leasing funkcionise. Leasing kuca uzima kamatu isto kao i banka.
S tim sto poslije zavrsetka najma tj otplate zadnje rate leasinga jos uvijek postoji jedan dio koji treba platiti da bi auto bio tvoj.
Post Reply