evo ti iz prve ruke, kod njih se takva veza u kojoj zivite, a nije brak naziva sambo i karakterise se isto kao i brakdigital wrote:Pozdrav svima,
Volio bih cuti vasa iskustva u vezi dobijanja trajne/boravisne vize za Svedsku, u situaciji kao sto je moja:
- imam 25-tak godina
- sa djevojkom sam 4 godine,
- ona zivi i radi u Svedskoj
- ja zivim i radim u Bosni
- zivjeli smo neko vrijeme zajedno u Bosni
- vidimo se svega par mjeseci godisnje
- govorim par jezika pored maternjeg
- masinska sam struka/inzinjering/3d konstruisanje i slicno (sto ide kao pozitivan prilog uz aplikaciju radi lakseg zaposlenja ako odem tamo?)
Razmisljam o odlasku, ali ne planiramo se uskoro vjencati, dakle zivjeli bi zajedno kao da smo u braku.
Na web stranici SWE ambasade u BIH stoji da je procedura za dobijanje boravisne (residence?) vize prilicno jednostavna, potrebno je dokazati ovu vezu i to je to (fotografije, video snimci, pojedinacni intervjui itd?) i to je to.
Da li je to bas tako i koliko se, realno, ceka na dobijanje vize, te kakve su sanse da Bosanac kao sto sam ja uopste dobije vizu, imajuci u vidu podatak (nisam siguran da je to tacno) da su Bosanci gore radili sve i svasta (varali vladu da bi dobili vecu socijalu itd itd)?
VELIKO hvala unaprijed svima na bilo kakvim informacijama
u principu ti trazis spajanje sa njom iz ambasade u sa, dobijes datum kad intervju je, intervjuisu tebe tu, nju tamo i onda uporede price, ako price stimaju onda imas prolaz za dalje
mogu ti dati par stranica gdje mozes traziti posao u swe po gradovima i sl.
tamo mozes pricati na engleskom maximalno, svi su kulturni, svi ce ti odgovoriti i ako ih ne razumijes pokusati ce da ti sto jednostavnije pomognu
ja sam gore otisao sace biti 6 godina u septembru, otisao sam odavde sa turistickom vizom, gore je produzio za jos 3 mjeseca, posao sam nasao odavde upravo preko tih stranica, prvo sredio sebi papire njemacke preko green card i firme gdje sam se zaposlio pa onda svedske
ako te jos sta interesuje pitaj i sretno
p.s. ako budes u komsiluku moze se i gore kafenisati